Na bošnjačkoj zemlji novo srpsko groblje

Svakodnevna dešavanja u Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Han-Pijesku i ostalim mjestima regije.
Post Reply
User avatar
burekodsira
Posts: 3319
Joined: 09/07/2006 00:23
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

#1 Na bošnjačkoj zemlji novo srpsko groblje

Post by burekodsira » 05/11/2006 21:52

Foča: Na bošnjačkoj zemlji novo srpsko groblje

Srbi u Jošanici trebaju imati svoje groblje, a mogu ga praviti na svojoj zemlji, kaže Šukalo

Skupština općine Foča pokrenula je postupak za utvrđivanje općeg interesa i eksproprijaciju zemljišta u vlasništvu Bošnjaka u Jošanici, radi proširenja pravoslavnog groblja.
Odluka da se od vlasnika Zejne, Džemala i Dževada Merkeza oduzme oko 2.500 kvadratnih metara voćnjaka i njiva donesena je preglasavanjem bošnjačkih odbornika. Inicijativu je prije pola godine uputio Savjet MZ Jošanica.

Politička konotacija

- Ljudi u ovom groblju otkopavaju i vade kosti mrtvih, očeva, majki, da bi bili sahranjeni novoumrli - kazao nam je Boro Vilotić, predsjednik Savjeta.
Ističe kako stanovnici Jošanice ne žele uzurpirati niti prisvojiti ičiju zemlju.
- Ne želim da ovo dobije političku konotaciju. Neka nadležni organi to rješavaju po zakonu. Samo tražimo da nam se pomogne da riješimo naš problem - kaže Vilotić.
Pojašnjava kako se sa seoskim grobljem graniče samo bošnjačke parcele i kako mještani ne žele otvaranje novog groblja, jer je postojeće napravljeno na najpogodnijoj lokaciji.
Predsjedavajući Skupštine općine Foča Lutvo Šukalo za "Dnevni avaz", međutim, kaže da je riječ o tihom pritisku na Bošnjake, kako bi se onemogućio njihov povratak.

Nema cijene

- Neko može bez ikakvog razloga odrediti da je nešto navodno od općeg interesa, uzeti komad bošnjačke imovine. Srbi u Jošanici trebaju imati svoje groblje, ali su za te potrebe mogli izvršiti eksproprijaciju srpske zemlje - kaže Šukalo.
Vlasnik jedne od uzurpiranih parcela Dževad Merkez naglašava kako će se svim sredstvima boriti protiv takve odluke i kako će, ako bude trebalo, ići i na Sud za ljudska prava u Strazburu.
- Očigledno da pljačka u ratu nije završena. Ni za kakvu cijenu ne dam svoju zemlju - poručio je Merkez.

Na vapaje niko ne odgovara

- Imali smo nekoliko slučajeva nasrtaja na imovinu Bošnjaka. Recimo, porodici Kumro je oduzeta kuća i prodata na aukciji. Sada ponovo imamo sličan nasrtaj. Mi činimo sve što možemo da zaštitimo našu imovinu. Međutim, nismo toliko moćni, ni u Skupštini, a ni na drugim nivoima u općini Foča, da pružimo adekvatnu zaštitu. Ovim problemom trebaju se pozabaviti viši nivoi vlasti, ali na naše vapaje i upozorenja do sada niko nije odgovarao - kaže Šukalo.

Piše: Al. Bajramović
Izvor: avaz.ba


Post Reply