Zašto smo pristali na nejednakost u svijetu?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
User avatar
pojedinac
Posts: 1012
Joined: 02/06/2006 19:02
Contact:

Zašto smo pristali na nejednakost u svijetu?

Post by pojedinac » 02/12/2015 16:41

Dobro objašnjenje uzroka za sve neravnopravnosti današnjeg svijeta. U drugom članku, koji se može nadovezati na ovaj prvi, situacija kod nas.
Obavezno pročitati oba članka.

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis „Ovaj svet može da bude bolji – Moji razgovori s ćerkom o ekonomiji“

Par citata:
Sve bebe se rađaju podjednako golišave.

…… Tako nešto, međutim, zahtevalo je ono što nazivamo poverenjem ili na latinskom credere (a na engleskom credit) – „poverenje“ da te virtuelne jedinice imaju razmensku vrednost i da stoga vredi potruditi se i zaraditi ih svojim radom.

Da bi, međutim, takvo poverenje postojalo, bilo je potrebno nešto što podseća na ono što mi nazivamo državom – kolektivna institucija koja preživljava smrt vladara i koja može da ulije poverenje da će s vremenom svakom biti dodeljen deo viška koji mu pripada.

Na nivou svetske raspodele dobara, činjenica da su Evropljani podjarmili Afriku, Australiju i Ameriku može se objasniti u potpunosti na osnovu prethodnog izlaganja o tome kako su objektivni geografski uslovi, zasnovani na uzročno¬posledičnim zakonitostima, precizno doveli Aboridžine iz Australije, starosedeoce Amerike i većinu stanovnika Afrike u njihove današnje situacije. Kao što si mogla da primetiš, ništa od svega toga nema veze s genima belih, crnih, žutih ili crvenih ljudi.

Postoje, dakle, dva nivoa na kojima hara nejednakost.
Prvi je svetski nivo, što objašnjava zašto su neke zemlje ušle u XX i XXI vek u potpunom siromaštvu, dok su druge imale sve prednosti moći i bogatstva, vrlo često zgrnutog pustošenjem siromašnih zemalja. Drugi nivo je u okviru samih društava. Štaviše, često se primećuje da su u najsiromašnijim zemljama (malobrojni) bogati bogatiji od mnogih bogataša bogatijih zemalja.

Kadа sam se osvrnuo na sveštenstvo i njegovu ulogu, rekao sam da ono funkcioniše stvarajući ideologije koje legalizuju nejednaku i neravnopravnu raspodelu viška u očima svih – i onih koji imaju, i onih koji nemaju. Ono funkcioniše delotvorno, na nivou na kom stvara mrežu verovanja, nešto poput mitologije koja pomaže u reprodukciji viška i njegove neravnopravne raspodele.

Naš mozak automatski smatra: „Imam X“ = „X mi pripada“. To je psihološka osnova na kojoj se temelji ideološki proces koji ubeđuje one što imaju moć i bogatstvo (uglavnom su to iste osobe) da je „ispravno“, „pravedno“ i „neophodno“ da oni imaju mnogo, a da „oni drugi“ imaju mnogo manje.

Sačuvaj u svojoj duši odbojnost prema takvoj stvarnosti kao jedino „logičnoj“, „prirodnoj“ i „pravednoj“.


Situacija na prostoru ex-YU.
Andrej Nikolaidis: Ratni zločinci odradili su posao ubijanja, tranzicioni pobjednici posao krađe, a mediji posao laganja, u ujedinjenom zločinačkom pothvatu. Tako su stvorene zajednice utemeljene na laži, krađi i ubijanju, na trostrukom utemeljujućem zločinu.


Post Reply