Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
A_A_AKCIJA
Posts: 980
Joined: 16/11/2009 02:54

Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by A_A_AKCIJA » 06/07/2016 03:12

„Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na Pravom putu istrajali.“ ( Sura Ali Imran, ajet 103)

Evo, od jutros, razočaran, se suzdržavam da komentarišem bilo šta na ovu temu.
Prošao je prvi dan Bajrama i čekao sam da vidim da li sam u zabludi, ili sam možda sve umislio.
Poslije sam ponovo prošao kroz svoj Viber, pa kroz postove forumaša koji pripadaju tom miljeu i zaključio da postoji zapanjujući nivo organiziranosti u ovom naizgled slučajnom događaju.

O čemu se radi?

Naime, kao što znate, ove godine se ponovo desilo da muslimani u svijetu ne znaju tačno i precizno kada je Bajram. Ovo da ne znaju je moje uljepšavanje samog događaja. Dopuštam pravo na drugo mišljenje. Takođe, desilo se da je naša IZ odlučila da je Bajram u utorak. Ništa novo u ummetu. reklo bi se.

Ono što je meni bilo novo jeste da sam po prvi put primjetio ponašanje ljudi za koje sam do danas bio uvjeren da me smatraju bratom muslimanom i da mi daju pravo na različitost, sve u ime ovog islamskog imperativa jedinstva. Imperativa koji je nesumnjiv, jasan i nedvosmislen.

Onda dođe Bajram, ili bar ja i većina bosanaca mislimo da dođe, jer slijedimo svoju ulemu, pa se ode na Bajram namaz, krenu čestitanja poslije i primjetim ponašanje koje sam do sada primjećivao kada su bili Božići i Vaskrsi u pitanju. Totalni muk uz jedan časni izuzetak muslimana koji sebe nazivaju selefijama. Član sam nekoliko džematskih Viber grupa i na jednoj je samo jedna osoba za koju znam da koketira sa selefizmom odgovorila na čestitku koju sam uputio. Na drugoj, ista stvar, nekoliko likova koji su jako jasni propagatori selefizma, šute i ne javljaju se, ne odgovaraju na čestitke i lijepe želje.

Onda malo premotam slike sa samog Bajram namaza i zaključim da niko od selefija iz mog džemata nije prisustvovao Bajram namazu. Već tada sam totalno grohnuo razočaran činjenicom da se sve dešava organizovano, planski i da iza svega stoji određeni stav.

Na kraju, ne mognem spavati jer se bioritam navikao na ramazanski mod i provjerim na forumu ono što me kopka i fakat, prvi kritichar nikome niti je odgovorio na čestitku, niti čestitao Bajram. Pisao svašta, ali ni mukaet na čestitke. Tačnije 9 postova, uključujući i o Bajramu, ali nema čestitke.

Ne mogu da odolim da postavim pitanja, na koja nas većina zna odgovor?

Drage vehabije-selefije, kako u svijetlu ajeta koji sam citirao, tumačite svoje ponašanje?

Je li ovo znači da nas, ljude koji se izjašnjavamo samo kao muslimani, bez želje da se svrstavamo u bilo kakve sekte, ne smatrate muslimanima, jer ne slijedimo vaše viđenje Islama? Već duže vrijeme kako se sa vama družim, pa kada se opustite vam se omaknu izjave tipa: ma vidjećeš kada se posvetiš islamu, a ja, hvala Bogu ispostio 20+ Ramazana.

Kako objašnjavate vaš ahlak pa na čestitke, ako već ne slavite Bajram kada i mi, ne odgovarate ni sa Allah razi olsun, što bi u prevodu značilo, neka je Allah zadovoljan s tobom? Jel mislite da nismo zaslužili Allahovo dž.š. zadovoljstvo?

Pomislite li da ste imalo licemjerni, jer jedno pričate a sasvim drugo radite? Mislite li da je licemjerstvo veći grijeh od odgovora bratu muslimanu na Bajramsku čestitku? Predstavljate se kao legalisti, kao neko ko hoće da poštuje IZ BiH, a na svakom koraku se trudite da unesete razdor među nas. Odavno počinjete post dosta kasnije nego kako je po vaktiji IZ BiH i niko vam se nije bunio u vezi toga, vaš izbor (poznati slučaj Kuduzovića i lažne zore). Onda ste prošle godine pustili u cirkulaciju svoje vaktije sa ovim vremenima, pa unijeli smutnju među nas muslimane. Na kraju, jučer ste nas sve izignosrisali i grupno ušutili, kao da vam se čestita Božić, a ne Bajram.

Pitam vas, gdje ćete vi danas, ujutro, klanjati Bajram? Kada ste to dogovorili? Jel vas stid vašeg pretvaranja da hoćete da budete dio IZ BiH, a koristite svaku priliku da se odvojite na sitnicama i pokažete da nas, ostale muslimane, koji vas smatramo braćom, ne poštujete i ponizite? Jeste li svjesni da će zbog vas u Bosni biti klanjana dva Bajram namaza? Samo zbog vaše tvrdoglavosti i isključivosti. Sjetite se ovoga kada se opet bude pričalo o paradžematima, jer ćete tada pričati potpuno drugu priču.

I na kraju, pitam vas jel stvarno mislite da se čvrsto držite Allahovog užeta, ili lupate sabljama po njemu i po rukama nas koji se držimo. Nas, koji vas prihvatamo kao skupinu koja se razlikuje, ali vam dajemo pravo na različitost u sitnicama i tumačenjima, zarad imperativa sa početka teme.

Kada ustanete i klanjate Bajram namaz ovog jutra, neka vas dočeka ponovo moja čestitka, Bajram Šerif Mubarek Olsun. Nije mi problem ponovo čestitati, jer za razliku od vas, znam da je moj ego beskonačno bezvrijedniji od imperativa jedinstva muslimana. Možda ćete tada prekinuti ovaj zavjet šutnje i odgovoriti na čestitku onima koji vas smatraju svojima.


User avatar
Towelie
Posts: 7488
Joined: 03/05/2013 19:29

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by Towelie » 06/07/2016 04:48

Dobar post. :thumbup:

Mene nesto ne cudi ovakvo ponasanje vehabija. Poucen iskustvom sa njima, shvatio sam da je licemerstvo njihov modus operandi.
Tebi bih bratski preporucio da te plaho ne tangira hoce li oni reci ovo ili ono.

Najbolji deo je sto si u kontekstu vehabija na forumu spomenuo kritichara kao njihovog legitimnog predstavnika. :lol:

User avatar
spreca
Posts: 59710
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by spreca » 06/07/2016 07:52

:thumbup: za post......problem je kod nas kad ih neko kritikuje mih branimo i sazaljevamo......zato se tako i ponasaju ....kao mala djeca....a malom djetetu sto vise gledas kroz prste ono je bezobraznije......

User avatar
mousstapha
Posts: 3913
Joined: 14/07/2008 03:13
Location: Stuttgart

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by mousstapha » 06/07/2016 08:20

Da li su na ovu temu pričali Kuduzović i ekipa? Nešto me zanima kakav rezon koriste da opravdaju ovakve stvari.

User avatar
ultima_palabra
Posts: 46496
Joined: 15/12/2008 16:53

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by ultima_palabra » 06/07/2016 08:36

To te kao nešto čudi? Pa oni su odabrali da se razdvajaju na osnovu dužine brade i nogavica, a kamoli neće na ovakvom nečemu.

Fino ih staviš na ignore i ljepota... evo ja prvi put ovdje čujem da su oni nešto bojkotovali.

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by Smrcak15 » 06/07/2016 08:37

evo mene zovu vehabijom a ja klanjah jucer bajram, zato sto se drzim bosanske vaktije i jedinstva barem u tom pogledu

pazi ako neko hoce striktino da se drzi hadisa postujte to da se vidi mladjak, ako neko hoce da se drzi astronomski proracuna sto smatram isto validno

otvoren se za sviju, postujem svacije, i svi su to moja braca.

User avatar
Capajebo
Posts: 19719
Joined: 15/03/2012 02:47
Location: Berzakh bb

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by Capajebo » 06/07/2016 09:41

Vec sam se par puta oko toga "svadj'o", stvarno mi se ne da vise... kako god ko hoce :roll:

User avatar
insomnia78
Posts: 61879
Joined: 03/04/2011 14:43

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by insomnia78 » 06/07/2016 11:58

Image


S moje sokoćalo

User avatar
insomnia78
Posts: 61879
Joined: 03/04/2011 14:43

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by insomnia78 » 06/07/2016 11:59

Pravda za kriticnog
"Kriticar a ne vehabija"


S moje sokoćalo

Demiurg
Posts: 50
Joined: 27/06/2016 17:22

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by Demiurg » 06/07/2016 13:00

Nije se to uže pokazalo baš djelotvornim, možda je Allah trebao željezni lanac dati da se uhvate.Najviše muslimana od Muhamedove smrti, do današnjeg vremena, je poginulo u međumuslimanskim sukobima, ali uvijek je neko drugi kriv, najčešće mrski Jevreji, za koje se zna da su našli tajne spise Sulejmana i mogu kontrolisati duhove, zato vladaju svijetom, oni zavade jadne muslimane i onda se oni pokolju.

Bitka kod deve, Sifin, Kerbela, rat Osmanlija sa šijama, pobuna Arapa protiv Osmanlija, današnji ratovi u Siriji, Iraku, Libiji, i ovo je samo onako na prvu, lista je mnogo duža, pa i sad ovaj ISIL, sve su to Jehudije krive, Allah ih prokleo, neće džaba drveće i kamenje protiv njih pričati, osim onog njihovog drveta..

User avatar
ExNihilo
Posts: 11654
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by ExNihilo » 06/07/2016 13:19

Meni se čini da je ova tema malo paranoična, da budem blag. To što kritičar nije nikome na forumu čestitao bajram ne implicira obavezno da se u Bosni klanjaju dva bajram namaza, na dva različita datuma. :lol: Laganini muslimani, zar niste čitali suru En-Nur?! :D

Mislim da bi se prominentni članovi selefijske zajednice javno oglasili po ovom pitanju, odnosno da bi javno pozvali muslimane da poste dan duže, kao što su se oglašavali povodom "lažne zore". Koliko znam, oni su ozbiljno shvatili onaj princip neskrivanja vjere. Opet, može biti da je cjelokupan fijasko s paradžematima ponešto promijenio u njihovom pristupu.

U svakom slučaju, samo hladno i bez emocija. :D

User avatar
SmokingMan
Posts: 13704
Joined: 08/07/2012 18:11
Location: Hobby brought me to the solitude.

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by SmokingMan » 06/07/2016 13:43

Sutra nastupa bajram i Iranu. :D

Kada će biti usaglašen zajednički kalendar,moj je odgovor nikada.

Matematički ili lunarni kalendar,manja-veća,svejedno?

A_A_AKCIJA
Posts: 980
Joined: 16/11/2009 02:54

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by A_A_AKCIJA » 06/07/2016 13:49

ExNihilo wrote:Meni se čini da je ova tema malo paranoična, da budem blag. To što kritičar nije nikome na forumu čestitao bajram ne implicira obavezno da se u Bosni klanjaju dva bajram namaza, na dva različita datuma. :lol: Laganini muslimani, zar niste čitali suru En-Nur?! :D

Mislim da bi se prominentni članovi selefijske zajednice javno oglasili po ovom pitanju, odnosno da bi javno pozvali muslimane da poste dan duže, kao što su se oglašavali povodom "lažne zore". Koliko znam, oni su ozbiljno shvatili onaj princip neskrivanja vjere. Opet, može biti da je cjelokupan fijasko s paradžematima ponešto promijenio u njihovom pristupu.

U svakom slučaju, samo hladno i bez emocija. :D


Iskreno bih volio da nisam upravu.

Ipak, na fb stranici Zijada Ljakića i jeste pozvano da se ne slijedi ulema drzave koja se ne ravna po viđenju mlađaka.

Imaš slično i na Kuduzovicevom fb.

Pezic je cestitao Bajram jucer, ako ćemo govoriti istinu.

User avatar
Towelie
Posts: 7488
Joined: 03/05/2013 19:29

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by Towelie » 06/07/2016 13:55

ExNihilo wrote:Meni se čini da je ova tema malo paranoična, da budem blag. To što kritičar nije nikome na forumu čestitao bajram ne implicira obavezno da se u Bosni klanjaju dva bajram namaza, na dva različita datuma. :lol: Laganini muslimani, zar niste čitali suru En-Nur?! :D

Mislim da bi se prominentni članovi selefijske zajednice javno oglasili po ovom pitanju, odnosno da bi javno pozvali muslimane da poste dan duže, kao što su se oglašavali povodom "lažne zore". Koliko znam, oni su ozbiljno shvatili onaj princip neskrivanja vjere. Opet, može biti da je cjelokupan fijasko s paradžematima ponešto promijenio u njihovom pristupu.

U svakom slučaju, samo hladno i bez emocija. :D

Kako to mislis nije problem sto se kritichar nije oglasio? :D

User avatar
ExNihilo
Posts: 11654
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest

Re: Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!

Post by ExNihilo » 06/07/2016 14:06

A_A_AKCIJA wrote:
ExNihilo wrote:Meni se čini da je ova tema malo paranoična, da budem blag. To što kritičar nije nikome na forumu čestitao bajram ne implicira obavezno da se u Bosni klanjaju dva bajram namaza, na dva različita datuma. :lol: Laganini muslimani, zar niste čitali suru En-Nur?! :D

Mislim da bi se prominentni članovi selefijske zajednice javno oglasili po ovom pitanju, odnosno da bi javno pozvali muslimane da poste dan duže, kao što su se oglašavali povodom "lažne zore". Koliko znam, oni su ozbiljno shvatili onaj princip neskrivanja vjere. Opet, može biti da je cjelokupan fijasko s paradžematima ponešto promijenio u njihovom pristupu.

U svakom slučaju, samo hladno i bez emocija. :D


Iskreno bih volio da nisam upravu.

Ipak, na fb stranici Zijada Ljakića i jeste pozvano da se ne slijedi ulema drzave koja se ne ravna po viđenju mlađaka.

Imaš slično i na Kuduzovicevom fb.

Pezic je cestitao Bajram jucer, ako ćemo govoriti istinu.


Koliko vidim Ljakić jeste napisao, ako on stoji iza "zvanične stranice", da se jučerašnji dan trebao postiti, dok Kuduzovićev profil ne mogu naći. Pronalazim samo neki fan page na kome neko postavlja njegove videe, tako da to ne bih uzimao u obzir.

U svakom slučaju, sve to još uvijek ne mora da znači kako je došlo do nekakve široko rasprostranjene šizme po pitanju klanjanja bajram namaza. :D

Post Reply