Recept za sušenje ćuretine

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
Post Reply
User avatar
phillie
Posts: 7626
Joined: 01/05/2008 15:32
Location: vrijeme, prostor - zdra'o

Recept za sušenje ćuretine

Post by phillie » 27/09/2015 01:34

Naslov sve govori :D Ako ima neko ko je vec susio ćuretinu, i podjelio bi recept :D Hvala


asker
Posts: 2514
Joined: 10/09/2004 18:08
Location: BiH

Re: Recept za sušenje ćuretine

Post by asker » 27/09/2015 02:20

phillie wrote:Naslov sve govori :D Ako ima neko ko je vec susio ćuretinu, i podjelio bi recept :D Hvala


Susio, extra dobro. Napisi koje vrste su curke, oni avlijaneri crni ili tovni bijeli?

User avatar
phillie
Posts: 7626
Joined: 01/05/2008 15:32
Location: vrijeme, prostor - zdra'o

Re: Recept za sušenje ćuretine

Post by phillie » 27/09/2015 02:23

tovne bijele...imam par komada koje ce uskoro ici pod noz, pa rekoh da se pripremim na vrijeme, sta i kako sve ide :D

asker
Posts: 2514
Joined: 10/09/2004 18:08
Location: BiH

Re: Recept za sušenje ćuretine

Post by asker » 27/09/2015 02:42

Ako si ih kupio u Maju trebao bi cekat makar do kraja Novembra mada zavisi od kilaze. Muski bi trebali bit oko 25 kg a zenske oko 15.
U sustini se susi kao i svako meso. S tim da batak i karabatak moras odkoscat, znaci oslobodit meso od kosti. Ne znaci da kost moras potpuno izvadit vec samo nozem obradit sa 3 strane oko kosti, Ako to ne uradis a susis oko kosti se meso razmeksa ali u negativnom smislu, nije upotrebljivo.

Ja kad isjecem meso naravno nasolim, i onda slazem u kantu (jupolka je vrh), onda usitnjeni bijeli luk, biber u zrnu i lovorov list. Kad poredas prvi red nasoljenog mesa na dnu kante onda rasporedis bijeli luk, biber i lovorov list. Nastavljas tako isto, svaki red mesa ista procedura. Kada je hladno vrijeme ostavis na balkonu ili gdje vec 20-ak dana. Ako to mislis radit sad mislim da nebi smjeo drzat duze od 3-4 dana.

File (prsa) budu najbolji, vrh vrhova, nesto sto nemozes nigdje kupit u supermarketu. Ledjanica zavisno od kilaze je samo za neko kuhanje. Vrat (ako je curka veca/teza) isto zna bit extra dobar.

Jos nesto, ja praktikujem da prvih 24 sata samo okacim meso u susaru/pusnicu bez vatre i dima. Meso se ocijedi itd. Tek naredni dan lozim vatru.

User avatar
phillie
Posts: 7626
Joined: 01/05/2008 15:32
Location: vrijeme, prostor - zdra'o

Re: Recept za sušenje ćuretine

Post by phillie » 27/09/2015 17:54

asker wrote:Ako si ih kupio u Maju trebao bi cekat makar do kraja Novembra mada zavisi od kilaze. Muski bi trebali bit oko 25 kg a zenske oko 15.
U sustini se susi kao i svako meso. S tim da batak i karabatak moras odkoscat, znaci oslobodit meso od kosti. Ne znaci da kost moras potpuno izvadit vec samo nozem obradit sa 3 strane oko kosti, Ako to ne uradis a susis oko kosti se meso razmeksa ali u negativnom smislu, nije upotrebljivo.

Ja kad isjecem meso naravno nasolim, i onda slazem u kantu (jupolka je vrh), onda usitnjeni bijeli luk, biber u zrnu i lovorov list. Kad poredas prvi red nasoljenog mesa na dnu kante onda rasporedis bijeli luk, biber i lovorov list. Nastavljas tako isto, svaki red mesa ista procedura. Kada je hladno vrijeme ostavis na balkonu ili gdje vec 20-ak dana. Ako to mislis radit sad mislim da nebi smjeo drzat duze od 3-4 dana.

File (prsa) budu najbolji, vrh vrhova, nesto sto nemozes nigdje kupit u supermarketu. Ledjanica zavisno od kilaze je samo za neko kuhanje. Vrat (ako je curka veca/teza) isto zna bit extra dobar.

Jos nesto, ja praktikujem da prvih 24 sata samo okacim meso u susaru/pusnicu bez vatre i dima. Meso se ocijedi itd. Tek naredni dan lozim vatru.


Hvala brate.
Jos samo mi reci sto se tice lozenja vatre, koliko puta lozis, koja je tu procedura...izvini ako sam naporan :D

asker
Posts: 2514
Joined: 10/09/2004 18:08
Location: BiH

Re: Recept za sušenje ćuretine

Post by asker » 28/09/2015 19:58

To zavisi od susare, od cega je napravljena/ozidana, kakva je ventilacija i koliko drzi toplotu.
Tesko se mozes tu zeznut, nalozis jednu vatru i ubacis recimo 2 panja. Kada se zapale razmaknes ih da ono sporo gore/tinjaju. Panjevi bi trebali bit od bukve i moraju bit suhi. Sa mokrim panjevima ili blatnjavim mozes lako zajebat meso. 2 panja mogu tinjat recimo cijelu noc ili cak i 24 sata, zavisi koliki su. Istu proceduru ponavljas svaki put, a koliko vatri ces loziti zavisi od mesa, kolicine, na kojoj je visini meso okaceno od lozista itd.
Ja znam i po 20-ak dana lozit, a nekad za 5-6 dana bude gotovo.
Jebiga obilazis svaki dan, poneses noz i sijeces sebi po malo. Prestanes lozit kad mislis da ti je meso ok.

Post Reply