Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87
Posts: 16285
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#101 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by zippoo87 »

_BataZiv_0809 wrote: 02/05/2023 20:34 Pa do kad mislis radit tako sezone
Dok ne bude nesto bolje a vjerovatno jos kratko :-D
Btw. nisam ja tema...ja sam samo napisao kako se moze doci do boljeg posla/poslodavca a neka svako radi ili ne radi sta zeli ili prihvata poslove za koje misli da su mu ok.
Ali ja iz licnog ugla kontam da mi je bolje raditi 4 mjeseca u Hr ,nego ovdje 12 mjeseci za isto para...tacnije za vise para,jer ovdje cu pola potrositi samo da odem na posao i vratim se a tamo mi sve placeno,ciste pare doneses.
Jedini minus toga je sto ne ide staz...tacnije ide ali po 3 mjeseca :D pa za 4 godine imas godinu staza u HR
User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 71607
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...
Vozim: Lancia na servisu

#102 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by _BataZiv_0809 »

zippoo87 wrote: 02/05/2023 20:50
_BataZiv_0809 wrote: 02/05/2023 20:34 Pa do kad mislis radit tako sezone
Dok ne bude nesto bolje a vjerovatno jos kratko :-D
Btw. nisam ja tema...ja sam samo napisao kako se moze doci do boljeg posla/poslodavca a neka svako radi ili ne radi sta zeli ili prihvata poslove za koje misli da su mu ok.
Ali ja iz licnog ugla kontam da mi je bolje raditi 4 mjeseca u Hr ,nego ovdje 12 mjeseci za isto para...tacnije za vise para,jer ovdje cu pola potrositi samo da odem na posao i vratim se a tamo mi sve placeno,ciste pare doneses.
Jedini minus toga je sto ne ide staz...tacnije ide ali po 3 mjeseca :D pa za 4 godine imas godinu staza u HR
Ma nako pitam, jaranski :wink:

Sezonski rad nije los dok je covjek mlad, jak ko kurac i nema kuceta ni maceta.
zippoo87
Posts: 16285
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#103 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by zippoo87 »

_BataZiv_0809 wrote: 02/05/2023 21:13
zippoo87 wrote: 02/05/2023 20:50

Dok ne bude nesto bolje a vjerovatno jos kratko :-D
Btw. nisam ja tema...ja sam samo napisao kako se moze doci do boljeg posla/poslodavca a neka svako radi ili ne radi sta zeli ili prihvata poslove za koje misli da su mu ok.
Ali ja iz licnog ugla kontam da mi je bolje raditi 4 mjeseca u Hr ,nego ovdje 12 mjeseci za isto para...tacnije za vise para,jer ovdje cu pola potrositi samo da odem na posao i vratim se a tamo mi sve placeno,ciste pare doneses.
Jedini minus toga je sto ne ide staz...tacnije ide ali po 3 mjeseca :D pa za 4 godine imas godinu staza u HR
Ma nako pitam, jaranski :wink:

Sezonski rad nije los dok je covjek mlad, jak ko kurac i nema kuceta ni maceta.
Vise porodicnih ljudi radi na sezoni,nego samaca.
Mnogi dodju i u paru...a imas i starijih osoba koje rade ,ciste apartmane a covjek odrzava tu droviste,radi kao majstor i tako to.
Pa nisu svi poslovi samo konobar i rostiljdija a i to se pogine 1-2 sezone dok ne ispeces zanat a onda lagano dogovoris radno vrijeme 8 sati a plata veca nego kada si rintao po 12 sati.
Sve ima svoje...nije to tako sve crno.
Ali jeste bolje kada si mladji i ludji,onda te adrenalin drzi i ganjas koke,gandzu,provod i tako to ali sve ima svoju cijenu...ako si bancio po noci,sutra ces mrtav mahmuran da radis,pa vidi koliko se isplati :D
Takodjer od para za kucu neces vidjeti nista ili par stoja eura :D

Prijatelj mi se skucio za 3-4 godine sezone u Hr...sredio komplet sprat kuce i uselio se nedavno sa zenom.
A u Srbiji radio tako za 400-500 eura mjesecno.
User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 71607
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...
Vozim: Lancia na servisu

#104 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by _BataZiv_0809 »

zippoo87 wrote: 02/05/2023 21:21
Prijatelj mi se skucio za 3-4 godine sezone u Hr...sredio komplet sprat kuce i uselio se nedavno sa zenom.
A u Srbiji radio tako za 400-500 eura mjesecno.
Sta sad radi?
zippoo87
Posts: 16285
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#105 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by zippoo87 »

_BataZiv_0809 wrote: 02/05/2023 21:24
zippoo87 wrote: 02/05/2023 21:21
Prijatelj mi se skucio za 3-4 godine sezone u Hr...sredio komplet sprat kuce i uselio se nedavno sa zenom.
A u Srbiji radio tako za 400-500 eura mjesecno.
Sta sad radi?
Opet ce na sezonutj.vec je otisao pred 1.maj,evo danas sam pricao sa njim a u Srbiji isto radi kao konobar...tj.radio je do sada,ne znam je li i ovih par mjeseci od kako se vratio sa sezone .
Samo on ne sjebe pare kao 95% konobara koje sam upoznao u zivotu...on nosio kuci i kucio se.
User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 71607
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...
Vozim: Lancia na servisu

#106 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by _BataZiv_0809 »

zippoo87 wrote: 02/05/2023 21:27
_BataZiv_0809 wrote: 02/05/2023 21:24

Sta sad radi?
Opet ce na sezonutj.vec je otisao pred 1.maj,evo danas sam pricao sa njim a u Srbiji isto radi kao konobar...tj.radio je do sada,ne znam je li i ovih par mjeseci od kako se vratio sa sezone .
Samo on ne sjebe pare kao 95% konobara koje sam upoznao u zivotu...on nosio kuci i kucio se.
To ti pricam.

Jednom sezona, vazda sezona.

Tesko se izvuc iz toga.

I moj stari je otisao na privremeni rad u inostranstvo, na 3 godine i ostao do penzije.
User avatar
sehohari
Posts: 9960
Joined: 22/03/2018 16:37
Location: Njemačka - Hercegovina - Izvor Bosne - Srce Bosne
Grijem se na: Lož ulje
Vozim: Fijaker
Horoskop: Lav

#107 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by sehohari »

zippoo87 wrote: 02/05/2023 20:31
sehohari wrote: 02/05/2023 18:10 Svi ovdje većinom pišete o konobarima ili kuharima.
Pitam se, ima li se ikakve mogućnosti za naše ljude da se zaposle možda i kao recepcionar i sl. ili je to rezervisano za domaće? Kontam, ima raje i kod nas što barata stranim jezicima...
Ima...znam djevojku iz mog grada,radi na recepciji na Losinju,cura engleski prica vrhunski,profesorica je engleskog a tamo radi sezonu ali je mislim na ugovoru cijelu godinu.

Sto se tice ovih zadnjih par postova i zarada sto neki pisu...to je daleko ispod prosjeka ovog sto sam ja radio i ovi sa mnom,bilo konobari,rostilj majstori ili sankeri.
Dakle moja prva sezona plata 1000eura plus bili jos neki bonusi i baksisa isto par stoja eura mjesecno.Imao sam internet u kuci i u restoranu,hrana 2 obroka,dorucak i kafu sam pio kuci...kafa i 2 kriske tosta,to sam najcesce jeo.
Pare sam trosio na voce i na pivo,koje sam placao u restoranu po nabavnoj cijeni i kuci ako sam nosio.
Nisam uopste morao puno trositi ali opet se potrosi koja stoja eura mjesecno,jer ja nisam neko ko ce biti zeljan icega i ko ce se patiti.
Smjestaj je bio jedna cijela kuca za nas 4-5 u 2-3 apartmana...ono nista posebno,stara gradnja kuce,prije nas zivio djedica neki i umro i kcerka iznajmila cijelu kucu...meni nije smetalo,bitan mi je krevet dobar i wc...kuhao nisam nista,osim vodu sto prokuham za kafu :D

A zarade rostilj majstori su 1500+ eura,konobari su isto bili plata 1000eura ali baksisa kao u prici,plus klepe sebi svaki dan po 50ak eura mimo baksisa,top....2500-3000 eura izadju.
Hrana je bila onako...mislim jede se,ima i kolicinski i salata i rostilj i svega ali cijelo ljeto jedes 10 jela pa ti se sve zgadi .
Ima i svinjetine ali ako neces,kazes daj pileci file,file ribe ,cevape ili tako nesto.

Iskreno ja za te plate od 800 eura o kojima neki pisu,ne bi otisao nikada,jer se to ne isplati...sve ispod 1300-1500 eura da vratis kuci za mjesec je slabo isplativo...dakle da vratis kuci a ne ukupno da zaradis.
I ovo je neka pocetna zarada dole i minimalna...sada za ovu sezonu su vec i konobari pocetna 1300-1500,sakeri isto oko 1500eura,Rostilj majstori 1800+ itd itd.
Spremacice soba na cijeni kao nikada do sada,peraci sudja isto fine pare zarade za 3-4 sata rada dnevno.

Samo sto ne znaju svi izgleda pronaci bolje uslove...ali evo ukratko par savjeta.
Imate po FB nekoliko grupa sa po 200000+ clanova,gdje se nude i traze poslovi.
Tu napravite svoj oglas,pismen,fin,kulturan,opisite ukratko sve sta znate i sta trazite,ostavite kontakt broj/mail i objavite oglas.Ideana objava oglasa je pocetkom mjesec aprila,jer tada vec krecu ozbiljniji restorani da traze .
Recimo uvijek prvi u lov na radnike krecu hoteli...vec u januaru i februaru i tu se mnogi zajebu,prihvate posao u hotelu za 700 eura a isti posao u privatnika moze za duplu lovu.
Onda kada se pocnu javljati zainteresovani poslodavci ili recruiteri...napravite sebi na papiric listu svojih zahtjeva sa zaradama,smjestajem,prekovremenim itd itd...dakle sve ono sto je bitno.Trazite sliku smjestaja i otvoreno kazete da cete odmah napustiti ako budu slagali nesto.I tako ne prihvatate odmah prvu ponudu,nego fino sa 4-5 obavite razgovor.Kod ovog dijela ja savjetujem pod OBAVEZNO video poziv,jer puno je lakse steci dojam o nekome kada ga vidis i cujes,nego kada si pise poruke ili mail.
Onda pitas sta on ocekuje od tebe,koji tacno posao ces raditi,da taksativno navede i sve detalje,jer ce se u 90% slucajeva desavati da cete dobiti vise posla nego ste se dogovorili,pa da onda i ti imas nesto u svoju odbranu,da kazes da se niste tako dogovorili.

I nakon par razgovora i poslodavaca,vidis da li neko odgovara tebi za posao i dogovorite se.
Onda posaljes dokumentaciju za izradu boravisne dozvole i obavezno trazite neki ugovor da vam posalju na mail,jer sada su u Sengenu,mogu zatezati pa da ne bi ko ostao na granici.
A nakon odradjene jedne sezone i kada malo upoznas ljude,za slijedecu sezonu mozes odmah da se dogovoris ,jer ako si dobro odradio,biti ces trazen :D
Mislim,da ne idealiziram...nije idealno,bolja je opcija Njemacka i EU (austrija i tako ) ali tamo je teze doci a i ugostiteljstvu tamo se ne isplati raditi,jer sa balkana najcesce zaposljavaju Balkanci...pa to su tek prevare i sega dogadjaji,od tih tamo seljobera koji su otvorili neku kantinu ili restorancic...imam prica ovdje od prijatelja iz prve ruke...bukvalno sve goli prevaranti i budale...bolji su ugostitelji u Hrvatskoj nego u Njemackoj,sto se tice restorana.
Hvala na odgovoru.

I meni se 700-800 eura za sezonski posao cini malo. Znam da u Trebinju npr. masovno idu na rad u Dubrovnik preko sezone, jer je blizu i ne treba im smjestaj, pa dobivaju isto te cifre koje si ti spominjao.
Doduse, to je ipak Dubrovnik, mozda je manje po ovim mjestima na sjeveru Dalmacije.

A od nasih ljudi po Njemackoj sto drze ove restorane i sl. treba obavezno bjezati, to su u 90% slucajeva prevaranti... to jos vazi od vremena gastarbajtera...
zippoo87
Posts: 16285
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#108 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by zippoo87 »

_BataZiv_0809 wrote: 02/05/2023 21:29
zippoo87 wrote: 02/05/2023 21:27
Opet ce na sezonutj.vec je otisao pred 1.maj,evo danas sam pricao sa njim a u Srbiji isto radi kao konobar...tj.radio je do sada,ne znam je li i ovih par mjeseci od kako se vratio sa sezone .
Samo on ne sjebe pare kao 95% konobara koje sam upoznao u zivotu...on nosio kuci i kucio se.
To ti pricam.

Jednom sezona, vazda sezona.

Tesko se izvuc iz toga.

I moj stari je otisao na privremeni rad u inostranstvo, na 3 godine i ostao do penzije.
Ima ti ta donekle vrijednost ali je to vise do zanimanja.
Evo recimo ovaj prijatelj konobar (a i svi ostali dugogodisnji konobari),oni ne znaju nista drugo raditi,niti imaju zelju za promjenom a svi su sagorili od tog posla...ko god je konobar 10+ godina,on je sagorio i oni to i ne kriju,svjesni su ali jeste se tesko iscupati iz toga,jer su svjesni da nista drugo ne znaju.
Ovaj iz Srbije je jos i dobar,on ne prokocka,popije,ispusi sve pare...on sacuva a to je bas bas rijetkost za tu struku :D

A ja uopste nisam iz te struke ni posla...ja sam to otisao prije par godina iz znatizelje i obzirom da sam avanturista,hajde reko da probam nesto drugo i tako je to krenulo.A moja prva sezona je bila takva ludnica,da bi mogao knjigu napisati i to dobru,da sam od te struke i da znam pisati,koliko je to bilo ludosti na dnevnoj bazi.
Pa sam onda preskocio jednu sezonu,pa otisao opet i evo sada cu opet...mada ganjam nesto dugorocnije,pa ako upali,biti ce dobro.
Ali ima to i do ljudi...ja nisam za dugorocne poslove...radio na pocetku karijere "iscuga" 7 godina i mislim da sam tu napravio prvu gresku,sto sam se toliko zadrzao na jednom radnom mjestu...a prvenstveno to mislim zbog vlasnika,jer iako sam se skolovao iz vlastitih sredstava i napradovao,nije mi to htio priznati na plati ni sa 1 KM.
Tako da sada nisam vezan ni za koga dugorocno...radim dok je dobro,cim pocne mobing,cao drugari...ne vrijedi ta plata jednog mog zivca ili sijede dlake zbog stresa.
Evo ima raznih opcija da manje radis a vise zaradis a ko se docepa Njemacke i EU,pa ako je jos i vrijedan,nebo je granica.
User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 71607
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...
Vozim: Lancia na servisu

#109 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by _BataZiv_0809 »

Neka tebi bude sa srecom drug, dobar si momak to se vidi :thumbup:
User avatar
TriDe
Posts: 53
Joined: 12/10/2021 10:24

#110 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by TriDe »

zippoo87 wrote: 02/05/2023 20:31
Sto se tice ovih zadnjih par postova i zarada sto neki pisu...to je daleko ispod prosjeka ovog sto sam ja radio i ovi sa mnom,bilo konobari,rostilj majstori ili sankeri.
Dakle moja prva sezona plata 1000eura plus bili jos neki bonusi i baksisa isto par stoja eura mjesecno.Imao sam internet u kuci i u restoranu,hrana 2 obroka,dorucak i kafu sam pio kuci...kafa i 2 kriske tosta,to sam najcesce jeo.
Pare sam trosio na voce i na pivo,koje sam placao u restoranu po nabavnoj cijeni i kuci ako sam nosio.
Nisam uopste morao puno trositi ali opet se potrosi koja stoja eura mjesecno,jer ja nisam neko ko ce biti zeljan icega i ko ce se patiti.
Smjestaj je bio jedna cijela kuca za nas 4-5 u 2-3 apartmana...ono nista posebno,stara gradnja kuce,prije nas zivio djedica neki i umro i kcerka iznajmila cijelu kucu...meni nije smetalo,bitan mi je krevet dobar i wc...kuhao nisam nista,osim vodu sto prokuham za kafu :D

A zarade rostilj majstori su 1500+ eura,konobari su isto bili plata 1000eura ali baksisa kao u prici,plus klepe sebi svaki dan po 50ak eura mimo baksisa,top....2500-3000 eura izadju.
Hrana je bila onako...mislim jede se,ima i kolicinski i salata i rostilj i svega ali cijelo ljeto jedes 10 jela pa ti se sve zgadi .
Ima i svinjetine ali ako neces,kazes daj pileci file,file ribe ,cevape ili tako nesto.

Iskreno ja za te plate od 800 eura o kojima neki pisu,ne bi otisao nikada,jer se to ne isplati...sve ispod 1300-1500 eura da vratis kuci za mjesec je slabo isplativo...dakle da vratis kuci a ne ukupno da zaradis.
I ovo je neka pocetna zarada dole i minimalna...sada za ovu sezonu su vec i konobari pocetna 1300-1500,sakeri isto oko 1500eura,Rostilj majstori 1800+ itd itd.
Spremacice soba na cijeni kao nikada do sada,peraci sudja isto fine pare zarade za 3-4 sata rada dnevno.

Samo sto ne znaju svi izgleda pronaci bolje uslove...ali evo ukratko par savjeta.
Imate po FB nekoliko grupa sa po 200000+ clanova,gdje se nude i traze poslovi.
Tu napravite svoj oglas,pismen,fin,kulturan,opisite ukratko sve sta znate i sta trazite,ostavite kontakt broj/mail i objavite oglas.Ideana objava oglasa je pocetkom mjesec aprila,jer tada vec krecu ozbiljniji restorani da traze .
Recimo uvijek prvi u lov na radnike krecu hoteli...vec u januaru i februaru i tu se mnogi zajebu,prihvate posao u hotelu za 700 eura a isti posao u privatnika moze za duplu lovu.
Onda kada se pocnu javljati zainteresovani poslodavci ili recruiteri...napravite sebi na papiric listu svojih zahtjeva sa zaradama,smjestajem,prekovremenim itd itd...dakle sve ono sto je bitno.Trazite sliku smjestaja i otvoreno kazete da cete odmah napustiti ako budu slagali nesto.I tako ne prihvatate odmah prvu ponudu,nego fino sa 4-5 obavite razgovor.Kod ovog dijela ja savjetujem pod OBAVEZNO video poziv,jer puno je lakse steci dojam o nekome kada ga vidis i cujes,nego kada si pise poruke ili mail.
Onda pitas sta on ocekuje od tebe,koji tacno posao ces raditi,da taksativno navede i sve detalje,jer ce se u 90% slucajeva desavati da cete dobiti vise posla nego ste se dogovorili,pa da onda i ti imas nesto u svoju odbranu,da kazes da se niste tako dogovorili.

I nakon par razgovora i poslodavaca,vidis da li neko odgovara tebi za posao i dogovorite se.
Onda posaljes dokumentaciju za izradu boravisne dozvole i obavezno trazite neki ugovor da vam posalju na mail,jer sada su u Sengenu,mogu zatezati pa da ne bi ko ostao na granici.
A nakon odradjene jedne sezone i kada malo upoznas ljude,za slijedecu sezonu mozes odmah da se dogovoris ,jer ako si dobro odradio,biti ces trazen :D
Mislim,da ne idealiziram...nije idealno,bolja je opcija Njemacka i EU (austrija i tako ) ali tamo je teze doci a i ugostiteljstvu tamo se ne isplati raditi,jer sa balkana najcesce zaposljavaju Balkanci...pa to su tek prevare i sega dogadjaji,od tih tamo seljobera koji su otvorili neku kantinu ili restorancic...imam prica ovdje od prijatelja iz prve ruke...bukvalno sve goli prevaranti i budale...bolji su ugostitelji u Hrvatskoj nego u Njemackoj,sto se tice restorana.
Plata za pomoćnog konobara od Medulina, preko Krka, Zadra, Mali Lošinj, pa dole Dubrovnik, Cavtat i da ne nabrajam dalje, 2019. bila je 5500 kuna. Opet neki od poznanika su imali u prvom mjesecu sličnu, a onda svaki naredni raste za 500 kuna, pa u 9. mjesecu izađu oko 950 eura primjer (kad se pretvori). I nedavno je jedan od kolega imao razgovor sa Dubrovnikom (komapnija koja predstavlja neke hotele nisam pitao tačno koja), nudili mu 850 eura i nekakve fol olakšice.

Posao se tražio preko stranice bruza rada, onda raznih drugih stranica ono doslovno se prekopao internet te pregovaralo po mjesec i dva počevši od februara.

Konobar sa iskustvom je imao oko 6500 kuna početnu.

Čuo sam za slučajeve da gazda daje i više ali govorim iz vlastitog iskustva i iskustva poznanika koji smo tada baš tražili svaki mogući oglas.

Smještaj je većinom krš, hrana onako srednja žalost i jedan obrok je u pravilu uvijek tvoj plus internet većinom (osim na radnom mjestu gdje imaš wifi).

Teško ćeš da ne kažem skoro nemoguće naletit da radiš više od 6 mjeseci. Za tih pola godine eto nek ti je plata ko iskusnom konobaru i 1100 eura, kući ćeš donijeti recimo 10 000 KM, ako dole nešto malo potršiš.

Najgore od svega što se po nekim privatnim restoranima radilo i po sedam dana. Gazda je jednoj ekipi govorio radi se rećemo šest, a onda kad su došli, naredni mjesec radili i nedelju iako im nije bilo u ugovoru. Mogli su otići doma, ali gdje ćeš naći novu priliku u šestom mjesecu plus prijavio ih kod sebe na adresu i vrijedi im radna dozvola samo za tog gazdu.

Uglavnom nula bodova, crn hljeb bez neke prespektive a lomi te da sedmično ideš na 60 sati pa kod nekih i 70.
zippoo87
Posts: 16285
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#111 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by zippoo87 »

To su kod tebe prilicno losija iskustva.
Kao sto sam i rekao,prvu gresku ste pravili sto ste rano pocinjali traziti posao i upecali se da radite u jotelima a tu je plata duplo manja nego u privatnika.
Ali u privatnika na sezoni se radi svaki dan bez dana odmora ili jedan slobodan dan ali to umanje platu pofino.
Sezona je da se 3-4 mjeseca zapne i zarade pare a vi sto idete na 6+ mjeseci,ne razumijete sta je sezona.
Vec sam pisao...u predsezonskim mjesecima je plata duplo manja nego u sezoni a ti opet moras trositi novac i potrosis cijelu platu u predsezoni...znaci dzaba si bio i radio.Isto je i u 10. mjesecu...dzaba radis.
Sezona se radi 1.6.-1.10. i to je sezona,sve ostalo je gubljenje vremena i nepotrebno psihicko pucanje po savovima.

Sto se plata tice,od 2019. Za konobara nije ispod 1000 eura plus bonus plus baksis,koji bude ogroman plus konobari koji znaju zavrtati.
Ja isto nisam ispod 1000 eura pocetne radio plus bonus plus baksis ,dva obroka ,smjestaj,internet u smjestaju.
Imao sam i auto jedne sezone za dolazak na posao,kilometar bila kuca od posla.
A vlasnici su prilicno ludi i ne bas za preporuciti 😂

Kao sto sam i rekao u postu koji si citirao,ne zna svako traziti posao i zahtjevati odredjene uslove i pojasnio sam malo kako se radi.Probaj jednom po toj semi pa mi reci kako si prosao.
Opet ponavljam...preskociti hotele i agencije koje regrutuju,jer njima ode pola tvoje zarade.
Posao se trazi direktno i pregovara sa vlasnikom .
Moje prvo pitanje kada pocnemmrazgovor za posao je "jeste li vi vlasnik/gazda?" 😁
Sretno svima,sezona je na pragu a neki su vec i poceli
User avatar
TriDe
Posts: 53
Joined: 12/10/2021 10:24

#112 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by TriDe »

Sad sam u nekim drugim vodama, ali eto jedno iskustvo koje sam htio da podijelim, pa možda neko dobro razmisli o ovoj vrsti posla.

Sve pet što si naveo, ali četiri mjeseca je nekako malo pogotov ovim početnicima. Znači nek i nađe poslodavca ko što kažeš za 1000 eura, kući će donijeti nekih 5000 KM.

Jer za taj jedan obrok koji gazda ne plaća plus internet potrošit će oko 1000 KM u toj sezoni. Dodaj neke vanredne troškove i možemo slobodno zaokružiti da je 5000 možda čak i malo manje, svota koju će donijeti doma.

Za četiri mjeseca sezoncima koji rade svaki dan ispadnu oči, kao uostalom i ovima što rade dva mjeseca duže, čak i sa danom odmora.

70 sati radit sedmično je smrt za zdravlje a nisi ostvario neki pomak jer te pare trošiš do naredne sezone (ko je samac ili ako mu žena ne radi).

Obrni okreni na kraju dođe ona stara vodu vari, vodu hladi.

Ali i od mene svakako sretno svima u novoj sezoni. Ko ima vozačku može pronaći da bude dostava kod nekog poslodavca za par restorana, tačnije dostavlja svu potrebnu robu, te ima još par sličnih i poslova. Naravno ništa dugoročno i to je ona glavna prepreka ali eto...

Skrš i to ti je. :mrgreen:
zippoo87
Posts: 16285
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#113 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by zippoo87 »

Donese se puno vise od tih tvojih 5000KM...barem duplo kao neki minimum a konobari puno vise,jer je realnost da oni najvise zaradjuju ali je realnost i da su to neozbiljne osobe u 95% slucajeva pa shebu pare na gluposti ali dobro ,to je sada vec stvar licnih preferencija.
4 mjeseca na sezoni nije malo,nego je previse i izgoris totalno i sve preko je psihicks patnja a i u ta udarna 4 mjeseca se najvise zaradjuje,tako da imas najbolji omjer ulozeno-dobijeno.
Naravno da je posao tezak i da malo ljudi koji dodju na sezonu,izguraju do kraja,vecinom ili odu odmah nakon par dana ili kroz mjesec ,jer stvarno je ludnica.
I vi mnogi mislite da je na sezoni najvise samaca i djece a nije to ni blizu istine...mnogi rade gosinama i imaju porodice,zene,djecu i sa tim parama koje zarade na moru,ulazu u kuce,kupe nesto krupnije i tako to.
A pare kao pare,ne postoji cifra koju ne mozes potrositi,tako da je i to relativno sve ali je cinjenica da za kraci period ne mozes kuci donijeti vise para nigdje nego kao na sezoni.
Zato ljudi i idu.

A sto se tice ovog tvog savjeta da se radi kao dostavljac robe...to treba preskociti u sirokom luku,tu je ludnica ...nudio i meni gazda da to radim,kao radi se 8 sati i kuci...a ja dvije sezone tu bio i gledao muku radnika koji je to radio.
Ides sabahile ganjas trajekt,pa kupis u kombi,pa vuces njemu kuci u hladnjacu i sortiras,pa onda ides u 2-3 marketa po namirnice za restoran,pa opet na trajket,pa u restoran,pa led,roba....ko nije radio ,nema pojma koliko je sranje to a meni nudio platu 800-900 eura,ne sjecam se tacno.
Takodjer momci koji rade za velike firme za dostavu pica,ba-com i ostale...hjoj muko moja.
Nema gorih poslova na sezoni
User avatar
TriDe
Posts: 53
Joined: 12/10/2021 10:24

#114 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by TriDe »

Ja ti kažem koliko će za 4 mjeseca donijet konobar početnik koji nije rasipnik u većini slučajeva.

Vidio sam šta su troškovi dole. Doručak mjesec dana plus internet (nekih 7 gb) plus kafa kad i ako stignes pored posla i nešto jada od odjeće da zbaviš. Nisam računao neke pijanke, latinke :mrgreen: i štajaznam.

Da ne ponavljam o haosu (ludih) cimera, jer vas je većinom četvorica u jednom stanu, znači dvije sobe po dvojica i zajednička kuhinja te jedan wc.

To što ti pišeš je po mojim informacijama rijetkost i većinom se odnosi na konobare koji imaju već minimalno dvije sezone na plećima.

Znam dosta raje što su sezonci po Hrvatskoj i ne znam niti jednog da radi kao konobar a ima preko 40 godina. Takvi rade po Splitu rećemo u građevinskim firmama ili kao pvc (a da su negdje prije naučili), što je opet dugoročan i dobar posao te nije tema ovdje.

Ovo što ti i ja razglabamo jest iskustvo nas dvojice ili nekih koje ti poznaješ te onih koje poznajem ja. Vidiš ovdje sudar nečeg skoro pozitivnog te ludila negativnog. I to i jest suština ovih diskusija, da se iznese realno stanje.

Meni takvu vrstu poslova niko nikad neće moći uljepšat i to je jednostavno krčiona nekoliko mjeseci te odmor i trošenje do druge krčione.

Naravno da će ljudi svašta probat ali nije stvar ni u samoj zaradi već poslodavcima koji su većinom smeće i ostalim stvarima koje su ispod ljudskog dostojanstva.
Last edited by TriDe on 08/05/2023 22:05, edited 1 time in total.
markopd
Posts: 934
Joined: 01/12/2019 23:08

#115 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by markopd »

Prateći forum i ovu temu u posljednje vrijeme,zippoo87 je jedan od malobrojnih forumaša koji priča realno i činjenično stanje,ali ovaj put se moram složiti i sa TriDe-om.Prije se na sezoni i moglo više zaraditi i što bi se reklo baš se isplatilo otići,danas je to sasvim druga priča.Nesporno je da se više zaradi nego u BiH,ali opet to nije onako kako se predstavlja ili kako neki pojedinci to predstavlju zarad nekih ciljeva samo njima znanih.Džaba i 20k eura ako se na tom poslu ozbiljno ugrozi zdravstevno stanje,što je sasvim realno s obzirom na tempo i težinu posla.

Realno,sezona i generalno posao u ugostiteljstvu je dobar samo kratkoročno i da se "pregura" neki kratki period u životu.Sve osim toga,nažalost se svodi na rad-spavanje-rad,gdje čovjek nema svog privatnog života,a što se inače naziva kratko i jasno - robovlasništvo i gdje taj posao gubi svaki smisao,osim onog da preživiš dan.

Inače,neki dan čitam ovu klasičnu ustaljenu robovlasničku filantropiju i kmečanje kako nema radnika ni za lijeka.I onda pročitam i to izjavi onaj predsjednik Unije,udruženja poslodavaca kako planiraju predložiti Vladi da određeni broj radnika iz Javnog sektora preusmjeri u privatni odnosno u ona zanimanja koja nedostaju.Znači,neki pojedinac odluči upisati fakultet,zapeti,učiti,završiti ga,zaposliti se u struci i onda dođe neko kaže od sutra radiš u kafani kao konobar.Hahahaha,da mi je samo znati na kojim je drogama Trivić i kompanija,ovakve ideje teško može smisliti trezan i normalan čovjek. :-)

Još zanimljiviji su mi oni koji nasjedaju na takve priče ili ove sad kao što će oni uvesti stranu radnu snagu.Ok,za građevinu će to biti sasvim izvodljivo kao što već i jeste situacija na gradilištima gdje ima Turaka i Nepalaca.Ali za ugostiteljstvo,tu mogu samo djelimično uvesti strance i to za poslove kuvara,čistača i možda šankera.Konobar nikako ne može biti stranac,barem ne ovde u BiH.U Hrvatskoj je to sasvim druga priča,jer tokom sezone svakako 95% gostiju su stranci koji znaju engleski jezik i tu nema nikakvih barijera.Zamisli ovdje zaposle Nepalca da radi kao konobar i priđe penzioneru koji je jedva dohodao do kafane i očekivati da se tu sporazumiju...
User avatar
TriDe
Posts: 53
Joined: 12/10/2021 10:24

#116 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by TriDe »

markopd wrote: 08/05/2023 22:04 Nesporno je da se više zaradi nego u BiH,ali opet to nije onako kako se predstavlja ili kako neki pojedinci to predstavlju zarad nekih ciljeva samo njima znanih.Džaba i 20k eura ako se na tom poslu ozbiljno ugrozi zdravstevno stanje,što je sasvim realno s obzirom na tempo i težinu posla.
Evo samo ću kratko opisat ovaj isječak. Znači sezona u punom jeku, temperatura u hladu 40 stepeni, na suncu boga pitaj koliko. Cura radi u restoranu u kojem sam pomoćni konobar, kao ispomoć u kuhinji.

Moj posao je između ostalog i da svratim do šefice kuhinje i kažem ono broj stola te narudžbu, a nekad ako je šefice tamo dalje na sjeckanju, ulazim dirketno u, kako sam znao zvat krečanu, da prenesem informacije, eventualno usput uzmem onu korpu hljeba ako fali il par tanjura i šta već.

Znači da ne skrećem puno, ulazim sa 40 stepeni u tu kuhinju, i cura u isto vrijeme otvara onu mašinu za suđe. Para, ne vidiš prst pred okom a temperatura brat bratu još plus 10. Cura ko čep mokra samo se briše, a šefice nosa peškir ko Aziz Tajson u korneru.

Nakon što završimo smjenu, ja i ovaj krelac jedemo a ona još mora počistit pored sve muke, jer friteze, ulje, para sve to stvara naslage, klizavo bola ko đavo po podu.

I kako onda da pišem o nekim solidnim situacijama, a tražili smo i ona i ja baš detaljno i okrenuli milion brojeva do tog pišljivog gazde.
zippoo87
Posts: 16285
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#117 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by zippoo87 »

Ja se slazem sa vama obojicom i ne radi se ovdje o onom istina ili nije istina...i ja sam se svega nagledao,svasta i dozivio,100 puta sebi postavio pitanje "sto mi ovo treba u zivotu" kada budu neke zute minute kod vlasnika (robovlasnika :D ) i tako tih situacija a i kolega svakakvih,budala,lopova,narkomana itd itd :D
Naravno da to nije posao kao sjediti 8 sati u kancelariji i drkati misom po laptopu i cekati da prodje 8 sati i zato mnogi koji misle eh evo me na moru,sada cu uzivati,malo raditi i prodje dan...budu 3 dana i kuci :D
Naravno da su problem i poslodavci...u principu nisu nista bolji od nasih robovlasnika,mnogi su cak i gori i zato ja kazem da je bolje krace raditi a isto zaraditi...jer i oni kada zaposle 2-3 radnika u 4. i 5. mjesecu,samo idu u trosak...dnevno bude pazara 500 kuna i troskova 2000 kn i tako svaki dan i onda njima u glavi raste pritisak i krenu da jebu radnike na razne nacine.Sve vidio svojim ocima,ne treba mi niko govoriti kako je i sta je.
Ali eto meni se do sada isplatilo sto se novca tice a vidjeti cemo kako ce biti dalje...jer inflacija je bas divlja ali i dogovorio sam vecu platu sada,pa cu u najgorem slucaju biti na istom sto se vrijednosti novca tice...naravno ako sve prodje kako treba i odradi se sezona.

U restoranima i po kuhinjama,u svakom imas nekog ko tu radi 5+ godina ili cak i 10+,najcesce zene koje su pomocne u kuhinji ,isto imas i konobara a i mnogih drugih osoba i profila koji se vracaju i rade to dugo,pa je nekima to ipak dugorocna opcija ,jer da im ne valja i ne zarade fino,ne bi se vracali.
U Hrvatskoj postoji i termin "stalni sezonac",gdje budes prijavljen cijelu godinu i dobijas platu svaki mjesec a odradis sezonu ili 6+ mjeseci,koliko je vec potreno i tako i koriste ovo mnogi...fakticki si zaposlen stalno a radis samo preko sezone.
Takodjer,kolega iznad napisa da radnici ne mogu mijenjati poslodavca,kao ko ce dati otkaz...naravno da se radna dozvola ne veze za poslodavca i mozes raditi gdje hoces a ono sto je radniku bitno je "dozvola boravka" a radnu dozvolu ti daje poslodavac i kada ga promijenis,tj. vazi ti ona ista.
Mnogi ne znaju zakone i boje se pa trpe svasta a nema potrebe za tim.Moj kolega u pola sezone otisao i zaposlio se kod drugog poslodavca i normalno radio i bio prijavljen.To ako poslodavac nekome tako kaze,neka odmah zna da laze i da ga prepada.
Problem bi nastao ako ti istekne dozvola boravka a ti ostanes jos raditi,pa te mogu peglati ovi na granici u povratku kuci.

@markopd
Upravu si za konobare strance u BiH...to ovdje tesko da moze proci i u Neumu,jer je i dole najvise naseg svijeta,koji ne zna engleski a i nepalci engleski nabadaju pa je jos teze :D
Nego je klasicno prepadanje poslodavaca a taj Trivic je bas tesko govno...sigurno je jedan od najomrazenijih likova generalno u BiH.
Neki dan ga slusam vezano za onaj teniski turnir u BL i kako pravda sto se sve ono izgradilo bez dozvola i ostalog,jer je on predsjednik valjda i teniskog saveza :D
Pa tacno sve najveci sljam i najgori krimosi na svim vodecim pozicijama i jos pravda onolike utrosene milione na netransparentan nacin.
zippoo87
Posts: 16285
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#118 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by zippoo87 »

TriDe wrote: 08/05/2023 22:20
markopd wrote: 08/05/2023 22:04 Nesporno je da se više zaradi nego u BiH,ali opet to nije onako kako se predstavlja ili kako neki pojedinci to predstavlju zarad nekih ciljeva samo njima znanih.Džaba i 20k eura ako se na tom poslu ozbiljno ugrozi zdravstevno stanje,što je sasvim realno s obzirom na tempo i težinu posla.
Evo samo ću kratko opisat ovaj isječak. Znači sezona u punom jeku, temperatura u hladu 40 stepeni, na suncu boga pitaj koliko. Cura radi u restoranu u kojem sam pomoćni konobar, kao ispomoć u kuhinji.

Moj posao je između ostalog i da svratim do šefice kuhinje i kažem ono broj stola te narudžbu, a nekad ako je šefice tamo dalje na sjeckanju, ulazim dirketno u, kako sam znao zvat krečanu, da prenesem informacije, eventualno usput uzmem onu korpu hljeba ako fali il par tanjura i šta već.

Znači da ne skrećem puno, ulazim sa 40 stepeni u tu kuhinju, i cura u isto vrijeme otvara onu mašinu za suđe. Para, ne vidiš prst pred okom a temperatura brat bratu još plus 10. Cura ko čep mokra samo se briše, a šefice nosa peškir ko Aziz Tajson u korneru.

Nakon što završimo smjenu, ja i ovaj krelac jedemo a ona još mora počistit pored sve muke, jer friteze, ulje, para sve to stvara naslage, klizavo bola ko đavo po podu.

I kako onda da pišem o nekim solidnim situacijama, a tražili smo i ona i ja baš detaljno i okrenuli milion brojeva do tog pišljivog gazde.
Hahahha evo imam vec sliku pred ocima i sve znam sta pricas :D
Pa i meni je tako,dnevno jedno 100 masina sudja i ta para uvijek ubije kada tek otvoris i normalno da je svugdje vruce.
Prosjek u jednom sanku koji je ujedno bio i kuhinja gdje sam radio je od 36-42 stepena celzija i vlaznost zraka konstantno od oko 60-70% a kada je sparina ,i vise ...a otvoreno je sa svih strana e sada kako je u kuhinjama koje su zatvorene skroz,to je 50 stepeni i 90% vlaznost.
Ali tako je u svaoj kuhinji na svijetu pa i tvoja mama kada kuha i pravi 2-3 jela,ako ne upalis napu,zapari cijela kuca :D
User avatar
TriDe
Posts: 53
Joined: 12/10/2021 10:24

#119 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by TriDe »

zippoo87 wrote: 08/05/2023 22:32
Hahahha evo imam vec sliku pred ocima i sve znam sta pricas :D
Pa i meni je tako,dnevno jedno 100 masina sudja i ta para uvijek ubije kada tek otvoris i normalno da je svugdje vruce.
Prosjek u jednom sanku koji je ujedno bio i kuhinja gdje sam radio je od 36-42 stepena celzija i vlaznost zraka konstantno od oko 60-70% a kada je sparina ,i vise ...a otvoreno je sa svih strana e sada kako je u kuhinjama koje su zatvorene skroz,to je 50 stepeni i 90% vlaznost.
Ali tako je u svaoj kuhinji na svijetu pa i tvoja mama kada kuha i pravi 2-3 jela,ako ne upalis napu,zapari cijela kuca :D
Pored sve vrućine druže, gosti ko blentavi. Znači ono kad se lomi sezona, čekaju u redovima da ujagme prvi prazan sto. Na nekih desetak stolova koliko smo pokrivali ja i ovaj glavni, znalo se desiti da ne možemo stići, sve pliva pa za šank upada dodatna snaga a priskače nam i gazda kao ispomoć.

E onda dođu Slovaci, koji su već rezervisali ribu za taj dan (ono ranije se najave pošto se ona sprema satak ili koliko već). I mene ovaj naučio kako da čistim ribu kad gori, znači nikakv profi ali ono, da se snađem.

Ja kreno sve fino ide ali pošto je u pitanju bila terasa blizu mora, navalilio trilion muhe a kod mene znoj samo iz glave teče, nema više odakle drugo. I usta gospođa Slovačkica i brisala me peškirom dok sam to zavrišo. Najjače od svega, dođu dva Slovenca i hoće juhu od ribe po džehenemu. :lol:

Uglavom pored svega i piševi razni. :-D :D
zippoo87
Posts: 16285
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#120 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by zippoo87 »

TriDe wrote: 08/05/2023 22:42
zippoo87 wrote: 08/05/2023 22:32
Hahahha evo imam vec sliku pred ocima i sve znam sta pricas :D
Pa i meni je tako,dnevno jedno 100 masina sudja i ta para uvijek ubije kada tek otvoris i normalno da je svugdje vruce.
Prosjek u jednom sanku koji je ujedno bio i kuhinja gdje sam radio je od 36-42 stepena celzija i vlaznost zraka konstantno od oko 60-70% a kada je sparina ,i vise ...a otvoreno je sa svih strana e sada kako je u kuhinjama koje su zatvorene skroz,to je 50 stepeni i 90% vlaznost.
Ali tako je u svaoj kuhinji na svijetu pa i tvoja mama kada kuha i pravi 2-3 jela,ako ne upalis napu,zapari cijela kuca :D
Pored sve vrućine druže, gosti ko blentavi. Znači ono kad se lomi sezona, čekaju u redovima da ujagme prvi prazan sto. Na nekih desetak stolova koliko smo pokrivali ja i ovaj glavni, znalo se desiti da ne možemo stići, sve pliva pa za šank upada dodatna snaga a priskače nam i gazda kao ispomoć.

E onda dođu Slovaci, koji su već rezervisali ribu za taj dan (ono ranije se najave pošto se ona sprema satak ili koliko već). I mene ovaj naučio kako da čistim ribu kad gori, znači nikakv profi ali ono, da se snađem.

Ja kreno sve fino ide ali pošto je u pitanju bila terasa blizu mora, navalilio trilion muhe a kod mene znoj samo iz glave teče, nema više odakle drugo. I usta gospođa Slovačkica i brisala me peškirom dok sam to zavrišo.

Uglavom pored svega i piševi razni. :-D :D
Eh to se podrazumjeva sve i zato je jako bitno kada je uigrana ekipa i zna odreagovati na milion nepredvidjenih situacija.
Kod nas su bile i rezervacije i sve se pripreme stolovi unaprijed i vremenski malo rasporede,na pola sata ali dzaba kada ih pola ne postuje vrijeme i onda odjednom ti dodju tri stola sa po 15 osoba i imas 45 gostiju koji ce biftek,ribu,filete ,jastoge,skampe,lignje svjeze (kuhar mora ici poslije narudzbe da ih cisti i priprema,pored svega ostalog ovamo,gori i nebo i zemlja...unutra plinski rostilj a vani 4 komada gradela na zivoj vatri :D
Ma pogibija ali eto,bude i ovih dozivljaja i situacija pa to navecer kada sjedemo i krene prica o tome,to bude pisanja od smjeha i tu malo napunimo baterije i vozis dalje .
Prva sezona je i meni bila najteza ali i najbolja nekako,bilo tih situacija sa tako mladjim konobarima i pomocnim,onaj dodje napusen,ne zna gdje bije,drugi se znoji tako kao ti sto kazes,pa nosa peskir oko vrata i ide do gostiju,pa mu ispadne ovo,ispadne mu ziva riba pred gostima,pa zaboravi gdej je krenuo...joj svega,ima materijala da se prica danima :D
ALi ja sam tu upoznao ekipu i evo svake godine zajedno neko iz te ekipe radi sezonu,ostali smo prijatelji za zivota,cujemo se stalno i mimo sezone i plus zajedno radimo ili u grupi po 2-3 kod jednog a 2-3 kod drugog.
Kao i sve u zivotu,ima i dobrih i losih stvari.
Ali sada obzirom na iskustvo,mogu birati i da manje radim i da radim u boljim/opremljenijim objektima i tako,pa se mogu pogoditi uslovi i bolji.
Evo prosle godine cu ti samo reci da sam od tri ipo mjeseca,preko tri mjeseca svaki dan provodio na plazi po 3-4 sata,suncanje,kupanje,hladovina i sa plaze na posao 5-6 sati i kuci :D
Radio od 12-15h i onda pauza od 15-18h i onda od 18-22/23h,jer se u 23 sve zatvara i fajront je :D
Plata bila ista kao i kada sam prve godine ginuo po 12 sati :D
User avatar
TriDe
Posts: 53
Joined: 12/10/2021 10:24

#121 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by TriDe »

zippoo87 wrote: 08/05/2023 22:54
Prva sezona je i meni bila najteza ali i najbolja nekako,bilo tih situacija sa tako mladjim konobarima i pomocnim,onaj dodje napusen,ne zna gdje bije,drugi se znoji tako kao ti sto kazes,pa nosa peskir oko vrata i ide do gostiju,pa mu ispadne ovo,ispadne mu ziva riba pred gostima,pa zaboravi gdej je krenuo...joj svega,ima materijala da se prica danima :D
Kralju samo sam ti ovaj dio isjekao da se prijestim nekih stvari i ismijem. :lol: :lol:

Pa dobro, nikad ne bih blatio posao sam po sebi, jer bit iskusan i spretan konobar zahtijeva veliko umijeće.

Problem je nešto drugo, što smo se u većini i složili. Jer gazde su barem 85 % otpad teški, znači deponija.

Drago mi je da ti ide, radiš kako vidim dvokratno i eto, ali u biti želim ove koji idu prvi put da upozorim da se spreme ama baš na sve.

:thumbup:
zippoo87
Posts: 16285
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#122 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by zippoo87 »

TriDe wrote: 08/05/2023 23:06
zippoo87 wrote: 08/05/2023 22:54
Prva sezona je i meni bila najteza ali i najbolja nekako,bilo tih situacija sa tako mladjim konobarima i pomocnim,onaj dodje napusen,ne zna gdje bije,drugi se znoji tako kao ti sto kazes,pa nosa peskir oko vrata i ide do gostiju,pa mu ispadne ovo,ispadne mu ziva riba pred gostima,pa zaboravi gdej je krenuo...joj svega,ima materijala da se prica danima :D
Kralju samo sam ti ovaj dio isjekao da se prijestim nekih stvari i ismijem. :lol: :lol:

Pa dobro, nikad ne bih blatio posao sam po sebi, jer bit iskusan i spretan konobar zahtijeva veliko umijeće.

Problem je nešto drugo, što smo se u većini i složili. Jer gazde su barem 85 % otpad teški, znači deponija.

Drago mi je da ti ide, radiš kako vidim dvokratno i eto, ali u biti želim ove koji idu prvi put da upozorim da se spreme ama baš na sve.

:thumbup:
Za pocetnike imam samo jedan savjet i svi kojima sam ga dao su uspjeli izgurati sezonu a i meni je pomoglo puno,posebno prve godine a i poslije.
Na sezoni se radi i zivi DAN za DAN i kada zavrsis dan ,iksiras ga u svojoj glavi i vozis dalje ,da slijedeci izguras i tako dan za danom,sedmica za sedmicom i prodje.
Ako je i bilo nesto negativno taj dan,to do sutra zaboravis i opet se nafuras na pozitivu i guras dalje.
Ako pocnes odmah u glavi da razmisljas kada ce ovo proci,ili da potrosis pare koje jos nisi ni zaradio,u slijedecih par dana si vec na povradku kuci :D
Psiha je na sezoni najbitnija,jer su juli i avgust bas surovi i ludnica je,bukvalno se ne zna ko gdje bije i tu mnogi puknu...neki jer nisu naucili raditi toliko,neki psihicki ili se pocnu svadjati sa kolegama,sefovima,vlasnicima,neki zafuntaju sa gostima ,neki se pobiju i svega bude :D
Zato,samo dan za danom ,to je cilj...izgurati danas a sutra idemo opet "jovo nanovo" :D
User avatar
Domaci izdajnik
Posts: 6581
Joined: 18/07/2012 20:32
Location: Peta kolona
Horoskop: Vodokotlić

#123 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by Domaci izdajnik »

Image
zippoo87
Posts: 16285
Joined: 13/05/2009 19:04
Location: TK

#124 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by zippoo87 »

Lajavikrelac wrote: 09/05/2023 17:18 Image
Sa grupe "gastarbajter" na FB

"38.000 Gastarbajtera iz Nepala, Filipina, Indije...je samo u 2023 doslo u Hrvatsku na rad! Brutalno! I svake godine je vise i vise! Mislim neka ljudi nek rade, zaradjuju i salju svojim."
Ima i video sa rtl.hr
HelaS
Posts: 7555
Joined: 22/09/2018 13:21

#125 Re: Sezonski posao u Hrvatskoj - sve o svemu

Post by HelaS »

zippoo87 wrote: 09/05/2023 23:49 "38.000 Gastarbajtera iz Nepala, Filipina, Indije...je samo u 2023 doslo u Hrvatsku na rad! Brutalno! I svake godine je vise i vise! Mislim neka ljudi nek rade, zaradjuju i salju svojim."
Ima i video sa rtl.hr
Da nije prevelik taj broj :?
Post Reply