Sad bi I da odlucuju kad I koliko ce djece roditi !?
To je Ono kad im das prst a oni bi I ruku.
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
Nije riječ o sprječavanju abortusa, već o nedavanju podrške takvoj praksi u svakom slučaju. Ženu niko ne može spriječiti da ubije to malo biće ako je to njena volja. Međutim, živimo u svijetu gdje je abortus normala, sveden je na to da se ne razlikuje od bacanja opuška u kantu.annoy wrote:Sad na stranu nečiji stav o abortusu, mene zanima kako bi to točno spriječili žene da pobace? Što bi ih vezali za radijator? Žene su i davno, prije nego je postojao ovakav abortus kakav se izvodi danas, nalazile različite načine da namjerno ugroze vlastitu trudnoću i pobace. Žena koja nema mogućnost legalno izvršiti abortus će ga napraviti na drugi način, možda ilegalno a možda nekim još gorim i opasnijim metodama. Činjenica je da neželjene trudnoće postoje i uvijek će postojati i uvijek će jedan dio žena pobaciti, koliko god to žalosno bilo, ali ženu koja ne želi roditi neće kriminalizacija abortusa nit išta drugo spriječiti da pobaci, ili pokuša pobaciti, ako je ona to naumila. Koliko god nekome dijete bio dar i blagoslov, tako nekome drugome može biti užasan teret i prokletstvo. Bilo bi idealno kad bi sve trudnoće bile planirane, željene, svako dijete voljeno i željeno ali svijet ne funkcionira na taj način nažalost.
Zato ženama treba dati mogućnost legalnog abortusa koji je najmanje opasan za ženu, a s druge strane intenzivno raditi na edukaciji mladih, i ljudi općenito, osigurati dostupnost kontracepcije svima, pomagati mladim majkama, obiteljima, samohranim roditeljima, stvarati u društvu klimu koja je povoljna za odgoj djece...to su stvari na koje treba trošiti energiju, samo to može popraviti situaciju što se tiče abortusa. Kriminalizacija i zabranjivanje neće smanjiti abortuse koliko neki misle, samo će ih prebaciti u šupe kod svakojakih mesara, žene će i dalje pobacivati, ali će pritom biti izlagane velikim opasnostima i vjerojatno ostajati neplodne.
Moraliziranje u ovom slučaju nikom ne pomaže.
Ja jedino takvu atmosferu kakvu opisuješ vidim u seriji Seks i gradS4mpion wrote:
Nije riječ o sprječavanju abortusa, već o nedavanju podrške takvoj praksi u svakom slučaju. Ženu niko ne može spriječiti da ubije to malo biće ako je to njena volja. Međutim, živimo u svijetu gdje je abortus normala, sveden je na to da se ne razlikuje od bacanja opuška u kantu.
Opravdanost abortusa je jako složena tema i ne može se svesti samo na "da" ili "ne", ali to ne znači da, kao ljudi, trebamo podržavati sve. Pokret za feminizam se zalaže za ideju da taj mali život u potpunosti pripada ženi i da je sasvim uredu da ga ista ubije kad god želi, iz kojeg god razloga želi.
Sasvim je razumljivo to što, širom svijeta, postoje ljudi koji se protive takvoj ideji.
Pobornici feminizma svako protivljenje tim idejama pokušavaju diskreditovati/ prišiti muškarcima.-Koja manipulacija, zar ne?
Međutim, realnost je takva da se upravo veliki broj žena protivi spomenutoj praksi, Možda bi pokret za feminizam ponekad trebao poslušati i žene koje razmišljaju drugačije.
Zavisi gdje. U odredjenim zemljama itekako može.S4mpion wrote: Nije riječ o sprječavanju abortusa, već o nedavanju podrške takvoj praksi u svakom slučaju. Ženu niko ne može spriječiti da ubije to malo biće ako je to njena volja.
Pokret za feminizam nema nista protiv drugačijih mišljenja. Zene koje ne zele da abortiraju imaju puno pravo da ne abortiraju.S4mpion wrote:
Pobornici feminizma svako protivljenje tim idejama pokušavaju diskreditovati/ prišiti muškarcima.-Koja manipulacija, zar ne?
Međutim, realnost je takva da se upravo veliki broj žena protivi spomenutoj praksi, Možda bi pokret za feminizam ponekad trebao poslušati i žene koje razmišljaju drugačije.
Vidiš, ono što si napisala se uglavnom bavi tvojim vjerovanjem, ženom i njenom patnjom i posljedicama i sl. Ne sumnjam da je za ženu to traumatično iskustvo, ali ne u svakom slučaju. S druge strane postoje ljudi koji se bave malim životima, ljudi koji opravdanje za ubijanje tog malog života ne mogu pronaći u emotivnoj boli majke, ljudi koji vjeruju da je abortus k`o bacanje opuška u kantu. Mislim, cifre govore i više nego što treba.annoy wrote: Ja jedino takvu atmosferu kakvu opisuješ vidim u seriji Seks i grad![]()
Ne znam, ja živim na Balkanu pa možda zato, ali ne slažem se da je klima u društvu takva, ne znam niti jednu jedinu osobu koja abortus smatra nečim tako banalnim, pa i oni koji podržavaju pravo na legalan abortus ne misle da je to nešto na što se ide pjevajući. I ja podržavam to pravo pa ne podržavam abortus kao metodu kontracepcije, ne mislim da je to isto kao otići izvaditi zub, za mene je tužna realnost što postoji potreba za izvođenjem abortusa ali ona će postojati koliko god to meni bilo tužno. Ja mislim da legalan abortus u društvu mora postojati kao nekakvo nužno zlo.
Možda u nekim društvima zbilja ljudi na to gledaju kao da to nije ništa, ali ja evo iskreno vjerujem da većina žena koja je izvršila abortus, da to nije napravila samo tako, nego da je to bila teška odluka o kojoj se dobro promislilo. I vjerujem da tim ženama nije lako se nositi s time. I zato umjesto da to sotoniziramo i moraliziramo, nazivamo žene (potencijalnim) ubojicama, mislim da energiju treba usmjeriti na sve ono što sam nabrojala u prošlom postu, da žena na kraju osjeća određenu sigurnost iako se nađe u teškoj situaciji, da ima dostupnu pomoć ako joj zatreba i slično. Tako se izvođenje abortusa svodi na minimum, stvarajući u društvu klimu povoljnu za odgajanje djece, pomaganjem roditeljima kojima pomoć treba.
Problem je previše kompleksan da bi zabrana legalnog abortusa bila rješenje, tko god to predlagao, nije bitno.
Još uvijek si ljuta, pokušaj se javiti kasnije, kad se smiriš.Tabijat wrote:...
Ima li ta zanimljivost svoj pouzdan izvor?annoy wrote:Kad smo već kod cifri, "zanimljivo" je to da najveći broj pobačaja ne obavljaju mlade, neobuzdane, neodgovorne tinejdžerice, neudane cure a la Seks i grad, jako mlade žene, nego upravo starije žene koje već imaju barem jedno dijete, koje dakle već znaju što znači roditi i imati dijete, voljeti ga i odgajati, koje su uglavnom i u braku i rekla bih daleko od nekakvih zagriženih feministica.
Ima puno istraživanja na tu temu, evo jedno iz US-aS4mpion wrote:
Ima li ta zanimljivost svoj pouzdan izvor?
Ovakva atmosfera tebi može ličiti na scene iz serije "Seks i grad", rekla bi da su udate žene daleko od feministica, i to je OK, ali postoje ljudi koji ne razmišljaju kao ti, što je opet OK.
Istraživanja koja si navela su zanimljiva, ali su daleko od zaključaka koje si izvela, a koji su izuzetno subjektivni. Na osnovu navedenih istraživanja i podataka, kojim se raspolaže, ne znamo ništa o tome kakve su te žene, (Ne)obuzdane? (Ne)odgovorne? (Ne)udane? Feministice?annoy wrote:Kad smo već kod cifri, "zanimljivo" je to da najveći broj pobačaja ne obavljaju mlade, neobuzdane, neodgovorne tinejdžerice, neudane cure a la Seks i grad, jako mlade žene, nego upravo starije žene koje već imaju barem jedno dijete, koje dakle već znaju što znači roditi i imati dijete, voljeti ga i odgajati, koje su uglavnom i u braku i rekla bih daleko od nekakvih zagriženih feministica.
Dobro, jedan dio posta je moja osobna interpretacija, koja naravno ne mora biti točna, ali ovaj dio o tome da veći dio žena koje obavljaju pobačaje čine žene koje već imaju djecu, to stoji i to je hladna činjenica. Kao i da je dobar dio tih žena u braku. Evo u Rh postotak takvih sa djecom čak veći nego u US.S4mpion wrote:
Istraživanja koja si navela su zanimljiva, ali su daleko od zaključaka koje si izvela, a koji su izuzetno subjektivni. Na osnovu navedenih istraživanja i podataka, kojim se raspolaže, ne znamo ništa o tome kakve su te žene, (Ne)obuzdane? (Ne)odgovorne? (Ne)udane? Feministice?
Imaš potpuno pravo da stvaraš svoju sliku o njima, ali razumljivo je da ih neće svako vidjeti tvojim očima.
Feminizam je širok pojam. ja sam zagovornica liberalnog feminizma, i samim tim feministkinja. Prvo treba dobro proučiti sam pojam feminizma, pa diskutovati. Nije u redu da otvarač teme poziva samo naše jače polovice na raspravu, jer to u startu nije objektivno. Naravno, kao ateista sam zagovornik prava na izbor potomstva, ali, vrlo je važno da svaka žena prije odluke o abortusu ima i podršku začetnika djeteta. Ako nema, ako je greška, od manje bolne, pa najbolnijeg načina začeća, žena treba imati pravo na izbor.annoy wrote:Dobro, jedan dio posta je moja osobna interpretacija, koja naravno ne mora biti točna, ali ovaj dio o tome da veći dio žena koje obavljaju pobačaje čine žene koje već imaju djecu, to stoji i to je hladna činjenica. Kao i da je dobar dio tih žena u braku. Evo u Rh postotak takvih sa djecom čak veći nego u US.S4mpion wrote:
Istraživanja koja si navela su zanimljiva, ali su daleko od zaključaka koje si izvela, a koji su izuzetno subjektivni. Na osnovu navedenih istraživanja i podataka, kojim se raspolaže, ne znamo ništa o tome kakve su te žene, (Ne)obuzdane? (Ne)odgovorne? (Ne)udane? Feministice?
Imaš potpuno pravo da stvaraš svoju sliku o njima, ali razumljivo je da ih neće svako vidjeti tvojim očima.
A ovdje se o feministicama priča kao o ženama koje se protive braku, obitelji, majčinstvu i općenito ulogama koje se tradicionalno stavljaju ženama kao obavezne...pa mi nekako sve ove što izvode pobačaje sa već dvoje, troje žive djece, i brakom baš ne vuku na ove žene o kojima mi ovdje govorimo. A možemo vidjeti da su takve žene najzastupljenije kad se radi o induciranim pobačajima.
gospoja, meščini da izmišljate, slobodnim stilom. a ako ne izmišljate, žena koja je pristala na to zaslužuje sve loše što joj se desilo, što joj se dešava i što će joj se tek desiti. da je u indiji ili laosu, pa da kaže morala je, ali na zapadu...MJAU - da wrote:A za tebe Šampione, jedna priča i molim tvoju repliku. Znam ženu divnu, koja je uradila abortus 5 puta zato što je je plod bio ženskog roda. Imali su tri curice, tata hoće sina, pa su skontali (žive na zapadu) da hoće sina, muž naravno ponajviše, ono priča da ga zetovi ne spuštaju u grob. Šta misliš o tome?
NE, ne izmišljam, ne vidim razloga zašto bi tako nešto radila, želim da mi Šampion odgovori, uz dužno poštovanje.JThomas wrote:gospoja, meščini da izmišljate, slobodnim stilom. a ako ne izmišljate, žena koja je pristala na to zaslužuje sve loše što joj se desilo, što joj se dešava i što će joj se tek desiti. da je u indiji ili laosu, pa da kaže morala je, ali na zapadu...MJAU - da wrote:A za tebe Šampione, jedna priča i molim tvoju repliku. Znam ženu divnu, koja je uradila abortus 5 puta zato što je je plod bio ženskog roda. Imali su tri curice, tata hoće sina, pa su skontali (žive na zapadu) da hoće sina, muž naravno ponajviše, ono priča da ga zetovi ne spuštaju u grob. Šta misliš o tome?
Ja ti mogu odogovoriti onako kao ja to shvatam i djelujem. "obični" feminizam ne postoji. Liberalni podrazumijeva da nismo zagovornice rušenja sisitema (meni naročito smeta kad se grupa žena skine gola i uleti u neku crkvu kao da se izbore za nek prava). Po meni, sve treba zakonom riješavati, Primjer, da u Švedskoj muškarac, tata ima pravo na rditeljski dopust, jer se njegova supruga, žena, djevojka, nebitno, treba ranije vratiti na posao, zbog same prirode posla.Stoner wrote:A šta bi tačno trebao biti liberalni feminizam i koja je razlika u odnosu na "obični" feminizam ?
Mislim da žena koja 5 života uništi radi takvih stvari nikako ne može biti divna.MJAU - da wrote:A za tebe Šampione, jedna priča i molim tvoju repliku. Znam ženu divnu, koja je uradila abortus 5 puta zato što je je plod bio ženskog roda. Imali su tri curice, tata hoće sina, pa su skontali (žive na zapadu) da hoće sina, muž naravno ponajviše, ono priča da ga zetovi ne spuštaju u grob. Šta misliš o tome?