Sta je zeljanik a sta zeljenica? U cem je razlika?
#1896 Re: Recepti
Posted: 10/12/2023 11:39
by anex
Toto wrote: ↑10/12/2023 03:10
Sta je zeljanik a sta zeljenica? U cem je razlika?
U mjestu gdje je jedeš...
U Krajini je naziv "zeljanik" jel tako @Chloe
#1897 Re: Recepti
Posted: 10/12/2023 12:47
by pici
Zeljanik se nestavlja jufka ko u zeljanicu. Sve se stavlja isto osim jufke. Zeljanica je s jufkom. U zeljanik ide obicno brasno.
Umenemi zena napravi extra zeljanik, kad je manje raspolozena i neda joj se oko zeljanice peglat, nabrzinu zeljanik napravi, evo sad je tikvenicu napravila, extra.
#1898 Re: Recepti
Posted: 10/12/2023 13:55
by holowey
cuj obicno brasno u zeljanik, ja sam ga jeo samo sa kukuruznim brasnom...ustvari sa onom instant palentom koja je najcesca kod nas u prodavnicama... sve se sjedini, zelje tj spinat, sir, mileram, jaje, palenta, so, mrva praska za pecivo ili sode, mozda mrva mlijeka ili vode radi lakseg mijesanja... kad se ispece, neko zalije puterom rastopljenim u mlijeku, neko premaze mileramom... skroz jednostavno za napraviti...
#1899 Re: Recepti
Posted: 10/12/2023 16:42
by pici
ide kukuruzno brasno ali ipak je bolje sa obicnim i doda se griz il prasak za pecivo, bude ukusno ono pravo. Sa kukuruznim mi se nesvidja isto ko pura. Zeljanik ja meni extra hem je zdrav. Eno postavio sam video pa ko bi da proba nek napravi. Zaista ukusno je.
#1900 Re: Recepti
Posted: 11/12/2023 11:22
by holowey
pici wrote: ↑10/12/2023 16:42
ide kukuruzno brasno ali ipak je bolje sa obicnim i doda se griz il prasak za pecivo, bude ukusno ono pravo. Sa kukuruznim mi se nesvidja isto ko pura. Zeljanik ja meni extra hem je zdrav. Eno postavio sam video pa ko bi da proba nek napravi. Zaista ukusno je.
na ovaj fazon se pravi isto jelo sa tikvom ili krompirom, i moje iskustvo je da sa krompirom ide obicno brasno a sa tikvom i zeljem kukuruzno... moram isprobati ovaj tvoj savjet sa obicnim brasnom i grizom
btw, samo svjez spinat, onaj smrznuti nije ok, ni list ni usitnjeni ne valjaju... koristio sam bonduelle smrznuti i nije to to... sa svjezim spinatom perfektno...