Page 1 of 7

#1 MESO-All About

Posted: 09/07/2017 07:55
by Toto
Želite da kuvate pihtije ili ispečete biftek ali ne znate koji deo goveđeg mesa bi trebalo za to upotrebiti? Da bismo vam olakšali izbor za vas smo istražili koji sve delovi mesa postoje kod goveda i koje su njihove karakteristike.

Ekstra kategorija: File

I kategorija: But

II kategorija: Slabina, Leđa, Plećka

III kategorija: Vrat, Potplećka, Grudi, Rebra, Trbušina, Kolenica, Podlaktica

Delovi leđa sa slabinom:

Ramstek;
Rozbratna i
File.

Delovi plećke:

Podlaktica;
Debeli deo;
Središnji deo i
Vrh plećke.

Delovi goveđeg, junećeg, telećeg i svinjskog buta:

Frikando;
Šol;
Velika ruža i
Mala ruža.

Leđa, kukovi i file su delovi goveđeg mesa koji se mnogo lakše termički obrađuju. To su najmekši delovi goveđeg mesa, ali imaju najslabiju aromu. Ovi delovi, a posebno file, veoma su pogodni za prženje, pečenje i grilovanje. Na taj način se najbolje mogu sačuvati sokovi u mesu, i tako se obezbeđuje ukus i aroma.

Grudi i oko rebara je uglavnom masno. U kasapnicama ga možete nabaviti sa kostima ili bez. Goveđe grudi se sastoje od špica, koji je masniji i ima više hrskavice i grudi koje su mesnatije. Delovi goveđeg mesa od grudi i rebara se uglavnom koriste za supu ili kuvano meso. Zadnji deo koristi se za rolovanje i za dinstanje.

Plećke su masnije, ali i žilavije nego meso sa buta jer je u njima mnogo vezivnog tkiva. To je glavni razlog što je meso plećke jeftinije od drugih delova.

Rozbratna se nalazi u sastavu leđa. Meso rozbratne je prošarano žilama, ali i vlaknima i masnim slojem. Ovaj deo goveđeg mesa je među najboljim za kuvanje. Rozbratna se odlikuje i većim stepenom masnoće nego meso sa rebara, ili grudi.

Vrat je veoma mišićav, bogat je žilama, i zato se mora duže termički obrađivati, najčešće dinstati.

Ramstek je dugački mišić, s belom opnom na površini. Odavaja se na poslednjem kičmenom pršljenu od goveđeg repa. Ramstek je dobar i za pečenje i za prženje.

File je pored ramsteka, najvredniji deo goveđeg mesa. Možete da ga pržite ili pečete. Često se peče seckan na delove.

#2 Re: MESO-All About

Posted: 09/07/2017 09:48
by hladan.preminger
:thumbup:

#3 Re: MESO-All About

Posted: 09/07/2017 10:08
by Ci-Nick
Sve je to poprilično nejasno za nekog ko nije mesar.
Ovako ja kupujem kod "mog" mesara:
Ramsteak kupujem za gulaš i za variva, očistim, isječem na komadiće ili kockice i tu nema greške. Ukusno i mekano.
Od juneće plećke tražim da mi fašira jer sam primjetio da je onda faširano najukusnije u pitama, punjenim paprikama,.. a i dobar omjer masnoće, u svakom slučaju ne premasno.
Biftek,... zna se, nema bolje za roštilja od bifteka, al je kg 30 KM.
Napomena juneće meso je mekše od junice nego od junca, bika.
Ukoliko vjerujete mesaru pitajte ga i tražite ako ima od junice.
Od teletine kupujem uglavnom orah, ružu, laku stranu rebara i ovaj dio do vrata. To su najbolji dijelovi.
Naravno kotleti za roštilj.
U posljednje vrijeme mnogo više koristim piletinu, uglavnom Perutnina Ptuj, svježa i ukusna piletina.
Od ribe sam skoro potpuno odustao jer je teško naći svježu kvalitetnu ribu. Ranije sam kupovao Ledo škarpinu i balakar smrznute ali je kvalitet poprilično pao.
Suho meso,.. kupujem isključivo zarebricu,..

#4 Re: MESO-All About

Posted: 09/07/2017 14:46
by triconja
Image

#5 Re: MESO-All About

Posted: 09/07/2017 14:49
by Mutivoda
Najljepsa tema ikad.

#6 Re: MESO-All About

Posted: 09/07/2017 14:51
by triconja
I hajd ti budi vegetarijanac, pa nisi budala :lol: .

#7 Re: MESO-All About

Posted: 09/07/2017 16:24
by JanuaryJones
Upis.

#8 Re: MESO-All About

Posted: 09/07/2017 22:55
by Edin H.
Komplikovano. :shock:

#9 Re: MESO-All About

Posted: 09/07/2017 23:02
by badalpur
Do prije nekoliko mjeseci sam mislila da bez mesa ne mogu živjeti, vjerovala sam da je meso izvorna hrana čovjeka i da mu mora činiti dobro. Međutim, ja bih nakon mesa osjećala težinu u želucu i vrlo brzo bih ponovno bila gladna pa sam odlučila ishranu bazirati na biljkama jedno vrijeme i znate šta - nikad se u životu nisam osjećala bolje i imala više energije. Meso više neće na moj tanjir :run:

#10 Re: MESO-All About

Posted: 09/07/2017 23:19
by Toto
Najljepse je meso što je ''paslo'' travu i sijeno. Miriše i ima aromu.Ovo što ga tove GMO kukuruzom i sojom isto cjepanice. Da nema marinade i začinene ne bi bilo jestivo.

#11 Re: MESO-All About

Posted: 09/07/2017 23:49
by Toto
badalpur wrote:Do prije nekoliko mjeseci sam mislila da bez mesa ne mogu živjeti, vjerovala sam da je meso izvorna hrana čovjeka i da mu mora činiti dobro. Međutim, ja bih nakon mesa osjećala težinu u želucu i vrlo brzo bih ponovno bila gladna pa sam odlučila ishranu bazirati na biljkama jedno vrijeme i znate šta - nikad se u životu nisam osjećala bolje i imala više energije. Meso više neće na moj tanjir :run:
To je do žludca.On meso normalno vari 3-6 sati.Ako brzo osjetiš glad mora da je u tebe turbo želudac- dok tako brzo vari. Mora da ti je sumporna kiselina unutra,pa povuče svu krv u žeiudac. Zato si umorna. Dobro je što si promjenila gorivo, jer bi morala brzo na remont.

#12 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 00:12
by zrakomlat
triconja wrote:Image
:lol: :thumbup:

#13 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 06:15
by mali_balon
Image

#14 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 08:12
by seln
badalpur wrote:Do prije nekoliko mjeseci sam mislila da bez mesa ne mogu živjeti, vjerovala sam da je meso izvorna hrana čovjeka i da mu mora činiti dobro. Međutim, ja bih nakon mesa osjećala težinu u želucu i vrlo brzo bih ponovno bila gladna pa sam odlučila ishranu bazirati na biljkama jedno vrijeme i znate šta - nikad se u životu nisam osjećala bolje i imala više energije. Meso više neće na moj tanjir :run:
Do prije nekoliko nedelja sam neprestano imao bolove u ledjima. Nisam mogao ni sjediti ni lezati. Odlucio sam da iskusam Ledjozdrav , novi produkt firme Shanex, i znate sta- bolovi su prestali. Od sada kupujem samo produkte firme Shanex.

#15 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 08:12
by seln
Toto wrote:Želite da kuvate pihtije ili ispečete biftek ali ne znate koji deo goveđeg mesa bi trebalo za to upotrebiti? Da bismo vam olakšali izbor za vas smo istražili koji sve delovi mesa postoje kod goveda i koje su njihove karakteristike.
Je li tebi ekavica maternji jezik?

#16 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 08:17
by Tomahawk11
Meni opet kad jedem samo biljnu varijantu - promaha u stomaku :skoljka:
Jedem voce - gladan.
Jedem povrce - gladan.
U kombinaciji je vec nesto drugo.
Sinoc je bio file oslica i mladi krompir. Odlicno :thumbup:
Danas bi mogla neka teleca snicla, kad se vec prica o tome :hm:

#17 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 10:40
by sadie_forever
Tomahawk11 wrote:Meni opet kad jedem samo biljnu varijantu - promaha u stomaku :skoljka:
Jedem voce - gladan.
Jedem povrce - gladan.
U kombinaciji je vec nesto drugo.
Sinoc je bio file oslica i mladi krompir. Odlicno :thumbup:
Danas bi mogla neka teleca snicla, kad se vec prica o tome :hm:
ne znas spremit ...meni kukuruzni kolac s domacim kajmkom pobjedujuje svako pecenje 8)

#18 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 10:42
by Tomahawk11
sadie_forever wrote:
ne znas spremit ...meni kukuruzni kolac s domacim kajmkom pobjedujuje svako pecenje 8)
Pa bio je oslic sa kukuruznim brasnom :D
Dobro, nisam se najbolje izrazio.
Mislim na sirovo voce/povrce.
Jos vise mi otvori apetit.

#19 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 11:09
by hladan.preminger
sadie_forever wrote:
ne znas spremit ...meni kukuruzni kolac s domacim kajmkom pobjedujuje svako pecenje 8)

samo ako si idiot i nisi probao niti napravio ništa od hrane u svom životu možeš nešto takvo napisati

#20 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 17:21
by triconja
sadie_forever wrote:
Tomahawk11 wrote:Meni opet kad jedem samo biljnu varijantu - promaha u stomaku :skoljka:
Jedem voce - gladan.
Jedem povrce - gladan.
U kombinaciji je vec nesto drugo.
Sinoc je bio file oslica i mladi krompir. Odlicno :thumbup:
Danas bi mogla neka teleca snicla, kad se vec prica o tome :hm:
ne znas spremit ...meni kukuruzni kolac s domacim kajmkom pobjedujuje svako pecenje 8)
Poselami svekrvu, reci poselamio te triconja :lol: .

#21 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 17:25
by Juni
potrbusina-je li to flam?
odlicna tema, pratim :thumbup:

#22 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 19:29
by fakat
badalpur wrote:Do prije nekoliko mjeseci sam mislila da bez mesa ne mogu živjeti, vjerovala sam da je meso izvorna hrana čovjeka i da mu mora činiti dobro. Međutim, ja bih nakon mesa osjećala težinu u želucu i vrlo brzo bih ponovno bila gladna pa sam odlučila ishranu bazirati na biljkama jedno vrijeme i znate šta - nikad se u životu nisam osjećala bolje i imala više energije. Meso više neće na moj tanjir :run:
Najbolja jela su jednostavna.

#23 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 20:16
by Ci-Nick
Meso je zdrava hrana,.. naravne ne i mesne prerađevine sa puno masnoće, emulgatora, soli, nitrata,..
Uz to meso ne deblja nije tako kalorično kao što se misli.
Ugrubo rečeno 100 grama masnoće ima 800 kcal, šećer 400 kcal, riba, piletina, puretina i teletina 100 do 150 kcal, govedina ( nemasno) oko 200 kcal, i kad onda pogledaš da pečen krompir ima 150 kcal. kuhana riža oko 100 kcal, hljeb 250 kcal,.. onda je jasno da treba izbjegavati masnoće i ugljikohidrate a ne proteine.
Da napomenem i da povrće ima jako malo kalorija, paprika 20 kcal, paradajz 17 kcal, luk 40 kcal,.. pa uz komad mesa smiješ jesti povrća koliko te volja.

#24 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 20:23
by Ci-Nick
fakat wrote:
badalpur wrote:Do prije nekoliko mjeseci sam mislila da bez mesa ne mogu živjeti, vjerovala sam da je meso izvorna hrana čovjeka i da mu mora činiti dobro. Međutim, ja bih nakon mesa osjećala težinu u želucu i vrlo brzo bih ponovno bila gladna pa sam odlučila ishranu bazirati na biljkama jedno vrijeme i znate šta - nikad se u životu nisam osjećala bolje i imala više energije. Meso više neće na moj tanjir :run:
Najbolja jela su jednostavna.
Da u Argentini to rade jednostavno, steak od 400 do 1000 gr. na roštilj, nož viljuška i ništa više ti ne treba. :lol:
Image

#25 Re: MESO-All About

Posted: 10/07/2017 21:50
by graue_maus
:run: :gladna: :cuga: :perverzna: