Eko škola

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
User avatar
zunazu
Posts: 1424
Joined: 02/11/2014 11:20

Eko škola

Post by zunazu » 03/10/2015 18:18

Jedan lijep primjer. Obavezno pogledati i video.

----------

Duga Resa je grad u Hrvatskoj. Upravno-politički pripada Karlovačkoj županiji. Poznata je po pamučnoj industriji. Ekipa "Dobrog jutra" HRT-a posjetila je OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese kako bi provjerili zašto nose naziv eko škole.

Djeca u ovoj školi znaju šta su kompost, gredica, sadnica. O očuvanju okoliša ne uče samo iz knjiga. Svaki dan i marljivo rade. OŠ Ivan Goran Kovačić u neposrednoj je blizini rijeke Mrežnice, a njen vrt skladni je spoj parka, travnjaka, voćnjaka, drvenih klupa, cvjetnica i autohtonih biljaka. Djeca su izgradila kućicu za ptice, pa i hotel za insekte.U školi se ništa ne baca, reciklira se ili se starim predmetima daje nova svrha. Islužene željezne konstrukcije i daske iz područne škole danas su klupe, sjedala u hodnicima, cvijeće u zborničkim ormarima. Sve je izrađeno vlastitim rukama te se čuva i pazi.

Uz ekološke projekte i recikliranje ovi đaci uče i o humanosti. Svake godine održava se sajam na koji roditelji i učenici donesu njima nepotrebne, ali još upotrebljive, stvari koje se moju kupiti po vrlo povoljnoj cijeni, a tako prikupljenim novcem često se plati školski izlet socijalno ugroženim učenicima.

U vrijeme odmora igraju se stare tradicionalne igre izrađene od ekomaterijala. Igra se školica, iks – oks, lastiš (gumi – gumi) i slične ponegdje već zaboravljene igre.

Direktorica Sanja Ferkula ponosi se rezultatima uštede energije. Preinakom nekih školskih prostorija dobijene su dodatne učionice, 2007. godine stekli su se uslovi za prelazak u jednu smjenu. Od tada su u jednom trogodišnjem razdoblju postignute značajne uštede energenata, ušteđeno je čak 43% lož ulja, 23% električne energije i 56% vode u odnosu na prošlo razdoblje, ponosno ističe Ferkula.

Njihov entuzijazam izlazi i izvan školskog dvorišta. U centru Duge Rese postavili su edukativne drvene ploče. No to nije jedini njihov kreativni eko projekat. Uređivali su obalu Mrežnice, postavljali ploče s eko porukama, dijele eko pohvale lijepo uređenim vrtovima u lokalnoj zajednici, recikliraju i stari papir i stari namještaj, a skupljala se u školi i hrana i slama za pse u azilu. S bojama i kistovima izašli su i na ulicu. Grafitima prošarani zid gradskog stadiona obojili su nekim novim motivima.

Ekološki osviješteni učenici pravi su mladi aktivisti pred kojima su još mnogi zeleni poduhvati. (Izvor: Ptice.info)


Post Reply