Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post Reply
kockakockica
Posts: 1706
Joined: 25/01/2017 14:47

#1 Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

Ovdje cemo se baviti samo brojevima, cinjenicama i faktima. Molim lijepo



Po popisu stanovništva, na Kosovu je 2011. godine živjelo 27.533 Bošnjaka, što predstavlja 1,58% od ukupnog broja stanovnika. Najviše Bošnjaka živi u kosovskoj općini Prizren 16.896. Broj Bošnjaka u kosovskim općinama Dragaš je 4.100, u Peći 3.786, općini Istok 1.142, te u Kosovskoj Mitrovici 416.
Bošnjaci na Kosovu su nakon Albanaca i Srba najbrojnija zajednica na Kosovu. Manjom manipulacijom popisa broj Bošnjaka je smanjen sa 45.000 na 28.000

Bošnjaci Kosova: Što dalje od Bosne, ona više u srcu. Naći ćemo put do Bosne!


Last edited by kockakockica on 23/09/2017 16:35, edited 2 times in total.
kockakockica
Posts: 1706
Joined: 25/01/2017 14:47

#2 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo

Post by kockakockica »

Portal Kosovo 2.0. započeo je serijal o političkoj zastupljenosti manjina na Kosovu. U drugom od pet nastavaka govori o zastupljenosti Bosnjaka


Image






Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 17. februara 2008, znatnija pažnja je bila posvećena većinskom albanskom stanovništvu. Sa između 7 i 12 odsto populacije koja je sastavljena od etničkih manjina (izvori se razlikuju u procjenama, jer su Srbi i Romi djelimično bojkotovali posljednji popis stanovništva 2011.), plavo-žuta zastava nove države je simbolično obuhvatila šest zvjezdica – od kojih svaka predstavlja jednu manjinsku zajednicu ili manjinske zajednice; Kosovo je trebalo da postane multietnička država, sa značajnijim pravima za nevećinske zajednice. Jedna od zvjezdica na kosovskoj zastavi predstavlja bošnjačku zajednicu koja je, prema popisu stanovništva iz 2011, druga po veličini nevećinska zajednica na Kosovu sa više od 27.000 pripadnika, ili 1,6 procenata sveukupnog stanovništva.

Međutim, procjenjuje se da više od 3.000 Bošnjaka živi u Sjevernoj Mitrovici, gdje popis nije sproveden. Kao dio napora da se obezbjede prava za nevećinske zajednice, novi ustav garantuje političko zastupništvo za njihove predstavnike. Od ukupno 120 mjesta u skupštini, 20 je rezervisano za nevećinske etničke grupe; ova mjesta se alociraju u odnosu na relativnu većinu datih populacija.



Srpskim predstavnicima je garantovano 10 mjesta, 4 Romima, Aškalijama i Egipćanima, 3 Bošnjacima, 2 Turcima i jedno mjesto je namjenjeno predstavniku Goranaca. Član 96 Ustava Kosova propisuje i udio vlasti za zajednice u državnim izvršnim tijelima, dok je Vlada Kosova obavezna da ima takav sastav koji će obuhvatiti manjinske partije.
Međutim, uprkos zajemčenom zastupništvu u kosovskim institucijama, bošnjačka zajednica se suočava sa različitim poteškoćama u Republici Kosovo i rijetko kada uspjeva da dospe u mejnstrim debate o važnim pitanjima. K2.0 se sastalo sa dvoje poslanika iz bošnjačke zajednice kako bi s njima diskutovalo o nedostacima i izazovima koji su dio političkog života na Kosovu.

Podjeljeni u vlasti

Bošnjačka zajednica na Kosovu je od 1999. stalno imala svoje predstavnike u najvišim državnim institucijama, gdje ju je predstavljala Koalicija VAKAT, što je koalicija sastavljena od triju političkih partija.

Međutim, VAKAT je odnedavno snažno osporavan od strane najnovije stranke koja je nastala u bošnjačkoj zajednici, Nova demokratska stranka (NDS), koja je osnovana 2009. godine. Predsjednica NDS-a, Emilija Redžepi je osvojila poslaničko mjesto u Skupštini Kosova na izborima 2014.

Ona je prva Bošnjakinja koja nije član Vakata, a koja je uspjela da osvoji poslanički mandat.

Ona je izjavila za K2.0 da su tu partiju osnovali Bošnjaci na Kosovu koji su bili nezadovoljni načinom na koji ih ova koalicija predstavlja.



Za razliku od drugih zajednica na Kosovu, koje mogu dobiti podršku moćnih država da bi unaprijedile svoja politička prava u ovoj republici, bošnjački predstavnici su Kosovo proglasili svojom jedinom državom – djelimično zbog toga što je podrška Bosne i Hercegovine (BiH) odsutna godinama. “Bosna je domovina za obrazovanje, kulturu, historiju i tradiciju – ali je naša država rođenja Kosovo”, kaže Bajrami.



“Od prvih osnovnih škola do ogranaka Univerziteta u Prištini i Univerziteta u Prizrenu koji koriste bosanski jezik, imamo 500 do 600 nastavnika i profesora”, otkriva on. Bajrami ističe da je, iako je bosanski jezik omogućio otvaranje novih radnih mjesta u ovoj oblasti, generalno gledano, stepen zaposlenosti Bošnjaka u javnom sektoru vrlo nizak, pa je tako VAKAT često zahtjevao dodatna sredstva kako bi se pomoglo u iznalaženju prilika za zapošljavanje. Neuspjeh u pružanju ovih mogućnosti je doveo do toga da Bošnjaci napuštaju Kosovo; prema izvještaju OSCE-a iz 2010, pod nazivom “Profili kosovskih zajednica”, veliki broj pripadnika bošnjačke zajednice je migrirao u države Zapadne Evrope, kao i u BiH, Crnu Goru i Srbiju.
kockakockica
Posts: 1706
Joined: 25/01/2017 14:47

#3 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo

Post by kockakockica »

Višestoljetna tradicija Bošnjaka: Kako se mlade šminkaju pred udaju


Image




Zahvaljujuċi Azizi Šefitagiċ i dalje se održava višestoljetna tradicija šaranja ili šminkanja mlade pred udaju, prenijeta sa generacije na generaciju u Donjem Ljubinju, bošnjačkom selu podno Šar planine u prizrenskoj opštini na jugu Kosova.

Ovo je neobičan način šaranja mlade i rijetko se može drugdje vidjeti. Na lice mlade stavlja se više slojeva boja, počevši od “bjelila”, onda ide dosta jaka plava, crvena i zlatna boja.

Etnolozi pojašnjavaju da tri zlatna kruga, simbolizuju životne cikluse, povezane jedan sa drugim sa zlatnim putevima prolaska kroz život. Unutrašnji crveni krugovi su simboli plodnosti, odakle su rođene crvene i plave tačkice, želeći joj zdravu i srećnu porodicu.

Danas je ova tradicija šarenja mlade na ivici izumiranja, jer samo ova 65-godišnjakinja nastavlja da priprema buduće nevjeste na autentičan i nepromenjen način.


Šefitagić šminka mlade nevjeste u većini bošnjačkih sela opštine Prizren. Jedina je koja je ovaj zanat konzervirala i još na originalan i nepromenjen način šara mlade nevjeste koje su se opredijelile za tradicionalnu svadbu i za ovaj način šminkanja koji je tipičan za Bošnjake na kosovsko-makedonskoj granici.

“Ovaj zanat radim od 70-ih godina prošloga vijeka. Svekrva mi je ostavila i ja sam krenula malo po malo, sada sam se izvežbala. Želim da ostavim nekome, ali su svi moji otišli na Zapad. Sada sam počela da radim sa jednom ženom iz sela. Kada više ne budem mogla, predaću ovu vještinu njoj. Htjela sam kćerke i snahu da naučim, ali one nažalost žive u inostranstvu”, kaže ova nena.
No, ona na najbolji način održava tradiciju ovdašnjih Bošnjaka. A, da umetnica iz Prištine nije snimila dokumentarni film koji je prikazan i na jednom od festivala u Istanbulu, možda bi ova tradicija i nestala.

Šefitagić sada zovu na brojne radionice. U organiziaciji Ministarstva spoljnih poslova Kosova, desetak dana je zbog toga i boravila u Briselu. Fotografija sa našminkanom mladom na ovaj način je pre nekoliko godina bila najbolja na Kosovu i izložena u centru Prištine, na zidu jedne zgrade.
Pouzdano niko ne zna da kaže odakle ni od kada potiče ovakav način šminkanja mlade, ali smatra se barem da je 200 godina stara tradicija.




User avatar
zunazu
Posts: 1429
Joined: 02/11/2014 11:20

#4 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo

Post by zunazu »

User avatar
Sanjarko
Posts: 22924
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#5 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo

Post by Sanjarko »

:arrow:
User avatar
Runner49
Posts: 55
Joined: 09/04/2017 17:22

#6 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo

Post by Runner49 »

kockakockica wrote:Višestoljetna tradicija Bošnjaka: Kako se mlade šminkaju pred udaju


Image
wtf? ja ovo nikad nisam vidio u Bošnjaka?
kockakockica
Posts: 1706
Joined: 25/01/2017 14:47

#7 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo

Post by kockakockica »

Runner49 wrote:
kockakockica wrote:Višestoljetna tradicija Bošnjaka: Kako se mlade šminkaju pred udaju


Image
wtf? ja ovo nikad nisam vidio u Bošnjaka?

Meni isto nije bilo poznato. Oni kazu da je to obicaj star nekoliko stotina godina. Bosnjaci su se okupacijom Bosne od strane AU masovno povlacili prema Turskoj, pa su tako mnogi od njih ostali razbacani sirom Balkana. Jednom sam gledao dokumentarni film o Bosnjacima iz Albanije, covjek kaze da su stotine porodica ostale tamo da zive jer su mislili da su vec dosli u Tursku. Naravno to je bilo prije 150 godina. Prica se o raznim obicajima, tragedijama, i ostalim stvarima koje raji danas nisu poznate. Za vrijeme AU, Kraljevine SHS, pa kasnije Jugoslavije te veze sa Bosnom su bile pokidane, blokirane i namjerno izbrisane. U Turskoj, Albaniji, Kosovu, Grckoj, Makedoniji, Bugarskoj i dalje Bosnjaci su prvo morali mijenjati prezimena da bi bili priznati kao gradjani drzava u koje su dosli. Blizu 3 miliona Bosnjaka se je raselilo sirom Balkana, asimiliralo i pretvorilo u Srbe, Turke, Albance, Crnogorce i ostale. Danas postoje citavi kvartovi u Istanbulu, Ankari, Konji koji su ocuvali svoj identitet iako mnogi od njih sa recimo turskim prezimenima.
Probat cu ga pronaci
User avatar
escobar__
Posts: 8850
Joined: 07/06/2010 22:48
Location: 🇪🇺

#8 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo

Post by escobar__ »

Runner49 wrote:
kockakockica wrote:Višestoljetna tradicija Bošnjaka: Kako se mlade šminkaju pred udaju


Image
wtf? ja ovo nikad nisam vidio u Bošnjaka?
Zato što jako slabo poznaješ vlastiti narod, što i ne čudi (ništa kontra tebe već kontra sistema u kom smo živjeli i u kom danas živimo).
kockakockica
Posts: 1706
Joined: 25/01/2017 14:47

#13 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

Bosnjaci Albanije - 130 godina sanjaju svoju Bosnu i Hercegovinu.







U Albaniji ima oko 10.000 Bošnjaka (brojeve uvijek uzimati sa rezervom zbog manipulacije vlasti sa popisom manjina, obicno su uvijek veci), ali se o njima vrlo malo zna. Prije 130 godina su iz Bosne i Hercegovine krenuli ka Turskoj, zaustavili se u Draču, tu ostali a sačuvali su i jezik i kulturu.

Sabrija Bašić se ne žali, vrlo je zadovoljna životom. "Dobro živimo svi. Bosanci smo svi ovdje, ovdje smo se rodili, tu su se rodili naši roditelji, djedovi. Moje porijeklo je iz Mostara", govori naslonjena na parkirani golf „dvojku". Kod najstarijeg stanovnika sela, Mahmuta Baćića, proradile su emocije. Plače kada je vidio da su u posjetu stigli zemljaci iz Bosne i Hercegovine. Naslonio se na zid i uzdiše: "Uzbuđen sam zbog vas, vi ste moja krv. Sjednite malo, odmorite."

Mahmut je devedesetogodišnjak i, kaže, svašta je proživio. Priča i kako je nastalo ime sela Borak. "Ovdje su nekada bile kuće od 'tate', izgledale su kao barake i tako je nastalo ime Borak, od riječi baraka", govori Mahmut.

Albanske snahe moraju naučiti bosanski

Bošnjaci ili kako oni kažu Bosanci, u Albaniji su do 1948. godine sklapali brakove isključivo iz Bosne i Hercegovine ili međusobno. Zbog političke krize sa Jugoslavijom, zatvara se granica i počinje njihovo miješanje sa Albancima. Milan kaže da Albanke brzo nauče bosanski: "Žene Albanke, koje se udaju u naše selo, vrlo brzo moraju naučiti bosanski jezik. U selu se govori samo bosanski i one su primorane."

Osim u selima Šijaz, Godžaz i Borak, Bošnjaka ima u Firi na jugu Albanije nedaleko od Valone, zatim u Kavaji, Tirani i još nekim gradovima. Rijetko ih posjećuju iz BiH. Ahmet Mušić pamti jedan susret. "Jedan ministar iz Čapljine, preziva se Mušić kao i ja, davno je dolazio i sjedio je kod mene u kući", sjeća se Ahmet. Ipak, zemlja BiH im je u srcu. Omer, koji je prekinuo partiju bilijara govori kako se vesele kada čuju pjesmu Sa-Sa-Sarajevo: "Kada je čujemo svi skačemo na noge. Volimo Bosnu, ljude i gradove. Kada idem u grad sa društvom, ja neću da pričam drugi jezik, samo bosanski."

Smješteni po cijeloj Albaniji, kroz historiju izloženi različitim pritiscima, od matične zemlje zanemareni, kroz život izmiješani sa Albankama i Albancima, Bošnjaci su ipak uspjeli održati jezik, kulturu, tradiciju kroz sve ove godine.
kockakockica
Posts: 1706
Joined: 25/01/2017 14:47

#14 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by kockakockica »

Bosanci, bolji od Bosanaca, 152 godine govore bosanski jezik




User avatar
Kejn
Posts: 2630
Joined: 24/09/2016 12:24
Location: Sarajevo Temple Prime. U prvom safu

#16 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

Interesantno je da što više odmičeš od Bosne, to je više pomena na ime Bošnjak. Koliko sam puta slušao priče da su ljudi iz SR BiH prvi put čuli za ime Bošnjak u Turskoj i Albaniji. Znači gdje god je bilo srpsko-hrvatskog mazijanja i "bratsva jedinstva" tu nisi mogao čuti riječ Bošnjak.
User avatar
cyprus
Posts: 39269
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#17 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by cyprus »

Što dalje od Bosne, ona više u srcu.
Naravno, tako to obično biva...

@Kejn, pa ništa čudno... Bošnjak je arhaična forma naziva Bosanac, koja se još uvijek koristila u vrijeme kada su oni napustili Bosnu... Nema to puno veze sa bratstvom i jedinstvom...
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#18 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Hafis »

Imamo paradoks.
Ovdje se (pre)često osporava hrvatstvo i srpstvo u BiH, to jest uporno se rabe e izrazi ''bosanski katolici i pravoslavci'' i na mnoštvo načina pokušava osporiti ta činjenica, koja je na kraju krajeva i u Ustavu.
E sad, imamo određene skupine stanovništva islamske vjeroispovjedi raštrkane po nekadašnjim republikama bivše SFRJ koje osim islama ne povezuje doslovce ništa, ali ih mrtvi-hladni trpamo u Bošnjake. Mnogi od njih se čak uopće i osjećaju tako.

Prema tom svojatanju sam iskreno u potpunosti ravnodušan jer me se niti na jedan jedini način ne dotiče, ali mi smetaju dvostruki aršini.
User avatar
Kejn
Posts: 2630
Joined: 24/09/2016 12:24
Location: Sarajevo Temple Prime. U prvom safu

#19 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

cyprus wrote:
Što dalje od Bosne, ona više u srcu.
Naravno, tako to obično biva...

@Kejn, pa ništa čudno... Bošnjak je arhaična forma naziva Bosanac, koja se još uvijek koristila u vrijeme kada su oni napustili Bosnu... Nema to puno veze sa bratstvom i jedinstvom...
Pa što ljudi u Bosni i dalje nisu nastavili koristiti taj "arhaični izraz", nego je on moro opstati isključivo van granica Jugoslavenskih država?

Također Bošnjak ne može biti arhaična forma za Bosanca, jer etnički izraz za čovjeka Bosanac ne postoji. Bosanac je izraz za brdskog konja i za grah. Također Bosanac je i regionalna odrednica za čovjeka iz Bosne.
Last edited by Kejn on 16/09/2017 13:47, edited 2 times in total.
User avatar
Kejn
Posts: 2630
Joined: 24/09/2016 12:24
Location: Sarajevo Temple Prime. U prvom safu

#20 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

Hafis wrote:Imamo paradoks.
Ovdje se (pre)često osporava hrvatstvo i srpstvo u BiH, to jest uporno se rabe e izrazi ''bosanski katolici i pravoslavci'' i na mnoštvo načina pokušava osporiti ta činjenica, koja je na kraju krajeva i u Ustavu.
E sad, imamo određene skupine stanovništva islamske vjeroispovjedi raštrkane po nekadašnjim republikama bivše SFRJ koje osim islama ne povezuje doslovce ništa, ali ih mrtvi-hladni trpamo u Bošnjake. Mnogi od njih se čak uopće i osjećaju tako.

Prema tom svojatanju sam iskreno u potpunosti ravnodušan jer me se niti na jedan jedini način ne dotiče, ali mi smetaju dvostruki aršini.
Nisu dupli aršini jer se ti ljudi i dalje nazivaju Bošnjacima i ističu svoje Bosansko porijeklo.Npr. na Albanskom dok su se u SR Bosni Bošnjaci nazivali Muslimanima, te iste muslimane su oslovljavali sa Bošnjakut.

Sa druge strane katolici u bosni se duže nazivaju Bošnjacima ili Latinima nego li Hrvatima....
User avatar
mO k3
Posts: 34082
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#21 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by mO k3 »

Dobra tema , bujrum nazad u bosnu dacu im ja licno 2 duluma zemlje za gradnju kuca
User avatar
General War
Posts: 24423
Joined: 18/09/2013 22:04

#22 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by General War »

I kakve ovi sad bosnjaci imaju veze sa bosnom, i odkud sad njima naziv "bosnjaci"?
User avatar
Kejn
Posts: 2630
Joined: 24/09/2016 12:24
Location: Sarajevo Temple Prime. U prvom safu

#23 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Kejn »

General War wrote:I kakve ovi sad bosnjaci imaju veze sa bosnom, i odkud sad njima naziv "bosnjaci"?
Imaju veze jer su emigrirali iz Bosne krajem 19 vijeka, a za to vrijeme su se, sve do danas i dalje nazivali Bošnjacima. Lično sam bio svjedok tim pričama.
Hafis
Posts: 17983
Joined: 18/07/2013 12:40
Location: južno, niz Ivan

#24 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by Hafis »

General War wrote:I kakve ovi sad bosnjaci imaju veze sa bosnom, i odkud sad njima naziv "bosnjaci"?
Pa to i jest problem.
Pošto su muslimani, onda ih ovdje svojataju kao Bošnjake, a ne Bosance.

Da su kojim slučajem neke druge vjere, ne bi se ni pričalo o njima.
User avatar
General War
Posts: 24423
Joined: 18/09/2013 22:04

#25 Re: Zaboravljeni Bošnjaci države Kosovo, Albanije, Turske, Bugarske, j. i sj. Sandzaka

Post by General War »

Kejn wrote:
General War wrote:I kakve ovi sad bosnjaci imaju veze sa bosnom, i odkud sad njima naziv "bosnjaci"?
Imaju veze jer su emigrirali iz Bosne krajem 19 vijeka, a za to vrijeme su se, sve do danas i dalje nazivali Bošnjacima. Lično sam bio svjedok tim pričama.
U SFRJ se nazivali bosnjacima?
Post Reply