Page 4 of 7

#76 Re: MESO-All About

Posted: 05/11/2017 21:52
by Maraschino
paladinka wrote:Ruzmarin je najbolja stvar sto se tice crvenog mesa. Bas dadne mesu fin smek , i ja isto samo onako grancicu ubacim u marindu i kasnije samo sklonim .
Ja ruzmarin najvise koristim za ribu.

#77 Re: MESO-All About

Posted: 05/11/2017 22:02
by Maraschino
Danas smo probali nesto drugo, malo dimljeno. Uh kako je dobro.

Image

Image

#78 Re: MESO-All About

Posted: 06/11/2017 01:24
by moonca
Maraschino wrote:Image

U petak kupovao neko meso kad on meni ovo nudi. :shock: :roll:
Gdje ces ba tako crno meso prodavati?

Nakon ubjedjivanja pristanem na 2 kile ovog crnog.

Image

:D
Jesi li jeo ovo meso??

#79 Re: MESO-All About

Posted: 06/11/2017 02:46
by Toto
Umjesto da učiš recepte marinada(M) napamet: nauči djelovanje ključnih sastojaka(M).
Ulje je konzervator, jer je inertan na djelovanje mikroorganizama. Meso ne upija ulje, već se na povšini stvara tanki film, koji štiti meso od prodora mikrohajvančića i tako stvara fizičku barijeru.
Kiseline djeluju hemijskim putem u mesu na neke proteine. Poboljšavaju ukus, čine meso mekšim i poboljšavaju varenje. U marinadi meso može da stoji do tri dana. Što se duže marinira – postaje ukusnije i aromatičnije.
Treba bit oprezan sa limunskom kiselinom.To je jaka marinada.
Za omekšavanje mesa najbolje je koristiti marinade bazirane na mliječnoj kiselini (jogurt i pavlaka).Po starobosanskoj recepturi janje ili kozle je potapano u kiselo mlijeko na nekoliko sati 2-3 h.
Druga (M), koju sam uzgajao na Kremencu, se zove "kremen-bomba". Nju sam koristio za divljač i najžilavija mesa. Ova omekšava i vezivna tkiva, koja vežu mišiće sa kostima. Djeluje bezazleno a skaši meso da ga možeš na slamčicu usisat.Samo kosti ostanu.
Pazi sastav; kiwi,smokva, pipun/dinja i đumbir. Ako ovoj (M) dodaš papaju - suporna kiselina je mala maca. Nemoj meso držati duže od 2 sata ovoj (M).

Kvikli kubanka
Sastojci:
1/2 šolje soka od limuna;1/2 šolje soka od narandže;1/2 šolje soka od limete;
glavica saransaka (da, da , cijela glavica);
2 supene kašike (sk) soli;2 (sk) kima;
1 (sk) bibera. I Samo SAHATAK NA MESU.

#80 Re: MESO-All About

Posted: 06/11/2017 03:11
by Toto
moonca wrote:
Maraschino wrote:Image

U petak kupovao neko meso kad on meni ovo nudi. :shock: :roll:
Gdje ces ba tako crno meso prodavati?

Nakon ubjedjivanja pristanem na 2 kile ovog crnog.

Image

:D
Jesi li jeo ovo meso??
Ako je ona crna živina tovljena u Kreki - onda nisam. :lol:

#81 Re: MESO-All About

Posted: 06/11/2017 04:22
by moonca
:roll:
Nije --ovo naizgled crno meso --ima zbilja poseban ukus. :gladna:

#82 Re: MESO-All About

Posted: 06/11/2017 11:04
by Maraschino
moonca wrote::roll:
Nije --ovo naizgled crno meso --ima zbilja poseban ukus. :gladna:
Uh, jos pitas. Mekano, socno...ma samo tako.

#83 Re: MESO-All About

Posted: 06/11/2017 20:58
by Vipera berus
mO k3 wrote:Zrelo meso kod nas i cak ga nema , ali sta znaci zrelo da odstoji 4 sedmice vakumirano ili da ga pustimo u posebnim "ormarima" da dozrije...
Ima u Mercatorovim hipermarketima :mrgreen:

Image
Maraschino wrote:Image

U petak kupovao neko meso kad on meni ovo nudi. :shock: :roll:
Gdje ces ba tako crno meso prodavati?

Nakon ubjedjivanja pristanem na 2 kile ovog crnog.

:D
To je to :mrgreen:

#84 Re: MESO-All About

Posted: 06/11/2017 21:18
by mO k3
hvala , vidju nisam ni znao ... :thumbup:

#85 Re: MESO-All About

Posted: 06/11/2017 22:22
by Maraschino
Vipera berus wrote: Ima u Mercatorovim hipermarketima :mrgreen:

Image



To je to :mrgreen:
Super da znam. Samo gdje u selu naci Merkatorov hiper? :roll:

#86 Re: MESO-All About

Posted: 06/11/2017 23:07
by Toto
Pa, kakvi su dojmovi? Ukus? Mekoća? Mehkoća?Šta ste radili s meso? Je li "maturiralo"?

#87 Re: MESO-All About

Posted: 06/11/2017 23:45
by Maraschino
Toto wrote:Pa, kakvi su dojmovi? Ukus? Mekoća? Mehkoća?Šta ste radili s meso? Je li "maturiralo"?
Sta reci Toto. Ja sam vise degustator a imam jednog ''guzija-poguziju'' koji svakom mesu nadje neku adekvatnu marinadu. Znam da nekada koristi jogurt i luk(onako krupno isjecen), obavezno biber i jos mnogo toga sto ti ja ne mogu ni zapamtiti.
Svaki put budem odusevljen ukusom, meHkocom, i zasicenoscu.

Ljetos nam je spremao onako cijeli biftek. Uh kako je bio dobar. Jednom na rostilju a drugi put u tavi.
Gledao sam ovaj u tavi. Zagrije tavu dobro pa ga izokrece da dobije boju. Onda ubaci komad putera da se topi. Nagne tavu a drzi je jos na plamenu a kasikom dise onaj puter i preliva preko njega. Nista ga ne okrece. Obavezno ga zamota malo u foliju da otpusti....mmm kako je bio dobar. Dodje negdje do ''rare'' a ja sam za ''medium'' dok je treca osoba uvjek za ''medium wel''. Kompromis.

#88 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 04:04
by Toto
Maraschino wrote:
Toto wrote:Pa, kakvi su dojmovi? Ukus? Mekoća? Mehkoća?Šta ste radili s meso? Je li "maturiralo"?
Sta reci Toto. Ja sam vise degustator a imam jednog ''guzija-poguziju'' koji svakom mesu nadje neku adekvatnu marinadu. Znam da nekada koristi jogurt i luk(onako krupno isjecen), obavezno biber i jos mnogo toga sto ti ja ne mogu ni zapamtiti.
Svaki put budem odusevljen ukusom, meHkocom, i zasicenoscu.

Ljetos nam je spremao onako cijeli biftek. Uh kako je bio dobar. Jednom na rostilju a drugi put u tavi.
Gledao sam ovaj u tavi. Zagrije tavu dobro pa ga izokrece da dobije boju. Onda ubaci komad putera da se topi. Nagne tavu a drzi je jos na plamenu a kasikom dise onaj puter i preliva preko njega. Nista ga ne okrece. Obavezno ga zamota malo u foliju da otpusti....mmm kako je bio dobar. Dodje negdje do ''rare'' a ja sam za ''medium'' dok je treca osoba uvjek za ''medium wel''. Kompromis.
Danas je veliki deficit dobrih degustatora jednako kao i ''guzija-poguzija''.
Na žalost, mladi ljudi su pod velikim pritiskom trgovačkog i industrijskog kvaliteta, koji totalno "razvale" prehrambeni i "poguzijski" kvalitet. Dobar degustator se postaje od (2-15) godine. Što se tad upisalo u naša čula-upisalo se. Za kuhera se treba naukoveti. Samo dobar degustator može postati poguzija negdje poslije 40-te. :D Poguzija sa 5 Mišelin zvjezdica se postaje za dvadesetak god.:D
Uzgajivači "stoke za klanje" su postali- doping treneri, a mesna industrija-farmaceutika.

#89 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 07:33
by Ramzess Veliki
Ljudi najebo sam pomazite.
Ovdje gdje sam zapeo samo ribe, skoljke rakovi i kokoske. Mesa ima ali smrznutog iz argentine, probao, meksi su opanci i gumene kalose.

Nemam druge opcije nego pajcovat.
Ima li ko kakav dobar recept za ovaj slucaj tvrdog mesa porijekla vjerovatno od vola koji je vukao balvane pa ga zaklali da ne umre od starosti? :|

#90 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 07:53
by Toto
Za omekšavanje mesa koriste se marinade(M) koje su na bazi mliječne kiseline(MK). MK nema samo u kiselom mlijeku već i u nekim biološki fermentisanim proizvodima, kao što je kiseli kupus. Eto doobre, starinske, marinade: umotaš meso u dve lista kupusa, koje zrno bibera i ne treba ti ništa više.

#91 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 08:56
by Toto
Ramzess Veliki wrote:Ljudi najebo sam pomazite.
Ovdje gdje sam zapeo samo ribe, skoljke rakovi i kokoske. Mesa ima ali smrznutog iz argentine, probao, meksi su opanci i gumene kalose.

Nemam druge opcije nego pajcovat.
Ima li ko kakav dobar recept za ovaj slucaj tvrdog mesa porijekla vjerovatno od vola koji je vukao balvane pa ga zaklali da ne umre od starosti? :|
Argentina je veliki proizvođač mesa.Po mome mišljenju: to je najkvalitetnije meso, jer je stoka cijeli život na pašnjaku.Vidi čovjeka samo kad je potjera na klanje. Takvo meso žilavije, jer nema u sebi hormone rasta i ostale prevare za napuhivanje volumena i mekoće. Gotovo da nema antibiotika u mesu. Stoka pase samo travu. Ne jede koncentrat, silaže i ostalu hranu koju joj pravi čovjek. U Argentini 90% mesa je raslo u divljini. U Evropi je obrnuto: 90% mesa je iz štale.

Probaj ovu kubansku marinadu ali pazi na vrijeme.
meso-all-about-p14035681.html#p14033036

#92 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 08:58
by Euridika
Meso (crveno) se može omekšavati i u mlijeku, ostavi se potopljeno par sati ili preko noći. Marinade su dobre ako ćeš meso peći. Ako ćeš ga kuhati, onda na tihoj vatri, s malo vode, ulja i začina (so, biber, crni i bijeli luk) i dugo satima dinstati u poklopljenoj posudi.

Brza alternativa: pretis lonac. Kojeg garant nemaš... :|

Još par recepata za marinade: http://www.magazinnina.me/najbolje-mari ... i-za-meso/

#93 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 09:11
by Ramzess Veliki
Euridika wrote:Meso (crveno) se može omekšavati i u mlijeku, ostavi se potopljeno par sati ili preko noći. Marinade su dobre ako ćeš meso peći. Ako ćeš ga kuhati, onda na tihoj vatri, s malo vode, ulja i začina (so, biber, crni i bijeli luk) i dugo satima dinstati u poklopljenoj posudi.

Brza alternativa: pretis lonac. Kojeg garant nemaš... :|

Još par recepata za marinade: http://www.magazinnina.me/najbolje-mari ... i-za-meso/
Ocito nisam dovoljno dugo kuhao. :zid:

#94 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 09:15
by mzungu
Da li je neko probao ovo dozrelo meso iz Mercatora?

#95 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 09:15
by hadzinicasa
Ramzess Veliki wrote:
Euridika wrote:Meso (crveno) se može omekšavati i u mlijeku, ostavi se potopljeno par sati ili preko noći. Marinade su dobre ako ćeš meso peći. Ako ćeš ga kuhati, onda na tihoj vatri, s malo vode, ulja i začina (so, biber, crni i bijeli luk) i dugo satima dinstati u poklopljenoj posudi.

Brza alternativa: pretis lonac. Kojeg garant nemaš... :|

Još par recepata za marinade: http://www.magazinnina.me/najbolje-mari ... i-za-meso/
Ocito nisam dovoljno dugo kuhao. :zid:
pa inace govedinu i junetinu bez 2 sata na laganoj vatrici nemoj ni pocinjati kuhati. Mozes Marinirati komad (plecku preporucujem ili vrat) pa peci u rerni, gdje je pravilo koliko Kila mesa toliko sati +1. Onda stavis u frizider ispeceno i mozes jesti nekoliko dana, pravis samo prilog. Isusivanje ces izbjeci tako sto pokrijes alu folijom do sat prije nego sto je gotovo, onda otkrijes i u toku pecenja par puta okrenes i zaljevas sokom.

teletini ne treba toliko dugo, ali kako sam shvatila ne radi se o teletini.

i pretis lonac, u ovom slucaju je odlicna investicija jer uvelike skracuje vrijeme kuhanja.

#96 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 09:19
by Euridika
Ramzess Veliki wrote:
Euridika wrote:Meso (crveno) se može omekšavati i u mlijeku, ostavi se potopljeno par sati ili preko noći. Marinade su dobre ako ćeš meso peći. Ako ćeš ga kuhati, onda na tihoj vatri, s malo vode, ulja i začina (so, biber, crni i bijeli luk) i dugo satima dinstati u poklopljenoj posudi.

Brza alternativa: pretis lonac. Kojeg garant nemaš... :|

Još par recepata za marinade: http://www.magazinnina.me/najbolje-mari ... i-za-meso/
Ocito nisam dovoljno dugo kuhao. :zid:
Znaš šta ćeš... skuhaj meso u nedjelju, kad si slobodan, samo meso dinstaj (ovako kako sam ti napisala) i rasporedi ga u 4-5 porcija, tako da ti može biti za cijelu sedmicu, jer nećeš ovo moći stići tokom sedmice raditi. Kuhaj meso bar 4 sata, postepeno dosipaj vodu, toliko da voda prekrije meso (prije će se skuhati ako je u manjim komadima). I onda kad se skuha, stavi ga u frižider u manje posude, plastične. Ovako kuhano meso (lešo), ako je imalo dovoljno svoje masnoće, će se u frižideru stisnuti i moći će izdržati 5 dana (ako ne otvaraš posudu). I onda tokom sedmice vadi jednu po jednu posudu, dodaj nešto povrća (grilanog ili obarenog) i eto ti ručka. :-D
Ove doze prilagodi svojim potrebama i željama, nećeš svaki dan meso jesti. :D

#97 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 09:20
by Euridika
Hadžinica i ja smo izgleda danas u telepatskom sinkronicitetu. :D

#98 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 09:36
by Ramzess Veliki
Razmisljam ... imam ovdje dosta gradjevinske mehanizacije ... bacit cu ga pod valjak 3-4 prelaza. :D
Prije toga cu dodati zacine da se dobro utisnu. :thumbup:

#99 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 09:38
by Euridika
I dobićeš šniclu na kraju, onu kroz koju se vidi... :P

#100 Re: MESO-All About

Posted: 07/11/2017 09:44
by wewa
ustanes za vikend, popijes kahvu i pristavis meso.
istom oko aksama, ono gotovo :thumbup: