Al Džazira-Arapska TV udara na Zapad

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...
Post Reply
User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8637
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače
Has thanked: 4 times

#1 Al Džazira-Arapska TV udara na Zapad

Post by Bosanac sa dna kace » 01/12/2006 12:33

CNN Al Kaide

Program „Al Džazira Ingliš“ počeo je „u njihovom elementu“: prikazivanjem snimaka najvažnijih događaja poslednjih godina, poput terorističkih napada u SAD, 11. septembra 2001. i hapšenja Sadama Huseina, a gledaoce su pozdravili prezenteri Šiuli Goš i Sami Zeidan. Generalni direktor je Britanac - Najdžel Parsons. Među vodećim novinarima je i Raga Omar, čiji je transfer sa BBC-ja dokaz da arapska TV stanica nema nameru da na zapadnom tržištu zauzme ulogu sporednog igrača.

Među 800 zaposlenih koliko trenutno ima Al Džazira, nalazi se 55 različitih nacionalnosti. Osim Dohe, glavnog grada Katara, gde se nalazi redakcija za Bliski istok, stanica ima centre u Londonu, Vašingtonu i Kuala Lumpuru.
Uprava kanala na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare saopštila je da računa na potencijalnih "80 miliona domova povezanih na kabl i na satelit", posebno u Aziji, Africi i Evropi, ali ne i u SAD, pošto je tamošnje tržište zatvoreno za prijem programa preko kabla.

Više od jednog mišljenja: Al Džazira, poznata kao "arapski CNN", proslavila se zahvaljujući ekskluzivnom pokrivanju američke intervencije u Avganistanu 2001. i emitovanju video-kaseta lidera terorističke mreže Al Kaide Osame bin Ladena.

Tokom dosadašnjeg rada Al Džazira je stalno otvarala nove teme, rušila tabue i otvarala oči arapskom svetu. "Al Džazira je promenila sve aspekte života u arapskom svetu, ne samo arapske medije. Naravno, arapskim medijima donela je nešto što je ranije bilo nezamislivo - dala je glas običnom čoveku“, kaže za BBC medijski analitičar Amani Sulejman.

„Srušili su veliki broj tabua - govorili su o verskim pitanjima, o slobodi izražavanja, demokratiji. O takvim temama u mnogim arapskim zemljama nije smelo javno da se govori. Pojedine vlade povukle su ambasadore iz Dohe, druge su katarskom emiru u posetu slale ministre informacija, da mu kažu da nije mudro što takva jedna televizija ima njegovu podršku", objašnjava Amani.

Bušova administracija optužuje Al Džaziru da širi antiameričke osećaje, pa i podstiče ekstremističke napade. Dopisništvo Al Džazire u Bagdadu čak je bilo meta američkog napada, u kojem je poginuo njen dopisnik Tarik Ajub.

Predsednik Buš navodno je razmišljao i o razaranju sedišta Al Džazire u Dohi.
Al Džazira odlučno odbacuje sve američke optužbe, no Amani Sulejman smatra da katarska televizija zaista donekle radikalizuje arapski svet:
"Volela bih da Al Džazira samo malo ublaži način na koji prikazuje bes arapske ulice, jer to utiče na gledaoce. Bes je sveprisutan i svakako da ne može da se pripiše samo Al Džazirinom uticaju, ali činjenica je da ga Al Džazira rasplamsava, jer igra na emocije, a to je vrlo opasno."

Bilo kako bilo, Al Džazira vešto koristi činjenicu da je prerasla u jedan od globalno najpoznatijih brendova i sasvim je normalno da se vesti te TV stanice emituju i na engleskom jeziku, a razmišlja se i o pokretanju novina.

Josri Fouda, vodeći istraživački novinar Al Džazire, uveren je da su Al Džazira i programi kakav je, recimo, TV debata "Više od jednog mišljenja" arapskom svetu otvorili oči.
"Arapskom građaninu nešto je nedostajalo, ali ni sam nije znao šta, sve dok nije video Al Džaziru. Sama činjenica da ste spremni da telefonske linije prepustite običnim gledaocima, da vam kažu šta misle, predstavljala je pravu revoluciju. To je bilo prosto nečuveno - prethodno je sve što se emitovalo moralo najpre da prođe kroz ruke cenzora, pa su ljudi bili šokirani. Na početku nam gledaoci nisu verovali da mogu tek tako da nas pozovu i da nam kažu šta misle. Onda nam se javila šačica ljudi, a njihovim primerom krenuli su i svi ostali."

No Al Džazira ima i kritičara - zamera joj se, na primer, da se ne bavi dovoljno problemima sa kojima se arapski svet suočava.
Josri Fouda se ne slaže s tom ocenom: "Okrećemo se sami sebi i nastojimo da nađemo odgovore, baš kao i novinari sa Zapada. Mi smo, međutim, u prednosti, jer živimo u ovom delu sveta i znamo, čini mi se, malo više od stranaca. Bar se nadam“, kaže on za BBC.

Bolji nego CNN: Niko, dakle, nije indiferentan prema Al Džaziri. Američkim zvaničnicima uzavri krv kad se priča o njoj. U kontekstu sna o jedinstvu svih Arapa koji više neće biti pod stranom vlašću, Al Džazira je nesumnjivo pristrasna prema tim aspiracijama. Ali, to ne znači da je izveštavanje te televizije neistinito.

„Al Džazira jeste pokretač reformi i promena na koju pozivaju demokratski arapski aktivisti i međunarodna zajednica. Amerika je sama sklona potpaljivanju strasti, pa je osnovala satelitsku stanicu Al Hura - vlastiti informativni program na arapskom“, kaže Daoud Kutab, direktor Instituta za moderne medije na Al Kuds univerzitetu u Ramali.
Zasad je zabranjeno emitovanje programa Al Hure u Sjedinjenim Američkim Državama, jer je pod kontrolom države. S druge strane, ne bi se moglo reći ni da joj svi Arapi veruju. Ta televizija sama je pokazala kakva je, jer nikad nije emitovala snimke zatvorenika koji su mučeni u zloglasnom bagdadskom zatvoru Abu Graib. Na taj način pokazala je da se dobro uklapa u tradicionalne okvire arapskih televizija.

“Amerika nije jedina koja izaziva Al Džaziru“, navodi Kutab. „Britanski BBC je takođe neko vreme imao vlastiti informativni program na arapskom, ali je sredinom 90-ih stanica zatvorena jer sponzori iz arapskog sveta nisu bili zadovoljni načinom izveštavanja. Ako demokratija podrazumeva slobodan izbor ljudi, onda nema sumnje da će većina Arapa želeti televizije koje reflektuju njihove aspiracije. U tom smislu, Al Džazira je u prednosti jer je vode arapske patriote i odražava arapski sentiment. To se ne može smatrati zločinom, jer i američki mediji reflektuju američke aspiracije, a u vreme rata ponašaju se kao navijačice američkih snaga. Ključno pitanje je da li Al Džazira, baš kao i američke televizije, objektivno i istinito izveštava.“

Al Džazira, suprotno od slike kakvu o njoj odašilje Bela kuća, jeste profesionalna televizija.
Iako se ta TV stanica smatra "neslužbenim komunikacionim ogrankom Al Kaide", zbog emitovanja intervjua sa Osamom bin Ladenom kao i njegovih propagandnih video-snimaka, izraelski dnevnik „Jerusalem Post“, citirajući predstavnike izraelske Vlade koji su godinama radili sa Al Džazirom, nedavno otkriva da se ta medijska kuća najpre rukovodila profesionalnim standardima.

Danijel Seman, šef izraelske kancelarije za odnose sa javnošću na pitanje da li je u svom izveštavanju Al Džazira bila poštenija prema Izraelu nego CNN i BBC, odgovara: "Apsolutno, bili su mnogi bolji nego CNN ili BBC".

Zapravo, njeni vodeći novinari obrazovani su na Zapadu, a mnogi od njih godinama su radili za BBC. Moto Al Džazire "mišljenje i suprotstavljeno mišljenje" obezbedio joj je veliki broj gledalaca, budući da se suprotstavljena mišljenja retko mogu čuti na arapskim (zemaljskim) televizijama. Naravno, kad je izveštavala o izraelskoj okupaciji Palestine i ratu protiv Iraka koji su predvodile SAD, Al Džazira nije bila objektivna. A kako bi i mogla biti? Ali, nije izmišljala činjenice, nego je izražavala mišljenje većine Arapa. Pored takvog fundamentalnog arapskog koncenzusa, jednostavno nije logično očekivati drugačije ponašanje arapske televizije.

Poraz Kristijane Amanpur: Poslednji rat u Iraku pokazao je ovu televiziju u njenom punom zamahu. Iako se od početka rata uobičajeno hrabro rolala tenkovima po iračkim pustinjama Kristijana Amanpur, apsolutna zvezda CNN-a, tada je bačena u zasenak.

I to ne samo u senku Majeda Abdela Hadija, glavnog Al Džazirinog reportera u Bagdadu “koji nikada ne spava”, niti haje za artiljerijsku paljbu i slučajno američko ciljanje hotela u kome se nalazi jedna od kancelarija njegove redakcije.

Jasno je da nije reč o profilima ličnosti, reč je o medijskim kućama koje stoje iza Amanpurove i Hadija, o medijskom, televizijskom ratu u pratnji pravog rata, te o američkom gubljenju važne borbe. Jer, zapečaćen Zalivskim ratom, monopol CNN-a kao personifikacije (ratnog) izveštavanja pre dve godine u Iraku – dakle, na terenu u kome su do sada bili lideri - definitivno je razbijen: tokom 1991. godine, ni jedna ni druga strana nisu treptale dok se s terena javljao Piter Arnet, da bi danas obe strane imale sopstvene oči. Problem zapadne koalicije je u tome što je sila prilika dovela do toga da i CNN, i BBC, i SKY, i ABC, i svi ostali moraju da preuzimaju Al Džazirine snimke, ma koliko joj se u početku opirali, optuživali je za kršenje Ženevske konvencije, ocenjivali kao “malo više od propagandne mašine Sadamovog režima”, Bin Ladenovim portparolom, s Njujorške berze proterivali i u Vašingtonu privodili njene dopisnike, rušili joj sajtove. Ni Pentagon se nije dugo igrao s tom katarskom TV mrežom.
Pošto su spoznali prave mogućnosti, uticaj i moć Al Džazire, intervjue su joj dali i Kolin Pauel i Donald Ramsfeld i Kondoliza Rajs.
Ovih dana Al Džazira najavljuje reportažu iz španskog doma Viktorije i Dejvida Bekama.


Goran Tarlać

Novi Reporter


Post Reply