Sarajevo ruši BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Sarajevo ruši BiH

Post by senada » 18/02/2007 18:29

Nezavisne novine
16.02.2007

Sarajevo ruši BiH

Dragan Jerinić

Političari u Sarajevu svojski se trude da zaustave neminovan razvoj jednog dijela Bosne i Hercegovine, kao što su to, nažalost, već učinili u njenom većem dijelu. Čelnici stranaka koje su vladale posljednje četiri godine u Federaciji BiH na kraju mandata nisu mogli sakriti činjenicu da u posljednjoj godini nisu uradili nijednu privatizaciju strateških preduzeća.

Ove stranke ponovo formiraju vladu, a zaslužni za ekonomski neuspjeh iz prethodnog mandata uglavnom su ostali na vladajućim pozicijma s prioritetnim zadatkom da zaustave razvoj tamo gdje je evidentan i iskazuje se u milijardama maraka investicija. Nasuprot predizbornim obećanjima da će BiH povesti u bolju budućnost, političari u Sarajevu koče i najmanju razvojnu inicijativu ukoliko ona dolazi iz Republike Srpske.

Posljednja sjednica novog saziva Savjeta ministara BiH samo je potvrdila da će ova destruktivna nastojanja iz FBiH biti prisutna i ubuduće. Odluka o kvalitetu naftnih tečnih goriva u prethodnom sazivu dvaput je skinuta s dnevnog reda, a nastojanja ministara iz RS da se izjasne o tome prije isteka mandata pala su u vodu zahvaljujući prvenstveno Adnanu Terziću, bivšem predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, koji se ovih dana u medijima oglašava kao glavni tumač evropskih standarda.

Tokom mandata neprimjetni bivši ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Dragan Doko sve je učinio da zaustavi korespondenciju s federalnom vladom kako bi ispunio formalni dio posla u vezi s izmjenama ove odluke, te je tako blaže standarde u kvalitetu nafte na tržištu BiH ostavio najvećim uvoznicima "Hold INA" i "Energopetrolu", koji je u većinskom vlasništvu konzorcijuma INA/MOL. Tako je priča o strateškom interesu jedine rafinerije u Bosni i Hercegovini pala u vodu samo zato što se ona nalazi u Republici Srpskoj, jer podrške da se ova odluka izmijeni nije bilo ni u novom sazivu Savjeta ministara BiH.

Iako su čestitke na adresu Vlade RS stigle i od premijera federalne vlade nakon prodaje "Telekoma Srpske", u institucijama BiH mjesecima se vodi kampanja kako zaustaviti ovaj posao. Za to bi se mogla pobrinuti Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) odugovlačenjem izdavanja dozvole kupcu iz Srbije, koji će u budžet RS inkasirati 1,2 mijarde maraka.

S obzirom na to da se iz entitetskih budžeta finansira vanjski dug, kao i institucije BiH čudno je da se u Sarajevu baš niko ne raduje ovoj investiciji.

Neslavno je kraj mandata obilježila i Ljerka Marić, bivši ministar finansija i trezora BiH, isplativši 20 miliona dolara sarajevskoj "Hidrogradnji" i pored upozorenja iz Vlade RS i Ministarstva pravde BiH da je u toku spor dva entitetska preduzeća u vezi s pravnim nasljeđivanjem prijeratne firme.

Salve napada na Ministarstvo finansija RS u vezi s raspodjelom prihoda od poreza na dodatnu vrijednost (PDV) nisu prestale ni kada su revizori polovinom prošle godine objavili izvještaj da je prekršen zakon prilikom raspodjele. Ni potvrda iz Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje da su RS i Brčko distrikt oštećeni nikome nije bila pokazatelj da se klica međusobnog nepovjerenja razvija u Sarajevu. Očigledno je da vlasti u RS nisu dobile podršku u Sarajevu za doprinos integraciji BiH, za šta su se sve pobjedničke stranke registrovane u ovom gradu zalagale. Račun za svoju nesposobnost da poprave ambijent u FBiH ispostaviće sprečavanjem razvoja RS, što se kao bumerang može vratiti samo građanima cijele BiH.

Sve ovo egzaktni su primjeri ko u suštini, a ne u manifestaciji ruši BiH. Iako se svojski trude da verbalne istupe Milorada Dodika predstave kao rušilačke i nedobronamjerne i laiku je jasno da je stvar obrnuta. BiH se ruši (ne)djelima čiji kreatori sjede u Sarajevu.


nineac
Posts: 3613
Joined: 03/03/2004 00:00
Location: preko bare

Post by nineac » 18/02/2007 20:21

INA je kupila energopetrol da bi skroz zavladala BH trzistem,i da bi imala sigurno trziste za svoju zastarjelu rafineriju u Sisku. Znaci kada budete sipali gorivo na EP pumpama ustvari sipate benzin i diesel koji potice od teske ruske nafte koja ima ogroman procenat sumpora, a sisacka rafinerija nije opremljena za taj stepen desumporizacije, te i dalje radi po JUS standardima (JUS-Jugoslovenski standardi).
INA je znala da sa sadasnjom strukturom vlasti moze da takvu naftu proda u BiH. Takvu naftu oni uskoro nece moci prodavati ni u HR, ali zato ce nama tusiti sve i svasta.
Opet dolazimo do onoga ko je kriv za nase stanje.
Glasaci su krivi za ovo stanje. Sto bi se reklo; Trazili ste, gledajte!

ovan_
Posts: 48
Joined: 19/03/2005 17:44

Post by ovan_ » 19/02/2007 21:15

Kao da ce Rusi cekati da li ce se neki cinonik u nekom ministarstvu smilovati oko odluke za kvalitet goriva.

Sta mislite kakvo ce biti lice tog cinovnika ukoliko ga bilo ko nazove iz ruske ambasade, ili nedaj boze licno mu pokuca na vrata.

A znamo kako Rusi znaju biti ubijedljivi. Sa parama ili bez, sa necim drugim ili bez. Pa nek neko kaze INA/MOL (koji isto tako kupuju rsuku naftu, pa se boje da neuznemire medvjeda, bar ne previse, da ne zavrne ventile).

digger
Posts: 2935
Joined: 03/12/2004 02:10
Location: blizina Toronta

Post by digger » 19/02/2007 21:20

Mislim da je D Jerinic vlasnik Nezavisnih pa time i vrlo dobro obavijesten. Ujedno, Nezavisne su solidan dnevni list pa nemam razloga da ne vjerujem njegovim navodima.

Ako je tako, i ne cudim se. Nasa zavist i plitko politikanstvo odvest ce nas na prosijacki stap. Ali ne i nekolicinu onih koji imaju politicki autoritet.

zzzzz
Posts: 2055
Joined: 27/05/2004 22:30

Post by zzzzz » 20/02/2007 18:58

Nezavisne Novine su maksimalno pod uticajem Dodika, nekad sam ih cijenio i smatrao solidnim dnevnim listom dok se nije ispostavilo da su i oni jedni u nizu iskontrolisanih medija

U BiH svaki list ima svog tutora

Panasonic
Posts: 1299
Joined: 22/07/2004 22:39
Location: Sarajevo

Post by Panasonic » 01/04/2007 22:37

nineac wrote:INA je kupila energopetrol da bi skroz zavladala BH trzistem,i da bi imala sigurno trziste za svoju zastarjelu rafineriju u Sisku. Znaci kada budete sipali gorivo na EP pumpama ustvari sipate benzin i diesel koji potice od teske ruske nafte koja ima ogroman procenat sumpora, a sisacka rafinerija nije opremljena za taj stepen desumporizacije, te i dalje radi po JUS standardima (JUS-Jugoslovenski standardi).
INA je znala da sa sadasnjom strukturom vlasti moze da takvu naftu proda u BiH. Takvu naftu oni uskoro nece moci prodavati ni u HR, ali zato ce nama tusiti sve i svasta.
Opet dolazimo do onoga ko je kriv za nase stanje.
Glasaci su krivi za ovo stanje. Sto bi se reklo; Trazili ste, gledajte!


Na stranu to sto kukanje ne dovodi ama bas ni cemu i nikakvom razvoju, umjesto toga je zapanjujuca cinjenica sa kojom lakocom se ovaj problem sa benzinom (ali i drugi problemi) mogu rijesiti. Donosenjem zakona o kvaliteti benzina, i eto, INA nece moci prodavati nekvalitetno gorivo, a zasticeni su krajnji potrosaci.

Sad ce neko reci "kakav zakon", "ima zakon ali se ne sprovodi", "politcarima je vazniji njihov dzep nego dzep gradjana" itd. OK, ali zasto se onda ne skupi grupa gradjana koja bi stvorila pravu stranku, i kojima je interes drzave iznad sopstvenog interesa? Zasto svi kukate a niko ni prstom da makne.

Post Reply