PLAČI MUŠKI

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
OneWhoKnows
Posts: 73
Joined: 26/03/2004 11:46

#1 PLAČI MUŠKI

Post by OneWhoKnows » 25/09/2006 08:50

Razumijem svakog igrača i navijača koji dokopali su se finala u Njemačkoj, baš kao i strasti i motive onih što dokopali su se neke muslimanske kuće u Zvorniku, al', što – ovi prvi ponašaju se k'o da njima, ovi drugi, zaklali su nekog u sred' Zvornika, za koji ovi prvi nikad nisu čuli? Zar jedno bijedno, izgubljeno finale vrijedno je suza muških?
Piše: OneWhoKnows

***

O nogometu ništa ne pitajte me. Kad' o njemu je riječ – ja - što da lažem i što da krijem? – još uvijek mlad sam i, onako, fundamentalistički zelen, Bože mi oprosti - k'o da s Marsa sam pao – pojma, brate, nemam – gdje održano je svjetsko nogometno prvenstvo prije četrnaest godina.
Ne znam, pa me j... (postiš, One!) ... htjedoh reć' – ne znam, pa me k'o Zvorničkog muslimana ubijte!

Zelen jesam, al'... nije sve baš tako zeleno, kad' o nogometu i meni je riječ, pa, tako, pohvaliti se mogu da - nakon propuštenih kvalifikacija, prespavane osmine i četvrtine finala, i polufinala na koje zaboravio sam, jer na ud palo mi nije, - odgledao sam - mo'šte mislit'? al' i to je nešto – ovogodišnje finale natapanja njemačkih livada suzama svih izravnih i posrednih aktera te najv(l)ažnije sporedne stvari na svijetu (?!!!).

Slike finala još žive su, iako se za mnoge Zvorničke muslimane to ne bi moglo reći:
I sad' čujem sudijski zvižduk; 11 kao današnji Zvorničani opakih Francuza - koji su pet minuta ranije krljali Talijane i lomili im cjevanice – padaju po travi; Bacaju se po razrovanoj livadi; Žvaću busenje; Čupaju kose; – i plaču – k'o mala djeca; Fizioterapeut – vrat lomi stadionu niz livade, sve trčeć'od jednog do drugog francuskog igrača, dijeli im maramice i sedative od Boga pitaj kol'ko miligrama čistog diazepama.

Da je bila tuga, bila je – i u Njemačkoj i u Istočnoj Bosni.

Razumijem svakog igrača i navijača koji dokopali su se finala u Njemačkoj, baš kao i strasti i motive onih što dokopali su se neke muslimanske kuće u Zvorniku, al', što – ovi prvi ponašaju se k'o da njima, ovi drugi, zaklali su nekog u sred' Zvornika, za koji ovi prvi nikad nisu čuli? Zar jedno bijedno, izgubljeno finale vrijedno je suza muških?

I, šta je tu – da izvinete – muški?
I, po čijim to suzama nogomet muški je sport? Po, čijim, a?

S nogometom il' – Bože me sačuvaj – bez njega, u vlažnom finalu u Njemačkoj - il' na prošlosedmičnoj tekmi Drina – Sarajevo, u Zvorniku (1:2) – na kojoj Zvornička publika klicala je ratnim zločincima i skandirala: 'Nož, žica, Srebrenica' - ja sam, bre, u pričama tim tužnim, jedino muško, muška Stojanka Majka Kneš'poljka, što tvrdog srca bio je i ostao, da od tvrdog svog suzu ne pustio!

Ubijedjen kako – poslije nesretnih poplava u Njemačkoj - stvari i život u Bosni krenuli su na gore, ovako mali i zelen postim s nesmanjenim fundamentalizmom, al' sehur više ne dočekujem igrajući jamb-a, sve u strahu da ova dvojica - od nas trojice drugara - koje derem kao mečke, u duhu minulog prvenstva, uhvatiće se za glave i počet čupat kose svoje!
O bilijaru da i ne govorim - kakav bilijar kakvi bakrači - zar da gledam kako bacakaju mi se podno stola bilijarskog i noktima grebu čohu od očajanja što je crna – da izvinete – ušla u porešnu rupu?!!

Ni pomisliti ne smijem kakve rijeke suza mogle bi poteć'iz tih muslimanskih srculenaca u njihovim tijelima razbijača - u ove mubarek dane.
U kojima, mubarek danima, kroz vijekove, i sam, oplakati znam. Višak emocija, il' manjak najrodjenijih, haj' ga znaj?!!
– tek korpa puna mi je maramica slinavih.

Žena veli mi kako dirljivo je gledat' me kad' u mubarek dane ove plačem. Zna ona da uglavnom – grub sam i bezobrazan, al' da - u dubini duše svoje - emotivniji sam od svakog nogometaša i/ili huligana - na onom njemačkom, il' – ako više volite na stadionu Drine u Zvorniku – gdje naš (njihov) domaći huligan vazda spreman je da svakom nogometašu i/ili navijaču Sarajeva polomi obje ruke i barem jednu nogu. Il' da barem – i ako ništa drugo – obezglavi ga! Za tren...

Dok si reko: Nož, žica, Srebrenica!


Teufik iz Los Angelesa
Posts: 903
Joined: 20/08/2006 01:36

#2

Post by Teufik iz Los Angelesa » 25/09/2006 08:54

postajes dosadan :-?

novel
Posts: 1071
Joined: 21/03/2006 10:24
Location: PM
Contact:

#3

Post by novel » 25/09/2006 09:07

muzika :thumbup: :thumbup:

Post Reply