Zrtva lavine na Jahorini

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Prenj
Posts: 7014
Joined: 20/07/2004 08:59

#1 Zrtva lavine na Jahorini

Post by Prenj »

Avaz wrote: Arvidasa Žigisa zatrpala lavina visoka tri metra

Radne kolege i prijatelji nastradalog Arvidasa Žigisa (39), državljanina Litvanije i generalnog direktora Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika, jučer su u pratnji policije i tužioca Kantonalnog tužilaštva Istočno Sarajevo Jasmina Šoše, u mrtvačnici Kasindo potvrdili njegov identitet.
Opasan teren

Žigisa je prekjučer poslijepodne usmrtila lavina na Jahorini, a kako ga niko od očevidaca događaja nije poznavao, identifikacija je trajala nekoliko sati.
- S obzirom na sve okolnosti događaja i problemas identifikacijom, ipak smo od njegovih bliskih saradnika tražili da potvrde da se radi o toj osobi. Također, naložena je i obdukcija nakon čega će tijelo biti predato njegovim kolegama koji će završiti potrebnu dokumentaciju oko prebacivanja u Litvaniju. O slučaju je već obaviještena Ambasada Litvanije - kazao nam je tužilac Šoše.
U kasnim popodnevnim satima sudski vještak Hamza Žujo obavio je obdukciju i potvrdio da je smrt nastupila gušenjem.
Kako saznajemo, Žigis se u momentu nesreće spuštao na snoubordu i to van staze, niz prilično opasan teren. Jedna osoba je bila u njegovoj blizini kada se pokrenula lavina, a nesreću je vidjelo i nekoliko osoba koje su bile na ski-liftovima. O tome su odmah obaviješteni policija i pripadnici Gorske službe spašavanja Olimpijskog centra Jahorina.
- Nakon dojave o nesreći, svi smo veoma brzo reagovali. Četiri radne mašine za iskopavanje bile su na terenu i pripadnici Gorske službe sa svom potrebnom opremom jer je visina lavine bila oko tri metra - rečeno nam je u paljanskoj policiji.
Veliki rezultati

Zatrpani skijaš izvučen je 40 minuta kasnije i nije davao znakove života. Na licu mjesta nalazila se i ljekarska ekipa koja je odmah po izvlačenju započela reanimaciju. Međutim, već je bilo kasno.
Povodom smrti Arvidasa Žigisa saopćenjem za javnost oglasile su se i njegove radne kolege iz Fabrike glinice. Izrazivši veliku bol i tugu zbog gubitka kolege i velikog čovjeka, oni su naveli da je Žigis kod njih došao sredinom 2004. da bi ga 14. oktobra iste godine Upravni odbor imenovao za generalnog direktora.
- Arvidas Žigis je sa svojim saradnicima i radnicima doprinio da "Birač" za relativno kratko vrijeme postigne velike rezultate. Njegovom smrću Fabrika glinice izgubila je velikog rukovodioca, dobrog čovjeka i istinskog prijatelja radnika, a lokalna zajednica i BiH znčajnog privrednika i saradnika - navedeno je u saopćenju Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika.

Dž. MAHMUTOVIĆ
Kako izbjeci lavinu, kako pomoci unesrecenom?
mosor1
Posts: 775
Joined: 18/06/2005 05:04
Location: split

#2

Post by mosor1 »

Evo odgovora kvalificirane osobe (tice se doduse malo starije vijesti):

Image

Datum objave: 24.2.2004 Rubrika: Crna kronika

JOŠ JEDNA SMRT HRVATSKOG PLANINARA NA SNIJEGOM PREKRIVENIM PLANINAMA

Bojan je o lavinama znao gotovo sve

Lavina je elementarna nepogoda iz koje se niti Superman ne bi mogao spasiti, rekao nam je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić

Image

ZAGREB – Bojan Ungar bio je vrlo kvalitetan alpinist i o opasnostima u planini je znao gotovo sve. No, postoje objektivne opasne situacije, kao što su lavine, koje se jednostavno ne mogu izbjeći. Lavina je elementarna nepogoda iz koje se niti Superman ne bi mogao spasiti. Bojan je o lavinama znao sve. Njegovim stradavanjem smo puno izgubili, budući da nas je u GSS-u malo i mnogo se uvjeta mora zadovoljiti da bi se postalo spasilac, rekao nam je jučer pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić nakon tragičnog stradavanja Bojana Ungara u petak u austrijskom skijalištu St. Jakob.
Podsjećamo, bivši pročelnik zagrebačke stanice Gorske službe spašavanja (GSS) Bojan Ungar poginuo je skijajući u austrijskom zimovalištu dan prije svog 30. rođendana. Iskusni alpinist i skijaš odlučio je spustiti se izvan uređene staze kada ga je lavina povukla preko jedne strme stijene.
Ungar je, osim što je jedno vrijeme bio pročelnik zagrebačke stanice GSS-a, svojevremeno bio i pročelnik Alpinističkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit iz Zagreba što govori da je dobro znao kakve sve opasnosti vrebaju u planinama.
Glasnogovornik Hrvatskog skijaškog saveza Ozren Müller kazao nam je kako u Hrvatskoj nisu imali slučajeve u kojima bi skijaši smrtno stradali pod lavinom.
– U Hrvatskoj postoje tri veća skijališta – Bjelolasica, Sljeme i Platak i pet manjih i na njima zbog geografske konfiguracije nema lavina, rekao nam je Müller dodavši kako u HSS-u nemaju informacije da je, prije prošlotjedne tragedije, netko od hrvatskih skijaša stradao pod lavinom u inozemstvu.
Osim što je bio vrstan skijaš i alpinist, Ungar je postigao značajne poslovne uspjehe. Naime, nakon što je sedam godina proveo u marketinškim agencijama Saatchi&Saatchi i BBDO, od 2001. godine radio je na mjestu rukovoditelja medijskog planiranja u firmi "Digitel";. Ove godine postao je izvršni direktor tvrtke Digitel Medijski Servisi. Kao vrstan stručnjak obavljao je niz odgovornih poslova za domaće i inozemne klijente; Hrvatski Telekom, Unilever, Johnson&Johnson, Peugeot, Citroen i mnoge druge te vodio internacionalnu koordinaciju klijenata agencije i media networka Initiative Media.
V. CVOK, A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ
mosor1
Posts: 775
Joined: 18/06/2005 05:04
Location: split

#3

Post by mosor1 »

A evo i stranice na kojoj malo opsirnije pise o spasavanju iz lavine.

http://www.skijanje.hr/clanak.php?id=12503
mosor1
Posts: 775
Joined: 18/06/2005 05:04
Location: split

#4

Post by mosor1 »

A wrote:Kako izbjeci?
Haj, A! Najs tu rid ju. :)
Kukuruz_Barbe-q
Posts: 1041
Joined: 09/01/2005 22:25

#5

Post by Kukuruz_Barbe-q »

Taj Litvanac se spustao najopasnijom "stazom",to je zapravo procijep koji je prije rata bio ogradjen(neznam dali je sad nisam bio na jahorini) iznad tog procijepa je ski lift(zica).Eh sad mo9j rodjak je 2002 zamalo poginuo kad je bila magla a on krenuo tom stazom iz toga pretpostavljam da nije ogradjeno.
User avatar
danas
Posts: 18796
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#6

Post by danas »

pa gdje je isao? :shock:
ja sam se jednom kur*ila da izvinete, i isla pored prace, i slomim skiju... a jednom mi jaran zalutao u magli, i "ispliva" na onom crnom vrhu, uzas... spasavala ga (bivsa) JNA... a i on i ja odrasli na jahorini... i opet malo fali da pogines, a kamoli ovaj nesretnik... ko zna kuda je isao... :roll: mora da je dobro skrenuo sa staze, jer jahorina je pitoma i nema lavina, osim ako bas sam belaja ne trazis... :roll:
Post Reply