UNESCO- Stećak je svjetska kulturna baština

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
Sarajmen
Posts: 7478
Joined: 04/01/2009 14:50
Location: Audiatur et altera pars!

UNESCO- Stećak je svjetska kulturna baština

Post by Sarajmen » 15/07/2016 17:32

:thumbup:
Nakon mosta Mehmed-paše Sokolovića i Starog mosta u Mostaru, bosanskohercegovački stećak je uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Izvor: http://www.klix.ba/vijesti/kultura/stec ... /160715085

:bih:
Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a, u okviru 40. sjednice koja se održava u Istanbulu, donio je odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine. Odlukom Komiteta na Listu svjetske baštine kao serijska nominacija upisano je 28 nekropola, od kojih je 20 iz Bosne i Hercegovine, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije iz Hrvatske. -Za nas je ovo izuzetan dan, izuzetan trenutak, kojim je krunisan šestogodišnji rad velikog broja eksperata iz sve četiri zemlje - izjavio je ministar civilnih poslova Adil Osmanović odmah nakon odluke Komiteta za svjetsku baštinu o upisu stećaka na Listu svjetske baštine. Stećak - jedinstven i univerzalan kulturni fenomen, nastao je kao odgovor čovjeka na neupitnost prolaznosti vremena. -Nakon turbulentne prošlosti na prostoru našeg regiona, stećci su nas ponovo ujedinili i dokazali da je kultura iznad politike, da kultura ne poznaje granice i služi da gradi mostove među narodima. Vjerujem da smo kulturom još jednom pokazali u kom pravcu se trebamo kretati. Želim istaći još jednom da stećci zauzimaju izuzetno mjesto u kulturnim politikama sve četiri države i da smo svi zajedno snažno posvećeni implementaciji UNESCO konvencije o zaštiti svjetskog prirodnog i kulturnog naslijeđa. Sretni smo i ponosni da bogatu riznicu kulturne baštine cijelog čovječanstva možemo dodatno obogatiti ljepotom naših stećaka. Koristim priliku da se najiskrenije zahvalim svima koji su doprinijeli zaštiti i očuvanju ovog jedinstvenog kulturnog dobra, te omogućili da se o ljepoti i iznimnoj vrijednosti fenomena stećaka sazna širom svijeta - istakao je ministar Osmanović. Prije šest godina stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije ujedinili su se oko zajedničkog projekta nominacije stećaka na Listu svjetske baštine. Sve četiri države su demonstrirale izuzetnu posvećenost zajedničkoj nominaciji uspostavljanjem kontinuirane i konzistentne saradnje od 2009. godine kada je potpisano Pismo namjere, uspostavljen koordinacioni mehanizama za izradu nominacije, plana upravljanja i zajednički stručni rad a čime je izražena zajednička posvećenost očuvanju i održivom upravljanju nekropolama sa stećcima, za dobrobit sadašnjih i budućih generacija.

Izvor: http://www.mcp.gov.ba/vijesti/default.a ... gTag=bs-BA


User avatar
Rubaija
Posts: 201
Joined: 10/07/2016 14:14

Re: UNESCO- Stećak je svjetska kulturna baština

Post by Rubaija » 15/07/2016 18:19

Konačno jedna lijepa vijest. :thumbup:

Image

Foto: Makdizdar.ba. Stećci na Bjelašnici, selo Trnovo, XIV – XVI vijek. Snimljeno 17. juna 2012.

------------------------------------------

A se leži Linil gostja Hotjena najstarši sin.

Kuda ijdeš človeče?

Stani, razmisli. Osvrni se. Zar ti je vetja pamet u noghami no u glajvi?

Biljig usjetče najstaršem bratju najmladji Borjen, a pisa dijak Sanko.

v Vrhbosni ljeta 1402. kad u godni dani zmre vis'lje judi no ts'o se rodi, a kralj Bosne bjes'e Stjepan Ostoja, kopile kralja Tverdka, al narod sam tako htjede i tako on kraljem i bi

palestinka
Posts: 1080
Joined: 15/07/2006 21:51

Re: UNESCO- Stećak je svjetska kulturna baština

Post by palestinka » 15/07/2016 21:13

Zaista lijepa vijest.

broj dva
Posts: 2850
Joined: 15/07/2014 20:59
Location: Šeher Oslo

Re: UNESCO- Stećak je svjetska kulturna baština

Post by broj dva » 21/07/2016 10:16

Jos kad bi znali to nekako iskoristiti...ali haman da vemo otvorit kafic na Radimlji i to ce biti to...

Post Reply