HNV: Regijama do prijateljstva Hrvata, Bošnjaka i Srba u BiH

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply

Regijama do prijateljstva Hrvata, Bošnjaka i Srba u BiH

DA
7
58%
NE
5
42%
 
Total votes: 12

BOSNIAN-BOSANAC
Posts: 17
Joined: 18/01/2007 15:11

HNV: Regijama do prijateljstva Hrvata, Bošnjaka i Srba u BiH

Post by BOSNIAN-BOSANAC » 07/02/2007 15:29

HNV: Regijama do prijateljstva Hrvata, Bošnjaka i Srba u BiH
- Hrvatsko narodno vijeće BiH je na jučer održanom V. saboru istaklo uvjerenje da se neprijateljstvo i ratovi među Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u našoj zemlji može ukloniti jedino regionalizacijom i kantonizacijom zemlje.

“Tako bi se stvorio pravedan mir kao osnov i cilj države BiH”, objasnio je predsjednik HNV-a Luka Markešić.

Radi izgradnje međusobnog povjerenja i postizanja pomirenja i mira u BiH, smatra Markešić, nužno je izvesti ratne zločine pred sud pravde i dovršiti sudski proces tužbe BiH pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.


Konstitutivnost naroda


Članovi Vijeća su istakli da se BiH treba graditi u smjeru da osigurava život, dom, rad, vlasništvo, rješavanje individualnih i socijalnih problema od mladih do starih žitelja zemlje. Konstitutivnost naroda je, prema mišljenju članova Vijeća, neupitna.

“Konstitutivni narodi - Bošnjaci, Hrvati i Srbi jesu specifičnost BiH. Zato se ona mora urediti tako da je svaki od tih naroda prisutan i ravnopravan na cijeloj teritoriji ove jedne multietničke države, poštujući jednako sve druge nacionalne manjine u njoj”, dodao je Ivo Komšić.

Neprovođenje regionalizacije i kantonizacije i neuhićenje ratnih zločinaca najbolnije se pokazuje kod prognanih osoba kojima se na taj način onemogućava svaki povratak, pogotovo onaj održivi.

Prema riječima članova Vijeća, nema mogućnosti njihovom povratku bez izgradnje države koja štiti ljudska i narodna prava, bez priznanja konstitutivnosti naroda, bez regionalizacije i kantonizacije zemlje, bez obnove ekonomije, bez poštivanja zajedništva i različitosti kulture i obrazovanja.

“Zato treba stalno upozoravati na taj problem i tražiti pravedno rješenje, bez koga postaje neuspješan i propao konačno cijeli Daytonski sporazum”, istakao je Marko Tadić.


Promjene Ustava neophodne


Hrvatsko narodno vijeće je od početka bilo nezadovoljno Ustavom Daytonskog sporazuma jer je nepravedan i diskriminiše pojedine narode i nacionalne manjine. Zato je pozdravio pokretanje promjena tog ustava i traženje boljeg pravednijeg rješenja. Međutim, nije zadovoljan prijedlogom unošenja samo nekoliko amandmana kojim se ne ispravlja postojeći defekat Ustava, nego se čini nova pogreška davanjem još veće mogućnosti diskriminacije i dominacije jednih nad drugima u BiH.

Na Saboru je istaknut značaj političkog, kulturnog i ekonomskog zajedništva BiH kao i budući rad na odbrani, očuvanju i izgradnji BiH kao zajedničke domovine i države svih ljudi i naroda koji u njoj žive.

“Znam da se odmah na početku može izraziti sumnja, pa i negiranje uspjeha našeg rada na tom zajedništvu, kao da je proces protivničkog dijeljenja jači od našeg duha zajedništva”, iskren je bio Markešić naglasivši da se neki od članova osjećaju umorno i potreban im je novi polet kojim će svladati opasnosti rezignacije na tom dugom putu borbe za taj uzvišeni cilj zajedništva.


Čuvati nacionalni identitet


Živeći vijekovima u BiH i dijeleći sudbinu sa svim drugim Bosancima i Hercegovcima, Hrvati su stvorili i danas stvaraju vlastite vrijednosti u oblastima društvenoga, ekonomskog, kulturnog i duhovnog života.

Hrvatsko narodno vijeće smatra da Hrvati trebaju čuvati i izgrađivati vlastiti nacionalni, kulturni i duhovni identitet, i povezivati se sa kulturama i vrijednostima drugih. Na taj način dolazi se do međusobnog obogaćivanja i omogućavanja istinskog dijaloga kultura i vrijednosti.

(dnevni-list.ba)

07. 02. 2007.


User avatar
MuaDib
Posts: 3706
Joined: 28/10/2006 23:25
Location: Sarajevo

Post by MuaDib » 08/02/2007 19:28

Interesantno ja to da se reis, kardinal i mitropolit mole zajedno van zemlje i glume multireligijsku idilu, a u BiH nikada gdje su potrebniji.
Oni mogu pozvati na mir opraštanje i suživot. A to im je i jedina dužnost.

seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 08/02/2007 19:46

MuaDib wrote:Interesantno ja to da se reis, kardinal i mitropolit mole zajedno van zemlje i glume multireligijsku idilu, a u BiH nikada gdje su potrebniji.
Oni mogu pozvati na mir opraštanje i suživot. A to im je i jedina dužnost.


Ako ti "MuaDib"-e cekas da ti ovi gore navedeni odrede smjernice kako da zivis, onda si ti promasio sistem! Ovi gore su i previse prisutni u politickim desavanjima u Bosni, a sto je u suprotnosti sa osnovnim ciljem demokratskog drustva! Drustvo u kojemu ovi gore imaju glavnu rijec, je klero-nacionalisticko a ne demokratsko! Ako bi se ti MuaDibe, vise posvetio jacanju pravnog sistema drzave, koji ce zastititi polozaj i prava gradjana, onda ti nebi bilo potrebno da te oni pozivaju na oprost! Kakvu vaznost ima danas njihov poziv na oprost, ako su isti radili sta su radili prije 15 godina!!
Poziv na oprost treba da se stekne primjenom pravnog sistema - jednostavno - prekrsioci trebaju biti procesuirani i kaznjeni! Dok to ne ostvaris MuaDib-e, slaba fajda od Cerica &co!!
Gore navedena gospoda pripadaju i trebaju imati mjesto u svojim institucijama, a koje nisu institucije drzave, vec religije!

.

vlado986
Posts: 40
Joined: 22/09/2006 11:51

Imam prijedlog

Post by vlado986 » 09/02/2007 11:40

Moj prijedlog se sastoji od deset županija i distrikt Sarajevo. Dakle, ukidaju se entiteti i kojekave novosonovane općine i Bosna i Hercegovina se dijeli na deset županija i Distrikt Sarajevo, kako slijedi:

1. Županija (kanton) Bihać. Obuhvaća općine: Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa, Bihać, Bosanski Petrovac, Ključ, Drvar, Sanski Most

2. Županija (kanton) Banja Luka. Obuhvaća općine: Bosanski Novi, Prijedor, Bosanska Dubica; Bosanska Gradiška, Srbac, Laktaši, Banja Luka, Čelinac, Kotor Varoš, Skender Vakuf, Mrkonjić Grad, Prnjavor

3. Županija (kanton) Doboj. Obuhvaća općine: Bosanski Brod, Derventa, Odžak, B. Šamac, Modriča, Gradačac, Doboj, Gračanica, Tešanj, Teslić, Maglaj

4. Županija (kanton) Tuzla. Obuhvaća općine: Orašje, Brčko, Srebrenik, Lopare, Ugljevik, Bjeljina, Tuzla, Lukavac, Banovići, Živinice, Kalesija, Zvornik, Šekovići.

5. Županija (kanton) Sarajevo. Obuhvaća općine: Kladanj, Olovo, Vareš, Vlasenica, Bratunac, Srebrenica, Han pijesak, Sokolac, Rogatica, Višegrad, Rudo, Čajniče, Goražde, Foča, Kalinovnik, Kiseljak, Fojnica, Kreševo, Visoko, Breza.

6. Županija (kanton) Trebinje. Obuhvaća općine: Trebinje, Ljubinje, Bileća, Gacko.

7. Županija (kanton) Zenica. Obhvaća općine: Žepče, Zavidovići, Zenica, Kakanj, Busovača, Vitez, Travnik, Novi Travnik.

8. Županija (kanton) Bugojno. Obuhvaća općine: Šipovo, Jajce, D. Vakuf, Bugojno, Gornji Vakuf, Kupres.

9. Županija (kanton) Mostar. Obuhvaća općine: Konjic, Jablanica, Mostar, Nevesinje, Stolac, Neum, Čapljina, Čitluk, Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje, Grude, Prozor.

10. Županija (kanton) Livno. Obuhvaća općine: Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Tomislavgrad.

11. Distrikt Sarajevo: obuhvaća sve one općine Sarajeva od prije rata.


Sutra ili preksutra ću vam poslati broj stanovnika udjele naroda u pojedinoj županiji prema popisu iz 1991.

Svoje primjedbe šaljite na moj mail.

Što mislite o ovoj ideji?

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 09/02/2007 11:45

Nemoj samo Livnu Tomislavgrada :D Malkice su alergicni na njih :D

BOSNIAN-BOSANAC
Posts: 17
Joined: 18/01/2007 15:11

Post by BOSNIAN-BOSANAC » 09/02/2007 12:59

vlado986 Svaka ti ćast mislimo isto i ja sam za Kantonizaciju ili Regionizaciju Bosne i Hercegovine.

10 Kantona ili Regiona + 1 Distrikt Sarajevo Mislim da je dobro za Bosnu i Hercegovinu i za građane Bosne i Hercegovine.

Blueboy-
Posts: 210
Joined: 15/01/2007 19:23

Post by Blueboy- » 09/02/2007 15:22

Ovaj prjedlog ti je odlican, kao bosanc i hercegovac mogu rec da bi bio sretan da ovo upali. Ali ovo je nemoguce, mi bosnjaci a i hrvati se mozda mozemo slozot oko vakog ustrojstva ali srbi nece nikad, nece sad a ni za 1000 godina. Ovim prjedlogom se ciste entitetske granice i to ce uvjek stvarat probleme kod srba.

Moj prjedlog je vise mozda kompromis sviju za ovo tvoje, 7 regija i 2 distrikta:

Sadasnju Federaciju BiH pretvorit u 4 regije plus jedan distrikt:

Regija 1: (Unsko-sanski kanton + Herceg-bosanski kanton) stanovnistvo ca.: 382 101

Regija 2: (Hercegovacko-neretvanski + Zapadnohercegovacki kanton) stanovnistvo ca: 306 447

Regija 3: (Zenickodo-bojski kanton + Srednjobosanski kanton) stanovnistvo ca.: 654 702

Regija 4: (Tuzlanski kanton) stanovnistvo ca.: 502 418


Distrikt 1: (Sarajevo kanton + Bosanskopodrinjski kanton, dati mogucnost referenduma srpskim opstinama oko sarajeva, dali su za administratvino pripajanje sarajevu kao distriktu ili ne)
Stanovnistvo (sadasnji kanton sarajevo + bosansko-podrinjski kanton) ca.: 437 347

Distrikt 2: (Sadasnji Brcko distrikt + Posavski kanton, to bi stvorilo jedan pravi multietnicki distrikt) stanovnistvo (brcko distrikt + posavski kanton) ca.: 132 018

Republiku Srpsku pretvoriti u tri Regije:

Regija 1: Banjalucka

Regija 2: Bjeljinska

Regija 3: TrebinjskaOvakom podjelom administrativnom ostale bi te neke entitetske granice, nazalost za to, ali to je realnost od koje nemozemo otic dok se svi ne slagali. Ovim bi otpala potreba za entitetskim vladama, a sva nadleznost entiteta bi otisla djelom na regije a djelom na drzavu. Ovo bi mozda i bila mapa za rjesenje reforme policije, 7 policiski regija + 2 distrikta. Ovo bi dalo i vecu autonomiju lokalnoj samoupravi i time bi se otklonule danasnje prepreke za efikasan rad na lokalnom nivou.

Prestavnici svi naroda su potpisnici dejtonskog sporazuma, to ga cini promjenljivim samo kad sva tri naroda ucestvuju u tome, iz tog razloga se niakd i nisam obaziro na komentare Dodika i referendum. On dobro zna da je to pusta masta, isto tako ni jedan bosnjacki politicar mi netreba davat obecanje o ukidanju entiteta, znam da je to ustavom i bez srba i hrvata nemoguce. Vakat je da oci otvorimo. :shock:

sveu16
Posts: 100
Joined: 27/05/2002 00:00

Post by sveu16 » 09/02/2007 16:31

HNV-ov prijedlog je dobar.

Blueboy-
Posts: 210
Joined: 15/01/2007 19:23

Post by Blueboy- » 09/02/2007 18:22

HNV-ov prijedlog je dobar.


Jest dobar ali ga srbi nikad nece prifatit. Razlog sto sada hrvati zele vako ustrojstvo je svakom jasan, u bosni je sve manje i manje hrvata, masovno se iseljavaju. Prije 5 godina hrvati su vake prjedloge odbijali i trazili treci entitet, sada ga nema ni u njihovim stranackim programima. Sa R.S. je nesto drugo, ustavom i dejtonom je zasticena, sa vakim prilaskom ta tvorevina nikad nece nestat.

vlado986
Posts: 40
Joined: 22/09/2006 11:51

Sastav stanovništva

Post by vlado986 » 12/02/2007 10:51

Evo sastava stanovništva kako sam obećao, prema popisu iz 1991. godine:

Banjalučki - ukupno: 642 586, Hrvati: 9,6%, Bošnjaci: 21,7%, Srbi: 59%
Bihaćki - ukupno: 375814, Hrvati: 3%, Bošnjaci: 66,3&, Srbi: 27%
Bugojanski - ukupno: 166 818, Hrvati: 28,2%, Bošnjaci: 41%, Srbi: 26,5%
Dobojski - ukupno: 559 242; H: 22,5%, B: 38,4%, S: 32,2%
Livanjski - ukupno: 91 513; H: 60,9%, B: 12,3&, S: 24,4%
Mostarski - ukupno: 372 446, H: 52,4%, B: 28,2%, S: 11,6%
Sarajevski - ukupno: 437 812, H: 8,4%, B: 58,3%, S: 29,3%
Trebinjski - ukupno: 59 240, H: 2,3%, B: 19,8%, S: 71,6%
Tuzlanski - ukupno: 714 796, H: 10,6%; B: 51,6%, S: 28,8%
Zenički - ukupno: 429 795, H: 27%, B: 51%; S: 12,9%
Distrikt Sarajevo: 527 049, H: 6,6%, B: 49,2%, S: 29,8%

Ja se slažem sa komentarima da je to samo mašta zbog RS, ali mi imamo pravo maštati, možda jednom ipak bude...

Onaj prijedlog da se RS podjeli na 3 kantona i Federacija na 4-5 je naj realniji, a šansa bi bila da se oni uspostave, ako bi to ujedno bile i policijske regije.

Pozdrav.

Post Reply