Krajiski specijaliteti...
Moderator: Chloe
-
- Posts: 7869
- Joined: 19/05/2007 00:46
#201 Re: Krajiski specijaliteti...
i pored mutushe, kvrgushe, kljukushe...
moje skromno misljenje...
najbolji specijaliteti su - krajishnice
moje skromno misljenje...
najbolji specijaliteti su - krajishnice
- sheilak
- Posts: 17840
- Joined: 29/12/2006 21:44
- Location: kod njega
#202 Re: Krajiski specijaliteti...
Vidim, neko se razumije u zene.
-
- Posts: 7869
- Joined: 19/05/2007 00:46
#203 Re: Krajiski specijaliteti...
ja vise volim da gledam (kad se jufke razvlace preko stola) nego da jedem (pitu)...
cesto pita zagori...
cesto pita zagori...
-
- Posts: 7869
- Joined: 19/05/2007 00:46
#204 Re: Krajiski specijaliteti...
ko se jednom najede mutushe
- sheilak
- Posts: 17840
- Joined: 29/12/2006 21:44
- Location: kod njega
#205 Re: Krajiski specijaliteti...
Evo , baš danas mi nana pravila pitu od misirače!
A kod njene kone neki dan jeli pitu od kupusa! Nikad prije je nisam jela niti čula za nju! Ali je pojela!
A kod njene kone neki dan jeli pitu od kupusa! Nikad prije je nisam jela niti čula za nju! Ali je pojela!
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#206 Re: Krajiski specijaliteti...
uu ja volim pitu od kupusa :)... sta je mutusha?
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#207 Re: Krajiski specijaliteti...
pa kljukusa reciiiiiii ...nisam nigdje cula izraz mutusha trk na temu gdje bi mogli svi bit' bjeni i tefteri
hmmm...ja bi sad mogla ulivaceeee ...sa domacim kiselim mlijekommmmmmm
hmmm...ja bi sad mogla ulivaceeee ...sa domacim kiselim mlijekommmmmmm
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#208 Re: Krajiski specijaliteti...
ja fakat nisam nikad cula te izraze...hmmmmm...ali da valja...valja
- sheilak
- Posts: 17840
- Joined: 29/12/2006 21:44
- Location: kod njega
#209 Re: Krajiski specijaliteti...
dodala bih i izraz ljevušazagazaga wrote:Mutuša je kad umutiš tijesto kao za slane palačinke i u to dodaš šta hoćeš, razliješ u vrelu namašćenu
tepsiju i ispečeš. Negdje zovu mutuša, livača, kvrguša (ako stavljaš veće komade mesa, krompira,šampinjona isl.)
Zaliješ po želji.
Negdje je zovu i lijena pita ili lezibaba:lol:
mmmmmmmmm jos one " lokvice " ispod komada mesa
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#210 Re: Krajiski specijaliteti...
tko stavlja u kljukusu sampinjone???
- sheilak
- Posts: 17840
- Joined: 29/12/2006 21:44
- Location: kod njega
#211 Re: Krajiski specijaliteti...
Nisam ni ja nikad cula. Doduse, mi ne stavljamo ni krompir.
Ali, mozda bi i moglo - sve zavisi od tijesta. I nek se pokajmaci!
Ali, mozda bi i moglo - sve zavisi od tijesta. I nek se pokajmaci!
-
- Posts: 318
- Joined: 19/02/2007 11:51
#212 Re: Krajiski specijaliteti...
Čuj ljevuša... Valjda livača - mora biti ikavica ako je krajiški, inače nije kraški specijalitet... znači i krajiški u usta i iz usta
- sheilak
- Posts: 17840
- Joined: 29/12/2006 21:44
- Location: kod njega
#213 Re: Krajiski specijaliteti...
@ zagazaga
Znam gdje je to!
Ovaj tvoj recept cu isprobati! Tako da znas!
@ bahonnen ( sta ti znaci ovaj nick - zvuci mi finski )
ljevuša, livuša - isto ti je to, samo nek je pokajmaceno ! Ali, ok, nek bude krajiški do kraja, pa cu evo i preci na livušu
Znam gdje je to!
Ovaj tvoj recept cu isprobati! Tako da znas!
@ bahonnen ( sta ti znaci ovaj nick - zvuci mi finski )
ljevuša, livuša - isto ti je to, samo nek je pokajmaceno ! Ali, ok, nek bude krajiški do kraja, pa cu evo i preci na livušu
-
- Posts: 318
- Joined: 19/02/2007 11:51
#214 Re: Krajiski specijaliteti...
mala igra riječi... Toliko mogu reći
- sheilak
- Posts: 17840
- Joined: 29/12/2006 21:44
- Location: kod njega
#215 Re: Krajiski specijaliteti...
Ne verujem da ima, ali ko bi nasoj hrani odolit' mog'o!
mmmmm... bumbar!
Ja danas pravim pitu jabukovacu, samo cu to jesti!
mmmmm... bumbar!
Ja danas pravim pitu jabukovacu, samo cu to jesti!
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#216 Re: Krajiski specijaliteti...
znam iz price,meni se ne svidja ideja...Je li ikom poznata popara ?
Sta je popara Prosvijetli me zivotati, sve kontam sta bi to moglo da bude, al nikakva ideja da mi padne na pamet
Popara se pravi od starog kruha. Kruh iskomsaš , preliješ ga vrelom vodom i vegetom ili mesnom juhom ( ima vise verzija ). Nakon toga, preliješ vrelim maslacem ( ili zagriješ na vrelom ulju ) i dodaš vrhnje, kajmak, bijeli luk, biber... šta ti volja!
za to jelo cujem prvi puta ali je interesantno kakvi jela sve ima
ali moze stari kruh,a moze da maksuz napravis pogacu...samo kod nas se ne kaze popara (tako kazu s one strane drine),kod nas je naziv za to-potkriza (zh) valjda sto kruh iskrizas.
ovako je moja majka mene mamila na to jelo-
maksuz sam pogacu skuhala,i poliv -domaca kokosevina( e upravo to je ono sto ne volim!) (dobra,jaka supa,od zivicarke) i polucila dobro (supa ima luka puno)...
kljukusu bih i bolesna jela,ali potkrizu-no vej!
- sheilak
- Posts: 17840
- Joined: 29/12/2006 21:44
- Location: kod njega
#217 Re: Krajiski specijaliteti...
Potkriza je drugacije jelo od popare. Popara se pravi samo od starog kruha, potkriza od pogace.
I nije tacno da je naziv " popara " u upotrebi samo " s one strane Drine ". Moji su iz Banja Luke i uvijek su upotrebljavali taj naziv, kao i rodbina iz Sane.
I nije tacno da je naziv " popara " u upotrebi samo " s one strane Drine ". Moji su iz Banja Luke i uvijek su upotrebljavali taj naziv, kao i rodbina iz Sane.
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#218 Re: Krajiski specijaliteti...
ne mora biti "samo" s one strane drine,to je bila vise zeza,nije to bilo u nekom negativnom kontekstu,vise kao "imamo mi rijec potkriza" (potkriza koriste i hrvati lasvanske doline-neki dan na netu nasla stranicu). za poparu isto,kao i za potkrizu ne mora biti stari kruh ( pogaca je "bolja" verzija jela)-mada je sigurno to i bilo prvobitno jelo-da se iskoristi stari kruh.
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#219 Re: Krajiski specijaliteti...
http://de.wikipedia.org/wiki/Brotsuppe
a na sta ovo podsjeca?
meni je zao,sto ovako neki narodi-sve zivo pod svoje stavljaju,a mi se nasega...kao da se stidimo...a nisu te stvari nicije posebno,to se samo tezacka,seljacka (ne u negativnom smislu!) hrana nasih starih.
a na sta ovo podsjeca?
meni je zao,sto ovako neki narodi-sve zivo pod svoje stavljaju,a mi se nasega...kao da se stidimo...a nisu te stvari nicije posebno,to se samo tezacka,seljacka (ne u negativnom smislu!) hrana nasih starih.
- sheilak
- Posts: 17840
- Joined: 29/12/2006 21:44
- Location: kod njega
#220 Re: Krajiski specijaliteti...
Da, u pravu si.
Ipak je ta hrana meni najdraza . Moja nana je potkrizu pravila sa pogacom, zalijevala je juhom i dodavala meso i luk. Ja sam vise voljela poparu kao dijete jer nije bilo u njoj nista mesno, dakle, samo voda od vegete, maslac, kajmak, biber, nekad bijeli luk. Voljela sam i omoc - tjesteninu sa kajmakom. Ne znam da li si cula za patispanju - kolac od jaja, brasna, pecilnog praska, zaliven agdom ? Neki dan smo ga pravili. Mutusa - fenomenalna!. Ne znam sad, neki je zovu ljevusa, ali uglavnom to je to jelo. I na drugoj temi spomenuti coravi burek moja nana jos i danas pravi, kao i jelo bumbar .
Ima ih jos, sjeticu se!
Ipak je ta hrana meni najdraza . Moja nana je potkrizu pravila sa pogacom, zalijevala je juhom i dodavala meso i luk. Ja sam vise voljela poparu kao dijete jer nije bilo u njoj nista mesno, dakle, samo voda od vegete, maslac, kajmak, biber, nekad bijeli luk. Voljela sam i omoc - tjesteninu sa kajmakom. Ne znam da li si cula za patispanju - kolac od jaja, brasna, pecilnog praska, zaliven agdom ? Neki dan smo ga pravili. Mutusa - fenomenalna!. Ne znam sad, neki je zovu ljevusa, ali uglavnom to je to jelo. I na drugoj temi spomenuti coravi burek moja nana jos i danas pravi, kao i jelo bumbar .
Ima ih jos, sjeticu se!
-
- Posts: 7869
- Joined: 19/05/2007 00:46
#221 Re: Krajiski specijaliteti...
da se usudim pronaci porijeklo rijeci popara...sheilak wrote:...
I nije tacno da je naziv " popara " u upotrebi samo " s one strane Drine ". Moji su iz Banja Luke i uvijek su upotrebljavali taj naziv, kao i rodbina iz Sane.
od glagola pariti, popariti - zagrijavati nesto vrucom/vrelom vodom...
a u vezi jela, jedno pitanje...
da li vam naziv nutma ishta znaci?
- spreca
- Posts: 66518
- Joined: 07/11/2006 19:31
- Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu
#222 Re: Krajiski specijaliteti...
walkabout wrote:da se usudim pronaci porijeklo rijeci popara...sheilak wrote:...
I nije tacno da je naziv " popara " u upotrebi samo " s one strane Drine ". Moji su iz Banja Luke i uvijek su upotrebljavali taj naziv, kao i rodbina iz Sane.
od glagola pariti, popariti - zagrijavati nesto vrucom/vrelom vodom...
a u vezi jela, jedno pitanje...
da li vam naziv nutma ishta znaci?
Nutma kako da ne iz jaja
-
- Posts: 7869
- Joined: 19/05/2007 00:46
#223 Re: Krajiski specijaliteti...
iz jaja...
mozhesh li malo blizhe pojasniti...hvala
mozhesh li malo blizhe pojasniti...hvala
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#224 Re: Krajiski specijaliteti...
znam sta je patispanja-spuzvasto ono? puuuuno jaja.
a neki,cini mi se,za to kazu i ulutma.
patispanj(a)...e znam nesto o porijeklu rijeci,sad ne znam pavilno napisati-ali patisse pane -slatki kruh. uglavnom:patisse,patisserie-to je slatko,slasticarna...a pane je kruh
nutma? ne znam.
edit: paz' link:
http://www.cucinare.meglio.it/ricetta-patispanja.html
farina je brasno,uovo su jaja,burro je maslac...i u principu-to je na talijanskom recept za mramorni kolac: due colori (bianco e nero)
a neki,cini mi se,za to kazu i ulutma.
patispanj(a)...e znam nesto o porijeklu rijeci,sad ne znam pavilno napisati-ali patisse pane -slatki kruh. uglavnom:patisse,patisserie-to je slatko,slasticarna...a pane je kruh
nutma? ne znam.
edit: paz' link:
http://www.cucinare.meglio.it/ricetta-patispanja.html
farina je brasno,uovo su jaja,burro je maslac...i u principu-to je na talijanskom recept za mramorni kolac: due colori (bianco e nero)
- pustopoljina
- Posts: 14049
- Joined: 19/05/2008 16:33
#225 Re: Krajiski specijaliteti...
ulutma je ipak drugacija(osim sto je turska rijec):
za patispanju se zumanjak i bjelanjak NE odvajaju,a za ulutmu se zumanjci mute sa secerom i maslacem,a bjelanjak se ulupa u snijeg...i jos i orasi,griz,grozdjice idu u ulutmu:
http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=1822
za patispanju se zumanjak i bjelanjak NE odvajaju,a za ulutmu se zumanjci mute sa secerom i maslacem,a bjelanjak se ulupa u snijeg...i jos i orasi,griz,grozdjice idu u ulutmu:
http://www.kkuhar.com/detrecept.asp?idr=1822