Racunarska mreža

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
celeron
Posts: 465
Joined: 30/04/2013 20:44

Racunarska mreža

Post by celeron » 22/10/2015 11:12

Za ovu granu mogu reći da ne znam ništa, tako je najbolje. Naime na mjestu gdje ja radim se nalazi 5 računara. Moj računar je SERVER. Sav posao koji trebam uraditi ostali šalju putem mreže na moj računar i to je to. Sada sam dobio novi - jači računar koji mora imati istu funkciju kao i stari. Na koji način je to najlakše uraditi?


User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Racunarska mreža

Post by Benq » 22/10/2015 11:26

Sve zavisi od nacina na koji je mreza do sada radila , da li je preko rutera ili preko switch-a , ako je preko rutera onda je jednostavnije jer ne trebas upisivati manuelno IP adrese , bitno je da su racunari u istoj grupi (workgroup).

Eh sad , da li je radjeno mapiranje hard diska u tvom racunaru odnosno serveru , ili je samo jedan folder sharovan na koji su ostali racunari slali dokumente ? Malo informacija si dao , mada si se ogradio da ne znas nista oko mreza :).

Ja bih tebi savjetovao da nekome platis dnevnicu i da to sve lijepo nastima, ustedit ces sebi i vremena i glavobolje :).

celeron
Posts: 465
Joined: 30/04/2013 20:44

Re: Racunarska mreža

Post by celeron » 22/10/2015 11:36

To sam i ja predlagao, ali privatnik je, ne da to marke. Svakako mene nece natjerat da to radim jer zaista ne znam. Sve ide preko rutera (cini mi se).....moj HD je podijeljen na particije i svi imaju pristup istim. Ja radim u InDesign-u i sve je tu linkovano, to mi je najveci belaj, kako da mi sve ponovo ostane linkovano..... Kako sam ja skontao najlaksi nacin je prebacivanje HD-a u novi racunar, ponovo sherovat komplet disk s njima i to je to (valjda) :D

Walther
Posts: 2533
Joined: 18/05/2013 16:15

Re: Racunarska mreža

Post by Walther » 22/10/2015 11:45

celeron wrote:To sam i ja predlagao, ali privatnik je, ne da to marke. Svakako mene nece natjerat da to radim jer zaista ne znam. Sve ide preko rutera (cini mi se).....moj HD je podijeljen na particije i svi imaju pristup istim. Ja radim u InDesign-u i sve je tu linkovano, to mi je najveci belaj, kako da mi sve ponovo ostane linkovano..... Kako sam ja skontao najlaksi nacin je prebacivanje HD-a u novi racunar, ponovo sherovat komplet disk s njima i to je to (valjda) :D


To bas i najbolja ideja.... Ako vec stiskate svaku marsku...

U novom racunaru napravi mapu (recimo /share), ubaci komplet salatu i starog diska u tu mapu i to share-uj... kolega to mapiraj kao drive i kapak. Stari disk ubici u pc, formatiraj i instaliraj software za redovno backupiranje (moze napraviti i sa schedule u W).

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Racunarska mreža

Post by Benq » 22/10/2015 11:48

Evo ti i mali tutorial za mapiranje hdd-a

https://www.youtube.com/watch?v=2RDSy5x-mfo

Samo vodi racuna da svi racunari budu u istoj mreznoj grupi , po defaultu je vec "WORKGROUP" setovan , ali provjeri za svaki slucaj.

celeron
Posts: 465
Joined: 30/04/2013 20:44

Re: Racunarska mreža

Post by celeron » 22/10/2015 12:21

kada prebacim HD sa aktuelnog racunara u novi, da li bi normalno radili programi koji su vec na njemu instalirani Ai, PS i Id jer oni uopste ne znaju gdje su im licence (ključevi)....da se ne bakcem oko ponovne instalacije

Walther
Posts: 2533
Joined: 18/05/2013 16:15

Re: Racunarska mreža

Post by Walther » 22/10/2015 12:23

celeron wrote:kada prebacim HD sa aktuelnog racunara u novi, da li bi normalno radili programi koji su vec na njemu instalirani Ai, PS i Id jer oni uopste ne znaju gdje su im licence (ključevi)....da se ne bakcem oko ponovne instalacije


Ako ti je sistemski disk onda pada OS (u 99%) i samim tim i programi. U svakom slucau su sanse da ti neki od programa radi skoro 0%. Mozda jako stari ili portable verzije.

celeron
Posts: 465
Joined: 30/04/2013 20:44

Re: Racunarska mreža

Post by celeron » 22/10/2015 12:56

Walther wrote:
celeron wrote:kada prebacim HD sa aktuelnog racunara u novi, da li bi normalno radili programi koji su vec na njemu instalirani Ai, PS i Id jer oni uopste ne znaju gdje su im licence (ključevi)....da se ne bakcem oko ponovne instalacije


Ako ti je sistemski disk onda pada OS (u 99%) i samim tim i programi. U svakom slucau su sanse da ti neki od programa radi skoro 0%. Mozda jako stari ili portable verzije.


Jeste sistemski s tim sto vise ne bi bio koristen kao sistemski. Ne bi nista dirao na njemu, jednostavno ga samo ubacio i nastavio koristit kao sekundarni disk

Walther
Posts: 2533
Joined: 18/05/2013 16:15

Re: Racunarska mreža

Post by Walther » 22/10/2015 13:15

celeron wrote:
Walther wrote:
celeron wrote:kada prebacim HD sa aktuelnog racunara u novi, da li bi normalno radili programi koji su vec na njemu instalirani Ai, PS i Id jer oni uopste ne znaju gdje su im licence (ključevi)....da se ne bakcem oko ponovne instalacije


Ako ti je sistemski disk onda pada OS (u 99%) i samim tim i programi. U svakom slucau su sanse da ti neki od programa radi skoro 0%. Mozda jako stari ili portable verzije.


Jeste sistemski s tim sto vise ne bi bio koristen kao sistemski. Ne bi nista dirao na njemu, jednostavno ga samo ubacio i nastavio koristit kao sekundarni disk


Kad ga stavis pazi da ne padne u boot kao prvi jer ce porusiti W instalaciju (ako budes kad vracao disk u prvi PC). Aplikacije koje su ti bile gore sumnjam da ce raditi. Znaci sve iznova... Instalacija, registracija,itd, ...

celeron
Posts: 465
Joined: 30/04/2013 20:44

Re: Racunarska mreža

Post by celeron » 22/10/2015 13:53

Hvala na komenarima. Mislio sam da se nekako mogu izvuci barem od novih instalacija.

Walther
Posts: 2533
Joined: 18/05/2013 16:15

Re: Racunarska mreža

Post by Walther » 22/10/2015 19:41

celeron wrote:Hvala na komenarima. Mislio sam da se nekako mogu izvuci barem od novih instalacija.


NA to ste trebali misliti prije malo :) ako prosli PC nije bio bas P4 mogli sta napraviti CPU i memory upgrade.... To je nekih 100KM troska (za oboje). Opcija jos grafa za 260KM (750Ti) i SSD za nekih 150KM. :wink:

Sve plug'n'play skoro :wink:

celeron
Posts: 465
Joined: 30/04/2013 20:44

Re: Racunarska mreža

Post by celeron » 22/10/2015 22:30

Walther wrote:
celeron wrote:Hvala na komenarima. Mislio sam da se nekako mogu izvuci barem od novih instalacija.


NA to ste trebali misliti prije malo :) ako prosli PC nije bio bas P4 mogli sta napraviti CPU i memory upgrade.... To je nekih 100KM troska (za oboje). Opcija jos grafa za 260KM (750Ti) i SSD za nekih 150KM. :wink:

Sve plug'n'play skoro :wink:


Upravo to sam ja i predlagao......međutim kao sto sam naveo to su posla privatnika, koji ima neke svoje zamisli u glavi. Daj sve al da se nista ne plati, kao sto je i novi racunar.

celeron
Posts: 465
Joined: 30/04/2013 20:44

Re: Racunarska mreža

Post by celeron » 23/10/2015 17:16

Danas sam skuzio da su ostali racunari spojeni na D-Link switch........da li je ok da ja spojim ovaj novi PC na Router, da s ene zezam s IP adresama

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Racunarska mreža

Post by Benq » 23/10/2015 17:31

celeron wrote:Danas sam skuzio da su ostali racunari spojeni na D-Link switch........da li je ok da ja spojim ovaj novi PC na Router, da s ene zezam s IP adresama


Mozes ti spojit na router ali nece mreza radit sa drugim racunarima , spoji svoj pc na switch , onda udji u manualnu konfiguraciju mrezne kartice i upisi IP adresu , npr ako ostala 4 racunara imaju adrese tipa : 192.168.0.1 / 0.2 / 0.3 / 0.4 onda ce tvoj racunar biti 192.168.0.5 ali prvo provjeri IP adrese na tim racunarima kojim redoslijedom idu, i prepisi od njih IP koji se nalazi pod stavkom "Default Gateway" i upisi je u svoja prazna polja jer je to izlaz na internet.

I onda kad to uradis , provjeri da li prolazi ping prema drugim racunarima , npr ako je jedan od tih racunara sa IP adresom "192.168.0.2" ti otvori command prompt i upisi : ping 192.168.0.2 , ako je sve kako treba dobit ces pozitivan odziv. I onda uradi maping diska ili sharing foldera kako ti je volja...

EDIT: Prepisi sa drugog racunara i DNS adrese ako postoje (a trebalo bi)

http://pokit.org/get/?8e185595535635026 ... 26f61d.jpg

celeron
Posts: 465
Joined: 30/04/2013 20:44

Re: Racunarska mreža

Post by celeron » 23/10/2015 21:30

Benq wrote:
celeron wrote:Danas sam skuzio da su ostali racunari spojeni na D-Link switch........da li je ok da ja spojim ovaj novi PC na Router, da s ene zezam s IP adresama


Mozes ti spojit na router ali nece mreza radit sa drugim racunarima , spoji svoj pc na switch , onda udji u manualnu konfiguraciju mrezne kartice i upisi IP adresu , npr ako ostala 4 racunara imaju adrese tipa : 192.168.0.1 / 0.2 / 0.3 / 0.4 onda ce tvoj racunar biti 192.168.0.5 ali prvo provjeri IP adrese na tim racunarima kojim redoslijedom idu, i prepisi od njih IP koji se nalazi pod stavkom "Default Gateway" i upisi je u svoja prazna polja jer je to izlaz na internet.

I onda kad to uradis , provjeri da li prolazi ping prema drugim racunarima , npr ako je jedan od tih racunara sa IP adresom "192.168.0.2" ti otvori command prompt i upisi : ping 192.168.0.2 , ako je sve kako treba dobit ces pozitivan odziv. I onda uradi maping diska ili sharing foldera kako ti je volja...

EDIT: Prepisi sa drugog racunara i DNS adrese ako postoje (a trebalo bi)

http://pokit.org/get/?8e185595535635026 ... 26f61d.jpg


Sutra cu to vjerovatno sve probati pa cemo vidjeti kako ide. Jos je jedan slobodan port ostao tako da moram samo provjerit IP adrese ostalih racunara.

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Racunarska mreža

Post by Benq » 23/10/2015 21:33

Sretno :)

celeron
Posts: 465
Joined: 30/04/2013 20:44

Re: Racunarska mreža

Post by celeron » 28/10/2015 20:02

Samo da javim kako sam sve nastimao bez ikakvih problema.

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Racunarska mreža

Post by Benq » 28/10/2015 20:32

Svaka cast :) :thumbup:

Post Reply