Šesnaest godina od devetomartovskih demonstracija u Beogradu

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
pesak
Posts: 4343
Joined: 22/08/2005 20:58
Location: internet

Šesnaest godina od devetomartovskih demonstracija u Beogradu

Post by pesak » 09/03/2007 09:14

Šesnaest godina od devetomartovskih demonstracija u Beogradu


Dan tenkova i krvi
Beograd - U poslednjih pedeset godina komunističke strahovlade kod nas je izniklo nakazno drvo neslobode. I sve dok se sa njega kostreše i ne otpadnu slugeranjstvo i laž, mi ćemo to drvo lomiti, lomiti i na kraju ga polomiti - izgovoriće Borislav Mihalović Mihiz sa balkona Narodnog pozorišta 9. marta 1991. na dan "mirnih demonstracija za slobodu informisanja", kako su Srpski pokret obnove i ostale partije tadašnje opozicije najavili masovno okupljanje svojih pristalica.


I SDPO obeležava godišnjicuSrpski demokratski pokret obnove će obeležiti godišnjicu opozicionih demonstracija 9. marta 1991. Delegacija SDPO, stranke koja je nastala izdvajanjem iz Srpskog pokreta obnove, odaće u 10 sati poštu stradalom učesniku demonstracija Branivoju Milinoviću i policajcu Nedeljku Kosoviću. Kopredsednici SDPO-a Vojislav Mihailović i Veroljub Stevanović zapaliće sveće i položiti cveće u 13 sati ispred spomenika knezu Mihailu na Trgu Republike.Deveti mart je crveno slovo u kalendaru događaja koji su obeležili noviju istoriju Srbije; dan u kojem je pre četrnaest godina prolivena krv na beogradskim ulicama, poslednji u životima osamnaestogodišnjeg srednjoškolca Branivoja Milinovića i pedesetčetvorogodišnjeg policajca Nedeljka Kosovića. Smrt, ranjavanje, teške povrede u obračunu demonstranata i policije, nasiljem i tenkovima odbranjena državna televizija, jedna od ključnih poluga nekontrolisane moći Slobodana Miloševića.
- Rekao sam, ima mesec dana, da ćemo danas, kod našega čestitoga Kneza - a naročito za koji trenutak kad krenemo da uzmemo TV Bastilju - pokazati srpsko srce i srpsku izdržljivost. Nažalost, drugoga nam puta nema - izgovorio je tog sunčanog i vetrovitog dana Vuk Drašković, predsednik SPO.
Opozicija je zahtevala demanti na komentar Slavka Budihne koji je SPO optužio da sarađuje sa "Tuđmanovim režimom" da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke, a povod je bila sramna uređivačka politika koja je kulminirala komentarom Budihne.
- Predsednik Republike pred sobom ima dva tasa: na jednom su vaši životi, životi mnogih milicionera (jer čujem da su naši momci u okršajima zarobili automatsko oružje), na tom tasu su sloboda i čast Srbije, mir, a na drugom pet ostavki i jedan demanti. Neka predsednik Republike odlučii šta će, ja sam odlučio: vodiću vas na Televiziju rešen da poginem - rekao je Vuk Drašković.
Milan Paroški izgovara sa balkona Pozorišta koje je demonstrantima otvorila upravnica Vida Ognjenović da veruje da će "rukovodstvo koje je došlo na vlast rečenicom ‘niko ne sme da vas bije’ razumeti argument 200 hiljada ljudi", tek koji trenutak pre nego što će policija zasuti suzavcem Trg Republike, od tog dana u opozicionom žargonu Trg Slobode.
Novi obračun, hapšenje Vuka Draškovića pred Narodnom skupštinom i tenkovi na beogradskim ulicama prvi put posle Drugog svetskog rata (ne računajući parade). "Formalno - pravni" epilog: direktor i urednici su podneli ostavke, postavljeni su još gori, demisionirao je i ministar policije Radmilo Bogdanović koga je nasledio Zoran Sokolović. Studentski protesti ostali su bez uspeha, ali režim je uzdrman.
- A zašto je prošle subote otvorena nova jugoslovenska etapa? Zbog blatnjavih tenkova JNA na beogradskim ulicama i trotoarima. Zapravo, zbog činjenice da su tenkovi Armije čuvali "srpsku Bastilju" o srpskog naroda. Razvoj događaja bi mogao pokazati da je upravo to najrelevantnija činjenica bliske političke budućnosti - konstatovao je Slavko Ćuruvija u komentaru pod naslovom "Od Kosova polja do Terazija" (Borba, 12. mart 1991.).
Ti će "blatnjavi tenkovi", opisati krug bivšom Jugoslavijom i ostaviti za sobom nepopravljive posledice.
Ostaje, nakon šesnaest godina, sećanje na dan kada su živote Branivoja Milinovića i Nedeljka Kosovića mogli da spasu "pet ostavki i jedan demanti". Možda su mogli da spasu mnogo više. Ostaju i stihovi Branivoja Milinovića koji će obeležiti bunt devedesetih: "A kada dođe vreme da te i Bog proda/Shvatiš/Da je i smrt Sloboda". Bojan Tončić


User avatar
Hantraga
Posts: 3106
Joined: 19/10/2006 18:13
Location: Sent Lujis

Post by Hantraga » 09/03/2007 16:41

Cega se sjecaju, kako su kvalitetno demonstranti dobili po usima i nista nisu postigli...

Ljubitelj Zabara
Posts: 721
Joined: 24/10/2006 01:54
Location: selendra

Post by Ljubitelj Zabara » 09/03/2007 17:32

jbt zar toliko prodje.
al sam mator. :roll:

Romanopisac
Posts: 54
Joined: 26/02/2007 23:31

Post by Romanopisac » 09/03/2007 18:31

Pa sta ste tamo demonstrirali, sto Milosevic nije napravio "veliku Srbiju"?

SERAFIM
Posts: 12
Joined: 22/01/2007 18:20

Post by SERAFIM » 09/03/2007 19:55

Romanopisac wrote:Pa sta ste tamo demonstrirali, sto Milosevic nije napravio "veliku Srbiju"?


Ne. Protestvovali smo protiv rata, medijskog mraka u Srbiji kao posledice delovanja TV Bastilje i totalitarnog, zločinačkog Miloševićevog režima.

twat
Posts: 40
Joined: 15/12/2005 13:17
Location: Devil's Island

Post by twat » 10/03/2007 16:46

Sada imate Kostunjicavu vocku i sve je bajno u majcici Srbiji :-)

Da Bog da sami sebe tuzili medjunarodnom sudu pravde za genocid!

pesak
Posts: 4343
Joined: 22/08/2005 20:58
Location: internet

Post by pesak » 10/03/2007 17:28

Slobodane belog lica,
sad se zoves Kostunica... :(

Post Reply