Alimentacija-Roditelj postao državljanin Njemačke

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
crnkezakon
Posts: 2
Joined: 24/08/2013 19:20

Alimentacija-Roditelj postao državljanin Njemačke

Post by crnkezakon » 06/01/2016 14:55

Roditelji su mi se razveli kada sam imao godinu i 6 mjeseci. Mati je otišla u Njemačku i tamo se udala dok smo mi ostali živjeti sa ocem. Upoznao sam ju kada sam imao 20 godina. Njen muž sa kojim je živjela u Njemačkoj je umro a ostavština je ostala njoj. Sada mi je opet okrenula leđa i ucjenjuje sa neostavljanjem nasljedstva. Nikada nije platila niti 1 KM alimentacije za cijeli život. Otac je preminuo pa me zanima dal neko ima informaciju ili saznanje mogu li da tužim majku za zaostalu alimentaciju i kakav je proces,jel se isplati ?


User avatar
Sarajmen
Posts: 7478
Joined: 04/01/2009 14:50
Location: Audiatur et altera pars!

Re: Alimentacija-Roditelj postao državljanin Njemačke

Post by Sarajmen » 07/01/2016 13:03

Ma jok, traži joj broj žiro računa i pošalji cenera, a onda je prekriži do kraja života. Idi dalje.

Korisničkoime
Posts: 4510
Joined: 18/11/2010 00:26

Re: Alimentacija-Roditelj postao državljanin Njemačke

Post by Korisničkoime » 09/01/2016 19:54

crnkezakon wrote:Roditelji su mi se razveli kada sam imao godinu i 6 mjeseci. Mati je otišla u Njemačku i tamo se udala dok smo mi ostali živjeti sa ocem. Upoznao sam ju kada sam imao 20 godina. Njen muž sa kojim je živjela u Njemačkoj je umro a ostavština je ostala njoj. Sada mi je opet okrenula leđa i ucjenjuje sa neostavljanjem nasljedstva. Nikada nije platila niti 1 KM alimentacije za cijeli život. Otac je preminuo pa me zanima dal neko ima informaciju ili saznanje mogu li da tužim majku za zaostalu alimentaciju i kakav je proces,jel se isplati ?
Ne mozes prijatelju zastarilo je to potrazivanje, alimentacija je tzv.sukcesivno davanje i zastarjeva u roku od 3 godine dana a imala je obavezu davanja do 18 godine eventualno i duze ako si bio nastavio redovno obrazovanje. Uglavnom npr.ako imas npr. 18 godina mozes tuziti za alimentaciju u periodu od zadnje tri godine. Sto se tice nasljedstva trebas to malo s nekim advokatom iz Njemacke vidit jer u nasem zakonodavstvu postoji institut tzv.nuznog nasljednog dijela, dijela koji mora da pripadne nuznim nasljednicima (ti se ubrajas kao sin u nuzne nasljednike) on je manji od onoga sto bi inace dobio ali bolje ista nego nista. U nasem zakonodavstvu postoji nacina da se isti izigra i zaobide ne znam kako je u Njemackom zakonodavstvu. Valjalo bi ti preko neta potrazit nekog advokata u Njemackoj nasih korjena radi sporazumjevanja i platit mu savjet. Vjeruj mi tako ti je najbolje sve ostalo su nagadanja mozda ovako mozda onako.

Post Reply