Euribor - sniženje rate kredita?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Dzontra_Volta
Posts: 2637
Joined: 20/01/2011 11:10

Euribor - sniženje rate kredita?

Post by Dzontra_Volta » 27/01/2015 08:48

Ova frka oko švicarskog franka i naglog povećanja rata kredita ljudima koji su digli kredite u taoj valutnoj klauzuli, ponukala me da upitam ako se neko razumije:
Ja sam nekad 2010. g. podigao neki nenamjenski kredit, onaj standardni, vezan za euro i euribor, i koliko sam skontao, kako taj euribor skače i pada, tako bi i moje rate trebale ovisiti o tome (s tim da se euribor ažurira svakih 6 mjeseci ili godinu dana).
E sad, neko mi reče da je taj euribor od 2010. do dana pravo pao, a mene niko iz banke nije zvao da mi kaže da su mi se rate smanjile.
Imam li ja pravo tražiti korekciju tih rata ili je to "piši propalo"? Ostalo mi je još nekih 6-7 rata da isplatim, ali ako bih uštedio ijednu ratu, bilo bi super.


User avatar
al_akhisari
Posts: 1837
Joined: 25/07/2008 10:28

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by al_akhisari » 27/01/2015 09:00

...nisam ekonomista, tako da ne očekuj nešto mnogo stručno od ovoga što ću napisati :D pišem na osnovu vlastitog iskustva; naime, prije nekih 5-6 godina (u jeku one krize) imao kredit, promjenjiva kamatna stopa; dođe jedan dan obavijest o povećanju rate; odem do banke, tražim objašnjenje i kažu mi da nije do njih, da se to odlučuje "gore"; pošto ja nisam protivnik pisanja, napišem lijepo mail na info i dobijem odgovor...u narednim danima se tako dopisujemo; ugalvnom, sve se svodi na to da je novac na tržištu kapitala poskupio, bla, bla,...kako oni u skladu sa ugovorom imaju pravo na povećanje kamatne stope (što je istina); to što sam isticao da je novac poskupio sada, a da je u vrijeme kada sam ja podigao kredit bio jeftin, i da sam ja dobio taj jeftini :D ništa nije značilo...doduše, nudili su mi da mi smanje ratu i povećaju rok otplate :-) želim reći, otiđi do banke, pošalji mail na one adrese s kojih ti se javljaju i nude kredite ( ne znam koja je banka u pitanju); nadam se i želim ti da uspiješ :thumbup:

Dzontra_Volta
Posts: 2637
Joined: 20/01/2011 11:10

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by Dzontra_Volta » 27/01/2015 09:57

Ma nisam ni ja ekonomista, zato pitam.
Vidiš kako banke zovu samo kad treba povećati ratu, a ne zovu kad ke treba smanjiti.
Ja sam jednom poslao e-mail sa ovakvim upitom na njihovu službenu e-mail adresu, nikad mi se niko nije javio.
Mislio sam otići do poslovnice, ali rekoh da vidim da li imam argumenata za to.

spacek
Posts: 622
Joined: 02/02/2012 23:55

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by spacek » 27/01/2015 10:10

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:41, edited 1 time in total.

rekla-kazala
Posts: 1323
Joined: 19/10/2013 16:50

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by rekla-kazala » 27/01/2015 12:20

Da li u ugovoru piše da će se kamatna stopa obračunavati "euribor + kamata" ili je samo negdje usput rečeno da je kamata vezana za euribor i euro ?
U prvoj polovini 2010. godine je euribor bio poprilično nizak pa ako si tad potpisao ugovor i nisi nešto posebno oštećen jer je u 2011. god. bio mnogo veći.

http://de.euribor-rates.eu/euribor-werte-pro-jahr.asp

User avatar
mayab
Posts: 17953
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by mayab » 01/02/2015 09:06

Imam kredit kod jedne nase banke koja radi po islamskim principima :D , i u ugovoru pise da se kamata (odnosno oni to ne zovu tako, ali to je!) sastoji iz dva dijela, fiksnog i drugog koji zavisi od euroribora, i da oni MOGU svakih 6 mjeseci korigovati i promijeniti, s time da taj zbir ne moze biti ispod tog ugovorenog, u ugovoru!
Da pojasnim, kao prvo ovo gdje pise MOGU, dakle ne moraju i možda i neće to raditi, ali im ostaje mogućnost, a onda je to stvar politike banke hoce li da uzme nesto vise parica, i zamjeri se svom klijentu, i poslije ga mozda izgubi zauvijek, ili da zanemare!
I druga stvar, dakle ako bi euribor isao naniže, korisnik kredita ne bi imao benefite, dakle u tom mu slučaju ipak ostaje ta ugovorena kamata!

nenchy
Posts: 14
Joined: 03/04/2011 21:27

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by nenchy » 04/02/2015 14:24

posalji banci upit da li ti mogu smanjiti kamatu obzirom na trenutne uslove na trzistu. nista te ne kosta. mogu ti reci ne, ostajes na istom, ili da, dobijas... naravno zavisi koliko ti je rata ostalo, da li moras platiti reprogramiranje kredita, odnosno da li ti se na kraju to isplati.

prije nekoliko sedmica sam iz znatizelje poslala upit na generalni email banke, i u roku od 4 sedmice imala aneks ugovora o kreditu s manjom kamatnom stopom...

User avatar
karanana
Posts: 38287
Joined: 26/02/2004 00:00

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by karanana » 04/02/2015 14:31

iz iskustva i ukratko: koliko sam skonto tetu koja mi je pisala kad sam se ja zalio da povecavaju kad im odgovara a ne smanjuju kad im ne odgovara, njeno obrazlozenje je bilo da su se ugovorima ogradili: ako je njima u korist da se kamata poveca, oni ce je povecati i navesti razlog povecanje euribora. to se desavalo 2008-2009. medjutim, kada euribor pada onda im nije duznost da zbog pada smanjuju kamate. a da je bio pad - bio je. okvirno govoreci, tamo negdje 2008-2009, euribor je bio na istorijsko visokom nivou od oko 4.5%. danas je na cca. 0.2%

ja sam cuo da je neko tuzio i dobio na osnovu ovoga. da li intesu, ne sjecam se.

edit: evo naso sam sta je meni odgovoreno kad sam trazio da mi smanje kamatu jer je euribor pao:

U obavijesti o promijeni kamatne stope, koju ste na Vašu adresu dobili, kao glavni razlog povećanja kamatne stope navodi se povećanje EURIBOR-a, jer je to referentna kamata kod formiranja cijene novca koja je u tom trenutku bila i glavni razlog povećanja. Međutim, na formiranje cijene novca tj. kamatne stope utječu i drugi faktori.

EURIBOR je zabilježio veliko smanjenje u posljednjih šest mjeseci, no istovremeno s njegovim padom tzv. "rejting zemlje" koji utječe na konačnu cijenu sredstava na europskom tržištu novca, koju Banke plaćaju na svoje izvore, značajno je pogoršan za Bosnu i Hercegovinu, kao i ostale zemlje izvan Europske unije. Istovremeno napominjemo da se i marža na cijenu novca formira ovisno o već spomenutom rejtingu zemlje, te da se efekti pada EURIBOR-a kompenziraju porastom marže na cijenu finansijskih izvora.

Stoga, uprkos padu EURIBOR-a, cijena novca koju Banka plaća na sredstva koja uzima na europskom tržištu nije smanjena, već naprotiv povećana, čak i u odnosu na onu koja je bila prije pada EURIBOR-a. Centralne Banke europskih zemalja nastoje smanjenjem EURIBOR-a zaustaviti ekonomsku krizu u svojim zemljama, ali to istovremeno ne znači da zemljama izvan Europske unije finansijska sredstva daju po nižoj cijeni, već naprotiv višoj, jer je EURIBOR referentna kamatna stopa od koje formiranje cijene novca kreće, ali konačna cijena novca nije, niti prije, a pogotovo ne sada, jednaka EURIBOR-u.


onda sam poslao poslije nekog vremena jos jednom isti dopis i onda su mi dogovorili ovako u smislu ko te jebe i tebe i euribor, mi cemo povecavati kad hocemo a smanjivati necemo jer tako stoji u ugovoru, a ugovor si potpiso bez prisile i ko te jebe:

Naime, Ugovorom o kreditu, kao i navedenom tačkom Ugovora, definisana je promjenjiva kamatna stopa, čime Banka zadržava pravo izmjene iste, ovisno o kretanjima cijene novca na tržištu, što je definisano Općim uvjetima poslovanja Banke s građanima i na koje ste pristali i potpisom prihvatili.

Napominjemo da je Ugovor rezultat saglasnih volja ugovornih strana, te su obje potpisujući ga pristale na njegove odredbe.

U tački Ugovora stoji i da:

"U slučaju promjene kamatne stope iz ovog Ugovora, Korisnik kredita pristaje da Banka povisi ili snizi iznos anuiteta, te se obavezuje plaćati tako izmijenjene anuitete. O izmijenjenom iznosu anuiteta Banka će pisanim putem obavijestiti Korisnika kredita. Stranke su suglasne da je obavijest Banke dokaz o izmijenjenom iznosu anuiteta te se danom kad mu je obavijest dostavljena smatra dan kad je Banka putem pošte uputila Korisniku kredita obavijest o tome na adresu iz ovog Ugovora ili na adresu koju je Korisnik kredita pisano dostavio Banci. "

majku li im lazljivu. karinu oni uzimaju novac na svjetskom trzistu. vecina novca kojom nas kreditiraju dolazi upravo iz nasih depozita koji su veliki. a i rejting zemlje je tu negdje zadnjih godina. ne pada nesto drasticno. tu smo negdje na B stabilna. hrvati recimo padaju drasticnije od nas. ali ocigledno, kasnije kad im rasprava o ovim faktorima povecanja i smanjenja nije igrala ulogu, onda su rekli da je ugovor takav da to mogu raditi.
sad bas i mene interesuje, zna li neko neke detalje o nekoj tuzbi koja je bila za ovo?

Dzontra_Volta
Posts: 2637
Joined: 20/01/2011 11:10

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by Dzontra_Volta » 04/02/2015 14:57

nenchy wrote:posalji banci upit da li ti mogu smanjiti kamatu obzirom na trenutne uslove na trzistu. nista te ne kosta. mogu ti reci ne, ostajes na istom, ili da, dobijas... naravno zavisi koliko ti je rata ostalo, da li moras platiti reprogramiranje kredita, odnosno da li ti se na kraju to isplati.

prije nekoliko sedmica sam iz znatizelje poslala upit na generalni email banke, i u roku od 4 sedmice imala aneks ugovora o kreditu s manjom kamatnom stopom...


Poslao sam e-mail banci još u maju 2014. godine. Nikad se nisu udostojili da odgovore, čak ni da mi kažu NE MOŽE i gotovo.
Naravno, to samim tim povlači da je ta banka kod mene prekrižena za bilo kakvu saradnju nakon otplate kredita (još 6 rata).

User avatar
nosara
Posts: 19449
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by nosara » 04/02/2015 14:58

Imam kredit cija je kamata euribor+banka... Varira s obzirom na euribor, jer je bancin dio fiksan... Pretezito pada, jer euribor pada iz godine u godinu... Za dvije posljednje godine garantovano je pala rata, da bidnem precizan... :D

Dakle, ovisi od banke do banke... Moja je ruska... Vrlo posten svijet... :D
Last edited by nosara on 04/02/2015 15:01, edited 1 time in total.

sabanss
Posts: 3409
Joined: 13/08/2006 11:20

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by sabanss » 04/02/2015 15:01

Dzontra_Volta wrote:
Poslao sam e-mail banci još u maju 2014. godine. Nikad se nisu udostojili da odgovore, čak ni da mi kažu NE MOŽE i gotovo.
Naravno, to samim tim povlači da je ta banka kod mene prekrižena za bilo kakvu saradnju nakon otplate kredita (još 6 rata).


Sastavis dopis na list papira i odneses na protokol Agencije za bankarstvo.

Nista ne kosta, moraju odgovoriti...

moke_31
Posts: 1609
Joined: 18/05/2011 14:54

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by moke_31 » 04/02/2015 15:11

nenchy wrote:posalji banci upit da li ti mogu smanjiti kamatu obzirom na trenutne uslove na trzistu. nista te ne kosta. mogu ti reci ne, ostajes na istom, ili da, dobijas... naravno zavisi koliko ti je rata ostalo, da li moras platiti reprogramiranje kredita, odnosno da li ti se na kraju to isplati.

prije nekoliko sedmica sam iz znatizelje poslala upit na generalni email banke, i u roku od 4 sedmice imala aneks ugovora o kreditu s manjom kamatnom stopom...


Kod koje banke imaš kredit?

Dzontra_Volta
Posts: 2637
Joined: 20/01/2011 11:10

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by Dzontra_Volta » 04/02/2015 17:18

sabanss wrote:
Dzontra_Volta wrote:
Poslao sam e-mail banci još u maju 2014. godine. Nikad se nisu udostojili da odgovore, čak ni da mi kažu NE MOŽE i gotovo.
Naravno, to samim tim povlači da je ta banka kod mene prekrižena za bilo kakvu saradnju nakon otplate kredita (još 6 rata).


Sastavis dopis na list papira i odneses na protokol Agencije za bankarstvo.

Nista ne kosta, moraju odgovoriti...

Ponovo sam im danas poslao isti mail i zamolio ih da budu profesionalniji. I fakat, maloprije stiže odgovor u kojem mi nude nove kredite po povoljnijim kamatama. O smanjenju rate ni riječi.

User avatar
karanana
Posts: 38287
Joined: 26/02/2004 00:00

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by karanana » 04/02/2015 17:19

a najgore je to kad zoves ili pises da se zalis a oni to okrenu na pricu i priliku da ti jos nesto uvale.

gilla
Posts: 453
Joined: 21/03/2008 13:53

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by gilla » 05/02/2015 08:20

Ne bi bilo loše da navedete sa kojim bankama ste imali negativna ili pozitivna iskustva, u vezi kamata prije svega.
Kontam da se zadužim u raifaisenu ali još vagam.


Smatram da ako imate znanja i sigurni ste u nesto, podnesite tužbu.
Znam neke ljude koji su tužili neke ustanove tipa poresku, da su ih dobili.
Banke i sl. obično kontaju da su "veliki" pa se osile, a o finansijskoj pismenosti našeg narodu suvišno je pričati :-)

User avatar
ExNihilo
Posts: 11673
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by ExNihilo » 05/02/2015 08:26

karanana wrote:a najgore je to kad zoves ili pises da se zalis a oni to okrenu na pricu i priliku da ti jos nesto uvale.


Živa istina. Ja išao da se žalim, jer mi ne dolaze izvještaji. Umjesto da riješe problem, oni su to doživjeli kao priliku da mi uvale internet bankarstvo. Kao šta će ti izvještaji, de ovo plati.

Nevjerovatni smradovi.

SSemir
Posts: 4554
Joined: 26/02/2009 08:42

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by SSemir » 05/02/2015 08:46

ma navaljuj, salji dopise, mailove, otidji kod sluzbenika koji ti je prodao kredit. neces nista lose uciniti sebi. ja da imam takav kredit ne bi odustao tako lako.
bas sam negdje citao, prethodnih dana, da je neko uspio izgurati smanjene kamate.

User avatar
jalijas74
Posts: 1271
Joined: 17/11/2010 15:10

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by jalijas74 » 09/02/2015 00:07

Prica je suluda ja svake godine poslajem e-mail i dobijem isti ogovor da je trziste novca u takvom stanju da oni ne mogu vratiti kamatu na onu koja je potpisana prije dizanja EURBORA kada su podigli ratu za 50 KM. Ali prosle godine sam dobio cjeli bunt papira program vracanja kredita gdje su smanjili ratu za 5 KM zato sto je u tom momentu trziste novca po njihovom promjenilo i oni su vratili tih 5 KM.

Trazili smo, morali smo i zato trpimo nemamo gdje :evil:

UnscarD
Posts: 3235
Joined: 27/12/2002 00:00
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by UnscarD » 31/03/2015 13:50

I mene ovo zanima ...povecan mi je anuitet za cca 70KM nekoliko mjeseci nakon podizanja kredita i nikada vise nije korigovan ni dole ni gore.
Sastavit cu im dopis pa cu vidjeti sta kazu a planiram navesti Euribor, njihovu trenutnu ponudu kredita koja je povojnija od onoga sto ja imam tako da argument o ostalim troskovima na tyrzistu kapitala koji bi uslovljavali visu cijenu nema osnova da stoji.
Zelim da mi odgovore da nece da mi spuste kamatu zato sto im se moze.

User avatar
mayab
Posts: 17953
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by mayab » 31/03/2015 22:58

Ako je trenutna ponuda kredita povoljnija, kako ti kazes, onda ih nemoj nista ni pitati nego trazi novi zamjenski kredit po tim povoljnijim uslovima!
Uostalom, i oni će ti sigurno to reci!

Dzontra_Volta
Posts: 2637
Joined: 20/01/2011 11:10

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by Dzontra_Volta » 01/04/2015 11:39

mayab wrote:Ako je trenutna ponuda kredita povoljnija, kako ti kazes, onda ih nemoj nista ni pitati nego trazi novi zamjenski kredit po tim povoljnijim uslovima!
Uostalom, i oni će ti sigurno to reci!


To je tipična priča banaka. Slično kao i njihov način rješavanja "švicarca", sad kad je rata skočila u tačku oni im nude promjenu kredita u euro.
Ja ne želim da mi banka sad nudi povoljniji kredit, nego da mi vrati višak para koje je uzimala, iako je euribor drastično pao u toku otplate kredita.

elmedink
Posts: 41
Joined: 31/12/2004 11:00

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by elmedink » 19/05/2015 15:40

nenchy wrote:posalji banci upit da li ti mogu smanjiti kamatu obzirom na trenutne uslove na trzistu. nista te ne kosta. mogu ti reci ne, ostajes na istom, ili da, dobijas... naravno zavisi koliko ti je rata ostalo, da li moras platiti reprogramiranje kredita, odnosno da li ti se na kraju to isplati.

prije nekoliko sedmica sam iz znatizelje poslala upit na generalni email banke, i u roku od 4 sedmice imala aneks ugovora o kreditu s manjom kamatnom stopom...


Imas li kopiju tog aneksa i novog otplatnog plana da mi posaljes ako nije problem.Pozz

PS AKO BILO KO IMA DOKUMENT KOJIM MU JE BANKA (POSEBNO RAIFFEISEN) SMANJILA KAMATNU STOPU U PERIODU 2009-2014 MOLIO BIH ZA KOPIJU ISTOG.

elmedink
Posts: 41
Joined: 31/12/2004 11:00

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by elmedink » 05/08/2015 14:18

PLJACKA KREDITA SA EURIBOROM

http://euriborkredit.blogspot.com/

Evo koga interesuje malo tekstova na ovom blogu bez nekog reda ciste cinjenice ........IDEMO DALJE.....SIRITE ISTINU i
/NE UZIMAJTE KREDITE SA EURIBOR KLAUZULOM/
/NE UZIMAJTE KREDITE SA EURIBOR KLAUZULOM/
/NE UZIMAJTE KREDITE SA EURIBOR KLAUZULOM/
/NE UZIMAJTE KREDITE SA EURIBOR KLAUZULOM/.......................

elmedink
Posts: 41
Joined: 31/12/2004 11:00

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by elmedink » 06/08/2015 23:07

jalijas74 wrote:Prica je suluda ja svake godine poslajem e-mail i dobijem isti ogovor da je trziste novca u takvom stanju da oni ne mogu vratiti kamatu na onu koja je potpisana prije dizanja EURBORA kada su podigli ratu za 50 KM. Ali prosle godine sam dobio cjeli bunt papira program vracanja kredita gdje su smanjili ratu za 5 KM zato sto je u tom momentu trziste novca po njihovom promjenilo i oni su vratili tih 5 KM.

Trazili smo, morali smo i zato trpimo nemamo gdje :evil:


Jel imas...... slucajno taj papir gdje su ti napisali da ti smanjuju kamatu....slucajno.Ako imas molim te mozes li mi poslati na [email protected]
Osim toga za zainteresovane
www.eurikredit.blogspot.com procitajte pa se javite ....EURIBORKREDIT

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Re: Euribor - sniženje rate kredita?

Post by Black swan » 07/08/2015 09:17

svašta vi želite od banaka
ja kad uđem tamo muka mi bude
i znam da će me zajebati što god pitao

Post Reply