Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
PM72 wrote:Jesi li ikad pogledao ko je brao i pakovao te "Ledo" gljive? Ja slučajno jesam i ne bih to kupio ni kad bi mi poklanjali...ma šta poklanjali,kad bi mi plaćali.
A sto to???
Ja sam uzimao koliko puta i uvijek super rucak bude pa cak i oni koji nisu ljubitelji gljiva su ocarani mirisom dok se priprema.
Smrčak,
Te Ledo gljive su iz Kine.Pogledaj malo deklaraciju - ja ostao bez teksta.Pa zar ni gljivu nisu u stanju obraditi u Hrvatskoj ili BiH nego kupuju kinesko smeće.Svi Ledo smrznuti proizvodi su ili iz Mađarske ili iz Kine,Patagonije,Maroka...
Reduše ili đurđevače rastu u proljeće,od aprila pa do juna.Gljive koje pominjete da rastu oko šljiva su šljivovače,bijele sa tankim stručkom,vrlo ukusne a rastu u jesen.U to doba rastu i poljski šampinjoni i kračuni.
Nemoj se naći uvrijeđenim ali mliječnice su ljutkaste i gumenaste.Ja to nikad ne berem a kad sam čuo da u sjevernoj Bosni čak i pitu prave od mliječnica Mliječnice su najčešći razlog trovanja neiskusnih gljivara.Beru sve bijele gljive odreda pa pokupe pupavku i eto ti cirkusa.
PM72 wrote:Nemoj se naći uvrijeđenim ali mliječnice su ljutkaste i gumenaste.Ja to nikad ne berem a kad sam čuo da u sjevernoj Bosni čak i pitu prave od mliječnica Mliječnice su najčešći razlog trovanja neiskusnih gljivara.Beru sve bijele gljive odreda pa pokupe pupavku i eto ti cirkusa.
Imam jedno pitanje u vezi Krasnica, sta ti radis sa njima, cuo sam da se moze corba raditi sa njima?
Kako su najbolje, przene, ili u corbi, ili nesto trece? ako je corba daj recept baci ovdje pa da pokusam to odradit kad ih naberem
PM72 wrote:Nemoj se naći uvrijeđenim ali mliječnice su ljutkaste i gumenaste.Ja to nikad ne berem a kad sam čuo da u sjevernoj Bosni čak i pitu prave od mliječnica Mliječnice su najčešći razlog trovanja neiskusnih gljivara.Beru sve bijele gljive odreda pa pokupe pupavku i eto ti cirkusa.
Imam jedno pitanje u vezi Krasnica, sta ti radis sa njima, cuo sam da se moze corba raditi sa njima?
Kako su najbolje, przene, ili u corbi, ili nesto trece? ako je corba daj recept baci ovdje pa da pokusam to odradit kad ih naberem
pržene su bolje nego kuhane ..a najbolje na alu-foliji sa malo soli
PM72 wrote:Nemoj se naći uvrijeđenim ali mliječnice su ljutkaste i gumenaste.Ja to nikad ne berem a kad sam čuo da u sjevernoj Bosni čak i pitu prave od mliječnica Mliječnice su najčešći razlog trovanja neiskusnih gljivara.Beru sve bijele gljive odreda pa pokupe pupavku i eto ti cirkusa.
Imam jedno pitanje u vezi Krasnica, sta ti radis sa njima, cuo sam da se moze corba raditi sa njima?
Kako su najbolje, przene, ili u corbi, ili nesto trece? ako je corba daj recept baci ovdje pa da pokusam to odradit kad ih naberem
ne igraj se sa krasnicama.njih i Romano Božac izbjegava (kaže dvojbena delikatesa) jer kad one rastu ima još dosta boljih i ukusnijih gljiva.
Rod Russula (Krasnica) je rod bez smrtnih otrovnica. Time je lakše napraviti nužni korak pri determinaciji – gricnuti mali komadić listića, i osjetiti okus, te ispljunuti kušano.
Ukoliko je okus blag, slatkast – našli ste jednu od jestivih vrsta, u protivnom, neko vrijeme nosit ćete na jeziku gorčinu ili ljutinu nejestive (lakše otrovne) Krasnice.
PM72 wrote:Nemoj se naći uvrijeđenim ali mliječnice su ljutkaste i gumenaste.Ja to nikad ne berem a kad sam čuo da u sjevernoj Bosni čak i pitu prave od mliječnica Mliječnice su najčešći razlog trovanja neiskusnih gljivara.Beru sve bijele gljive odreda pa pokupe pupavku i eto ti cirkusa.
Imam jedno pitanje u vezi Krasnica, sta ti radis sa njima, cuo sam da se moze corba raditi sa njima?
Kako su najbolje, przene, ili u corbi, ili nesto trece? ako je corba daj recept baci ovdje pa da pokusam to odradit kad ih naberem
ne igraj se sa krasnicama.njih i Romano Božac izbjegava (kaže dvojbena delikatesa) jer kad one rastu ima još dosta boljih i ukusnijih gljiva.
kad nema tesko otrovnih gljiva osim jedne koja je otrovna samo da te proliv uhvati nista vise.
uostalom nabrao sam ih prosle godine raznih sortih , super su przene bile kad im dodas malo bibera, soli, i nije za odbacit persun ili bazilika.
Zar nije glupo hodati po šumi i tražiti gljive pa svaku koju nađeš - gristi i probavati ukus? Po bosanskim šumama raste masovno nekoliko vrsta krasnica a za jednom posebno trče krave i ovce.Meni izgledaju bez veze,nekako neugledno i nema tu one gljivarske ushićenosti i radosti.
Bljuvara ili paprena krasnica (Russula emetica) otrovna je gljiva iz roda Russula
Rod Russula (Krasnica) je rod bez smrtnih otrovnica. Time je lakše napraviti nužni korak pri determinaciji – gricnuti mali komadić listića, i osjetiti okus, te ispljunuti kušano.
Ukoliko je okus blag, slatkast – našli ste jednu od jestivih vrsta, u protivnom, neko vrijeme nosit ćete na jeziku gorčinu ili ljutinu nejestive (lakše otrovne) Krasnice.
sto na foliju??
zar nije bolje u tavi na maslacu ih isprziti jer pustaju barem koliko toliko smek u masnocu?
PM72 wrote:Zar nije glupo hodati po šumi i tražiti gljive pa svaku koju nađeš - gristi i probavati ukus? Po bosanskim šumama raste masovno nekoliko vrsta krasnica a za jednom posebno trče krave i ovce.Meni izgledaju bez veze,nekako neugledno i nema tu one gljivarske ushićenosti i radosti.
Bljuvara ili paprena krasnica (Russula emetica) otrovna je gljiva iz roda Russula
pa bogami dobro nekad dodje, znam po sumi hodat, a nigdje vrganja ni za lijeka, pa samo ovih masa ima, reko jeli bolje vratit se praznih ruka ili barem nesto ubrati a ujedno su super ove gljive kad se isprze pa ih na hljeb
ovako
ja razumijem da kad imas drugih dobrih za brati, onda ove dodju u drugi plan, ali nije za odbacit i ovih znati
Ćeif se ne može platiti a ako ideš u gljive samo da nabereš ceker ili dva ...
Prženje gljiva na aluminijumskoj foliji je nezaboravan.ostane sav saft i miris a kad pržiš u tavi sve to ode u masnoću koju si dobio iz praha nekakvih poljskih ili ukrajinskih krava...
PM72 wrote:Ćeif se ne može platiti a ako ideš u gljive samo da nabereš ceker ili dva ...
Prženje gljiva na aluminijumskoj foliji je nezaboravan.ostane sav saft i miris a kad pržiš u tavi sve to ode u masnoću koju si dobio iz praha nekakvih poljskih ili ukrajinskih krava...
ja idem pa sta naletim, probirljiv budem kad imas vise vrsta onda normalno da preferiram ove sa jacom aromom i ukusom nego neke krasnice.
Posto si dugo godina gljivar, reci mi jeli jos uvijek ides u gljive sa istom drazom kao u pocetku ili je ta euforija splahnula godinama i kad ih se nasitis
Jer gljivaranje je hobi za zivota, kad bi me ovako drzalo ushicenje do kraja zivota kad sezona gljiva pocne, onda me Bog nagradio kad me navukao na ovaj hobi