TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 13:22

Ovih dana pojavljuju se "bombastični" medijski naslovi, medijski tekstovi u kojima se u osnovi navodi kako je Amerika ili kako su Sjedinjene Američke Države spremne za rat sa Rusijom?! Koliko u svemu tome ima istine i da li se krećemo ka novoj svjetskoj katastrofi u vidu nekog novog Trećeg svjetskog rata???!


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=E00VoNb1nH4
[/youtube]


Vašington spreman za rat sa Rusijom
Petak 26. Dec 2014 16:01
SAD su u svojevrsnim pripremama za rat sa Rusijom - u toku je raspoređivanje američkog vojnog osoblja u Ukrajini, vojni treninzi te prodaja vojnih sistema, upozorava Majkl Čosudovski za "Global risrč."
Image
Započeta je podrška ukrajinskoj Nacionalnoj gardi kroz kalifornijsko-ukrajinski državni program, čiji je cilj, kako se to zvanično tvrdi, da "promoviše demokratiju, slobodnu tržišnu ekonomiju i vojne reforme".

U praksi, međutim, to je iskorišteno za kanalisanje podrške, putem vojnih savjetnika, bataljonima ukrajinske /neonacističke/ nacionalne garde u Donbasu - tvrdi Čosudovski.

Plaćenici i "privatno-bezbjedosni operativci" na ugovoru sa Pentagonom i NATO već su raspoređeni u poljima djelovanja ukrajinske vojske i Nacionalne garde u regionu Donbasa u Istočnoj Ukrajini.

Stejt department je potvrdio da će nastaviti da šalje "specijalne timove" u Ukrajinu za "savjetovanje i vojnu obuku".

Kancelarija za odbrambenu saradnju /KOS/, koja radi za Američku ambasadu u Kijevu, sarađuje sa ukrajinskim ministrom odbrane s ciljem davanja vojne opreme, treniranjem i modernizacijom ukrajinske vojske.

Američki ambasador Džefri Pjat, u saradnji sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland, igra ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti između KOS-a i Ukrajine.

Vojne prijetnje, kombinovane sa "ekonomskim ratom" imaju za cilj da stvore socijalnu i ekonomsku nestabilnost u Ruskoj Federaciji.

SAD i NATO vojne vježbe, koje su vođene proteklih mjeseci u Istočnoj Evropi i baltičkim državama, bile su eksplicitno usmjerene protiv Rusije - navodi Čosudovski, česti saradnik "Global risrča".

Predsjednik SAD Barak Obama 18. decembra potpisao je akt Podrške ukrajinskoj nezavisnosti, koji predviđa isporuku vojne pomoći do 350 miliona dolara kako bi bila podržana vojna kampanja Kijeva u Donbasu.

Sredinom decembra general Džejms Stavridis, bivši komadant NATO u Evropi pozvao je Atlantsku alijansu da "pošalje oružje i vojne savjetnike Ukrajini i da joj pomogne da se bori protiv separatista koje podržava Rusija".

"Ne treba da ograničavamo samo na ne-smrtonosnu pomoć. Trebalo bi da pošaljeno municiju, gorivo, logistiku. Smatram da bi sajber podrška bila veoma značajna i korisna, kao i potencijalni savjetnici" - rekao je Stavridis, a prenio "Gardijan".

Raspoređivanje američkog vojnog osoblja u Ukrajini traje pod tzv. "Zajedničkim kontakt-tim programom Ukrajina". (JCTP).

Njegova uloga jeste da rasporedi američke vojne timove u Ukrajini i da približi ukrajinskoj vojsci razne aspekte zapadnih armija - navodi Čosudovski.

S tim ciljem, dio ukrajinskog vojnog osoblja poslat je u SAD na trening.

Izvor: SRNA

http://www.rtvbn.com/328481/Vasington-s ... sa-RusijomLast edited by filosofman on 29/12/2014 23:50, edited 2 times in total.


Nomo
Posts: 1801
Joined: 17/06/2014 12:25

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by Nomo » 27/12/2014 13:27

:lol: :lol: izvor SRNA 8) ima li ta agencija veze sa srbima :izet:


User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 13:29

Ukrajinski parlament (Rada) izglasao je velikom većinom ukidanje neutralnosti zemlje. Ukrajina je pod navodnim pritiskom Rusije usvojila neutralnost 2010. godine. Status neutralnosti onemogućavao je Ukrajinu da se priključi drugim vojnim savezima. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je nacrt zakona o ukidanju neutralnosti parlamentu uputio 19. decembra. U objašnjenju nacrta zakona Porošenko je izjavio: „Status neutralnosti Ukrajine pokazao se kao neefikasan u kontekstu odbrane zemlje od strane agresije i pritiska. Činjenica da se Ukrajina nalazi u sivoj tampon zoni između moćnih sistema kolektivne odbrane na duže staze je dodatni izazov za našu zemlju".[1]
Ovom svojom izjavom Porošenko je istakao suštinsku poziciju aktuelne vlasti u Kijevu. Ukrajinska vlast Rusiju doživljava kao neprijatelja i agresora i to je razlog zašto Porošenko hoće u NATO pakt. Ono što Porošenko naziva „sivom zonom“ jeste zapravo štit kojim se Rusija brani od NATO pakta, koji je vođen Amerikom postao sve agresivniji prema Rusiji. Zapadne obaveštajne službe su iscenirale događaje na Majdanu tako da su direktno odgovorne za rušenje legitimne vlasti i proruski nastrojenog Janukoviča. Zapad je svestan koliki značaj za Rusiju ima Ukrajina. Ukrajina je predstavljala neophodnu dubinu teritorije kojom bi se Rusija branila u slučaju agresije NATO pakta.
Ukoliko Ukrajina uđe u NATO, što i jeste cilj zapadnih sila i NATO pakta, Rusija gubi neophodnu stratešku dubinu teritorije. Ona će biti opkoljena NATO državama i strateški naći će se u teškoj poziciji. Ukoliko NATO još jednom izađe na ruske granice, Rusija bi se mogla osetiti ugroženom i povući poteze koji bi doveli do nesagledivih posledica. Međutim, Zapad kao da želi da namerno isprovocira Rusiju da ona prva reaguje. Ukoliko Ukrajina postane punopravna članica NATO pakta, to će značiti razmeštaj vojnih snaga na njenoj teritoriji, što će predstavljati veliku i ozbiljnu pretnju Moskvi. Rusija je nesporno shvatila strategiju NATO pakta i jedino pitanje koje se postavlja glasi šta će ona učiniti tim povodom.
Zapad je bio mnogo aktivniji tokom ukrajinske krize, dok se Moskva držala donekle pasivno. Ta pasivnost je Rusiju skupo koštala. Ona je ostala bez Ukrajine. Zapad je Rusiji oduzeo strateški najvažnijeg saveznika koji je bio neophodan štit prema Zapadu. Postavlja se pitanje istoka Ukrajine. Sada je zima, ali već na proleće će sasvim sigurno početi ofanziva kijevskih snaga protiv Donbasa.
Amerika naravno, zato što je to u njenom interesu, doliva ulje na vatru time što je usvojila zakon koji se odnosi na isporuku oružja ukrajinskoj vojsci. Amerika će snabdeti vojsku režima oružjem tako da možemo očekivati samo eskalaciju sukoba. Ukoliko Rusija učini isto, Zapad će pojačati sankcije i dodatno je optuživati, ali Moskva mora da pomogne borcima Donbasa zato što oni ne brane samo sebe, već brane i ruske vitalne nacionalne interese. Kao što smo rekli, Rusija nikako ne sme da dopusti da NATO dođe na njene granice jer ona time gubi stratešku dubinu koja joj je preko potrebna za odbranu.
Ukoliko Donbas sledeće godine padne, čitava ukrajinska teritorija, osim Krima, biće na raspolaganju NATO paktu, što će kad tad izazvati sukob nezamislivih razmera između Zapada i Istoka. Zapadne granice Rusije su ugrožene i ona mora nešto učiniti po tom pitanju. Verovatno je da će ruska vojska aktivnije pomoći borcima Donbasa ukoliko dođe do velike ofanzive kijevskih snaga jer je Moskvi potrebno da ima predstražu, odnosno štit koji će braniti njene zapadne granice.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev je objavio na svom fejsbuk profilu da će ukrajinsko odustajanje od statusa neutralnosti da bi Kijev eventualno ušao u NATO za posledicu imati odgovarajuću reakciju Rusije. Ruski predstavnik u OEBS-u Andrej Kelin izjavio je da je ukrajinsko odustajanje od statusa neutralnosti neprijateljski korak prema Rusiji: „To je jedan neprijateljski korak prema nama. Ovaj politički smer će samo zaoštriti odnose", istakao je Kelin. Sledeća godina će biti veoma „vruća“ kada je u pitanju strateško zaoštravanje odnosa između Rusije i SAD.
Rat u Ukrajini će se sigurno nastaviti, što će za posledicu imati veliki broj civilnih žrtava, ali Rusija ne sme da ostavi istok Ukrajine nebranjenim. Rusija će biti na velikom gubitku, a njene baze na Krimu naći će se u strateškom okruženju trupa NATO pakta ukoliko Ukrajina sledeće godine pristupi NATO savezu, a sve nam govori da je to vrlo verovatno.

http://www.nspm.rs/komentar-dana/rusija ... ment120524

User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 13:36

Savremeni svet
Pogled na Rusiju iznutra - najopasniji je ranjeni medved
DŽordž Fridman
Image
subota, 27. decembar 2014.
(Stratfor, 16. 12. 2014)
Prošle nedelje doputovao sam u Moskvu u 16:30, 8. decembra. Postaje mračno u Moskvi u to vreme, a Sunce ne sviće do 10 sati pre podne u ovo doba godine, tzv. crni dani nasuprot belim noćima. Za svakoga ko je naučio da živi blizu Ekvatora ovo je uznemirujuće. To je prvi znak da ste ne samo u stranoj zemlji, na šta sam ja navikao, već i u stranom okruženju. Ipak, dok se vozimo ka centru Moskve, preko sat vremena, saobraćaj i radovi na putu jesu nešto uobičajeno. Moskva ima tri aerodroma, a mi smo došli sa najudaljenijeg od centra, Domodedovo, koji je glavni međunarodni aerodrom. U Moskvi je prisutna beskonačna restauracija i dok zaustavlja saobraćaj, ukazuje na to da se prosperitet nastavlja, barem u prestonici.

Naš domaćin nas je sačekao i brzo smo otišli na posao pričajući o događajima tokom dana. On je proveo veliki deo vremena u SAD i nijanse američkog načina života su mu bile daleko više poznate nego meni ruske. U tom pogledu on je bio savršen domaćin, prevodeći mi njegovu zemlju uvek sa prisustvom ruskog patriote što je on sigurno bio. Razgovarali smo dok smo se vozili po Moskvi, uspevši da dopremo duboko u temu.

Za njega i iz konverzacije sa ruskim ekspertima o većini regija sveta, studentima Instituta za međunarodne odnose i sa grupom onih koje sam smatrao običnim građanima (ne sa zaposlenima od strane vladinih agencija koje su uključene u upravljanje ruskim međunarodnim i ekonomskim poslovima), stekao sam utisak o ruskim brigama. Brige su one koje ste mogli da očekujete. Značaj i redosled tih briga nisu onakvi kakve ste mogli da očekujete.

Ruska ekonomska očekivanja

Mislio sam da će uglavnom ekonomski problemi Rusije biti ljudima na pameti. Slabljenje rublje, pad cena nafte, opšta stagnacija u ekonomiji i efekat sankcija Zapada sve to Zapadu izgleda da ruši rusku ekonomiju. Ipak, nisam vodio razgovore o tome. Pad rublje je uticao na putovanja u inostranstvo, ali narod je tek nedavno počeo da oseća pravi uticaj ovih faktora, naročito kroz inflaciju.

Ali postoji jedan drugi razlog za relativni mir u vezi sa finansijskom situacijom, i on dolazi ne samo od vladinih zvaničnika već takođe i od privatnih lica i on se mora ozbiljno razmotriti. Rusi su naglasili da su ekonomske nevolje norma za Rusiju, a da je prosperitet izuzetak. Uvek je prisutno očekivanje da će se prosperitet završiti i da će se normalne zabrane ruskog siromaštva vratiti.

Rusi su strašno patili pod Borisom Jeljcinom tokom 90-ih, ali takođe i pod prethodnim vladama koje se protežu sve do cara. Uprkos ovome, nekolicina je naglasila da su dobili ratove u kojima je trebalo da pobede i da su uspeli da žive živote vredne življenja. Zlatno doba oličeno u prethodnih 10 godina bližilo se kraju. To je bilo za očekivati i kroz to treba proći s teškoćama i s mukom. Vladini zvaničnici misle da je to upozorenje, a ja ne mislim da je to blef. Glavna tema u razgovoru bila je u vezi sa sankcijama, a namera je bila da one neće prisiliti Rusiju da promeni politiku prema Ukrajini.
Ruska snaga je u tome da oni mogu izdržati patnje koje bi slomile druge nacije. Takođe je stavljeno do znanja da oni imaju tendenciju da podrže vladu bez obzira na kompetenciju kada se Rusija oseća ugroženo. Stoga Rusi kažu da niko ne treba da očekuje da će sankcije, bez obzira na to koliko su oštre, dovesti do kapitulacije Moskve. Umesto toga, Rusi će odgovoriti sopstvenim sankcijama koje nisu specifične, ali ja smatram da će one značiti oduzimanje imovine zapadnih kompanija u Rusiji i smanjiti poljoprivredni uvoz iz Evrope. Nije bilo govora o prestanku snabdevanja prirodnim gasom evropskih potrošača.

Ukoliko je ovo tako, onda Amerikanci i Evropljani zavaravaju sami sebe u vezi sa efektomsankcija. Uopšteno ja imam malo poverenja u efekat sankcija. Nakon što je to rečeno Rusi su mi pružili drugačiju prizmu kroz koju ću gledati. Sankcije reflektuju evropski i američki prag tolerancije na bol. One su dizajnirane da uzrokuju štetu koju Zapad ne bi podneo. Kada se primene na druge, efekti mogu varirati.

Moj osećaj je da su Rusi bili ozbiljni. To objašnjava zašto pojačane sankcije plus smanjene cene nafte, ekonomsko previranje i ostalo jednostavno nisu doveli do erozije poverenja koje bi se očekivalo. Pouzdani anketni brojevi pokazuju da je predsednik Vladimir Putin još uvek enormno popularan. Da li će on ostati popularan dok se pad nastavlja i da li je elita koja je finansijski oštećena jednako popularna, jeste drugo pitanje. Ali za mene najvažnija lekcija koju sam mogao naučiti u Rusiji –„mogao“ je operativni pojam - jeste da Rusi ne odgovaraju na ekonomski pritisak kao zapadnjaci i da se ideja koja je postala slavna u predsedničkoj kampanji i koja je pretvorena u slogan „to je ekonomija, budalo“, ne može na isti način primeniti u Rusiji.

Ukrajinsko pitanje

Mnogo je teže u vezi sa Ukrajinom. Postoji slaganje da su događaji u Ukrajini nazadni za Rusiju i da je administracija Obame organizovala ono što Rusija smatra za propagandu u pokušaju da se Rusija pokaže kao agresor. Dva suštinska pitanja se postavljaju. Prvo je da je Krim istorijski bio deo Rusije i da je njim već dominirala ruska vojska pod sporazumom. Nije bilo invazije već jednostavno prihvatanja realnosti. Kao drugo postoji užareno insistiranje da je istočna Ukrajina naseljena Rusima i da kao u drugim zemljama tim Rusima se mora dati visok stepen autonomije. Jedan naučnik ukazao je na kanadski model i Kvebek da bi pokazao da Zapad normalno nema problema sa regionalnom autonomijom za etnički drugačije regione, ali je šokiran time što Rusi možda žele da primene formu regionalizma, koja je uobičajena na Zapadu.

Slučaj Kosova je ekstremno važan Rusima iz dva razloga: zato što oni osećaju da su njihove želje odbačene tamo i zato što predstavlja presedan. Godinama nakon pada srpske vlade koja je pretila Albancima na Kosovu Zapad je odobrio nezavisnost Kosova. Rusija je argumentovala da su granice ponovo iscrtane iako nije postojala opasnost po egzistenciju Kosova. Rusija nije želela da se to dogodi, ali Zapad je to učinio jer je mogao. Iz ruske tačke gledišta pošto je ponovo iscrtao mape Srbije Zapad nema prava da se buni zbog iscrtavanja mape Ukrajine.

Pokušaću da ne ulazim u to ko je u pravu, a ko ne, ne zato što ne verujem da postoji razlika već zato što se istorija retko piše po moralnim principima. Razumeo sam rusko gledište da je Ukrajina neophodan strategijski štit i ideju da bi se bez nje suočili sa značajnom pretnjom, ukoliko ne sada onda jednoga dana. Oni ističu primere Napoleona i Hitlera kao neprijatelja koji su pobeđeni zahvaljujući velikoj dubini teritorije.
Ja ću pokušati da oslikam američku stratešku perspektivu. SAD su prošli vek utrošile na jedinstveni cilj: izbegavanje pojave bilo kog jedinstvenog hegemona koji bi mogao da eksploatiše zapadnoevropsku tehnologiju i kapital i ruske izvore i ljudsku snagu. Sjedinjene Države su intervenisale u Prvom svetskom ratu 1917. da bi blokirale nemačku hegemoniju, i opet u Drugom svetskom ratu. U hladnom ratu cilj je bio sprečiti rusku hegemoniju. Politika SAD je bila konzistentna čitav vek.

SAD su bile spremne da budu oprezne na uzdizanje hegemona. U ovom slučaju strah od oporavljene Rusije zaostao je od hladnog rata, ali nije bezrazložan. Kao što mi je naglašeno, ekonomska slabost retko kada znači vojnu slabost ili političko nejedinstvo. Ja se slažem sa njima i ističem da upravo zbog ovoga SAD imaju legitiman strah od Rusije u Ukrajini. Ukoliko Rusija uspe da ponovo uspostavi svoju moć u Ukrajini, šta će biti sledeće? Rusija poseduje vojnu i političku moć koju može da nametne Evropi. Stoga nije iracionalno za SAD i makar za neke evropske zemlje da žele da uspostave svoju moć u Ukrajini.
Kada sam postavio ovaj argument višem zvaničniku iz ruskog ministarstva inostranih poslova, on je u osnovi rekao da nema ideju šta ja to pokušavam da kažem. Dok ja smatram da on u potpunosti razume geopolitičke imperative koji vode Rusiju u Ukrajini, za njega imperativi koji čitav vek vode SAD su previše veliki da bi se primenili na ukrajinsko pitanje. Nije u pitanju to da on vidi samo njegovu stranu problema, već da je za Rusiju Ukrajina sadašnje pitanje i slika koju ja oslikavam o američkoj strategiji toliko apstraktna da se čini kako nije povezana sa aktuelnom stvarnošću. Postoji automatski američki odgovor na ono što vidi kao rusku agresivnost. Međutim, Rusi se osećaju da su daleko od toga da su u ofanzivi već da se brane. Za zvaničnike američki strahovi od ruske hegemonije jesu jednostavno predaleki da bi se o njima razmišljalo.

Na drugim okupljanjima sa starijim zvaničnicima Instituta za međunarodne odnose pokušao sam drugačiji pristup pokušavajući da objasnim da su Rusi ponizili predsednika SAD Baraka Obamu u Siriji. Obama nije želeo da napadne kada je otrovni gas korišćen u Siriji zato što je to bilo teško izvesti s vojne strane i zbog toga ako on svrgne sirijskog predsednika Bašara el Asada ostaviće sunitske džihadiste da upravljaju zemljom. SAD i Rusija su imale identične interese, ja sam naglasio i ruski pokušaj da se predsednik osramoti tako što će se činiti da ga je Putin primorao da odstupi. Iskreno, mislio sam da je moje geopolitičko objašnjenje bilo mnogo koherentnije nego ovaj argument, ali sam pokušao. Diskusija se vodila tokom ručka, ali moje vreme je proteklo u objašnjavanju i u raspravljanju, a ne u jelu. Otkrio sam da mogu da odbranim sopstvenu geopolitiku, ali da su oni ovladali kompleksnom Obaminom administracijom na načine na koje ja nikada neću.

Budućnost za Rusiju i Zapad

Važnije pitanje je šta će biti sledeće? Očigledno pitanje je da li će ukrajinska kriza da se proširi na Baltik, Moldaviju i Kavkaz. Postavio sam ovo pitanje zvaničniku Ministarstva inostranih poslova. On je bio saosećajan, nekoliko puta naglašavajući da se kriza neće proširiti. Prihvatio sam da to ima značenje da neće biti nemira Rusa na Baltiku, da neće biti nemira u Moldaviji i da neće biti vojnih operacija na Kavkazu. Mislim da je bio iskren. Rusi su razvučeni. Oni moraju da se nose sa Ukrajinom i moraju da se uhvate ukoštac sa postojećim sankcijama bez obzira na to što mogu da prebrode ekonomske probleme. Zapad ima resurse da se nosi sa višestrukim krizama. Rusija mora da ograniči ovu krizu u Ukrajini.

Rusi će se zadovoljiti određenim stepenom autonomije unutar delova istočne Ukrajine. Ali koliku autonomiju, to ne znam. Njima je potreban značajan gest tako bi zaštitili svoje interese i afirmisali njihov značaj. Njihova poenta da regionalna autonomija postoji u mnogim zemljama je ubedljiva. Ali istorija se svodi na moć i Zapad koristi svoju moć da teško pritisne Rusiju. Ali očigledno ništa nije opasnije nego raniti medveda. Ubiti ga je bolje, ali pokazalo se da nije lako ubiti Rusiju.

Vratio sam se sa dva osećaja. Jedan je da je Putin sigurniji nego što sam mislio. U shemi stvari to ne znači mnogo. Predsednici dođu i prođu. Ali to je podsetnik da stvari koje bi srušile zapadne lidere ne moraju ni da dotaknu ruskog lidera. Drugo, Rusi ne planiraju kampanju agresije. Ovde sam mnogo zabrinutiji, ne zato što hoće da izvrše invaziju na nekoga već zbog toga što često nacije nisu svesne toga šta će se dogoditi i one mogu reagovati na načine koji bi ih iznenadili. To je najopasnija stvar u vezi sa ovom situacijom. To nije ono što je nameravano, što se čini suštinski benignim. Ono što je opasno jeste neočekivana akcija kako drugih, tako i Rusije.

U isto vreme moja opšta analiza ostaje netaknuta. Šta god Rusija može da učini drugde, Ukrajina je od fundamentalne strateške važnosti za Rusiju. Čak i ukoliko istok poprimi stepen autonomije, Rusija će ostati duboko zabrinuta zbog odnosa ostatka Ukrajine sa Zapadom. Ma koliko ovo bilo teško zapadnjacima da poimaju, ruska istorija jeste priča o štitovima. Države štitnici su spasle Rusiju od zapadnih osvajača. Rusija želi poredak u kome bi Ukrajina ostala makar neutralna.

Za SAD svaka rastuća moć u Evroaziji okida automatski odgovor koji je rođen u jednom veku istorije. Za Ruse je teško da shvate zašto je gotovo pola veka hladnog rata ostavilo SAD hiperosetljivim za mogući povratak Rusije. Sjedinjene Države su provele prošli vek blokirajući ujedinjenje Evrope pod jednom neprijateljskom silom. Šta Rusija namerava, a čega se Amerika plaši su veoma različite stvari.

Sjedinjene Države i Evropa su imale teškoća da razumeju ruske strahove. Rusija ima teškoća da shvati naročito američke strahove. Strahovi obe strane su stvarni i legitimni. To nije stvar nerazumevanja između država već su u pitanju inkompatibilni imperativi. Sva dobra volja u svetu, a postoji dragoceno malo toga, ne može da reši problem dve velike zemlje koje se takmiče da zaštite svoje interese i čineći to moraju da učine da se druga strana oseća ugroženo. Mnogo sam naučio iz moje posete. Nisam naučio kako da rešim ovaj problem, ali u najmanju ruku svaka sila mora razumeti strahove drugih, čak i ukoliko ne može da ih smiri.

Sa engleskog preveo: Vladimir Jevtić

http://www.nspm.rs/savremeni-svet/pogle ... edved.html

User avatar
Skijaš
Posts: 11190
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by Skijaš » 27/12/2014 13:48

filosofman wrote:Kao što smo rekli, Rusija nikako ne sme da dopusti da NATO dođe na njene granice jer ona time gubi stratešku dubinu koja joj je preko potrebna za odbranu.


NATO već godinama dijeli granicu sa Rusijom pa šta ? Ne može Rusija terorisati okolne zemlje i prisiljavati ih da budu nekakva tampon zona, nije Ukrajina tu da opslužuje potrebe Rusije. To jedno. Drugo, rat između Rusije i NATO saveza bi bio takav da je nebitno ko trenutno kontroliše Pariz, a kamoli Donjeck. Botoksirani kompleksaš iz Kremlja treba da prihvati realnost, većina u Ukrajini želi približavanje Zapadu.

User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 13:53

Skijaš wrote:
filosofman wrote:Kao što smo rekli, Rusija nikako ne sme da dopusti da NATO dođe na njene granice jer ona time gubi stratešku dubinu koja joj je preko potrebna za odbranu.


NATO već godinama dijeli granicu sa Rusijom pa šta ? Ne može Rusija terorisati okolne zemlje i prisiljavati ih da budu nekakva tampon zona, nije Ukrajina tu da opslužuje potrebe Rusije. To jedno. Drugo, rat između Rusije i NATO saveza bi bio takav da je nebitno ko trenutno kontroliše Pariz, a kamoli Donjeck. Botoksirani kompleksaš iz Kremlja treba da prihvati realnost, većina u Ukrajini želi približavanje Zapadu.


Pitanje, da li je dopustivo i da li Sjedinjene Američke Države mogu terorisati cijeli svijet, uništavati države, vojnim udarima destabilizovati regione pa i svijet?!Konkretno sve ovo što danas rade u muslimanskom i arapskom svijetu?!Zar ne vidite da su destabuilizovali čitav arapski svijet, da ni jedna država nije bezbjedna od njih, da svako očekuje kada će doći na red da se suoči sa američkom agresijom, pa čak i "tradicionalni američki saveznici" Turska i Saudijska Arabija?! Ukrajina je samo kontinuitet američke imperjalističe politike!

User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 13:57

Ne mogu da shvatim kako muslimani u BiH mogu podržavati Ameriku, kada ta ista Amerika vrši strahovitu represiju nad muslimanima i muslimanskim državama u cijelom svijetu, a sa druge strane biti protiv Rusije, kada se zna da su se muslimanske zemlje (kasnije države) dekolonizirale upravo zahvaljujući SSSR-u kao prethodniku sadašnje Rusije.Da nije bilo SSSR-a i nikada se ne bi desila dekolonizacija muslimanskog svijeta (samo Turska i Saudijska Arabija su jedno vrijeme bile uslovno slobodne tokom 1920-tih godina).Umjesto makar da budu zahvalni, muslimani su opet protiv Rusije, zašto?Čim je nestalo ruske snage i globoalne ravnoteće snaga sa Amerikom, muslimanske zemlje su ponovo došle na udar kolonizacije i porobljavanja od Iraka, preko Sirije,Afganistana,Libije i dr i dr...

User avatar
Skijaš
Posts: 11190
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by Skijaš » 27/12/2014 14:03

filosofman wrote:
Skijaš wrote:
filosofman wrote:Kao što smo rekli, Rusija nikako ne sme da dopusti da NATO dođe na njene granice jer ona time gubi stratešku dubinu koja joj je preko potrebna za odbranu.


NATO već godinama dijeli granicu sa Rusijom pa šta ? Ne može Rusija terorisati okolne zemlje i prisiljavati ih da budu nekakva tampon zona, nije Ukrajina tu da opslužuje potrebe Rusije. To jedno. Drugo, rat između Rusije i NATO saveza bi bio takav da je nebitno ko trenutno kontroliše Pariz, a kamoli Donjeck. Botoksirani kompleksaš iz Kremlja treba da prihvati realnost, većina u Ukrajini želi približavanje Zapadu.


Pitanje, da li je dopustivo i da li Sjedinjene Američke Države mogu terorisati cijeli svijet, uništavati države, vojnim udarima destabilizovati regione pa i svijet?!Konkretno sve ovo što danas rade u muslimanskom i arapskom svijetu?!Zar ne vidite da su destabuilizovali čitav arapski svijet, da ni jedna država nije bezbjedna od njih, da svako očekuje kada će doći na red da se suoči sa američkom agresijom, pa čak i "tradicionalni američki saveznici" Turska i Saudijska Arabija?! Ukrajina je samo kontinuitet američke imperjalističe politike!


Američka je uloga u svijetu daleko od idealne, ali kada su im konkurencija Kina, Rusija i Teheran, ne treba biti genijalac pa znati izabrati bolji tim. Da Saudijci ili Rusi imaju kapacitete koje imaju Amerikanci, pola bi planete već bilo sprženo.

User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 14:09

Rusi imaju i imali su u vrijeme SSSR-a mnogo veće kapacitete (koji su mogli a mogu i danas) spržiti cijeli svijet, ali ništa od toga se nije desilo, a neće se ni desiti jer Rusi nisu agresivna nacija i agresivna država.Jedini rat koji su Rusi u vrijeme SSSR-a vodili je rat u Afganistanu i to na poziv tadašnje legitimne i legalne afaganistanske komunističke vlasti u Kabulu, jer su se osjetili ugroženi od američke subverzivne djelatnosti i podržavanju građanskog rata sa mudžahedinima, koje su podsticali i naoružavali i logistički podržavali upravo amerikanci.

User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 14:11

filosofman wrote:Ne mogu da shvatim kako muslimani u BiH mogu podržavati Ameriku, kada ta ista Amerika vrši strahovitu represiju nad muslimanima i muslimanskim državama u cijelom svijetu, a sa druge strane biti protiv Rusije, kada se zna da su se muslimanske zemlje (kasnije države) dekolonizirale upravo zahvaljujući SSSR-u kao prethodniku sadašnje Rusije.Da nije bilo SSSR-a i nikada se ne bi desila dekolonizacija muslimanskog svijeta (samo Turska i Saudijska Arabija su jedno vrijeme bile uslovno slobodne tokom 1920-tih godina).Umjesto makar da budu zahvalni, muslimani su opet protiv Rusije, zašto?Čim je nestalo ruske snage i globoalne ravnoteće snaga sa Amerikom, muslimanske zemlje su ponovo došle na udar kolonizacije i porobljavanja od Iraka, preko Sirije,Afganistana,Libije i dr i dr...


Ima li neko od muslimana odgovor na ovo pitanje?!

ime_kojeg_nema
Posts: 554
Joined: 02/11/2010 16:22

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by ime_kojeg_nema » 27/12/2014 14:14

filosofman wrote:Ne mogu da shvatim kako muslimani u BiH mogu podržavati Ameriku, kada ta ista Amerika vrši strahovitu represiju nad muslimanima i muslimanskim državama u cijelom svijetu, a sa druge strane biti protiv Rusije, kada se zna da su se muslimanske zemlje (kasnije države) dekolonizirale upravo zahvaljujući SSSR-u kao prethodniku sadašnje Rusije.Da nije bilo SSSR-a i nikada se ne bi desila dekolonizacija muslimanskog svijeta (samo Turska i Saudijska Arabija su jedno vrijeme bile uslovno slobodne tokom 1920-tih godina).Umjesto makar da budu zahvalni, muslimani su opet protiv Rusije, zašto?Čim je nestalo ruske snage i globoalne ravnoteće snaga sa Amerikom, muslimanske zemlje su ponovo došle na udar kolonizacije i porobljavanja od Iraka, preko Sirije,Afganistana,Libije i dr i dr...


Ja ne mogu da shvatim kako neko ne moze da shvati kako muslimani u BiH mogu podrzavati Ameriku, a biti protiv Rusije, nakon sve podrske te zemlje onima koji su izvrsili genocid nad bh. muslimanima te i dan danas podrzavaju izvrsitelje. Amerika je daleko od idealnog ali je tada bila prijateljskija prema bh. muslimanima, a i danas je u odnosu na Rusiju.

User avatar
mirsek
Posts: 7293
Joined: 07/05/2010 15:40

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by mirsek » 27/12/2014 14:17

filosofman wrote:Ne mogu da shvatim kako muslimani u BiH mogu podržavati Ameriku, kada ta ista Amerika vrši strahovitu represiju nad muslimanima i muslimanskim državama u cijelom svijetu, a sa druge strane biti protiv Rusije, kada se zna da su se muslimanske zemlje (kasnije države) dekolonizirale upravo zahvaljujući SSSR-u kao prethodniku sadašnje Rusije.Da nije bilo SSSR-a i nikada se ne bi desila dekolonizacija muslimanskog svijeta (samo Turska i Saudijska Arabija su jedno vrijeme bile uslovno slobodne tokom 1920-tih godina).Umjesto makar da budu zahvalni, muslimani su opet protiv Rusije, zašto?Čim je nestalo ruske snage i globoalne ravnoteće snaga sa Amerikom, muslimanske zemlje su ponovo došle na udar kolonizacije i porobljavanja od Iraka, preko Sirije,Afganistana,Libije i dr i dr...

Jbg. refleksija podrske cetnicima, koljacima i genocidasima u ratu u BIH.
Amerika nije ucinila koliko je mogla ALI nije bila podrska koljacima kao sto je bila Rusija.

User avatar
karanana
Posts: 38242
Joined: 26/02/2004 00:00

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by karanana » 27/12/2014 14:18

sta me boli rinaka za muslimanima tipa sadama i gadafija i ruskoj podrsci za njih. to je bagra muslimaska kojoj se pisam na mezar. dok ste nas ubijali oni su se ljubakali i jahali kamile sa vasim liderima seseljom i milosevicem.

nema tu crno i bijelo, u smislu taj i taj je musliman i mi smo uz njega.

pemanapemani
Posts: 4090
Joined: 09/09/2008 15:12

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by pemanapemani » 27/12/2014 14:19

Jednostavno, oni su potpuno ista bahata imperijalistička govna.

Zavisi od trenutnog poretka snaga.


Ruski uticaj u Južnoj i Srednjoj Americi, američki u Europi i dijelu Azije.

Ruski oligarsi / američki naftaši i vlasnici kompanija za proizvodnju oružja.

Amerikanci uvode "demokratiju" u Afganistanu i Iraku, Rusi u Gruziji i Ukrajini. Jedni nemaju šta da jedu, drugi se smrzavaju zbog nedostatka energenata.
Isti kurac, umro od gladi ili se smrznuo polugladan...

User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 14:20

ime_kojeg_nema wrote:
filosofman wrote:Ne mogu da shvatim kako muslimani u BiH mogu podržavati Ameriku, kada ta ista Amerika vrši strahovitu represiju nad muslimanima i muslimanskim državama u cijelom svijetu, a sa druge strane biti protiv Rusije, kada se zna da su se muslimanske zemlje (kasnije države) dekolonizirale upravo zahvaljujući SSSR-u kao prethodniku sadašnje Rusije.Da nije bilo SSSR-a i nikada se ne bi desila dekolonizacija muslimanskog svijeta (samo Turska i Saudijska Arabija su jedno vrijeme bile uslovno slobodne tokom 1920-tih godina).Umjesto makar da budu zahvalni, muslimani su opet protiv Rusije, zašto?Čim je nestalo ruske snage i globoalne ravnoteće snaga sa Amerikom, muslimanske zemlje su ponovo došle na udar kolonizacije i porobljavanja od Iraka, preko Sirije,Afganistana,Libije i dr i dr...


Ja ne mogu da shvatim kako neko ne moze da shvati kako muslimani u BiH mogu podrzavati Ameriku, a biti protiv Rusije, . Amerika je daleko od idealnog ali je tada bila prijateljskija prema bh. muslimanima, a i danas je u odnosu na Rusiju.


Ne bih se složio, upravo je Zapad i sama Amerika svojim "ohrabrivanjem" da se ide u separaciju stvorila sve uslove ua rat u Jugoslaviji i BiH.Ohrabrivali a poslije nametnuli emabrgo (zabranu na oružje) upravo BiH muslimanima, jer ga jedino BiH muslimani i nisu imali.I naravno kao posljedica toga BH muslimani su najviše i stradali zbog licimjerne politike Zapada i same Amerike prema njima.Da nisu ohrabrivali separaciju na Zapadu, toga vjerovatno ne bi ni bilo, jer se ni Alija Izetbegović ne bi pouzdao u nečiju pomoć (pomoć Zapada) i ostalo bi se živjeti kako se i živjelo u zajednici sa Srbima (pa i danas smo u zajednici u jednoj državi, pa i nakon rata).Da nije bilo rata, ne bi bilo etničkih razdvajanja, ne bi bilo entitetske podjele, ne bi bilo pomjeranja stanovništva, i mnogo bi bilo manje zla, nego što je bilo, bolje bi se živjelo.
Last edited by filosofman on 27/12/2014 14:23, edited 1 time in total.

User avatar
mirsek
Posts: 7293
Joined: 07/05/2010 15:40

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by mirsek » 27/12/2014 14:23

Skijaš wrote:
Američka je uloga u svijetu daleko od idealne, ali kada su im konkurencija Kina, Rusija i Teheran, ne treba biti genijalac pa znati izabrati bolji tim. Da Saudijci ili Rusi imaju kapacitete koje imaju Amerikanci, pola bi planete već bilo sprženo.

Izvini ali Teheran je na regionalnom planu najbolji moguci odabir za sve arape.
Na svjetskom nivou primjer za sve muslimane i slobodarske zemlje.
Paradoksalno, ispade da je Iran pionir "proljeca" za sve narode zeljne slobode i nezavisnosti.
Mada ne znam zasto si Iran svrstao u isti koš sa Kinom i Rusijom kad nemaju ni zelju ni 10% mogucnosti projiciranja svog uticaja u svijetu kao sto imaju druge 2 zemlje.

User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 14:27

Koliko je Zapad licimjeran "prijatelj", tačnije nije prijatelj BH muslimanima najbolje se vidi iz primjera da su tokom 1993 i jedno vrijeme 1994.godine BH muslimani bili svedeni na samo nekih 10 ili ispod 10% teritorije?Zar to "moćni Zapad" nije mogao spriječiti?Toliku katastrofu za većinski narod, da dođe na ispod 10% teritorije u enklavama tokom 1993 i dijelom 1994.godine?Ako su bili "prijatelji"?

User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 14:31

filosofman wrote:Koliko je Zapad licimjeran "prijatelj", tačnije nije prijatelj BH muslimanima najbolje se vidi iz primjera da su tokom 1993 i jedno vrijeme 1994.godine BH muslimani bili svedeni na samo nekih 10 ili ispod 10% teritorije?Zar to "moćni Zapad" nije mogao spriječiti?Toliku katastrofu za većinski narod, da dođe na ispod 10% teritorije u enklavama tokom 1993 i dijelom 1994.godine?Ako su bili "prijatelji"?


Pa isti taj Zapad i Amerika su se zaklinjali pred referendum o nezavisnosti BiH da će je braniti kao suverenu državu članicu UN-a, ukoliko proglasi nezavisnost od Jugoslavije?Zašto nisu?Time su ohrabrivali Aliju Izetbegovića, zar nisu, a poslije ga izdali i ostavili na cjedilu da se sam bori "svezanih ruku", pod emabargom na oružje?
Last edited by filosofman on 27/12/2014 14:33, edited 1 time in total.

User avatar
DeutscheAusweis
Posts: 178
Joined: 14/09/2014 14:17

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by DeutscheAusweis » 27/12/2014 14:32

filosofman wrote:Koliko je Zapad licimjeran "prijatelj", tačnije nije prijatelj BH muslimanima najbolje se vidi iz primjera da su tokom 1993 i jedno vrijeme 1994.godine BH muslimani bili svedeni na samo nekih 10 ili ispod 10% teritorije?Zar to "moćni Zapad" nije mogao spriječiti?Toliku katastrofu za većinski narod, da dođe na ispod 10% teritorije u enklavama tokom 1993 i dijelom 1994.godine?Ako su bili "prijatelji"?


Koliko puta ti treba ponovit da u BiH nije bio rat za teritorij, nego rat sa ciljem uništenja svih muslimana.. Zapad je činio onoliko koliko je imao interes, a Srbi su to koristili i danas bi isto činili da imaju resurse.

User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 14:34

DeutscheAusweis wrote:
filosofman wrote:Koliko je Zapad licimjeran "prijatelj", tačnije nije prijatelj BH muslimanima najbolje se vidi iz primjera da su tokom 1993 i jedno vrijeme 1994.godine BH muslimani bili svedeni na samo nekih 10 ili ispod 10% teritorije?Zar to "moćni Zapad" nije mogao spriječiti?Toliku katastrofu za većinski narod, da dođe na ispod 10% teritorije u enklavama tokom 1993 i dijelom 1994.godine?Ako su bili "prijatelji"?


Koliko puta ti treba ponovit da u BiH nije bio rat za teritorij, nego rat sa ciljem ...


Ne, ne bih se saglasio sa konstatacijom, eno ti Raška oblast ili Sandžak, da su to Srbi imali kao cilj, ali nisu, održao se mir, ljudi su i pored rata u BiH sačuvali mir i korektne međunacionalne i ljudske odnose.Znači nije to bio cilj što pišeš.
Last edited by filosofman on 27/12/2014 14:35, edited 1 time in total.

User avatar
karanana
Posts: 38242
Joined: 26/02/2004 00:00

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by karanana » 27/12/2014 14:35

koga manje da mrzim?
onoga ko me je direktno i indirektno ubijao saljuci dobrovoljce na ratista i podrzavajuci velikosrpsku politiku ili onoga ko mi nije htio pomoci u to vrijeme, ali mi je ako nista, dao malo zadovoljstva bombardujuci neprijatelja 95 i 99?
Last edited by karanana on 27/12/2014 14:37, edited 1 time in total.

User avatar
mirsek
Posts: 7293
Joined: 07/05/2010 15:40

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by mirsek » 27/12/2014 14:37

DeutscheAusweis wrote:
filosofman wrote:Koliko je Zapad licimjeran "prijatelj", tačnije nije prijatelj BH muslimanima najbolje se vidi iz primjera da su tokom 1993 i jedno vrijeme 1994.godine BH muslimani bili svedeni na samo nekih 10 ili ispod 10% teritorije?Zar to "moćni Zapad" nije mogao spriječiti?Toliku katastrofu za većinski narod, da dođe na ispod 10% teritorije u enklavama tokom 1993 i dijelom 1994.godine?Ako su bili "prijatelji"?


Koliko puta ti treba ponovit da u BiH nije bio rat za teritorij, nego rat sa ciljem uništenja svih muslimana.. Zapad je činio onoliko koliko je imao interes, a Srbi su to koristili i danas bi isto činili da imaju resurse.

:thumbup:
Samo jacati ekonomski, vojno i demografski , da dusmani nemaju vise prilike da sprovode svoje krvave zelje.

User avatar
filosofman
Posts: 1502
Joined: 07/11/2014 22:35
Contact:

Re: TREĆI SVJETSKI RAT?!Eventualni rat Sjedinjenih Američkih Država i Rusije?!Da li je svijet poludio?!Kuda ide svijet?!

Post by filosofman » 27/12/2014 14:37

karanana wrote:koga manje?


Ili više? Onaj ko te ohrabrio da uđeš u rat obećavavši ti podršku i pomoć i zaštitu, znajući da si zavisan od pomoći, jer na drugoj strani?


Post Reply