Nesporazum oko prefiksa - dokle više?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
Tesla10
Posts: 1895
Joined: 14/05/2013 14:44

Nesporazum oko prefiksa - dokle više?

Post by Tesla10 » 18/05/2016 15:08

Prije dva sata na portalu su novinari objavili članak o tome kako je učenicima u manjem entitetu onemogućeno da pohađaju nastavu na maternjem jeziku. Tačnije radi se o učenicima koji su Bošnjaci i koji nemaju nastavu na bosanskom jeziku, već na "bošnjačkom" - novom jeziku.

Kako je ovo zemlja sa mnogo problema i apsurda ovaj članak me nije "na prvu" uzbudio. Međutim nakon što sam ga pročitao shvatio sam da smo mi u mnogo gorem stanju nego što sam to očekivao.

"Bošnjački" hintelektualci naime (ovako su sebe prozvali) se žale kako im vlast iz manjeg entiteta (četniteta by my words) potura naziv "bošnjački jezik" a oni "jadni" se bore protiv toga sa "bošnjačkom" pameću i "bošnjačkom" retorikom pokušavajući ih uvjeriti da njihov jezik nije bošnjački jezik (jer i nije) već lijepi i pitki bosanski jezik.

E pa ja imam nekoliko pitanja za te hintelektualce.

Zašto uopće koristite prefiks "bošnjački"?! Zašto kada ga nikad ni jedan bosanski prvak, vojvoda, intelektualac, seljak nije nikada koristio, već je svaki koristio prefiks "bosanski"?

Bosanski prijatelj, bosanska vojska, bosanski pjesnik.

Da ne bude greške nacionalnost jest Bošnjak.

Zamislite da Šveđani počnu koristiti prefiks "šveđanski" umjesto "švedski", ili Poljaci "poljački" umjesto "poljski", kako bi to bilo?

Bilo bi glupo i ovo će svako normalan da kaže.

I onda se neko žali što mu brane da pohađa nastavu na "bosanskom" jeziku, a ne vidi da on prvi pravi grešku i da ovi drugi to samo koriste.

Jer ko i ne bi? Treba iskoristiti slabosti svog protivnika a vlast iz RS-a to odlično radi.

Pozdrav dijaspori iz lijepe Bošnje (što bi naši hintelektualci rekli).

Evo i link od članka: http://www.klix.ba/vijesti/bih/bosnjack ... /160518035


Post Reply