Krajiski specijaliteti...

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
walkabout
Posts: 7869
Joined: 19/05/2007 00:46

#201 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by walkabout »

i pored mutushe, kvrgushe, kljukushe... :-D

moje skromno misljenje... :oops:

najbolji specijaliteti su - krajishnice :oops: :D :evil:
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#202 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by sheilak »

:-D

Vidim, neko se razumije u zene.
walkabout
Posts: 7869
Joined: 19/05/2007 00:46

#203 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by walkabout »

ja vise volim da gledam (kad se jufke razvlace preko stola) nego da jedem (pitu)... :oops:

cesto pita zagori... :oops:
walkabout
Posts: 7869
Joined: 19/05/2007 00:46

#204 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by walkabout »

ko se jednom najede mutushe :oops:
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#205 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by sheilak »

Evo , baš danas mi nana pravila pitu od misirače!

A kod njene kone neki dan jeli pitu od kupusa! Nikad prije je nisam jela niti čula za nju! :-D Ali je pojela! :D
User avatar
Bumbar
Posts: 5638
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

#206 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by Bumbar »

uu ja volim pitu od kupusa :):)... sta je mutusha?
User avatar
Bumbar
Posts: 5638
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

#207 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by Bumbar »

pa kljukusa reciiiiiii :D :D :D :D :D :D ...nisam nigdje cula izraz mutusha :D trk na temu gdje bi mogli svi bit' bjeni :D i tefteri :D :D

hmmm...ja bi sad mogla ulivaceeee :D :D...sa domacim kiselim mlijekommmmmmm :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
User avatar
Bumbar
Posts: 5638
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

#208 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by Bumbar »

ja fakat nisam nikad cula te izraze...hmmmmm...ali da valja...valja :D
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#209 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by sheilak »

zagazaga wrote:Mutuša je kad umutiš tijesto kao za slane palačinke i u to dodaš šta hoćeš, razliješ u vrelu namašćenu
tepsiju i ispečeš. Negdje zovu mutuša, livača, kvrguša (ako stavljaš veće komade mesa, krompira,šampinjona isl.)
Zaliješ po želji.


Negdje je zovu i lijena pita ili lezibaba:lol: :lol:
dodala bih i izraz ljevuša :-D

mmmmmmmmm :-D jos one " lokvice " ispod komada mesa :-D
User avatar
Bumbar
Posts: 5638
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

#210 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by Bumbar »

tko stavlja u kljukusu sampinjone??? :? :?
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#211 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by sheilak »

Nisam ni ja nikad cula. Doduse, mi ne stavljamo ni krompir.

Ali, mozda bi i moglo - sve zavisi od tijesta. I nek se pokajmaci! :-D
bahonnen
Posts: 318
Joined: 19/02/2007 11:51

#212 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by bahonnen »

Čuj ljevuša... Valjda livača - mora biti ikavica ako je krajiški, inače nije kraški specijalitet... znači i krajiški u usta i iz usta :D
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#213 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by sheilak »

@ zagazaga

Znam gdje je to! :kiss:

Ovaj tvoj recept cu isprobati! Tako da znas!

@ bahonnen ( sta ti znaci ovaj nick - zvuci mi finski :-D )

ljevuša, livuša - isto ti je to, samo nek je pokajmaceno :D ! Ali, ok, nek bude krajiški do kraja, pa cu evo i preci na livušu :)
bahonnen
Posts: 318
Joined: 19/02/2007 11:51

#214 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by bahonnen »

mala igra riječi... Toliko mogu reći :D
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#215 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by sheilak »

Ne verujem da ima, ali ko bi nasoj hrani odolit' mog'o! :-D

mmmmm... bumbar! :thumbup:

Ja danas pravim pitu jabukovacu, samo cu to jesti! :-D
User avatar
pustopoljina
Posts: 14049
Joined: 19/05/2008 16:33

#216 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by pustopoljina »

Je li ikom poznata popara :-D ?

Sta je popara :?: Prosvijetli me zivotati, sve kontam sta bi to moglo da bude, al nikakva ideja da mi padne na pamet :?

Popara se pravi od starog kruha. Kruh iskomsaš :-D , preliješ ga vrelom vodom i vegetom ili mesnom juhom ( ima vise verzija ). Nakon toga, preliješ vrelim maslacem ( ili zagriješ na vrelom ulju ) i dodaš vrhnje, kajmak, bijeli luk, biber... šta ti volja!


za to jelo cujem prvi puta ali je interesantno kakvi jela sve ima
znam iz price,meni se ne svidja ideja...
ali moze stari kruh,a moze da maksuz napravis pogacu...samo kod nas se ne kaze popara (tako kazu s one strane drine),kod nas je naziv za to-potkriza (zh) valjda sto kruh iskrizas.

ovako je moja majka mene mamila na to jelo-
maksuz sam pogacu skuhala,i poliv -domaca kokosevina( e upravo to je ono sto ne volim!) (dobra,jaka supa,od zivicarke) i polucila dobro (supa ima luka puno)...
kljukusu bih i bolesna jela,ali potkrizu-no vej!
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#217 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by sheilak »

Potkriza je drugacije jelo od popare. Popara se pravi samo od starog kruha, potkriza od pogace.

I nije tacno da je naziv " popara " u upotrebi samo " s one strane Drine ". Moji su iz Banja Luke i uvijek su upotrebljavali taj naziv, kao i rodbina iz Sane.
:)
User avatar
pustopoljina
Posts: 14049
Joined: 19/05/2008 16:33

#218 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by pustopoljina »

ne mora biti "samo" s one strane drine,to je bila vise zeza,nije to bilo u nekom negativnom kontekstu,vise kao "imamo mi rijec potkriza" (potkriza koriste i hrvati lasvanske doline-neki dan na netu nasla stranicu). za poparu isto,kao i za potkrizu ne mora biti stari kruh ( pogaca je "bolja" verzija jela)-mada je sigurno to i bilo prvobitno jelo-da se iskoristi stari kruh.
User avatar
pustopoljina
Posts: 14049
Joined: 19/05/2008 16:33

#219 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by pustopoljina »

http://de.wikipedia.org/wiki/Brotsuppe

a na sta ovo podsjeca?
meni je zao,sto ovako neki narodi-sve zivo pod svoje stavljaju,a mi se nasega...kao da se stidimo...a nisu te stvari nicije posebno,to se samo tezacka,seljacka (ne u negativnom smislu!) hrana nasih starih.
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#220 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by sheilak »

Da, u pravu si. :)

Ipak je ta hrana meni najdraza . Moja nana je potkrizu pravila sa pogacom, zalijevala je juhom i dodavala meso i luk. Ja sam vise voljela poparu kao dijete jer nije bilo u njoj nista mesno, dakle, samo voda od vegete, maslac, kajmak, biber, nekad bijeli luk. Voljela sam i omoc - tjesteninu sa kajmakom. Ne znam da li si cula za patispanju - kolac od jaja, brasna, pecilnog praska, zaliven agdom ? Neki dan smo ga pravili. Mutusa - fenomenalna!. Ne znam sad, neki je zovu ljevusa, ali uglavnom to je to jelo. I na drugoj temi spomenuti coravi burek moja nana jos i danas pravi, kao i jelo bumbar :-D .

Ima ih jos, sjeticu se!
walkabout
Posts: 7869
Joined: 19/05/2007 00:46

#221 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by walkabout »

sheilak wrote:...
I nije tacno da je naziv " popara " u upotrebi samo " s one strane Drine ". Moji su iz Banja Luke i uvijek su upotrebljavali taj naziv, kao i rodbina iz Sane.
:)
da se usudim pronaci porijeklo rijeci popara...
od glagola pariti, popariti - zagrijavati nesto vrucom/vrelom vodom... :roll:

a u vezi jela, jedno pitanje...

da li vam naziv nutma ishta znaci? :roll:
User avatar
spreca
Posts: 66518
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu

#222 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by spreca »

walkabout wrote:
sheilak wrote:...
I nije tacno da je naziv " popara " u upotrebi samo " s one strane Drine ". Moji su iz Banja Luke i uvijek su upotrebljavali taj naziv, kao i rodbina iz Sane.
:)
da se usudim pronaci porijeklo rijeci popara...
od glagola pariti, popariti - zagrijavati nesto vrucom/vrelom vodom... :roll:

a u vezi jela, jedno pitanje...

da li vam naziv nutma ishta znaci? :roll:


Nutma kako da ne iz jaja
walkabout
Posts: 7869
Joined: 19/05/2007 00:46

#223 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by walkabout »

iz jaja... :roll:
mozhesh li malo blizhe pojasniti...hvala
User avatar
pustopoljina
Posts: 14049
Joined: 19/05/2008 16:33

#224 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by pustopoljina »

znam sta je patispanja-spuzvasto ono? puuuuno jaja.
a neki,cini mi se,za to kazu i ulutma.
patispanj(a)...e znam nesto o porijeklu rijeci,sad ne znam pavilno napisati-ali patisse pane -slatki kruh. uglavnom:patisse,patisserie-to je slatko,slasticarna...a pane je kruh
nutma? ne znam.
edit: paz' link:
http://www.cucinare.meglio.it/ricetta-patispanja.html
farina je brasno,uovo su jaja,burro je maslac...i u principu-to je na talijanskom recept za mramorni kolac: due colori (bianco e nero)
User avatar
pustopoljina
Posts: 14049
Joined: 19/05/2008 16:33

#225 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by pustopoljina »

ulutma je ipak drugacija(osim sto je turska rijec):
za patispanju se zumanjak i bjelanjak NE odvajaju,a za ulutmu se zumanjci mute sa secerom i maslacem,a bjelanjak se ulupa u snijeg...i jos i orasi,griz,grozdjice idu u ulutmu:
http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=1822
Post Reply