...
- male_okice
#26 Re: Fenomen medje u BIH
nekadasnji tv total i Stefan Raab su napravili extra hit vezano za medju. i nije to bas samo kod nas slucaj, ljudi se svugdje na svijetu, nazalost, oko tih gluposti i sitnica svadjaju, jos cesto su i jako blizak rod. kod nas u komsiluku 2 brata su se preko 10 godina tuzili za prolaz izmedju njihovih kuci koji je sirok 20 cm, tj kao ko je kome usao sa ogradom u zemlju
dali su sigurno 5-6 hiljada km za sudske troskove i advokate i na kraju im sud predlozio ako mogu da se dogovore medjusobno koji ce pomjeriti odgradu da je to najbolje i najbrze rijesenje
- uglavnomja
#27 Re: Fenomen medje u BIH
daddy-kool wrote:Da ljudi imaju povjerenja da će državni organi (sudovi, policija) uraditi svoj posao, sigurno bi bilo mnogo manje ovakvih slučajeva.
po ovom pitanju cesto nije tako, mislim slucaj i ne dodje do suda nego se "rjesava" unutar porodice na osnovu licnog "prava" (jja zivim tu, ja koristim, ja odrzavam, ja pazio roditelje ...) i usmenog testamenta
kad sud odredi granice, tu je rijetko da se sta desi
ali 5. generacija nasljednika na "zajednickoj" zemlji, koja je prije 100 godina podijeljena na 5 djece samo na papiru po 1/5, neodredjeno koji dio kome pripada - tu je problem
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#28 Re: Fenomen medje u BIH
već sam pisao ovdje ako neko prati i pamti
nema s koje strane mi nisu ušli u među još od 1984 to rade i pokušavaju
znajući što proizilazi iz toga obično šutim ponekad nekom šuknem kad krene neka priča kako ovo nije samoposluga kad uzmete vile i grablje vratite ih cijele... nemojte krasti kotače od kariole
ne lomite grane kad jedete trešnje
i ne sklanjajte bodljikavu žicu vrata su otvorena što ste lijeni prošetati 20 metara
seljake mentalne to ne zanima on samo razumije isti vokabular
otimačinu
nema s koje strane mi nisu ušli u među još od 1984 to rade i pokušavaju
znajući što proizilazi iz toga obično šutim ponekad nekom šuknem kad krene neka priča kako ovo nije samoposluga kad uzmete vile i grablje vratite ih cijele... nemojte krasti kotače od kariole
ne lomite grane kad jedete trešnje
i ne sklanjajte bodljikavu žicu vrata su otvorena što ste lijeni prošetati 20 metara
seljake mentalne to ne zanima on samo razumije isti vokabular
otimačinu
-
daddy-kool
#29 Re: Fenomen medje u BIH
Često ljudi osjete nepravdu i ne vide drugog načina da se zaštite nego da uzmu stvar u svoje ruke. Da su imali prilike vidjeti brzu i pravednu reakciju društvenog organa predviđenog za mirno rješavanje sporova vjerovatno bi to više koristili. Ovako pesnice, hladno ili vatreno oružje.
Poseban problem je nerješavanje naslijeđivanja imovine. Treba uvesti poreze na neriješenog titulara koji bi se progresivno povećavali svake godine sve dok vrijednost nameta ne bi postala veća od vrijednosti imovine, nakon čega bi je država plijenila.
Poseban problem je nerješavanje naslijeđivanja imovine. Treba uvesti poreze na neriješenog titulara koji bi se progresivno povećavali svake godine sve dok vrijednost nameta ne bi postala veća od vrijednosti imovine, nakon čega bi je država plijenila.
- Truba
#30 Re: Fenomen medje u BIH
nepravda možda jeste
ali tu je veći problem tvrdoglavost i nepošuštanje rodbini
umjesto da pregrizeš tih pola metra ili metar i da relativno normalno živiš
ti se zakopavaš u spiralu zla
kasnije se možeš osvetiti na nekom drugom primjeru jer osveta je najbolja kad se služi hladna
npr ne pomogneš antinom malom da se zaposli
kad mu pokrivaju kuću odeš na odmor
ili ukratko ne sudjeluješ više u normalnom životu naselja zbog njih ali sve mudro i lijepo fino
najbolje je kad se gradi međa pozvati komšiju i svjedoke da komšo-rođo kaže gdje da se kopa temelj za betonsku ogradu
nek je ona metar tamo vamo ali da budu dobri odnosi
naravno ja ovo govorim iz perspektive 3300 kvadrata
to je malo teže kad se kuće prave na parceli od 200 kvadrata izgleda kifle
ali tu je veći problem tvrdoglavost i nepošuštanje rodbini
umjesto da pregrizeš tih pola metra ili metar i da relativno normalno živiš
ti se zakopavaš u spiralu zla
kasnije se možeš osvetiti na nekom drugom primjeru jer osveta je najbolja kad se služi hladna
npr ne pomogneš antinom malom da se zaposli
kad mu pokrivaju kuću odeš na odmor
ili ukratko ne sudjeluješ više u normalnom životu naselja zbog njih ali sve mudro i lijepo fino
najbolje je kad se gradi međa pozvati komšiju i svjedoke da komšo-rođo kaže gdje da se kopa temelj za betonsku ogradu
nek je ona metar tamo vamo ali da budu dobri odnosi
naravno ja ovo govorim iz perspektive 3300 kvadrata
to je malo teže kad se kuće prave na parceli od 200 kvadrata izgleda kifle
- dobar osjecaj
#31 Re: Fenomen medje u BIH
Ako to postojeće pomnožiš još s haosom koji se dodaje slojevima neobrazovanih i neodgovornih "službenika" koji rade u katastru i zemljišnim uredima i koji upisuju i ostavljaju meni ranije nezamisliv haos, dobićeš još haosa. Čak i u relativno rijetkim situacijama kad se nađu razumni ljudi i kad se na vrijeme odluče za podjelu da se realizuju jasna vlasništva, dešava se da se ljudima upisuju nebulozni podaci koji će se teško ispravljati.Maraschino wrote:Bivsa drzava nije se uspjela izboriti sa tim problemom koji se prelio u ovu rusevinu od drzave.
To ce trajati jos mnogo dugo dok se pravi rezovi ne naprave. Nije da ne moze ali se nece.
Na jednom posjedu jos uvijek se vode 30 naslednika od kojih trecina nije medju zivim a trecina i ne zna da su ''suvlasnici'' a ona zadnja trecina bi pristala ali da im se ponovo plati.
Probleme imamo jer se naopako rjesavaju mnoge stvari u toj oblasti.
Prolazi mi kroz ruke mnoštvo dokumenata na kojima se upisuju nepotpuni, netačni i problematični podaci. Službenik u katastru ili zemljišnom uredu npr. u nekoj Brezi upisuje ljudima koji su naslijedili čestice zemlje u Brezi na urneku koji je rađen za nekoga u Gornjem Vakufu i ostavlja uredno podatke za česticu zemlje u Brezi kao da je u Gornjem Vakufu. Desilo se da žena koja je pismena i provjerava šta joj je upisano odmah na licu mjesta postavi pitanje o toj nebulozi od upisa i da joj službenik nehajno kaže "ma šta fali" i jedva lijeno pristane da ispravlja pogrešne podatke. Koliko tek toga prođe nezapaženo.
-
Vector_dum
#32 Re: Fenomen medje u BIH
Ne vjerujem da se etnicki Nijemcigraue_maus wrote:u njemackoj se vucu po sudu po 20-30 godina u nekim parnicama , zalbama itd .....moto je ko ima vise para i zivaca da izdrzi komsijski teror i sudski proces ....
braca ili komsije sjekirama ganjaju po livadi radi 10 cm medje..
Prica ti je u rangu ima toga i u Njemackoj a jasno je da je ovo osobina Balkana i vucibatina koji ovdje zive.
- dječak sa šibicama
#33 Re: Fenomen medje u BIH
Mozda bi se i Nijemci ganjali krampama i kolcima za ogradu, da im katastarski papiri nisu uredjeni kao kod nas.
Covjece, kad sam ja ganjao ostavinsku mislim mi kao porodica, kuca i zemlja u starom gradu, kupljeno nekad nakon WWII uglavnom ugovor na papiru iz teke, pisano obicnom olovkom ja ne bi vjerovao da nisam vidio, i onda advokatica i sudinica dogovaraju kako to sve provesti kroz knjige. I kaze sudinica da je svaki drugi predmet u starom gradu slican, a tek kako je po selima. Dusu dalo za mahinacije, a posebna su stavka familije koje se pokolju oko nasljedstva.
Kod Svabe se zna, pa nemaju prostora za okopavanje motikom preko ledja. Mislim, zakon reguliran.
Covjece, kad sam ja ganjao ostavinsku mislim mi kao porodica, kuca i zemlja u starom gradu, kupljeno nekad nakon WWII uglavnom ugovor na papiru iz teke, pisano obicnom olovkom ja ne bi vjerovao da nisam vidio, i onda advokatica i sudinica dogovaraju kako to sve provesti kroz knjige. I kaze sudinica da je svaki drugi predmet u starom gradu slican, a tek kako je po selima. Dusu dalo za mahinacije, a posebna su stavka familije koje se pokolju oko nasljedstva.
Kod Svabe se zna, pa nemaju prostora za okopavanje motikom preko ledja. Mislim, zakon reguliran.
-
Vector_dum
#34 Re: Fenomen medje u BIH
Izjavila je doticna da parnice u Njemackoj traju po 20-30 godina.
to moze reci samo neko kome je osnovni zadatak (ne znam iz kojeg razloga) da prikaze Njemacku onakvom kakva ona nije.
- AleksoMKD
#35 Re: Fenomen medje u BIH
Makedonija isti slucaj. Teske telesne povrede pa i povremena ubistva su cesto zbog medje.karanana wrote:prvo promjeni ime teme na ex-yu a ne samo bih jer i stavio si jedan primjer iz hrvatske ako se ne varam. a u srbiji je ovo mozda jos i gore.
- mufa1
#36 Re: Fenomen medje u BIH
Jah nema toga u evropi.. prije par mjeseci u okolini graza, frajer dvoje rokno upravo zbog medje i puta.. I sto je najgore, nikad ga nisu nasli, nema sa cime i koliko policajaca, specijalaca, kobri ga nisu trazili, nigdje ni traga..
- dječak sa šibicama
#37 Re: Fenomen medje u BIH
Sve je prolazno, samo teznja bosanaca da dokazu kako je svugdje haos i kriminal kao i ubosni, cak i puno veci, nije.
- Truba
#38 Re: Fenomen medje u BIH
oni su se propucali zbog filma moje pjesme moji snovi 
-
Vector_dum
#39 Re: Fenomen medje u BIH
Izvor?mufa1 wrote:Jah nema toga u evropi.. prije par mjeseci u okolini graza, frajer dvoje rokno upravo zbog medje i puta.. I sto je najgore, nikad ga nisu nasli, nema sa cime i koliko policajaca, specijalaca, kobri ga nisu trazili, nigdje ni traga..
Postavi clanak, neki dokaz da procitamo ili je sve u rangu rekla-kazala
Odakle je frajer porijeklom?
Ako je iz Austrijanac porijeklom iz BIH ili Srbije, onda je sve jasno.
- Cherry-Cherry
#40 Re: Fenomen medje u BIH
Jednostavno nemoguće.Službenik u katastru ili zemljišnom uredu npr. u nekoj Brezi upisuje ljudima koji su naslijedili čestice zemlje u Brezi na urneku koji je rađen za nekoga u Gornjem Vakufu i ostavlja uredno podatke za česticu zemlje u Brezi kao da je u Gornjem Vakufu. Desilo se da žena koja je pismena i provjerava šta joj je upisano odmah na licu mjesta postavi pitanje o toj nebulozi od upisa i da joj službenik nehajno kaže "ma šta fali" i jedva lijeno pristane da ispravlja pogrešne podatke. Koliko tek toga prođe nezapaženo.
- mufa1
#41 Re: Fenomen medje u BIH
Vector_dum wrote:Izvor?mufa1 wrote:Jah nema toga u evropi.. prije par mjeseci u okolini graza, frajer dvoje rokno upravo zbog medje i puta.. I sto je najgore, nikad ga nisu nasli, nema sa cime i koliko policajaca, specijalaca, kobri ga nisu trazili, nigdje ni traga..
Jaoo takvi ste mi najbolji, sve vam je rekla kazala, a sve znate gdje je ko kakav i kako se ponaša.. A u suštini veze sa životom nemate..
Jeste u pravu si, yugo je porijeklom, cuj mu samo imena i prezimena, Friedrich Felzmann, staro prezime iz Vareša..
https://steiermark.orf.at/m/news/stories/2874940/
https://www.kleinezeitung.at/steiermark ... zmann-wird
-
Vector_dum
#42 Re: Fenomen medje u BIH
Ovo je izuzetak , jedan od milion.mufa1 wrote:Vector_dum wrote:Izvor?mufa1 wrote:Jah nema toga u evropi.. prije par mjeseci u okolini graza, frajer dvoje rokno upravo zbog medje i puta.. I sto je najgore, nikad ga nisu nasli, nema sa cime i koliko policajaca, specijalaca, kobri ga nisu trazili, nigdje ni traga..
Jaoo takvi ste mi najbolji, sve vam je rekla kazala, a sve znate gdje je ko kakav i kako se ponaša.. A u suštini veze sa životom nemate..
Jeste u pravu si, yugo je porijeklom, cuj mu samo imena i prezimena, Friedrich Felzmann, staro prezime iz Vareša..
https://steiermark.orf.at/m/news/stories/2874940/
https://www.kleinezeitung.at/steiermark ... zmann-wird
U Bosni ne postoji ulica i selo u kojem se ljudi ne krve radi medje.
- mufa1
#43 Re: Fenomen medje u BIH
Izuzetak al u kurcu.. Znam austrijske čobane, radim s njima svaki dan.. Nista bolji nisu, samo sto kod njih sistem funkcioniše, pa kad se polemaju obojica debele kazne plate, a nedaj Bože da jedab drugom zub izbije, valja ga nosit na platnoj listi do kraja života.. Tako da kad se oni svadjaju oko medje, u većini slučajeva ruke su im na ledjima, a i ako se polemaju, za pola sata mogu normalno pricat o tome kako je bolje za obojicu da ne zovu policiju.. E na tom sam im se uvijek divio..
-
Vector_dum
#44 Re: Fenomen medje u BIH
U pravu si samo u ovom dijelu za sistem.mufa1 wrote:Izuzetak al u kurcu.. Znam austrijske čobane, radim s njima svaki dan.. Nista bolji nisu, samo sto kod njih sistem funkcioniše, pa kad se polemaju obojica debele kazne plate, a nedaj Bože da jedab drugom zub izbije, valja ga nosit na platnoj listi do kraja života.. Tako da kad se oni svadjaju oko medje, u većini slučajeva ruke su im na ledjima, a i ako se polemaju, za pola sata mogu normalno pricat o tome kako je bolje za obojicu da ne zovu policiju.. E na tom sam im se uvijek divio..
Poznajes li kako funkcionise komsiluk u Austriji?
Ide li se nepozvan na kafe i na sijela po kucama?
Ima li tracanja komsija u Austriji?
Ganjaju li se sjekirama po ulici radi kolca u ogradi?
Gledaju li mahaluse po Austriji u koje se doba vracas kuci i koje auto vozis?
Odvadi malo sa pljuvanjem, bolan.
Oni zive jedni pored drugih 20 godina, i ne znaju se.
- dječak sa šibicama
#45 Re: Fenomen medje u BIH
Imaju dalmatinci jednu dobru narodnu, kaze "hvali more, drz` se kraja".
Tako i nasa dijaspora
Tako i nasa dijaspora
- insomnia78
#46 Re: Fenomen medje u BIH
Jes. To bezbeli nema nikakve veze sto dijaspora zivi tamo
- dječak sa šibicama
#47 Re: Fenomen medje u BIH
Ne mozes prodavati pricu kako je Hans u pet deka sa Mujom i Franjom.
Ne ide, smijesno zvuci.
Ne ide, smijesno zvuci.
-
aratet
#48 Re: Fenomen medje u BIH
Da su cobani kao sto ih ti predstavljas, sipak bi im sistem funkcionisao.mufa1 wrote:Izuzetak al u kurcu.. Znam austrijske čobane, radim s njima svaki dan.. Nista bolji nisu, samo sto kod njih sistem funkcioniše, pa kad se polemaju obojica debele kazne plate, a nedaj Bože da jedab drugom zub izbije, valja ga nosit na platnoj listi do kraja života.. Tako da kad se oni svadjaju oko medje, u većini slučajeva ruke su im na ledjima, a i ako se polemaju, za pola sata mogu normalno pricat o tome kako je bolje za obojicu da ne zovu policiju.. E na tom sam im se uvijek divio..
- mufa1
#49 Re: Fenomen medje u BIH
Ali pazi sta je interesantno, vas par likova odma idete sa predpostavkom da ja tvrdim da su svi Austrijanci čobani i da svi imaju "medja" probleme. Kratko rečeno, generalizujete. Ja kad sam rekao Austrijski čobani, to je striktno odredjena grupa ljudi, koja živi na selu, bavi se poljoprivredom, stokom, u pravom smislu riječi, seljaci. Ko nije zalazio medju takve, taj ne zna sta je primitivizam. Zeltfest, ili ti njihova slavlja ispod satora su priča za sebe. Cevljanovici su za te manifestacije bečka filharmnija. Jedini spas za sve ostale, pa i njih same je, sto su izuzeeetno osjetljivi na pare. Nedaj Bože da on mora platit neku kaznu. Cak znam slučajeve gdje lik mjesec dana uskraćivao sebi doručak, zato sto je platio 45e kazne za prekoračenje brzine..
- Truba
#50 Re: Fenomen medje u BIH
ne bih ja s čobanima radio
odmah daj otkaz i idi radi s nečobanima
ne znam više kako vam je volja dolaziti na naše forume
nije 1999. tad je bilo zanimljivo ko je gdje bio za rata
sad je 21. stoljeće
odmah daj otkaz i idi radi s nečobanima
ne znam više kako vam je volja dolaziti na naše forume
nije 1999. tad je bilo zanimljivo ko je gdje bio za rata