pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Moderator: anex
-
- Posts: 50
- Joined: 06/07/2005 10:09
#101 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Imam jedno pitanje.Imam Bommanov pekac kruha, neki, stari, i sve je ok , tijesto fina naraste i sve bude za 5, ali kada pocene peci obavezno se tijesto spusti i obavezno ostane tako udubljeno. Ima li lijeka tome?
- Cholina_Lokica
- Posts: 11119
- Joined: 20/10/2008 23:16
- Location: ...
#102 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
otvaras li ga kad sve stavis i kad pocne raditis31 wrote:Imam jedno pitanje.Imam Bommanov pekac kruha, neki, stari, i sve je ok , tijesto fina naraste i sve bude za 5, ali kada pocene peci obavezno se tijesto spusti i obavezno ostane tako udubljeno. Ima li lijeka tome?
-
- Posts: 50
- Joined: 06/07/2005 10:09
#103 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Ma ne otvaram, nego tacno kad pocne da ga pece on se pusti u sredini citavom duzinom i kad se ispece bude pravo blijed.
-
- Posts: 1404
- Joined: 31/01/2007 20:45
- Location: City
#104 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Ja kupio to čudo. Radi fantastično. Samo sve mora ići po receptu u gram. Tako i radim i svaki put odličan rezultat.
- beautyfool
- Posts: 2104
- Joined: 04/09/2006 16:45
- Location: Dunjaluk
#105 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Mijenjaj kvasac, i pazi koliko vode stavljas. Kad ti se ispece hljeb nemoj ga odmah vaditi, ostavi jos jedno pola sata jer on tek tad lijepu rumenu boju dobije.s31 wrote:Ma ne otvaram, nego tacno kad pocne da ga pece on se pusti u sredini citavom duzinom i kad se ispece bude pravo blijed.
Sretno
-
- Posts: 2455
- Joined: 28/04/2006 10:40
- Location: SAD/SA
- Contact:
#106 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Zna li ko trenutne cijene i gdje je najbolje kupiti? Mama se zainteresovala...
-
- Posts: 1207
- Joined: 19/09/2008 12:48
#107 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
koji si model kupio? gdje i koliko para?AdnanSA wrote:Ja kupio to čudo. Radi fantastično. Samo sve mora ići po receptu u gram. Tako i radim i svaki put odličan rezultat.
ima li tu recepata sa brasnima poput kukuruznog, heljdinog, integralnog, itd...
mi kuci pravimo te neke varijante...nikada bijeli hljeb...jos dodamo sjemenki raznih...ima li kakvih takvih recepata
- Sheikha
- Posts: 521
- Joined: 16/10/2007 20:50
- Location: Middle East
- Contact:
#108 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
ja u zadnje vrijeme rijetko kad pravim hljeb po mjeri, kako je navedeno u receptu, al zato redovno koristim pekac da mi zamijesi tijesto za hljeb (sve moguce varijante, sa/bez sjemenki), pitu (jufke budu savrseno umijesane, razvlace se extra), picu, ...
ako nista, vrijedi ga zbog toga imati
ako nista, vrijedi ga zbog toga imati
- vjesticanametli
- Posts: 15704
- Joined: 15/02/2008 09:31
- Location: Sarajevo X
#109 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
i ja se ponovila...........zbogom zohari u klasu moulimex
-
- Posts: 50
- Joined: 08/07/2009 15:40
#110 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Jesi li isprobala već i koji si Moulinexov kupila?
Vidjela sam u Merkuru nekoliko varijanti, al sam i ja u dilemi koliko ću ja to stvarno koristiti...
Vidjela sam u Merkuru nekoliko varijanti, al sam i ja u dilemi koliko ću ja to stvarno koristiti...
- neprilagodjena
- Posts: 2379
- Joined: 02/04/2008 21:59
#111 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Ja sam se pokajala sto sam ga kupila.
Nekoliko puta sam ga upotrjebila i eno ga u kutiji u podrumu,skuplja prasinu.
Nekoliko puta sam ga upotrjebila i eno ga u kutiji u podrumu,skuplja prasinu.
-
- Posts: 50
- Joined: 08/07/2009 15:40
#112 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
To mi je najgore, a ovamo krhnem nekih 200 KM za to čudo i dvaput ga uključim, plus još pranje tih svih djelova i sl..
- neprilagodjena
- Posts: 2379
- Joined: 02/04/2008 21:59
#113 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Ma samo sam bacila pare.
- vjesticanametli
- Posts: 15704
- Joined: 15/02/2008 09:31
- Location: Sarajevo X
#114 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
vala evo pece i ja cekam a sta perete toliko nisu zagorene tepsije
-
- Posts: 1571
- Joined: 12/03/2010 15:33
#115 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Iskreno ni ja nisam pretjerano zadovoljna pekacem. Uzeli smo Moulinex-ov i sve je ok ali hljeb jednostavno porumeni samo sa strana, vrh nikako, pa mi nekako anemican. I prilicno tvrd pa se napatim dok ga izrezem, a obavezno mi ostane udubljenje u njemu kada izvadim mjesalicu. Pridrzavam se recepata. Ocekivala sam puno vise.
Tako da ga je muz preuzeo i on se svaku noc zeza s njim i ujutro ga nesto okrece kako bi porumenio i odozgo ali bezuspjesno. On je prezadovoljan, ali ja nikako s obzirom koje smo pare dali
Tako da ga je muz preuzeo i on se svaku noc zeza s njim i ujutro ga nesto okrece kako bi porumenio i odozgo ali bezuspjesno. On je prezadovoljan, ali ja nikako s obzirom koje smo pare dali
- jaca-maca
- Posts: 919
- Joined: 11/11/2010 15:58
- Location: A da me vidi babo
#116 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
I ja sam isto uzela Moulinexov, toliko je los da sam ga dala nekomeLaCici wrote:Iskreno ni ja nisam pretjerano zadovoljna pekacem. Uzeli smo Moulinex-ov i sve je ok ali hljeb jednostavno porumeni samo sa strana, vrh nikako, pa mi nekako anemican. I prilicno tvrd pa se napatim dok ga izrezem, a obavezno mi ostane udubljenje u njemu kada izvadim mjesalicu. Pridrzavam se recepata. Ocekivala sam puno vise.
Tako da ga je muz preuzeo i on se svaku noc zeza s njim i ujutro ga nesto okrece kako bi porumenio i odozgo ali bezuspjesno. On je prezadovoljan, ali ja nikako s obzirom koje smo pare dali
Sve sam pokusavala, ali uvijek je hljeb bio nekako nepecen i sirov, ma koliko god pekla
- beautyfool
- Posts: 2104
- Joined: 04/09/2006 16:45
- Location: Dunjaluk
#117 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Ja imam Moulinexov i zadovoljna sam, ako izvadim hljeb odmah nakon pecenja onda vrh bude blijede boje ali ako ga ostavim jos jedno 15-30 min u pekacu porumeni i s gornje strane. A ako vam je hljeb tvrd ili ne ispadne kako treba pa promijenite recept, ja sam vecinu recepata isprobala iz knjizice sto sam dobila uz pekac sve dok nisam nasla onaj koji mi najbolje odgovara
-
- Posts: 1571
- Joined: 12/03/2010 15:33
#118 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Ostavim ga ja jos sat vremena na onom kao "odrzavanju toplote" i opet nista, vrh ne porumeni
- beautyfool
- Posts: 2104
- Joined: 04/09/2006 16:45
- Location: Dunjaluk
#119 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Ne znam onda mozda grijac nije jak, na mom pekacu ima opcija da podesis koliko hoces da ti je rumen hljeb a ako i ti imas tu opciju probaj staviti maximalno pecen. Ja sam problem nepecenog vrha rijesila na taj nacin, tj da ga ne vadim odmah iz pekaca i onda dobije bas lijepu rumenu boju.LaCici wrote:Ostavim ga ja jos sat vremena na onom kao "odrzavanju toplote" i opet nista, vrh ne porumeni
-
- Posts: 1571
- Joined: 12/03/2010 15:33
#120 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Imam tu opciju, ali ne i za npr jogurt hljeb koji je meni najprihvatljiviji, ali je automatski podeseno da za taj program ide srednja boja, tako da je ja ne mogu mijenjati. Tek sam ga uzela, pa dok se malo bolje upoznam s njim valjda cu naci rjesenje
-
- Posts: 29
- Joined: 03/04/2008 21:47
#121 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Već drugu godinu imam moulinex-ov xxl (pravim i bagete) bio oko 240 km (na sniženju). Ima 3 opcije za boju korice a ako neki program i nema tu mogučnost ja kombinujem. Knjižica sa receptima je zaista dobra posebno za one koji vole integralne hljebove. Osim raznih vrsta hljeba od slanog do slatkog, pice tijesta za pitu, tjesteninu pravila sam i đemove a i kompot. Ovo mi je jedini mali kućanski aparat potpuno iskorišten.
- Alhemicarkaa
- Posts: 2522
- Joined: 11/02/2008 21:12
#122 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
I ja sam kupila ovo čudo i bila prezadovoljna, ali ono baš. Riješila problem hljeba u kući (malo ga jedemo i nekako ga uvijek zaboravim kupiti, a ovaj je dugo bio svjež pa mi je ona jedna vekna mogla biti cijelu sedmicu). I onda odjednom postanem alergična na brašno, dok pomiješam sve sastojke tako me počne gušiti, jednom zamal na hitnoj nisam završila. Ne pomaže ni da drugi ukućanin zamjesi, pogotovu ako koristimo integralno brašno...
I javio mi se problem leptirica, kako unesem brašno (ona pakovanja od 5 kg), tako se one pojave.
Sve se nešto nadam da će se alergija kako se naglo pojavila, tako i povući...
- nosara
- Posts: 22695
- Joined: 30/03/2005 12:10
- Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
#123 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Neka muz skine onaj limeni oklop sa poklopca iznutra, a prostor izmedju tog lima i one odvratne providne plastike (prozora) popuni 4-5 puta presavijenom alu folijom... Onda opet zasarafi lim... Porumenice...LaCici wrote:Iskreno ni ja nisam pretjerano zadovoljna pekacem. Uzeli smo Moulinex-ov i sve je ok ali hljeb jednostavno porumeni samo sa strana, vrh nikako, pa mi nekako anemican. I prilicno tvrd pa se napatim dok ga izrezem, a obavezno mi ostane udubljenje u njemu kada izvadim mjesalicu. Pridrzavam se recepata. Ocekivala sam puno vise.
Tako da ga je muz preuzeo i on se svaku noc zeza s njim i ujutro ga nesto okrece kako bi porumenio i odozgo ali bezuspjesno. On je prezadovoljan, ali ja nikako s obzirom koje smo pare dali
-
- Posts: 389
- Joined: 01/03/2010 11:08
#124 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
Meni se hljeb puno mrvi vec drugi dan.Zna li neko sta je uzrok tome?
- wewa
- Posts: 14767
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#125 Re: pekač hljeba/kruha/ljeba/kruva
previse germe i/ili premalo vode. kakav hljeb pravis? ako kombinujes 1/3 integralnog i 2/3 bijelog brasna, hljeb najduze ostaje friskak.mimsy wrote:Meni se hljeb puno mrvi vec drugi dan.Zna li neko sta je uzrok tome?