Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ateista wrote: ↑13/05/2024 10:49
Prolazim kroz one nove kruzne tokove sto jos nisu asfaltirani i sto se jos rade, iako su napravljeni da vec funkcionisu kao KT, gledam i nema nigdje trokuta, tako da ispade da tu prednost ima onaj ko se ukljucuje u nezavrseni KT a ne oni koji voze istim.
Pa je li taj KT definisan kao kruzni tok, ili obicna raskrsnica? To nije KT, vec KT u izgradnji, a do tada je obicna raskrsnica koja funkcionise znakovima i ostalim pravilima.
Nisam siguran da li ima oznaka KT, moram pogledati, sigurno nema trokuta, ali je formiran kao KT oblikom. U svakom slucaju, tacno je da je do znakova kao obicna raskrsnica, odnosno kao 4 male raskrsnice i jedna kruzna cesta na koju svako ukljucenje ima prednost u odnosu na nju.
Problem je sto su ljudi navikli da imaju prednost u KT, i onda moze doci nezeljenih situacija ako jos neko skonta da u stvari ima prednost kod ukljucenja i iskoristiti to da uzme pare od osiguranja.
ZoomZoomKiwi wrote: ↑13/05/2024 14:00
A to što je to zona aktivnog gradilišta i što se saobraća smanjenom brzinom te je potreban povećan oprez to ništa.
Samo udri buraz, pa javi kako prođeš.
To sto se vozi po makadamu i rupama svakako umanjuje sansu za udesom, to je tacno, ali ako bi do istog doslo, prednost bi morao imati onaj ko se ukljucuje i dolazi sa desne strane.
Iskreno, nisam siguran ni da ima strelica obaveznog smjera, pa moguce da bi zakonski smio voziti i suprotnim smjerom u KT.
Ateista wrote: ↑13/05/2024 13:53
Nisam siguran da li ima oznaka KT, moram pogledati, sigurno nema trokuta, ali je formiran kao KT oblikom.
Nema to nikakve veze ako rasksnica nije prosla tehnicke provjere i okarakterisana kao KT. Sve dok nema legalnog znaka da se nailazi na KT, onda to nije kt, kakvog god oblika bio. Da bi se znak postavio, mora proci tehnicke provjere odnosno kompletiranje izgradnje.
Npr, ti ispred svog ulaza/garaze ne mozes postaviti znak zabranjeno pakriranje i da je isti "pravosnazan" sve dok od opcine ne dobijes potrebnu papirologuju. Do tada se mogu parkirati (osim ako tebi ne ogranicava kretanje, npr imas dvoriste, neko parkira, nema kazne sve dok nema znaka koji je odobren od nadleznih).
Ateista wrote: ↑13/05/2024 13:53
Nisam siguran da li ima oznaka KT, moram pogledati, sigurno nema trokuta, ali je formiran kao KT oblikom.
Nema to nikakve veze ako rasksnica nije prosla tehnicke provjere i okarakterisana kao KT. Sve dok nema legalnog znaka da se nailazi na KT, onda to nije kt, kakvog god oblika bio. Da bi se znak postavio, mora proci tehnicke provjere odnosno kompletiranje izgradnje.
Npr, ti ispred svog ulaza/garaze ne mozes postaviti znak zabranjeno pakriranje i da je isti "pravosnazan" sve dok od opcine ne dobijes potrebnu papirologuju. Do tada se mogu parkirati (osim ako tebi ne ogranicava kretanje, npr imas dvoriste, neko parkira, nema kazne sve dok nema znaka koji je odobren od nadleznih).
Slazem se da dok nema znaka za KT, da su to obicne raskrsnice, cak i da ima znak, bilo je price ovdje da se prednost u KT ne podrazumijeva sama po sebi vec mora biti trokut.
Ne znam kako idu te procedure sa znakovima i kako isu privremeni, znam samo da se zbog obilka koristi kao kt. Vec sam napisao, ako nema znaka obaveznog smjera, ja bih legalno smio ici i suprotnim smjerom, cini mi se da nema.
Dzontra_Volta wrote: ↑13/05/2024 12:37
Kad smo već kod tog kružnog toka, zna li se šta koliko će Mevludin još praviti tu najobičniju raskrnicu, k'o da se pentagon pravi!?
Zaletio se mevko pravo sigurno ce zavrsiti prije izbora jms
Citam danas na klix-u izjavu saobracajnog vjestaka Sarajlica koji kaze da je rok zastare kod izricanja prekrsajne kazne 3 godine a to nije istina. Zakon jasno kaze da je to 2 godine.
preludezalude wrote: ↑16/05/2024 16:10
Citam danas na klix-u izjavu saobracajnog vjestaka Sarajlica koji kaze da je rok zastare kod izricanja prekrsajne kazne 3 godine a to nije istina. Zakon jasno kaze da je to 2 godine.
Do 3000KM je dvije godine, preko 3000 tri godine.
Malo mu je diskutabilna izjava oko radara na autoputu. Ako je odredjena maksimalna brzina na AP kao sadasnja, onda radar nije besmislen. Trenutni zakon je tako odredio max.brzinu, da sad ne ulazimo u smanjenja radi ovoga i onoga. Ali za 130, da neko vozi 250 njemu ocito nije problematicno jer je obicni kretenoid.
Malo mu je diskutabilna izjava oko radara na autoputu. Ako je odredjena maksimalna brzina na AP kao sadasnja, onda radar nije besmislen. Trenutni zakon je tako odredio max.brzinu, da sad ne ulazimo u smanjenja radi ovoga i onoga. Ali za 130, da neko vozi 250 njemu ocito nije problematicno jer je obicni kretenoid.
On nije spomenuo klasificiranje po visini kazne vec je samo rekao da je rok zastare 3 godine a to nije istina ili mozemo reci da govori nepotpunu istinu da ne kazem laz. Je*es vjestaka koji ne zna osnove. U tekstu se govori o kasnjenju izricanja kazni a 95% tih kazni ne prelazi 100KM i on se je na to osvrnuo.
Koja je prekrsajna kazna u saobracaju preko 3000KM?
On nije spomenuo klasificiranje po visini kazne vec je samo rekao da je rok zastare 3 godine a to nije istina ili mozemo reci da govori nepotpunu istinu da ne kazem laz. Je*es vjestaka koji ne zna osnove. U tekstu se govori o kasnjenju izricanja kazni a 95% tih kazni ne prelazi 100KM i on se je na to osvrnuo.
Koja je prekrsajna kazna u saobracaju preko 3000KM?
Jel zna neko šta je ovo...Znaci dobio sam kaznu u Vitezu tj u drugom kantonu, i ja sam platio pola na dan kad mi je došla uplatnica(nekad poslije skoro mj dana tek)..Sad gledam na IDDEA piše da je prekoračen rok, šta mi je radit ??
xPaco1337 wrote: ↑30/05/2024 21:37
Jel zna neko šta je ovo...Znaci dobio sam kaznu u Vitezu tj u drugom kantonu, i ja sam platio pola na dan kad mi je došla uplatnica(nekad poslije skoro mj dana tek)..Sad gledam na IDDEA piše da je prekoračen rok, šta mi je radit ??
Nisi uplatio troškove obrade u punom iznosu. (Red "Iznos troškova" = 3.6 KM)
Umjesto 25 si trebao platiti 28.60 KM. I to fino piše na dnu prekršajnog naloga. Troškovi obrade se plaćaju u cjelosti i ne polove se bez obzira na rok u kojem se plaćaju. Plaćaju se istom uplatnicom kao i "kazna".
Umjesto 25 si trebao platiti 28.60 KM. I to fino piše na dnu prekršajnog naloga. Troškovi obrade se plaćaju u cjelosti i ne polove se bez obzira na rok u kojem se plaćaju. Plaćaju se istom uplatnicom kao i "kazna".
Pa nema to logike baš imam prošlu kaznu ovako i piše da je placeno, i tu piše da je rok prekoracen, a ne da je placeno manje. Cak mislim da te informacije tu nisu ni tacne, imam jednu staru kaznu isto 50KM, gdje sam uplatio 25KM i u polje Iznos uplate piše 45KM
Last edited by xPaco1337 on 30/05/2024 22:58, edited 1 time in total.
Pa nema to logike baš imam prošlu kaznu ovako i piše da je placeno
Pa jel vidiš tamo skroz desno u dijelu "Iznos uplate", da si tu drugu platio 23.60 (20+3.60) a prvu 25 a trebao si 28.60?
Pa jel vidiš tamo skroz desno u dijelu "Iznos uplate", da si tu drugu platio 23.60 (20+3.60) a prvu 25 a trebao si 28.60?
Okej...i kako popraviti to sad ?
Moraš platiti punu kaznu plus 20 KM "zakasnine" i naravno te troškove obrade. Odnosno, uplatiti još 48.60 KM, poziv na broj ti je broj prekršajnog naloga, ostale podatke možeš pronaći na netu ili prepisati sa prvobitne uplatnice.
Okej...i kako popraviti to sad ?
Moraš platiti punu kaznu plus 20 KM "zakasnine" i naravno te troškove obrade. Odnosno, uplatiti još 48.60 KM, poziv na broj ti je broj prekršajnog naloga, ostale podatke možeš pronaći na netu ili prepisati sa prvobitne uplatnice.
cc...nije mi se to nikad desilo, inace placam kazne u MUP-u na šalteru pošte i nikad problem nisam imao još oni popune sve za mene. Taj dan MUP nije radio iz nekog xyz razloga ne znam ni ja sam i morao sam u pošti. Hvala na info
Na nekim prekršajima, najčešće onim direktno uručenim, nema ovih troškova obrade, ali za tronošce i fiksne kamere u devet od deset slučajeva ima, i ne polove se nego se samo dodaju na onu polovicu kazne kad je plaćaš u roku od osam dana.
ZoomZoomKiwi wrote: ↑30/05/2024 23:11
Ništa, to je jeftina lekcija za ubuduće
Na nekim prekršajima, najčešće onim direktno uručenim, nema ovih troškova obrade, ali za tronošce i fiksne kamere u devet od deset slučajeva ima, i ne polove se nego se samo dodaju na onu polovicu kazne kad je plaćaš u roku od osam dana.
Sretno, što manje kazni ubuduće!
Samo update možda nekom zatreba, potrebno je samo troškove 3,60KM platiti, ako je placena polovica kazne u roku. Provjerio sam i u MUP-u i ljudi iz IDDEA-je su mi isto rekli na mailu.
Samo update možda nekom zatreba, potrebno je samo troškove 3,60KM platiti, ako je placena polovica kazne u roku. Provjerio sam i u MUP-u i ljudi iz IDDEA-je su mi isto rekli na mailu.
Baš ti to htjedoh napisati (iz ličnog iskustva), ali eto, već si se raspitao.