#326 Re: Krajiski specijaliteti...
Posted: 04/03/2012 13:57
Ajoj kljukuša, kljukuša obaruša, dukma, olivača
Toto wrote:.. to ja papaz jahnisi ili po naski papazjanija, koja je preko osmanlija u BiH dosla iz GrckeLONGMAN wrote:Hjoj ne znam da ima neki special recept, al stavis luka i meso (junetina il teletina na komade), zacine, i da se malo uprzi, i onda stavis casu vode (ako ne volis rijetko), i smaknes na kraj sporeta i neka se polahko kuha oko pola dana, eh onda je spremna za jesti, kad se onako dobro iskuha meso da se skoro pa samo razdvaja, i friskog kruha za umociti.
(a neko doda i sampinjona, i djuveca onog iz bocuna)
Mljac.
sta je njoj krajisko
pa rekoh da papazjahnisi nije tursko jelo vengo grcko jelotheTruePath wrote:Toto wrote:.. to ja papaz jahnisi ili po naski papazjanija, koja je preko osmanlija u BiH dosla iz GrckeLONGMAN wrote:Hjoj ne znam da ima neki special recept, al stavis luka i meso (junetina il teletina na komade), zacine, i da se malo uprzi, i onda stavis casu vode (ako ne volis rijetko), i smaknes na kraj sporeta i neka se polahko kuha oko pola dana, eh onda je spremna za jesti, kad se onako dobro iskuha meso da se skoro pa samo razdvaja, i friskog kruha za umociti.
(a neko doda i sampinjona, i djuveca onog iz bocuna)
Mljac.
sta je njoj krajisko
pa sta od nase kuhinje nije tursko bogati?
Jah, eto princeza pa pravila pilav...Nosala sepet pilava do grčkih polisa, maksuz...Toto wrote: pilav je u grcku donijela Roksana (Sabaha) perzijska princeza i supruga Ace makedonskog prije 2300 godina;
ne zna ti ni vecina krajine sta je jahnija, svi su se modernizovali i presli na gulas, i djuvecLONGMAN wrote:Ja kome god sam van krajine spomenula jahniju nije znao sta je
Btw. znate li sta su "zdribci"
Toto wrote:ne zna ti ni vecina krajine sta je jahnija, svi su se modernizovali i presli na gulas, i djuvecLONGMAN wrote:Ja kome god sam van krajine spomenula jahniju nije znao sta je
Btw. znate li sta su "zdribci"
nisu svi poklonici tradicione kuhinje i tradicionalizma.. iako smo malehna zemlja imamo snazan regionalizam, pa se zna desiti da isto ime jela imaju dva dosta razlicita jela..ljubav_aha wrote:Toto wrote:ne zna ti ni vecina krajine sta je jahnija, svi su se modernizovali i presli na gulas, i djuvecLONGMAN wrote:Ja kome god sam van krajine spomenula jahniju nije znao sta je
Btw. znate li sta su "zdribci"
a nijedno spomenuto jelo nije isto,interesantna moda
LONGMAN wrote:Znaju vrli znalci sta je prva jahnija
nisu svi poklonici tradicione kuhinje i tradicionalizma.. iako smo malehna zemlja imamo snazan regionalizam, pa se zna desiti da isto ime jela imaju dva dosta razlicita jela..[/quote]Toto wrote:ljubav_aha wrote:ne zna ti ni vecina krajine sta je jahnija, svi su se modernizovali i presli na gulas, i djuvecToto wrote:
Btw. znate li sta su "zdribci"
a nijedno spomenuto jelo nije isto,interesantna moda
Jahinja RULES u mojoj kuhinji.ljubav_aha wrote:LONGMAN wrote:Znaju vrli znalci sta je prva jahnija
Je'l' bi ti mogao ispravit taj link?nOrMaLaC wrote:[youtube]PrWYvg2olRE[/youtube]
Prijatno
jeli pastrma pasla travu, il' je kakva gospoja simentalka hranjena sojom i kukurzom marke Bayer sto uz GMO djeli Aspirin gtatis.VCorp wrote:Jes' malo sutra, ja svaki dan nadiljam pastrme i popravim stolicu sa trahanom
Prvo, koće nečje,:D Što se tiče mesa samo treba kupiti i lagano uzunu...mada to vridi iz prvo istosumirprimus wrote: ↑22/01/2021 14:59 gdje u bihacu mogu pojesti dobru tarhanu? i sta bi mi jos preporucili od domacih delicija? s mesnim sastojcima?
auh brete, potkriza mi je mozda najdraze jelo, kad dodjem svoje obaći, mater mi to maksuz praviAnaliticarr wrote: ↑24/02/2021 02:18 Zena sa kojom zivim je Krajiskinja. Volio sam je od prvog dana ali kad mi je napravila nesto sto se zove POTKRIZA zaljubio sam se do usiju