Bošnjačka historija (novi pregled)

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
Batonus
Posts: 143
Joined: 07/06/2006 22:34

Bošnjačka historija (novi pregled)

Post by Batonus » 30/07/2006 19:25

Nakon detaljnog istrazivanja i poređenja različitih historijskih dokumenata, viđenja bošnjačke historije Muvekita, Bojića i Imamovića, mogu reći da se može sastaviti jedan jasan put bošnjačke historije.

Naime, Bošnjaci su narod sa juga Karpata, koji je krajem 9. i početkom 10. stoljeća doselio u gornji tok rijeke,koju ce istrazivaci tih prostora nazvati Bosna,upravo po Bosima (pra-Bošnjacima) koji su došli živjeti tu. Razlog seobe su stalni napadi Ruma na Bose, te su Bosi bili prinuđeni da odsele.

Bošnjaci su narod slavenskog porijekla,a govorili su južnoslavenskim jezikom, korijenom bosanskog,slovenačkog,hrvatskog, srpskog,crnogorskog,bugarskog i makedonskog jezika.

U gornjem toku rijeke Bosne osnovali su svoju prvobitnu drzavu, da bi se kasnije sirili. Dalja historija do dolaska Osmanlija je poznata, s tim sto treba biti podvuceno da su u Bosni zivjeli samo Bošnjaci koji su se djelili jedino prema religijskoj pripadnosti na pravoslavce,katolike i heretike.

Pred dolazak Osmanlija, bosanski kraljevi su preuzeli katolicku vjeru, te je razlika izmedju religijske pripadnosti kralja i narodne religije (heretici,bogumili) vjerovatno i doslo do pada Bosne.

Kako su katolicka i pravoslavna crkva imale podrsku izvana, sa podrucja koja nisu bila pod Osmanlijama, samo je crkva bosanska ostala sama bez pomoci..To je doprinjelo brzom nestanku Crkve bosanske, te su bogumili prije svega zbog losih iskustava i nasilnog prevodenja na katolicanstvo i pravoslavlje, u islamu vidjeli najblizu religiju,kojoj su u velikom broju prisli. Pored njih mnogi su i katolici i pravoslavci presli na islam.

Iako je ova religijska podjela dakle sada nastavljena, u etničkom smislu Bošnjaci kao narod Bosne, su ostali jedinstveni, što će ostati sve do turskog odlaska iz Bosne.

Tada Srbija i Hrvatska (s tim da je Hrvatska bila pod AU) su pocele da rade na ostvarivanju svojih ambicija odnosno osvajanju Bosne. Kao najlaksi put do ostvarivanja cilja vidjeli su u povezivanju sa Bosnjacima. I to sa Bošnjacima katoličke/pravoslavne vjeroispovijesti.

Zbog istog južnoslavenskog jezika,koji se u različitim zemljama/regionima zvao drugačije hrvatski/srpski/bosanski/crnogorski, to se nije moglo uzeti kao osnova etno-nacionalnog identeta juznoslavenskih naroda,te se stoga pocelo raditi na zblizavanju pripadnika razlicitih slovenskih naroda na religijskoj osnovi...

Tako Bošnjaci-katolici pod uticajem zagrebacke propagande prilaze Hrvatima,a Bošnjaci-pravoslavci pod uticajem beogradske propagande prilaze Srbima.

Dakle kao jedini nasljednici prastarog imena naroda Bošnjaka, ostaju muslimani,te katolici i pravoslavci u manjem broju. Katolici i pravoslavci potpuno gube osjecaj za bosnjastvo sa kraljevinom SHS,kraljevinom Jugoslavijom,a dalje i kroz SFRJ, prije svega zbog zabrane etno-nacionalne kategorije Bošnjaka, a zatim i zbog toga što su Bošnjaci-muslimani preuzeli etničku kategoriju "Musliman"...

Sa povratom imena Bošnjaka na početku '90 godina, često se izjednačavao "Bošnjak" sa "Muslimanom", što je stvorilo dodatnu barijeru za obnovu bosanske multireligijske nacije...

Ali danasnji Bošnjaci su nosioci historijskog puta Bosa/Bošnjana/Bošnjaka...


hobit
Posts: 83
Joined: 21/07/2006 22:53

Post by hobit » 30/07/2006 21:20

nije ni tebi lako.

User avatar
njonjica
Posts: 3946
Joined: 05/06/2006 02:45
Location: Seher
Contact:

Post by njonjica » 30/07/2006 21:39

hobit wrote:nije ni tebi lako.


nick ti je cool 8-)

Hamo.
Posts: 33
Joined: 25/04/2006 02:38

Post by Hamo. » 30/07/2006 22:02

mozda je za tebe put "jasan" upravo zato sto si naumio naci neku jasnu pouku iz istorije (pa makar ako je ne nadjes, masta proradi i izmislit ces), ali za mene je ova tvoja pricica dosadna...

zasto sve istorije moraju biti pisane da zadovolje tu zelju za kontinuitetom xy etnicke skupine? btw, istorije takvih skupina su uzasno zamrsene i pune toliko radikalnih prekida koje si ti ovdje potisnuo da bi mogao pricati o nekom "jasnom putu", ali niko nece da se bavi zamrsenim, zamucenim i "prljavim" istorijskim stvarima kad svi zeljno traze - "jasan put."

Post Reply