.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
krater

#126 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by krater »

Mahach wrote:Kakve fajde tolike cifre kad si na poslu 24/7. Nekad je bolje uzeti pola od toga pa odraditi svojih 8 sati i mozak na pasu narednih 16.
:thumbup:
prog321

#127 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by prog321 »

Ne bi dobio ni 10% od toga za 8 sati rada.
Tu nema zlatne sredine. Ili si top ili flop. 12 sati radnog ciklusa je minimum. :-D
sunceKOtepsija

#128 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by sunceKOtepsija »

HAVANA wrote:
Edin H. wrote:
klixo wrote:De reci da trollas majke ti :roll:

I btw. za ovu scenu u restoranu , bio on tezak par hiljada ili par milijardi oni se ne rasipaju sa parama cak ni kad je mali racun u pitanju.
Sto neko rece , rasipanje je odlika fukare i ako malo dublje gledas sadakom cinis medvjedju uslugu ljudima.

To sto bi ti ,da zaradjujes toliko, pocastio komplet selo govori da neces nikad ni zaradjivat toliko :mrgreen:
Takvi cim dodju do malo para spiskaju na kafanu i sl...
Bas, suprotno, bosanska rijec fukara se upravo odnosi na ljude takvog profila, fukare i to u dusi :oops: , a ovaj je ocigledno rodjen ko fukara, pa ga je u daljnjem zivotu to pretvorilo u stipsu.

Kao sto nas narod rece, ne trosi onaj ko ima, nego onaj ko je NAUCIO.

Novac pravis da sebi olaksas zivot i uzivas u stvarima koji ti taj novac moze donijeti, a to, barem sto se mene tice se odnosi na usreciti i one koji su ti bliski. U grob ih sigurno nece ponijeti, a imao jednu ili kucu sa dvadeset soba, jos uvijek spavas u jednom krevetu. Ustvari u principu, sto vise imas, samo sebi stvaras dodatne probleme. Materijalne vrijednosti traze odrzavanje ili takav koncept da postanu samodrzive, ali to opet zahtijeva dodatni rad, trud i zalaganje. Ustvari taj stranac me podsjeca na taksiste iz Bangladesa, koji kljucaju cijelu noc, ali voze, bez obzira na rizik, jer je tarifa za pedeset posto veca, a ni slucajno sebe nece pocastiti barem kafom, a kamoli da nesto pojedu, sto im nije zena pripremila. Ali sta ce drugo, pobjegao iz fukarestine, kao dijete se borio da prezivi, i ne zna ni za sta bolje.

:thumbup: Fol ih je znat napravit a najbolji fol je taj da postanu samodrzive.Pohvalio bih kolegu za iznesenu konstataciju, ali bih i uputio odredjenu dozu kritike jer je izostavio i car zvanja u kafani,dragim ljudima... :D Ne mogu skutora ni na slici.
Edin H.

#129 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by Edin H. »

sunceKOtepsija wrote:
:thumbup: Fol ih je znat napravit a najbolji fol je taj da postanu samodrzive.Pohvalio bih kolegu za iznesenu konstataciju, ali bih i uputio odredjenu dozu kritike jer je izostavio i car zvanja u kafani,dragim ljudima... :D Ne mogu skutora ni na slici.
[/quote]

Vala i ja htjedoh postaviti, pa neka posalje onome mufljuzu sto sam sebi placa veceru. :D
sunceKOtepsija

#130 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by sunceKOtepsija »

sam je to reko havana, ja sam sam postavio video :lol: :D

:lol: :lol: :lol:
Sephora

#131 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by Sephora »

SedamdesetSedam wrote:Zdravo, registrovao sam se ovdje i imam par pitanja pošto baš ne vjerujemo rodici koja živi u Americi, riječ je o njenom mužu i njegovim primanjima, a porodica se isto raspituje pa sam ja zadužen da provjerim...

Nakon što je završio fakultet on je radio 5 godina u firmi koja se zove "Blackstone Group" - nešto oko finansija, nakon toga je prešao u firmu "Goldman Sachs" isto oko finansija i tu radi već 4 godine. Ona kaže da on zaradi oko 300 000 dolara godišnje - pa ispada da on za mjesec dana zaradi preko 25 000 dolara a eto ima 9 godina iskustva, ne vjerujem realno. A znači nije tamo nikakav direktor ona bi nam rekla. Meni je to bilo sumnjivo da su baš tolike plate pa sam malo istraživao i na internetu mi pokazuje daleko manje plate. Recimo po 50-60 000 dolara godišnje a za direktore sektora po 150 000.

Oni žive u Čikagu, ona kaže da on često ni ne dođe kući, već noći u firmi ili negdje blizu firme jer im kuća nije baš blizu ili je na nekim putovanjima non stop u glavnom kući radnim danom ga ne možeš zateći. Ako dođe onda samo odspava i na posao, ne pamti kad su negdje otišli zajedno njih dvoje radnim danom. Radi po 15 sati dnevno. Kojoj oni klasi u Čikagu pripadaju.
Pokazivala nam je i slike kuće gdje žive, zanima me u koji oni sad sloj spadaju, kuća nije vila ali je povelika i luksuzna, ima sigurno oko preko 250 kvadrata ali je baš fino sređena.

Ona ne radi ništa.

Meni ovo sve malo izgleda preuveličano pa bi htio da se raspitam oko iskustvava ostalih ljudi, pogotovo onih koji žive u Americi. U kakvu oni klasu spadaju, moraju li se oni za tu kuću baš naglaviti i najviše me zanimaju primanja ovog čovjeka. Završio dobar fakultet (ne znam koji ona kaže dobar je), radi 9 godina u struci ali mi ove cifre izgledaju preuveličano. Lude cifre, pa šta radiš ako ti daju toliku platu?

15 sati dnevno radi a nekad i više radi, istina ili nas laže?
Posalje li ridica koji $? :mrgreen:
Edin H.

#132 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by Edin H. »

sunceKOtepsija wrote:sam je to reko havana, ja sam sam postavio video :lol: :D

Stipu se sad vadione :D
sunceKOtepsija

#133 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by sunceKOtepsija »

Edin H. wrote:
sunceKOtepsija wrote:sam je to reko havana, ja sam sam postavio video :lol: :D

Stipu se sad vadione :D
:lol:
fortaleza

#134 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by fortaleza »

SedamdesetSedam wrote:Ma prosjek je možda za američke standarde gdje je većina debela onda je iznad prosjeka. Ona je tamo otišla na work and travel program i našla sebi muža.

Ja da sam u situaciji njenog muža, da imam toliko para znam sigurno da bi u Bosnu redovno slao rodbini i da bi ih sve pokušao dovesti i zaposliti u Americi.

Ej čovječe on DNEVNO zaradi 800 dolara. Dođe u Bosnu kaže hoće u restoran odemo u restoran, valjda kad zove kontamo on i časti mi se zaletimo naručimo nešto malo skuplje na kraju večere lik ladno pita koliko je njegov obrok para, vadi toliko para i plaća sam sebi, mi sjedimo i gledamo, a mi??!
Otvorio si temu samo da bi pljuvao to što vas lik nije počastio, koja sujeta čovječe... Da vas je počastio i platio večeru minimalno ti bi čak i povjerovao rodici.

Shvati, stvari na zapadu su malo drugačije i ljudi se jednostavno ne moraju konstantno dokazivati i opravdavati svoje zarađene novce te čašćavati. Jednostavno ne postoji ona nek časti, ima paHra već svakom po zasluzi. Odgoj i kultura.

Logički, zašto bi on plaćao račune ljudima koje jedva poznaje, pa nije vas oženio nego ti rodicu... Ili da vas zapošljava zbog rodbinskih odnosa. SAD nije Balkan pa da je to uvriježeno razmišljanje već postoje i različito.

Zamisli da lik skonta da pola Bosne raspravlja o njegovoj plaći? Koji cirkus. :lol:
pemanapemani wrote:Najbolja je ona, parafraziram, - porodica se raspituje, pa sam ja angažovan da provjerim. :-)

To jedino u BiH ima, organizovan čitav sistem kopanja po tuđem životu.
Balkan style. Ko Meksikanci. :-)

Zato je i otvorio temu, konta kako nema od rodice sadake. :lol:
512MB

#135 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by 512MB »

Jos cuj papka, cak i u bosni sjedio za onim kompjutorom, umjesto da se rokne ko coek sa dajdzom :roll:
Thorgerson

#136 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by Thorgerson »

SedamdesetSedam wrote:Zdravo, registrovao sam se ovdje i imam par pitanja pošto baš ne vjerujemo rodici koja živi u Americi, riječ je o njenom mužu i njegovim primanjima, a porodica se isto raspituje pa sam ja zadužen da provjerim...

Nakon što je završio fakultet on je radio 5 godina u firmi koja se zove "Blackstone Group" - nešto oko finansija, nakon toga je prešao u firmu "Goldman Sachs" isto oko finansija i tu radi već 4 godine. Ona kaže da on zaradi oko 300 000 dolara godišnje - pa ispada da on za mjesec dana zaradi preko 25 000 dolara a eto ima 9 godina iskustva, ne vjerujem realno. A znači nije tamo nikakav direktor ona bi nam rekla. Meni je to bilo sumnjivo da su baš tolike plate pa sam malo istraživao i na internetu mi pokazuje daleko manje plate. Recimo po 50-60 000 dolara godišnje a za direktore sektora po 150 000.

Oni žive u Čikagu, ona kaže da on često ni ne dođe kući, već noći u firmi ili negdje blizu firme jer im kuća nije baš blizu ili je na nekim putovanjima non stop u glavnom kući radnim danom ga ne možeš zateći. Ako dođe onda samo odspava i na posao, ne pamti kad su negdje otišli zajedno njih dvoje radnim danom. Radi po 15 sati dnevno. Kojoj oni klasi u Čikagu pripadaju.
Pokazivala nam je i slike kuće gdje žive, zanima me u koji oni sad sloj spadaju, kuća nije vila ali je povelika i luksuzna, ima sigurno oko preko 250 kvadrata ali je baš fino sređena.

Ona ne radi ništa.

Meni ovo sve malo izgleda preuveličano pa bi htio da se raspitam oko iskustvava ostalih ljudi, pogotovo onih koji žive u Americi. U kakvu oni klasu spadaju, moraju li se oni za tu kuću baš naglaviti i najviše me zanimaju primanja ovog čovjeka. Završio dobar fakultet (ne znam koji ona kaže dobar je), radi 9 godina u struci ali mi ove cifre izgledaju preuveličano. Lude cifre, pa šta radiš ako ti daju toliku platu?

A sto ti ne radis nista? Pa sta radis citav dan u kuci dok ti muz radi po 15h?

Vjerovatno ima drugu, jebaji ga pomiri se s tim. Ako nista, mozes i ti uzivati...ima postara, ima onih sto ciste, ima onih vrtlara, ima komsija...vala ako za 15h dnevno ne mozes nac zagondziju...ne znam.

:-D
Thorgerson

#137 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by Thorgerson »

SedamdesetSedam wrote:Ma prosjek je možda za američke standarde gdje je većina debela onda je iznad prosjeka. Ona je tamo otišla na work and travel program i našla sebi muža.

Ja da sam u situaciji njenog muža, da imam toliko para znam sigurno da bi u Bosnu redovno slao rodbini i da bi ih sve pokušao dovesti i zaposliti u Americi.

Ej čovječe on DNEVNO zaradi 800 dolara. Dođe u Bosnu kaže hoće u restoran odemo u restoran, valjda kad zove kontamo on i časti mi se zaletimo naručimo nešto malo skuplje na kraju večere lik ladno pita koliko je njegov obrok para, vadi toliko para i plaća sam sebi, mi sjedimo i gledamo, a mi??!
kmeee kmeee ja sam bosnjo u bosni, mi smo jadni nemamo za bibera, dodji dijasporo plati nam barem rucak...pa gdje si zalijeto jaro, ako nemas.

kme kmeee

Kad mi dodje neko iz dijaspore, JA NJEMU hocu da platim rucak, pice... Necu ba dozvolit da me neko gleda ko zadnjeg jadu...

Aha...da imas toliko sigurno bi dijelio sakom i kapom. A pogotovo bi se zbrinuo za sve da i njih zaposlis. :skoljka: :run:
hillbill

#138 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by hillbill »

Ona ne radi ništa.

ako radi u GS to i nije nesto posebno velika plata
muha_sa

#139 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by muha_sa »

šta zakljuciste--jel rodica laže il jok :?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#140 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by mali_milojica »

Kod mene rodica je otisla tamo u ratu.
Poslije koleđa magistrirala neki fax nesto slicno kao kod nas elektrotehnika. U zavrsnoj je fazi da dobije doktorsku diplomu. Znam da je dok se skolovala imala stipendiju od Motorole,jer je bila među 3 top studenta na svom faxu.
U svojoj firmi vodi tim za programiranje. Znam da joj je plata 2003 godine bila oko 250k $ godisnje,kolika je sad pojma nemam,vjerovatno veca. Muz joj je Pakistanac cini mi se. On je vec doktor nauka iz elektrotehnike. Imaju kucu u predgrađu Chicaga,ne mozes uci u naselje bez prethodne najave,imaju svoju policiju u naselju. Imaju i kucu na Floridi. Ona i mama joj dolaze svake godine u Sarajevo sa djecom,muz joj je mozda bio jednom ili dvaput.
uglavnomja

#141 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by uglavnomja »

stranci - zapadnjaci i nasi rodbinski odnosi :-) :D :izet:

njima je rod mama i tata i djeca, braca i sestre vec upitno ... a sve dalje od toga :zzzz:
Fudo387

#142 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by Fudo387 »

mali_milojica wrote:Kod mene rodica je otisla tamo u ratu.
Poslije koleđa magistrirala neki fax nesto slicno kao kod nas elektrotehnika. U zavrsnoj je fazi da dobije doktorsku diplomu. Znam da je dok se skolovala imala stipendiju od Motorole,jer je bila među 3 top studenta na svom faxu.
U svojoj firmi vodi tim za programiranje. Znam da joj je plata 2003 godine bila oko 250k $ godisnje,kolika je sad pojma nemam,vjerovatno veca. Muz joj je Pakistanac cini mi se. On je vec doktor nauka iz elektrotehnike. Imaju kucu u predgrađu Chicaga,ne mozes uci u naselje bez prethodne najave,imaju svoju policiju u naselju. Imaju i kucu na Floridi. Ona i mama joj dolaze svake godine u Sarajevo sa djecom,muz joj je mozda bio jednom ili dvaput.
Ne postoji kompanija koja ce joj dati tolike pare za to sto radi.
To ni Google, ni Apple ne placaju toliko.
512MB

#143 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by 512MB »

Fudo387 wrote:
Zavisi koliki je team koji vodi. Nije nemoguce.
512MB

#144 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by 512MB »

Thorgerson wrote: kmeee kmeee ja sam bosnjo u bosni, mi smo jadni nemamo za bibera, dodji dijasporo plati nam barem rucak...pa gdje si zalijeto jaro, ako nemas.

kme kmeee

Kad mi dodje neko iz dijaspore, JA NJEMU hocu da platim rucak, pice... Necu ba dozvolit da me neko gleda ko zadnjeg jadu...

Aha...da imas toliko sigurno bi dijelio sakom i kapom. A pogotovo bi se zbrinuo za sve da i njih zaposlis. :skoljka: :run:
Pa nemora niko nikom placat pice, svako svoje i nema ljutnje, taj obicaj dokazivanja jos samo zivi na balkanu :-)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#145 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by mali_milojica »

512MB wrote:
Fudo387 wrote:
Zavisi koliki je team koji vodi. Nije nemoguce.
Upravo sam to htio reci. Negdje oko 250 drugih,nize rangiranih programera odgovara direktno njoj.
Mahach

#146 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by Mahach »

prog321 wrote:Ne bi dobio ni 10% od toga za 8 sati rada.
Tu nema zlatne sredine. Ili si top ili flop. 12 sati radnog ciklusa je minimum. :-D
mozda nema u bosni, ali u americi sigurno ima. ljudi koji rade 8 sati dnevno i uzimaju 100 hiljada godisnje. kad izadju s posla nema zvanja na telefon odgovaranja itd.

sve zavisi sta ko hoce da bude. neko voli biti boss a neko ne.
prog321

#147 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by prog321 »

Pa objasni ko to bere 100 hiljadarki za 8 sati rada u Americi?

Daj primjer.
Fudo387

#148 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:Pa objasni ko to bere 100 hiljadarki za 8 sati rada u Americi?

Daj primjer.
Ima sijaset takvih zanimanja.
prog321

#149 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by prog321 »

Kao na primjer?
Fudo387

#150 Re: Mislim da nas rodica laže, par pitanja za dijasporu

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:Kao na primjer?
IT sektor, banke, bolnice, farmacije, menadjment u bilo kojoj pristojnijoj kompaniji, inzinjeri nevezano za bransu...itd.
Post Reply