Zivotno osiguranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VladaFBiH

#551 Re: Zivotno osiguranje

Post by VladaFBiH »

drndalo wrote: 16/05/2024 10:49 Ne znam sta da ti kazem, u slucaju smrtnog slucaja oni putem doktora mogu doci i dolaze do nalaza koje mogu naci. Mozda se i preko Suda pozovu na pristup tome, jer treba da isplate stetu u skladu sa mojom izjavom da nisam bolovao ranije ni od kakvih opasnih oboljenja.

Pricas o zastiti podataka u zemlji u kojoj je normalno da neko proda podatke o prebivalistu firmama koje su otkupile dugove za parkiranje u HR ili SRB, i koje onda salju advokati iz inostranstva...?
I dalje ne vidim legalan način za dobijanje nečijeg kartona pogotovo od strane osiguranja... mada kod nas je sve moguće.

što se tiče ovog otkupa to je čisti lov u mutnom i treba ih tužiti kao i otkup potraživanja od banaka pa ganjanje naplate - ovo nije slučaj samo kod nas već toga imas svugdje.
oXavier

#552 Re: Zivotno osiguranje

Post by oXavier »

S obzirom da je u pitanju dobrovoljni vid osiguranja i da si potpisao ugovor , ti ćeš im ga dostaviti jer si to prihvatio kroz uslove ukoliko se desi bolest ili smrt, naravno ako želiš isplatu novca
drndalo

#553 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

Kao sto rekoh, ne znam detalje, ali ne sumnjam da imaju puno zjbnje pravnike koji se time bave nego sto sam ja... :lol:
akcija007

#554 Re: Zivotno osiguranje

Post by akcija007 »

Kolega je prilikom zakljucenja zivot og u Vienna rekao da ima visok pritisak i da pije tablete i poslali su ga na sistematski. na njegov trosak od glave do pete i kada je sve bilo Ok i Bo zakljucili su policu
teuta06

#555 Re: Zivotno osiguranje

Post by teuta06 »

pozdrav, razmišljam da počnem uplaćivati životno osiguranje ili kako se već zove, možda na 10 ili 20 godine. Kolegica sa posla mi je pričala da je uplaćivala nekoliko godina, skidali su joj putem trajnog naloga 50 KM mjesečno. ostala je bez posla i naplatila je određeni iznos.

Zanimaju me vaša iskustva, kontam se mjesečno 50 KM nije puno, ako cu dobiti fin iznos na kamari nakon 10 godina, zašto ne uplaćivati. znam da se osiguranja ugrade, ali ja 50 KM bacim na gluposti, pa mozda je bolje da tako ustedim neki iznos
drndalo

#556 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

Ako shvatis to kao sklanjanje para od sebe, da se ne izvuku na gluposti, plus si osiguran (tj. neko tvoj ako bi se tebi nesto desilo), onda pocni sto ranije.

Ja sam prije mjesec dana naplatio nakon 24 god. i proslo mi je brze nego sto sam imao osjecaj. Ono sto moze biti problem je gubitak posla.

Moje iskustvo je da sa iole pristojnom platom, 10% mozes odvojiti, a da ti kvalitet zivota to ne osjeti primjetno. Vise od toga mozda je malo previse.

Uglavnom, neka osiguranja imaju dodatnu doplatu ako im se placa na >1 rate godisnje, tipa, 2-4-6% godisnje. I ja to nisam htio placati, jer se na taj broj godina toga nabere. Lakse mi je bilo placati u 1 godisnjoj rati, a bez doplate. Ako neko osiguranje prima uplate mjesecno, da li direktno ili putem trajnog naloga, bez doplate, i lakse ti je na rate, nije ni to lose. Pazi se toga jer banke ne naglasavaju da trajni nalozi takodjer kostaju dodatno.

Sve to zavisi od licne situacije. Ja sam npr. kada sam zelio povecati sumu nakon poboljsanja plate, skontao da uzmem jos jednu polisu, pomaknutu 6 mjeseci u odnosu na prvu, isto 1/1, pa mi je to bilo fakticki kao da imam jednu polisu sa uplatama svakih 6 mjeseci, ali nisam morao platiti 2% doplate osiguranju zbog 1/2 nacina placanja.

Vodi racuna da ne krenes sa prevelikim zalogajem, pa da moras raskidati ugovor ako nekada na 2-3 godine ne bude lako placati. Tada u principu puno izgubis u odnosu na uplaceno.
lissics

#557 Re: Zivotno osiguranje

Post by lissics »

teuta06 wrote: 16/10/2024 12:40 pozdrav, razmišljam da počnem uplaćivati životno osiguranje ili kako se već zove, možda na 10 ili 20 godine. Kolegica sa posla mi je pričala da je uplaćivala nekoliko godina, skidali su joj putem trajnog naloga 50 KM mjesečno. ostala je bez posla i naplatila je određeni iznos.

Zanimaju me vaša iskustva, kontam se mjesečno 50 KM nije puno, ako cu dobiti fin iznos na kamari nakon 10 godina, zašto ne uplaćivati. znam da se osiguranja ugrade, ali ja 50 KM bacim na gluposti, pa mozda je bolje da tako ustedim neki iznos
Fin iznos ako ne racunas inflaciju, troskove uplate. Mislim da je dobro uzeti zivotno osiguranje, i sam ga placam, ali ne bi sad gledao na to kao neku dobru kamaru para
drndalo

#558 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

Bilo koji iznos para uz inflaciju nece biti kao sto bi bio bez inflacije. Ni u banci, ni u osiguranju, ni u jorganu.

Kao sto rekoh, dobro je posebno kao nacin da sklonis pare (glavnicu) od sebe, da ih ne potrosis na razne jeboguzluke. Plus si osiguran, plus imas neku zaradu na glavnicu.

Problem glavnice je da kada kreces, imas malo para kao glavnicu, pa je i zarada pomalena. Kako raste uplacena glavnica, vise ima i zarade.

Samo po sebi nije nikakva spektakularna zarada, ali dobar stub koji drzi 1 cosak kuce (penzije) moze biti.

Posebno za ljude koji ne znaju/nece da ostavljaju na stranu, nego ovako sklanjaju pare od svog impulsivnog trosenja.
teuta06

#559 Re: Zivotno osiguranje

Post by teuta06 »

drndalo wrote: 17/10/2024 12:56
Posebno za ljude koji ne znaju/nece da ostavljaju na stranu, nego ovako sklanjaju pare od svog impulsivnog trosenja.
ovo je glavni razlog, još ak mi skida sa plate, neću to ni osjetiti, a nakon određenog broja godina, dobit ću određenu cifru na kamaru
drndalo

#560 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

Kao sto rekoh, ja sam proslog mjeseca dobio isplatu prve polise nakon 24 godine, "kamarica", ali je slatka. Ne znam sad na sta cu ih potrositi... :mrgreen:

Nekada prije, sam slicno dobio kamaricu, otpremnina iz strane organizacije.

Dakle u oba slucaja pare koje "nemam", tj. do njih dolazim samo jednim odredjenim dogadjajem, i ne mogu ih bas "copati" kao da su mi kuci u steku, jer bih to naceo prije ili kasnije.
akcija007

#561 Re: Zivotno osiguranje

Post by akcija007 »

Ja placam 600 KM godisnje .
Za 5 godina sam dobio dobiti 11,09 KM

Klasicno zivotno osiguranje za slucaj dozivljenja ili smrti
Preporucujem da se placa jednom godisnje nego to s plate 50 KM mjesecno. Jer osiguranje ukalkulise doplatak za placanje na rate koga nema kada se placa jednom godisnje.
VladaFBiH

#562 Re: Zivotno osiguranje

Post by VladaFBiH »

akcija007 wrote: 17/10/2024 17:48 Ja placam 600 KM godisnje .
Za 5 godina sam dobio dobiti 11,09 KM

Klasicno zivotno osiguranje za slucaj dozivljenja ili smrti
Preporucujem da se placa jednom godisnje nego to s plate 50 KM mjesecno. Jer osiguranje ukalkulise doplatak za placanje na rate koga nema kada se placa jednom godisnje.
dobit bez inflacije ili sa uračunatom inflacijom za taj period?
drndalo

#563 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

Dobit je uvijek neto, dakle racunovodstveno, bez korekcije za inflaciju.

Kao sto rekoh ova dobit koju ti do sada prijavljuju ce rasti, u prvim godinama je najmanja, prvo, kao sto sam vec rekao jer je glavnica mala, a drugo i jos vaznije u prvim godinama (prve 2 godine posebno, kada eventualni raskid ugovora osiguranika znaci povrat = 0 maraka) je cinjenica da svakog osiguranika Osiguranje reosigura kod drugih kuca na taj period, pa vecina para ode na to...

Sad cete me morati ubiti jer sam vam odao tajnu... :evil:
VladaFBiH

#564 Re: Zivotno osiguranje

Post by VladaFBiH »

drndalo wrote: 18/10/2024 12:37 Dobit je uvijek neto, dakle racunovodstveno, bez korekcije za inflaciju.

Kao sto rekoh ova dobit koju ti do sada prijavljuju ce rasti, u prvim godinama je najmanja, prvo, kao sto sam vec rekao jer je glavnica mala, a drugo i jos vaznije u prvim godinama (prve 2 godine posebno, kada eventualni raskid ugovora osiguranika znaci povrat = 0 maraka) je cinjenica da svakog osiguranika Osiguranje reosigura kod drugih kuca na taj period, pa vecina para ode na to...

Sad cete me morati ubiti jer sam vam odao tajnu... :evil:
naravno ali se "zaboravljanjem" da se spomene inflacija stvara lažni utisak da si zapravo imao neku stvarnu dobit i da si nešto zaista "zaradio" za taj period a zapravo si na gubitku jer je u isto vrijeme novac izgubio vrijednost iako računovodstveno imaš dobit :)

Ovo spominjem jer gledati životno kao nešto gdje ćeš zaraditi je potpuno pogrešno i ako ulaziš u tu priču s tom namjerom onda si zaista pogriješio.
GarfieldLover

#565 Re: Zivotno osiguranje

Post by GarfieldLover »

Plaćala sam 15 godina osiguranje. Odredila sam da odvajam po 100 KM mjesečno, ali da plaćam jednokratno kako bih izbjegla dodatne provizije. Uključila sam klauzulu za inflaciju, tako da je rata od 1200 KM u prvim godinama stigla do 1600 u zadnjim godinama. Kad sve saberem, na kraju sam dobila dobit od nekih 3000 KM. Dobit je smiješna za iznos i period, ali životno osiguranje ne služi da se zarade pare nego da se OSIGURAŠ. Odnosno još bitnije da osiguraš da ti porodica dobije nešto ako ti se ne-daj-Bože šta desi.
Naravno, meni je izuzetno bitna stavka to da sam odvojila glavnicu na stranu jer priznajem da to ne bih mogla bez da je bilo 'sklonjeno' od mene, nisam taj karakter :)
Čim je istekla prva polica, nastavila sam sljedeću, pod istim uslovima...
drndalo

#566 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

@Premijer FBiH

Kao sto sam vec napisao ranije, SVAKO ULAGANJE PARA zadnjih par godina, u jastuk, banku, osiguranje, slamaricu je inflaciono gledano cist gubitak. Jer i 5% kamate (sto niko nigdje nije davao (osim Rublje), je cist gubitak s obzirom na rast svih cijena u tom periodu.

Da li si u kamatama na orocenje banaka naglasio istu cinjenicu ? Ako nisi, onda moze biti shvaceno kao anti-osiguranje prica...

Jedino u cemu si mogao zaraditi (ali i izgubiti) su bila ulaganja u akcije/dionice (spekulacija, oslanjanje na buduci rast dionica), te zlato/srebro, i nekretnine. O tome ovdje ipak nije rijec.

EDIT: I ovo sto navodi @GarfieldLover = zastitu od inflacije (koju mozes odabrati) sam imao i ja, i ona se (ja sam u GRAWEtu bio, pa je to njihov primjer) provodi tako sto kada AUT Zavod za statistiku objavi inflaciju kumulativno od npr. 5.09% (uglavnom >5%), onda osiguranje poveca moju osiguranu sumu u odnosu na prethodnu za isti %, kao i iducu uplatu koju trebam da platim, do sljedeceg povecanja. To se zove Indexacija, i vecinom je kumulativna na zvanicnu inflaciju. Postoji i jedna polisa koja ima fixan nivo Indexacije od 2% godisnje svake godine. I na ratu, i na osiguranu sumu.

I dalje to ne "lijeci" inflaciju, ali je smanjuje. Posebno iz vizure da npr. u banci ili jastuku nemas ni to...
Last edited by drndalo on 18/10/2024 13:14, edited 2 times in total.
drndalo

#567 Re: Zivotno osiguranje

Post by drndalo »

GarfieldLover wrote: 18/10/2024 12:53 Plaćala sam 15 godina osiguranje. Odredila sam da odvajam po 100 KM mjesečno, ali da plaćam jednokratno kako bih izbjegla dodatne provizije. Uključila sam klauzulu za inflaciju, tako da je rata od 1200 KM u prvim godinama stigla do 1600 u zadnjim godinama. Kad sve saberem, na kraju sam dobila dobit od nekih 3000 KM. Dobit je smiješna za iznos i period, ali životno osiguranje ne služi da se zarade pare nego da se OSIGURAŠ. Odnosno još bitnije da osiguraš da ti porodica dobije nešto ako ti se ne-daj-Bože šta desi.
Naravno, meni je izuzetno bitna stavka to da sam odvojila glavnicu na stranu jer priznajem da to ne bih mogla bez da je bilo 'sklonjeno' od mene, nisam taj karakter :)
Čim je istekla prva polica, nastavila sam sljedeću, pod istim uslovima...
Pa moje iskustvo je slicno, ja sam isao na vise godina, malo vece i uplate, ali i raniji pocetak osiguranja kada su im sume u tabelama bile pogodnije za osiguranike od sadasnjih.

Ukratko, meni nije bilo mrsko ni da racunam godinu po godinu za moju glavnicu koliko bih kamate u banci dobio sa istim nacinom uplate, i sa 5% kamate. Vise para sam dobio od osiguranja nego sto bih u banci dobio na isti period... Tako da je istina izmedju onih koji kazu "prevara" i onih koji kazu "obogacenje"...
oXavier

#568 Re: Zivotno osiguranje

Post by oXavier »

Takođe imam policu životnog osiguranja. Po meni bitno je nekoliko stvari. Prvo da nađeš pouzdanog agenta koji će ti pojasniti sve uslove, tvoja prava i obaveze onakva kakva jesu, a ne nekoga ko će ti obećavati šarene laže, nenormalne dobiti, povrat para kada god ne htjedneš plaćati itd. Zbog tih i takvih se kod nas životno osiguranje smatra prevarom. Na kraju krajeva uslove osiguranja ćeš dobiti uz ugovor, tako da ih možeš prostudirati. Svaki prijevremeni prekid donosi gubitak novca, veći što ranije prekineš, tako da zahtjeva neki kontinuitet plaćanja i disciplinu, naravno ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti. Pa i u tom slučaju najgora stvar je prekid, bolje kapitalizirati policu ili u krajnjem slučaju ako postoji potreba za novcem postoji mogućnost pozajmice u visini otkupne vrijednosti uz neku kamatu. Sljedeće je bitno koji paket odabrati, da li čista štednja gdje je osigurana suma veća, ili neki paket gdje postoji osiguranje života, ili neki paket sa zaštitom od teških oboljenja. Kolegica je imala takvu policu i nakon uplaćenih možda 3000, nakon što joj je dijagnosticiran karcinom, dobila 20000 koje su joj jako dobro došle prilikom liječenja. Takođe, i ja posmatram to prvenstveno kao osiguranje tako da mi nije toliko bitno što ću na isteku dobiti nešto manje novca nego što sam uplatio, i iz tog razloga između ostalog plaćam premiju jednom godišnje. Postoji čak i caka da se izbjegne taj doplatak na mjesečnom nivou koji postoji kod pojedinih osiguranja ako imaš viška kapitala u startu.
Post Reply