Rasizam u Hrvatskoj: Crni dječak protjeran iz splitske škole

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
naoBlacen
Posts: 62
Joined: 22/02/2007 11:28

#1 Rasizam u Hrvatskoj: Crni dječak protjeran iz splitske škole

Post by naoBlacen » 27/02/2007 17:42

Pored, po rasizmu i fasizmu nadaleko cuvene Srbije, pored Slovenije (navescu samo nedavno protjerivanje Roma, a primjera ima nazalost puno vise), evo jos jednog primjera rasizma u Hrvatskoj.

Cini mi se da u bivsoj Jugoslaviji ovakvih slucajeva nije bilo? Da li je to do sankcija ili do aktuelne drustveno politicke situacije u svijetu i regionu, ne znam? Pitam se samo kuda ide ovaj svijet?! Sta se do desava u ljudskim glavama?! Sta je kome skrivio ovaj djecak?!


Crni dječak protjeran iz splitske škole


Tamnoputi 13-godišnjak je nakon tri godine školovanja protjeran iz škole. Djeca su se s njim slagala i voljela družiti, ali njihovim roditeljima on je 'bantu crnac' i ništa više.

Slobodna Dalmacija
FOTO: Slobodna Dalmacija


SPLIT - Jedan tamnoputi 13-godišnji dječak sjeo je u klupu Osnovne škole Spinut u Splitu umjesto da školovanje nastavi u školi Trstenik, gdje se školovao tri prethodne godine, piše Slobodna Dalmacija.

Sama po sebi ova vijest nikada ne bi ušla u dnevne novine da mali crnac iz škole Trstenik nije - prognan. Roditelji njegovih dojučerašnjih školskih kolega u tolikoj su mjeri bili uporni da dječaku ne dopuste da bude u razredu s njihovom djecom da su školske županijske vlasti bile na stotinu muka.

Ravnatelj: Naša škola nije rasistička
"U ovome slučaju desio se čitav niz nesretnih okolnosti", rekao je Nikola Škorić, ravnatelj škole Trstenik.
"No boja kože ovom dječaku nije presudila, o boji nitko nije govorio. Ja sam se kao ravnatelj suočio sa situacijom koju sam morao razriješiti. Mogao sam upisati dječaka mimo volje roditelja, koji su to vrlo izričito odbijali, ali koliko bi to bilo humano prema tom istom djetetu? Imao sam roditelje koji su se postavili "ili-ili", a svjestan sam da ravnam javnom školom u kojoj svako dijete ima pravo na školovanje. To je sve skupa jako neugodno, u Splitu nema ni škole ni razreda za djecu koja ne znaju dobro hrvatski... Ja u školi nemam pedagoga, a psiholog i defektolog rade pola radnog vremena. Ova škola nije rasistička, a što tko misli privatno, to nije moj posao", zaključio je ravnatelj.
S jedne strane su imali gnjevne roditelje kojima je kod dječaka, čiji je otac Hrvat, a majka Afrikanka iz Liberije, smetalo sve - od boje kože do njegova problematičnog ponašanja, a s druge su morali osigurati da i on ostvari ustavno pravo da se školuje.

Roditelji četvrtaša s Trstenika, a među njima ima i viđenih Splićana, išli su toliko daleko da su na više adresa odaslali i peticiju u kojoj ima i izričito rasističkih izraza, a "odgojno pokriće" za netrpeljivost spram mališana njegova je dob.

Obojeni dječak, naime, živi s majkom koja još nije najbolje savladala hrvatski jezik. Otac se razveo od nje, te je žena, birajući manje zlo, umjesto u Liberiji odlučila budućnost za sebe i svoje dijete izgraditi u Splitu.

Razvod je dječaku teško pao, kao što uostalom teško pada svoj djeci na svijetu, te je mališan svoju potrebu za afirmacijom krenuo tražiti na ulici. Tamo mu pak ne trebaju ni gramatika ni pravopis, ulica ima zakone koji su potpuno suprotni i onim školskim i onim majčinskim...

Dječak je počeo tonuti u svijet prekršaja i drugih kažnjivih djela te se u njegov život uključio i splitski Centar za socijalnu skrb. Prošlo polugodište dječak je proveo u dubrovačkom Centru za odgoj Maslina, ali kad se vratio - vrata učionice četvrtoga b u splitskoj školi Trstenik treskom su se zatvorila.

Cijela je priča nedavno završila na internetu, gdje je autor bloga javno priopćio da su "crnci u Splitu nepoželjni", a oni koji poznaju situaciju izbliza tvrde kako su problemi za dječaka nastali samo zbog njegove boje kože. U školi Trstenik učiteljica je novom ravnatelju "pojasnila" kako je "na prvi pogled ocijenila da će s malim biti problema...".

Da stvar bude još tužnija, dječak je u školu Trstenik i krenuo sa zakašnjenjem, tek s devet i pol godina, kako bi prvo naučio hrvatski pa tad počeo školovanje.

Bistro i drago dijete
"Dječak se želio vratiti u Split iz Dubrovnika, tu je njegova mama i tu je njegov socijalni radnik za kojeg je vrlo vezan", rekla je Fadila Zoranić, pedagoginja u školi Spinut.
"On je kasno krenuo u školu, a sad mu je teško jer je osjetio odbacivanje u svom bivšem razredu. Istina, od roditelja, ne od učenika. Naša je stručna procjena da se njemu može pomoći da možda polaže ispite i stigne svoju dob. Da tako laički kažem, sad je na "vagi", na križanju, ali to je bistro i jako drago dijete i mislim da je shvatio da se i on mora potruditi", zaključila je pedagoginja.
U Županijskom uredu za školstvo pak odbijaju kvalifikacije koje ukazuju na rasizam. Dapače, Nansi Ivanišević, pročelnica Ureda, tvrdi kako su roditelji reagirali isključivo zbog toga što je dječak puno stariji od njihovih četvrtaša i što je problematičan, nikako ne zato što je crn.

Da stvar bude i smiješna, a ne samo tužna, pobrinula su se - djeca. Čini se da mališani jako dobro prihvaćaju svog tamnoputog kolegu, njima se sviđa njegova različitost i njegovo "frajersko" ponašanje. No za roditelje on je "bantu crnac", kako su naveli u peticiji, i ništa više.

"Dječaka smo smjestili u školu koja ima vrlo razvijenu stručno-razvojnu službu i u razred koji ga prihvaća", rekla nam je Nansi Ivanišević.

"Mi moramo pomoći dječaku da, u prvom redu, bolje ovlada jezikom koji mu je velika prepreka u savladavanju gradiva i moramo mu pomoći da uhvati korak sa svojom generacijom. Istodobno, potrebno je raditi na tome da se pobijede njegove problematične navike. Konačno, želim to reći, ako među roditeljima i ima predrasuda, treba stručno i ljudski raditi da one nestanu. No ja zaista nisam uočila da bi te predrasude bile rasne. Ako već hoćete, rasistički je što majka tog djeteta nikako ne uspijeva naći podstanarski stan u Splitu. Sve je u redu dok ih "gazda" ne vidi...", zaključila je u Slobodnoj Nansi Ivanišević.

Net.hr
27.02.2007.


PITARKA_SA
Posts: 2846
Joined: 12/06/2005 16:13
Location: rajvosa

#2

Post by PITARKA_SA » 27/02/2007 17:43

a kod nas nema toga?

naoBlacen
Posts: 62
Joined: 22/02/2007 11:28

#3

Post by naoBlacen » 27/02/2007 17:47

Za ovako ekstremne slucajeve jos nisam cuo, ali sigurno da je i kod nas odnos prema manjinama zaista los. Dovoljno je pogledati u kakvoj se socijalnoj poziciji nalaze Romi. Evo prilike ako znas za slicne primjere i kod nas da ih navedes.

Po vasem misljenju, koji su uzroci ekspanzije rasizma, ksenogfobije, klerofasizma, jacanja ekstremne desnice, kako u regionu, Evropi, tako i sire?
Last edited by naoBlacen on 27/02/2007 17:48, edited 1 time in total.

User avatar
dalmatinka
Posts: 2335
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

#4

Post by dalmatinka » 27/02/2007 17:47

Roditelje u popravne domove, :x a dječak i majka nek se odsele stotinjak kilometara sjevernije, ovdje bez problema već živi desetak crnaca. :-)

tecumseh
Posts: 61
Joined: 13/01/2007 23:19

#5

Post by tecumseh » 27/02/2007 17:55

offtopic,Sjetih se kako mi je bilo cudno kad sam prvi put vidio crnca. :D

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

#6

Post by Svemirski_Jebach » 27/02/2007 18:05

kako da nema...mi smo poznati po svojoj otvorenosti prema drugim i drugacijima, po svojoj trpljivosti i toleranciji :roll: :roll:

naoBlacen
Posts: 62
Joined: 22/02/2007 11:28

#7

Post by naoBlacen » 27/02/2007 18:08

Ima li konkretnih primjera?

Da, zaista, poznati po tome nekada i jesmo bili, ali nazalost ne i prema Romima, koji su sigurno u najgorem polozaju, ne samo u BiH vec svuda u svijetu. Ekstremni slucajevi kao sto je ovaj, slucaj protjerivanja Roma u Sloveniji, ubistva na rasnoj osnovi u Srbiji, nisu mi poznati u BiH i dobro je ako ih nema. Ako neko da ima i da ih je bilo u BiH neka ih navede.

PITARKA_SA
Posts: 2846
Joined: 12/06/2005 16:13
Location: rajvosa

#8

Post by PITARKA_SA » 27/02/2007 18:18

jah,otvoreni tolerantni al u K
znas onu logiku,"me ne smeta meni niko,nisam ja fasista..al daleko mu kuca od moje" :D
isto sranje drugo pakovanje..
mene cesto poprijeko pogledaju zbog maminog prezimena a kamo'l da sam jos crnkinja ,shut gluho bilo :D :D :D

naoBlacen
Posts: 62
Joined: 22/02/2007 11:28

#9

Post by naoBlacen » 27/02/2007 18:23

E jebi ga, i mene gledaju cudno zbog frizure :D Kamo li da imam bradu i nosim potkracene pantalone, ovaj Jebach bi me prvi sjebo :D Ili da sam sandzaklija i da imam cudan naglasak... Nego, interesuje me da li je bilo ovako ekstremnih slucajeva? Kako komentrariste uzroke svega ovoga?

tecumseh
Posts: 61
Joined: 13/01/2007 23:19

#10

Post by tecumseh » 27/02/2007 18:27

Pa Benes je jednom jednog dobro umlatio, ili je on njega.
Last edited by tecumseh on 27/02/2007 18:35, edited 1 time in total.

PITARKA_SA
Posts: 2846
Joined: 12/06/2005 16:13
Location: rajvosa

#11

Post by PITARKA_SA » 27/02/2007 18:31

pa jedini uzrok toga je ljudska primitivnost
nekoga gurati u drugi red,radi imena,boje koze,nacije,vjere,frizure :D
tragicno.
al toga je bilo i toga ce biti..par puta sam imala raspravu sa ljudima koji su otvoreno podrzavali fasizam u svakom obliku,i nakon tri sata price,shvatila sam da takvi ljudi nemaju ono osnovno,da uopste shvate kako je to primitivno,glupo,ocajno smijesno..a to je mozga..klasicne konzerve,vjeruj mi..sve sto nije "moje" ili "isto kao i ja"manje je vrijedno...aman zaman :-)
ja ih ne kontam,jedino sto imam slicno sa "desnicom"je da pisem desnom rukom ,ostalo nebo i zemlja,i to je poredjenje slabo :D

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

#12

Post by Svemirski_Jebach » 27/02/2007 18:35

hiljadu puta mi se desilo da sam u slucajnom razgovoru sa ljudima npr. na faksu u sarajevu sjedio da bi zgranut cuo njihove ideje koje otvoreno propagiraju fasizam...

jednostavno nisam nogao vjerovati...

nemam ja nista protiv ljudi koji nose duge brade ili kratke hlace...samo imam protiv onih koji bi da mene na silu mijenjaju i da mi govore kakav bi ja trebao biti musliman. a to ne moze brale...nece ici.

Tko
Posts: 35
Joined: 27/02/2007 18:14

#13

Post by Tko » 27/02/2007 20:10

Svemirski_Jebach wrote:hiljadu puta mi se desilo da sam u slucajnom razgovoru sa ljudima npr. na faksu u sarajevu sjedio da bi zgranut cuo njihove ideje koje otvoreno propagiraju fasizam...

jednostavno nisam nogao vjerovati...

nemam ja nista protiv ljudi koji nose duge brade ili kratke hlace...samo imam protiv onih koji bi da mene na silu mijenjaju i da mi govore kakav bi ja trebao biti musliman. a to ne moze brale...nece ici.
Jeli ti iko ikada u zivotu rekao da lazes ?

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

#14

Post by Svemirski_Jebach » 27/02/2007 20:19

Tko wrote:
Svemirski_Jebach wrote:hiljadu puta mi se desilo da sam u slucajnom razgovoru sa ljudima npr. na faksu u sarajevu sjedio da bi zgranut cuo njihove ideje koje otvoreno propagiraju fasizam...

jednostavno nisam nogao vjerovati...

nemam ja nista protiv ljudi koji nose duge brade ili kratke hlace...samo imam protiv onih koji bi da mene na silu mijenjaju i da mi govore kakav bi ja trebao biti musliman. a to ne moze brale...nece ici.
Jeli ti iko ikada u zivotu rekao da lazes ?
u redu je. dobar je memo...ciji li si ti klon da mi je znat.

User avatar
dalmatinka
Posts: 2335
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

#15

Post by dalmatinka » 27/02/2007 21:48

Malo crnog humora na sličnu temu:

http://www.youtube.com/watch?v=bdeOE7-itqA

Tko
Posts: 35
Joined: 27/02/2007 18:14

#16

Post by Tko » 27/02/2007 22:36

Svemirski_Jebach wrote:
Tko wrote:
Svemirski_Jebach wrote:hiljadu puta mi se desilo da sam u slucajnom razgovoru sa ljudima npr. na faksu u sarajevu sjedio da bi zgranut cuo njihove ideje koje otvoreno propagiraju fasizam...

jednostavno nisam nogao vjerovati...

nemam ja nista protiv ljudi koji nose duge brade ili kratke hlace...samo imam protiv onih koji bi da mene na silu mijenjaju i da mi govore kakav bi ja trebao biti musliman. a to ne moze brale...nece ici.
Jeli ti iko ikada u zivotu rekao da lazes ?
u redu je. dobar je memo...ciji li si ti klon da mi je znat.
Oli ne znas da citas !!!? Ponovicu pitanje. Jeli ti iko ikada u zivotu rekao da
lazes ?????? Uporan sam ja , nista ne brini .............

User avatar
verni
Posts: 24
Joined: 13/02/2007 13:16

#17

Post by verni » 27/02/2007 22:39

Svemirski_Jebach wrote:hiljadu puta mi se desilo da sam u slucajnom razgovoru sa ljudima npr. na faksu u sarajevu sjedio da bi zgranut cuo njihove ideje koje otvoreno propagiraju fasizam...

jednostavno nisam nogao vjerovati...
Znam o cemu govoris... I ja se ponekad iznenadim kad cujem slicne izjave od ljudi koje dugo poznajem...

zzzzz
Posts: 2055
Joined: 27/05/2004 22:30

#18

Post by zzzzz » 27/02/2007 22:45

naoBlacen wrote: Ima li konkretnih primjera?

Da, zaista, poznati po tome nekada i jesmo bili, ali nazalost ne i prema Romima, koji su sigurno u najgorem polozaju, ne samo u BiH vec svuda u svijetu. Ekstremni slucajevi kao sto je ovaj, slucaj protjerivanja Roma u Sloveniji, ubistva na rasnoj osnovi u Srbiji, nisu mi poznati u BiH i dobro je ako ih nema. Ako neko da ima i da ih je bilo u BiH neka ih navede.
Ja imam primjer da su gradske vlasti izgradile naselje za Rome na Gorici sto je za svaku pohvalu.

Ukoliko se poredi sa situacijom Roma u ostatku Istocne Evrope, mislim da je BiH pozitivan primjer, sto ne znaci da je dovoljno. Mene je najvise iznenadila Ceska (nekako sam ih smatrao miroljubivim i civilizovanim), tamo je situacija za Rome uzasna

Tko
Posts: 35
Joined: 27/02/2007 18:14

#19

Post by Tko » 27/02/2007 23:03

verni wrote:
Svemirski_Jebach wrote:hiljadu puta mi se desilo da sam u slucajnom razgovoru sa ljudima npr. na faksu u sarajevu sjedio da bi zgranut cuo njihove ideje koje otvoreno propagiraju fasizam...

jednostavno nisam nogao vjerovati...
Znam o cemu govoris... I ja se ponekad iznenadim kad cujem slicne izjave od ljudi koje dugo poznajem...
Ma zamisli molim te :-) jos kada bi nam barem priblizno htio reci ko su ti ljudi , onako okvirno , i kada bi bio u stanju da , ako ne citiras , onda barem interpretiras takve izjave.Oprosti jako sam sumnjicav prema ljudima koji podrzavaju super sonicnog bedaka , pardoncek , jebacha .......pa te stoga molim da stvari konkretiziras , ne .Please, bitte .........npr .
Ja jednom cujem 1989 godine od bg glumca Aleksandra Berceka ....cujem , procitam da muslimani smrde.......to je za mene fasisticka izjava.Takodje sam cuo od Biljane Plavisic da su muslimani srpski genetski otpad .To je takodje za mene fasisticka izjava.Stoga ocekujem od tebe i od nebeskog jebacha da barem kazete sta ste culi u Sarajevu , na fakultetu, od studenata ili od bilo koga .Ne morate kao ja da dajete imena , ne morate , jer vas dvojica niste ja, niti cete ikada biti , ali bajem dajte pricu sta ste culi pa ce forumski auditorij da ocjeni da li je to laz ili nije .Za jebacha iz kosmosa sam rekao da laze .Nije se ni udostojio da to demantira.Uopce ne trza .Znaci da laze i da je toliko ogrizao i ogluglao u lazi da uopce ne reagira na najgoru diskfalifikaciju na ovom svijetu.Hajde reci forumasici @Danas ili @Tempora da laze a da sa druge strane ne dobijes demantij koji je potkrepljen argumentima. Ti si na redu .Sta ? Kako ? Gdje ? Budimo malo ozbiljni bez obzira sto je ovo nestvarni ( virtualni ) svijet i sto je sve kokonako .......ipak , jelte 8) :-D :) molim lijepo , ljudi smo nismo cetnici :D :-D

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

#20

Post by Svemirski_Jebach » 27/02/2007 23:26

konkretan primjer...

sjedim sa momkom koji studira poljoprivredu u sarajevu. mislim da je tada bio treca godina. ima ovome jedno 2 godine ili tako.

Slucajno ga poznajem, preko nekih ljudi i sjedili smo par puta sa drugim ljudima na kafi.

I tako jednom nesto se zapricali o politici, mislim da je bila tema bliski istok ili irak i tako...kad on veli "hitler je najbolji, on je bio u pravu, treb'o je sve pobit..." Ne znam sta su ostali mislili, niko nista nije rekao, ali ja sam se zgranuo - rekao mu da nema pojma sta prica- popio onu kafu - i razgulio.

Nije ovdje bitno ko su ljudi sto su pricali - znam ih i srba, i hrvata i bosnjaka.

Hoces jos?

User avatar
verni
Posts: 24
Joined: 13/02/2007 13:16

#21

Post by verni » 27/02/2007 23:47

Tko wrote:
verni wrote:
Svemirski_Jebach wrote:hiljadu puta mi se desilo da sam u slucajnom razgovoru sa ljudima npr. na faksu u sarajevu sjedio da bi zgranut cuo njihove ideje koje otvoreno propagiraju fasizam...

jednostavno nisam nogao vjerovati...
Znam o cemu govoris... I ja se ponekad iznenadim kad cujem slicne izjave od ljudi koje dugo poznajem...
Ma zamisli molim te :-) jos kada bi nam barem priblizno htio reci ko su ti ljudi , onako okvirno , i kada bi bio u stanju da , ako ne citiras , onda barem interpretiras takve izjave.Oprosti jako sam sumnjicav prema ljudima koji podrzavaju super sonicnog bedaka , pardoncek , jebacha .......pa te stoga molim da stvari konkretiziras , ne .Please, bitte .........npr .
Ja jednom cujem 1989 godine od bg glumca Aleksandra Berceka ....cujem , procitam da muslimani smrde.......to je za mene fasisticka izjava.Takodje sam cuo od Biljane Plavisic da su muslimani srpski genetski otpad .To je takodje za mene fasisticka izjava.Stoga ocekujem od tebe i od nebeskog jebacha da barem kazete sta ste culi u Sarajevu , na fakultetu, od studenata ili od bilo koga .Ne morate kao ja da dajete imena , ne morate , jer vas dvojica niste ja, niti cete ikada biti , ali bajem dajte pricu sta ste culi pa ce forumski auditorij da ocjeni da li je to laz ili nije .Za jebacha iz kosmosa sam rekao da laze .Nije se ni udostojio da to demantira.Uopce ne trza .Znaci da laze i da je toliko ogrizao i ogluglao u lazi da uopce ne reagira na najgoru diskfalifikaciju na ovom svijetu.Hajde reci forumasici @Danas ili @Tempora da laze a da sa druge strane ne dobijes demantij koji je potkrepljen argumentima. Ti si na redu .Sta ? Kako ? Gdje ? Budimo malo ozbiljni bez obzira sto je ovo nestvarni ( virtualni ) svijet i sto je sve kokonako .......ipak , jelte 8) :-D :) molim lijepo , ljudi smo nismo cetnici :D :-D
Da ti prvo kazem da jebacha nit znam nit pratim sta pise (nov sam ovdje poprilicno). Al kad sam procitao ovo o fasizmu, sjetih se utakmice s rukometnog prvenstva Francuska-Hrvatska i ljudi sa kojima sam pratio utakmicu psuju crnim igracima Francuske cigansku majku... To mi je onako pravo povezano sa ovim slucajem u skoli u Splitu.
A ja jos navijao za Francusku...

ThePoliglot
Posts: 52
Joined: 29/01/2007 00:28

#22

Post by ThePoliglot » 28/02/2007 00:39

čuo sam negdje za jedan grafit: "Nismo mi rasisti već ste vi crni" . Ironično ali tako je :oops:

Tko
Posts: 35
Joined: 27/02/2007 18:14

#23

Post by Tko » 28/02/2007 00:43

verni wrote:
Tko wrote:
verni wrote: Znam o cemu govoris... I ja se ponekad iznenadim kad cujem slicne izjave od ljudi koje dugo poznajem...
Ma zamisli molim te :-) jos kada bi nam barem priblizno htio reci ko su ti ljudi , onako okvirno , i kada bi bio u stanju da , ako ne citiras , onda barem interpretiras takve izjave.Oprosti jako sam sumnjicav prema ljudima koji podrzavaju super sonicnog bedaka , pardoncek , jebacha .......pa te stoga molim da stvari konkretiziras , ne .Please, bitte .........npr .
Ja jednom cujem 1989 godine od bg glumca Aleksandra Berceka ....cujem , procitam da muslimani smrde.......to je za mene fasisticka izjava.Takodje sam cuo od Biljane Plavisic da su muslimani srpski genetski otpad .To je takodje za mene fasisticka izjava.Stoga ocekujem od tebe i od nebeskog jebacha da barem kazete sta ste culi u Sarajevu , na fakultetu, od studenata ili od bilo koga .Ne morate kao ja da dajete imena , ne morate , jer vas dvojica niste ja, niti cete ikada biti , ali bajem dajte pricu sta ste culi pa ce forumski auditorij da ocjeni da li je to laz ili nije .Za jebacha iz kosmosa sam rekao da laze .Nije se ni udostojio da to demantira.Uopce ne trza .Znaci da laze i da je toliko ogrizao i ogluglao u lazi da uopce ne reagira na najgoru diskfalifikaciju na ovom svijetu.Hajde reci forumasici @Danas ili @Tempora da laze a da sa druge strane ne dobijes demantij koji je potkrepljen argumentima. Ti si na redu .Sta ? Kako ? Gdje ? Budimo malo ozbiljni bez obzira sto je ovo nestvarni ( virtualni ) svijet i sto je sve kokonako .......ipak , jelte 8) :-D :) molim lijepo , ljudi smo nismo cetnici :D :-D
Da ti prvo kazem da jebacha nit znam nit pratim sta pise (nov sam ovdje poprilicno). Al kad sam procitao ovo o fasizmu, sjetih se utakmice s rukometnog prvenstva Francuska-Hrvatska i ljudi sa kojima sam pratio utakmicu psuju crnim igracima Francuske cigansku majku... To mi je onako pravo povezano sa ovim slucajem u skoli u Splitu.
A ja jos navijao za Francusku...
Svemirac je govorio o Sarajevu a ti ga podrzao , na takav nacin da si se i ti ko biva nagledao fasizma u Sa odnosno Bosni.A sad vidim da je tvoje iskustvo vezano za Hrvatsku.Juga vise ne postoji prijatelju i moras staviti i naglasiti distinkciju , ne toliko zbog mene koliko zbog Hrvata koji ni u filmovima ne zele da imaju bilo kakve veze sa Bosnom. Ne branim Hrvatsku i Hrvate tamo ima fasizma za izvoz ( prije 4 dana su se pojavile po kaficima vrecice secera sa Hitllerovim likom i na njima vecevi o Jevrejima da bi uzitak uz kavu bio potpun ) ali dozivljaji sa utakmica su opet posebna prica.

Tko
Posts: 35
Joined: 27/02/2007 18:14

#24

Post by Tko » 28/02/2007 00:53

Svemirski_Jebach wrote:konkretan primjer...

sjedim sa momkom koji studira poljoprivredu u sarajevu. mislim da je tada bio treca godina. ima ovome jedno 2 godine ili tako.

Slucajno ga poznajem, preko nekih ljudi i sjedili smo par puta sa drugim ljudima na kafi.

I tako jednom nesto se zapricali o politici, mislim da je bila tema bliski istok ili irak i tako...kad on veli "hitler je najbolji, on je bio u pravu, treb'o je sve pobit..." Ne znam sta su ostali mislili, niko nista nije rekao, ali ja sam se zgranuo - rekao mu da nema pojma sta prica- popio onu kafu - i razgulio.

Nije ovdje bitno ko su ljudi sto su pricali - znam ih i srba, i hrvata i bosnjaka.

Hoces jos?


Ne hvala , meni dosta .

ThePoliglot
Posts: 52
Joined: 29/01/2007 00:28

#25

Post by ThePoliglot » 28/02/2007 01:59

sad šalu na stranu, mislim da su mediji još jednom odigrali prljavu ulogu u svemu ovom. Taj mali je najvjerovatnije istjeran iz škole jer je bio problematičan baš kao i moj tata :D a ne zbog boje kože. Mediji su idioti, ocrnuće sve samo da bi prodali priču!

Post Reply