E posto sam ja prava poguzija i volim da njupam...zanima me da li netko od vas ima recepte od krajiskih specijaliteta (a vise i ne znam koji bi to bili)...
Eh sad ne znam koliko to samo za nas ide...ali ima li netko recept za brdare (one tamo se vamo se...kako ih neki zovu)
Krajiski specijaliteti...
Moderator: Chloe
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
- flora.sa
- Posts: 3954
- Joined: 07/05/2005 23:44
- Location: sarajevo-x.com
#2 Re: Krajiski specijaliteti...
da si poguzija, poguzija si ...to smo već apsolviraliBumbar wrote:E posto sam ja prava poguzija i volim da njupam...zanima me da li netko od vas ima recepte od krajiskih specijaliteta (a vise i ne znam koji bi to bili)...
Eh sad ne znam koliko to samo za nas ide...ali ima li netko recept za brdare (one tamo se vamo se...kako ih neki zovu)
a da ne znam ni jedan krajiški recept, ne znam , ali da znam pomogla bih ti... što ne bi... pomogni ti mene, pomognuću i ja tebe
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#5 Re: Krajiski specijaliteti...
...sta ces...obozavam hranu...rekli su mi da se obradujem kad hrana na stol dodje kao malo dijeteflora.sa wrote:da si poguzija, poguzija si ...to smo već apsolviraliBumbar wrote:E posto sam ja prava poguzija i volim da njupam...zanima me da li netko od vas ima recepte od krajiskih specijaliteta (a vise i ne znam koji bi to bili)...
Eh sad ne znam koliko to samo za nas ide...ali ima li netko recept za brdare (one tamo se vamo se...kako ih neki zovu)
a da ne znam ni jedan krajiški recept, ne znam , ali da znam pomogla bih ti... što ne bi... pomogni ti mene, pomognuću i ja tebe
-
- Posts: 83
- Joined: 11/08/2005 10:24
#15
Ma bolje da mislis da je jelo, jer rijec je skroz ubi boze.flora.sa wrote: a ja mislila da je to naziv za neko jelo...
ego ona trazi recepte, valja li ti ovaj?
Krajiska kljukusa
Potrebno:
1kg psenicnog crnog brasna
1 jaje
200g maslaca
1/2 l kiselog mlijeka
1dl kiselog vrhnja
10g cesnjaka
soli po zelji
Priprema:
Brasno prosijemo, dodamo jaje i so i mlakom vodom lagano mutimo do gustoce meda, a onda smijesu izlijemo u vec pripremljenu pomascenu tepsiju. Smjesu pecemo pola sata. Kada je pecena, prelijemo smjesom ranije umucenog kiselog mlijeka, vrhnja i sitno skosanog cesnjaka. Prije posluzivanja kljukusu pomastimo ucvrcalim maslacem. Posluzujemo toplo.
Samo ja ovu ne volim, ljepsa je sa sirom.
-
- Posts: 321
- Joined: 27/10/2003 00:00
#16
BIHACKI JAPRAK
Sastojci
Za 3 do 5 obroka:
30 dkg. grozdjanog (lozovog) lista
25 dkg. janjeceg mesa
25 dkg. juneceg mesa
5 dkg. crvenog luka
15 dkg. pirinca
1 dl. ulja
Po ukusu i potrebi:
bibera
soli
persunova lista
limuna
2 dkg butera
Nacin pripremanja
U kipucu vodu stavi lozov list da se ofuri oko 5 minuta. Ofuren list ostaviti da se hladi. Dok se list hladi, u tavu se stavi isjecano (danas mljeveno) junece i janjece meso. Mesu dodati sitno isjeckan luk, biber, persun, so i rizu. Sve to dinstati 10 minuta, a po tom smjesu hladiti. U svaki list staviti smjese i motati u obliku piramide. Tako savijeno slagati u dublju serpu, dodati vodu i kuhati oko 20 minuta, dok uvri. servira se toplo. Nacijediti limuna i zaliti uzavrelim buterom.
Napomena: Japrak se inace sprema u toku cijele godine, ali zato treba imati lozov list, koji se za van sezone konzervira. Vidjeti konzerviranje lozova lista uz recept za lozovu sarmu.
Sastojci
Za 3 do 5 obroka:
30 dkg. grozdjanog (lozovog) lista
25 dkg. janjeceg mesa
25 dkg. juneceg mesa
5 dkg. crvenog luka
15 dkg. pirinca
1 dl. ulja
Po ukusu i potrebi:
bibera
soli
persunova lista
limuna
2 dkg butera
Nacin pripremanja
U kipucu vodu stavi lozov list da se ofuri oko 5 minuta. Ofuren list ostaviti da se hladi. Dok se list hladi, u tavu se stavi isjecano (danas mljeveno) junece i janjece meso. Mesu dodati sitno isjeckan luk, biber, persun, so i rizu. Sve to dinstati 10 minuta, a po tom smjesu hladiti. U svaki list staviti smjese i motati u obliku piramide. Tako savijeno slagati u dublju serpu, dodati vodu i kuhati oko 20 minuta, dok uvri. servira se toplo. Nacijediti limuna i zaliti uzavrelim buterom.
Napomena: Japrak se inace sprema u toku cijele godine, ali zato treba imati lozov list, koji se za van sezone konzervira. Vidjeti konzerviranje lozova lista uz recept za lozovu sarmu.
-
- Posts: 321
- Joined: 27/10/2003 00:00
#17
Krajiski djuvec
Potrebno: <br> 200g telecih zlijezda<br> 150g teleceg srca<br> 150g telecih bubrega<br> 150g telecih bijelih bubrega<br> 50g luka<br> 50g rize<br> 150g krumpira<br> 100g svjeze paprike<br> 100g svjezeg paradajza<br> 1 ljuti feferon<br> so, biber i ulje po zelji<br><br> Priprema:<br> Meso iznutrice i povrce narezemo na krupnije komade i naizmjenice redamo u zemljanu zdjelu. Kad slozimo sve sastojke, djuvec prelijemo mlakom vodom, crvenom paprikom i prokuhamo na vatri. Cim prokuha, prekrijemo sacem i pecemo oko 30 minuta. S vremena na vrijeme kontroliramo i ako je potrebno dolijemo vodu, a odozgo poslazemo rizu i krumpir, pomastimo i zapecemo. Posluzujemo toplo.
Dodano: April 6th 2003
Potrebno: <br> 200g telecih zlijezda<br> 150g teleceg srca<br> 150g telecih bubrega<br> 150g telecih bijelih bubrega<br> 50g luka<br> 50g rize<br> 150g krumpira<br> 100g svjeze paprike<br> 100g svjezeg paradajza<br> 1 ljuti feferon<br> so, biber i ulje po zelji<br><br> Priprema:<br> Meso iznutrice i povrce narezemo na krupnije komade i naizmjenice redamo u zemljanu zdjelu. Kad slozimo sve sastojke, djuvec prelijemo mlakom vodom, crvenom paprikom i prokuhamo na vatri. Cim prokuha, prekrijemo sacem i pecemo oko 30 minuta. S vremena na vrijeme kontroliramo i ako je potrebno dolijemo vodu, a odozgo poslazemo rizu i krumpir, pomastimo i zapecemo. Posluzujemo toplo.
Dodano: April 6th 2003
-
- Posts: 83
- Joined: 11/08/2005 10:24
#18
Zapravo evo link od jednog kuhara:
http://www.bihweb.com/modules.php?name=Kuhar
http://www.bihweb.com/modules.php?name=Kuhar
- pitt
- Posts: 27093
- Joined: 03/12/2002 00:00
- Location: Steelers Nation
#21
Mogu zamisliti....nije ti bilo gore kazne :D:DBumbar wrote:Suti bolan...sinoc kod tetke bila i ona napravila kljukusu sa krompirim (jedna od omiljenih)...sa puno sira...a ja vec jela...damnDiona wrote:Ma kljukuse sa sirom.
jednom sam kod jedne curice iz okoline prjedora jeo kao neku kljukusu sa pilecim mesom......da me ubijes ne znam kako se zove al bilo je dobro
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#23
Aha...kvrgusa neki je zovu i osedlana kljukusa...pitt wrote:Mogu zamisliti....nije ti bilo gore kazne :D:DBumbar wrote:Suti bolan...sinoc kod tetke bila i ona napravila kljukusu sa krompirim (jedna od omiljenih)...sa puno sira...a ja vec jela...damnDiona wrote:Ma kljukuse sa sirom.
jednom sam kod jedne curice iz okoline prjedora jeo kao neku kljukusu sa pilecim mesom......da me ubijes ne znam kako se zove al bilo je dobro