Za predane Allahu dž.š.
Moderator: Bloo
-
#2726 Re: Za predane Allahu dž.š.
https://productivemuslim.com/lessons-from-a-dying-parent/
- zulfikkar
#2727 Re: Za predane Allahu dž.š.
♡ Allahumme salli we sellim ala nebijjina Muhammed we ala alihi we sahbihi edžmein ♡
Propisi posta i Ramazana
Propisi posta i Ramazana
- zulfikkar
#2728 Re: Za predane Allahu dž.š.
♡ Allahumme salli we sellim ala nebijjina Muhammed we ala alihi we sahbihi edžmein ♡
Nagrada za učinjeno dobro djelo čovjeka se uvišestručava, dobro djelo se desetorostruko se nagrađuje do sedam stotina puta. Allah, dž.š,. kaže: `Osim posta, jer Ja za njega posebno nagrađujem. Ostavlja svoju strast i jelo u ime Mene.` Postač ima dvije radosti: radost prilikom iftara i kada dođe pred svoga Gospodara Allaha, dž.š." (Buharija i Muslim)
Nagrada za učinjeno dobro djelo čovjeka se uvišestručava, dobro djelo se desetorostruko se nagrađuje do sedam stotina puta. Allah, dž.š,. kaže: `Osim posta, jer Ja za njega posebno nagrađujem. Ostavlja svoju strast i jelo u ime Mene.` Postač ima dvije radosti: radost prilikom iftara i kada dođe pred svoga Gospodara Allaha, dž.š." (Buharija i Muslim)
- zulfikkar
#2730 Re: Za predane Allahu dž.š.
- zulfikkar
#2731 Re: Za predane Allahu dž.š.
Last edited by zulfikkar on 21/03/2024 22:37, edited 1 time in total.
- zulfikkar
#2732 Re: Za predane Allahu dž.š.
- zulfikkar
- skupljac_zeljeza
#2734 Re: Za predane Allahu dž.š.
Palestina, Kina...prije toga Bosna.
- ELECTRIC CLOUDS
#2735 Re: Za predane Allahu dž.š.
-
- ELECTRIC CLOUDS
- ELECTRIC CLOUDS
- ELECTRIC CLOUDS
#2741 Re: Za predane Allahu dž.š.
BISMILLĀHILLEZĪ LĀ JEDURRU ME‘ASMIHI ŠEJ-UN FI-L-ERDI VE LĀ FI-S-SEMĀI VE HUVE-S-SEMĪ‘U-L-‘ALĪM' (3 puta)
BISMILLĀHILLEZĪ LĀ JEDURRU ME‘ASMIHI ŠEJ-UN FI-L-ERDI VE LĀ FI-S-SEMĀI VE HUVE-S-SEMĪ‘U-L-‘ALĪM' (3 puta)
- MujkicHaris
#2742 Re: Za predane Allahu dž.š.
"I navedi im kao primjer dva čovjeka; jednom od njih smo dva vrta lozom zasađena dali i palmama ih opasali, a između njih njive postavili.
Oba vrta su davala svoj plod, ničega nije manjkalo, a kroz sredinu njihovu smo rijeku proveli.
On je i drugog imetka imao. I reče drugu svome, dok je s njim razgovarao: 'Od tebe sam bogatiji i jačeg sam roda!'
I uđe u vrt svoj nezahvalan Gospodaru svome na blagodatima, govoreći: 'Ne mislim da će ovaj ikada propasti,
i ne mislim da će ikada Smak svijeta doći; a ako budem vraćen Gospodaru svome, sigurno ću nešto bolje od ovoga naći.'
I reče mu drug njegov, dok je s njim razgovarao: 'Zar ne vjeruješ u Onoga koji te je od zemlje stvorio, zatim od kapi sjemena, i najzad te potpunim čovjekom učinio?
Što se mene tiče, On, Allah, moj je Gospodar i ja Gospodaru svome ne smatram ravnim nikoga.
A zašto nisi, kad si u vrt svoj ušao, rekao: Mašallah! – moć je samo u Allaha! Ako vidiš da je u mene manje blaga i manje roda nego u tebe,
pa – Gospodar moj može mi bolji vrt od tvoga dati, a na tvoj nepogodu s neba poslati, pa da osvane samo klizava ledina, bez ičega,
ili da mu voda u ponor ode pa da je ne mogneš pronaći nikada.'
I propadoše plodovi njegovi i on poče kršiti ruke svoje žaleći za onim što je na njega utrošio – a loza se bijaše povaljala po podupiračima svojim – i govoraše: 'Kamo sreće da Gospodaru svome nisam smatrao ravnim nikoga!'
I nije imao ko bi mu mogao pomoći, osim Allaha; a sam sebi nije mogao pomoći.
Tada može pomoći samo Allah, Istiniti, On daje najbolju nagradu i čini da se sve na najbolji način okonča.
Navedi im kao primjer da je život na ovome svijetu kao bilje, koje i poslije natapanja vodom, koju Mi s neba spuštamo, ipak postane suho, i vjetrovi ga raznesu. A Allah sve može!"
(Sura El-Kehf - Pećina, 32-45)
Oba vrta su davala svoj plod, ničega nije manjkalo, a kroz sredinu njihovu smo rijeku proveli.
On je i drugog imetka imao. I reče drugu svome, dok je s njim razgovarao: 'Od tebe sam bogatiji i jačeg sam roda!'
I uđe u vrt svoj nezahvalan Gospodaru svome na blagodatima, govoreći: 'Ne mislim da će ovaj ikada propasti,
i ne mislim da će ikada Smak svijeta doći; a ako budem vraćen Gospodaru svome, sigurno ću nešto bolje od ovoga naći.'
I reče mu drug njegov, dok je s njim razgovarao: 'Zar ne vjeruješ u Onoga koji te je od zemlje stvorio, zatim od kapi sjemena, i najzad te potpunim čovjekom učinio?
Što se mene tiče, On, Allah, moj je Gospodar i ja Gospodaru svome ne smatram ravnim nikoga.
A zašto nisi, kad si u vrt svoj ušao, rekao: Mašallah! – moć je samo u Allaha! Ako vidiš da je u mene manje blaga i manje roda nego u tebe,
pa – Gospodar moj može mi bolji vrt od tvoga dati, a na tvoj nepogodu s neba poslati, pa da osvane samo klizava ledina, bez ičega,
ili da mu voda u ponor ode pa da je ne mogneš pronaći nikada.'
I propadoše plodovi njegovi i on poče kršiti ruke svoje žaleći za onim što je na njega utrošio – a loza se bijaše povaljala po podupiračima svojim – i govoraše: 'Kamo sreće da Gospodaru svome nisam smatrao ravnim nikoga!'
I nije imao ko bi mu mogao pomoći, osim Allaha; a sam sebi nije mogao pomoći.
Tada može pomoći samo Allah, Istiniti, On daje najbolju nagradu i čini da se sve na najbolji način okonča.
Navedi im kao primjer da je život na ovome svijetu kao bilje, koje i poslije natapanja vodom, koju Mi s neba spuštamo, ipak postane suho, i vjetrovi ga raznesu. A Allah sve može!"
(Sura El-Kehf - Pećina, 32-45)
-
- liyf
#2744 Re: Za predane Allahu dž.š.
Solarni vjetar (plazma koja se emitira iz sunca)koji pri velikim brzinama uđe u Zemljino magnetno polje(koje taj vjetar vuče ka Zemlji) pa kombinacija čestica(elektrona) iz vjetra i čestica(atoma) iz našeg zraka izbacuje svjetlost, aurora borealis, aurora, sjeverna svjetla su neki od naziva. Najviše se vide u norveškoj u zelenim-ljubičastim bojama zbog visine(viši sloj - crvenkasta, niži slojevi - plava, zelena, ljubičanstvena) jer je norveška blizu magnetnog pola Zemljeaston_martin wrote: ↑11/05/2024 00:38 Šta je ovo:
https://www.klix.ba/vijesti/rijedak-fen ... /240510174
Kod nas je ova crvenkasta, pa se da zaključiti da je bila na velikoj visini i da je glavnu ulogu u interakciji imao atom kisika iz naše atmosfere.
-
#2745 Re: Za predane Allahu dž.š.
Nije obični solarni vjetar. I što baš sada iznad Bosne i Hercegovine? Znamo šta se sve izdešavalo poslije prve oluje, valjda će biti dobro poslije druge oluje.
- liyf
#2746 Re: Za predane Allahu dž.š.
Zašto nije obični, šta mu fali i šta je problem ako je iznad BiH?aston_martin wrote: ↑11/05/2024 01:18 Nije obični solarni vjetar. I što baš sada iznad Bosne i Hercegovine? Znamo šta se sve izdešavalo poslije prve oluje, valjda će biti dobro poslije druge oluje.
-
#2747 Re: Za predane Allahu dž.š.
Boze sacuvaj...aston_martin wrote: ↑11/05/2024 01:18 Nije obični solarni vjetar. I što baš sada iznad Bosne i Hercegovine? Znamo šta se sve izdešavalo poslije prve oluje, valjda će biti dobro poslije druge oluje.
- ELECTRIC CLOUDS
- ELECTRIC CLOUDS