zippoo87 wrote: ↑02/05/2023 20:31
sehohari wrote: ↑02/05/2023 18:10
Svi ovdje većinom pišete o konobarima ili kuharima.
Pitam se, ima li se ikakve mogućnosti za naše ljude da se zaposle možda i kao recepcionar i sl. ili je to rezervisano za domaće? Kontam, ima raje i kod nas što barata stranim jezicima...
Ima...znam djevojku iz mog grada,radi na recepciji na Losinju,cura engleski prica vrhunski,profesorica je engleskog a tamo radi sezonu ali je mislim na ugovoru cijelu godinu.
Sto se tice ovih zadnjih par postova i zarada sto neki pisu...to je daleko ispod prosjeka ovog sto sam ja radio i ovi sa mnom,bilo konobari,rostilj majstori ili sankeri.
Dakle moja prva sezona plata 1000eura plus bili jos neki bonusi i baksisa isto par stoja eura mjesecno.Imao sam internet u kuci i u restoranu,hrana 2 obroka,dorucak i kafu sam pio kuci...kafa i 2 kriske tosta,to sam najcesce jeo.
Pare sam trosio na voce i na pivo,koje sam placao u restoranu po nabavnoj cijeni i kuci ako sam nosio.
Nisam uopste morao puno trositi ali opet se potrosi koja stoja eura mjesecno,jer ja nisam neko ko ce biti zeljan icega i ko ce se patiti.
Smjestaj je bio jedna cijela kuca za nas 4-5 u 2-3 apartmana...ono nista posebno,stara gradnja kuce,prije nas zivio djedica neki i umro i kcerka iznajmila cijelu kucu...meni nije smetalo,bitan mi je krevet dobar i wc...kuhao nisam nista,osim vodu sto prokuham za kafu
A zarade rostilj majstori su 1500+ eura,konobari su isto bili plata 1000eura ali baksisa kao u prici,plus klepe sebi svaki dan po 50ak eura mimo baksisa,top....2500-3000 eura izadju.
Hrana je bila onako...mislim jede se,ima i kolicinski i salata i rostilj i svega ali cijelo ljeto jedes 10 jela pa ti se sve zgadi .
Ima i svinjetine ali ako neces,kazes daj pileci file,file ribe ,cevape ili tako nesto.
Iskreno ja za te plate od 800 eura o kojima neki pisu,ne bi otisao nikada,jer se to ne isplati...sve ispod 1300-1500 eura da vratis kuci za mjesec je slabo isplativo...dakle da vratis kuci a ne ukupno da zaradis.
I ovo je neka pocetna zarada dole i minimalna...sada za ovu sezonu su vec i konobari pocetna 1300-1500,sakeri isto oko 1500eura,Rostilj majstori 1800+ itd itd.
Spremacice soba na cijeni kao nikada do sada,peraci sudja isto fine pare zarade za 3-4 sata rada dnevno.
Samo sto ne znaju svi izgleda pronaci bolje uslove...ali evo ukratko par savjeta.
Imate po FB nekoliko grupa sa po 200000+ clanova,gdje se nude i traze poslovi.
Tu napravite svoj oglas,pismen,fin,kulturan,opisite ukratko sve sta znate i sta trazite,ostavite kontakt broj/mail i objavite oglas.Ideana objava oglasa je pocetkom mjesec aprila,jer tada vec krecu ozbiljniji restorani da traze .
Recimo uvijek prvi u lov na radnike krecu hoteli...vec u januaru i februaru i tu se mnogi zajebu,prihvate posao u hotelu za 700 eura a isti posao u privatnika moze za duplu lovu.
Onda kada se pocnu javljati zainteresovani poslodavci ili recruiteri...napravite sebi na papiric listu svojih zahtjeva sa zaradama,smjestajem,prekovremenim itd itd...dakle sve ono sto je bitno.Trazite sliku smjestaja i otvoreno kazete da cete odmah napustiti ako budu slagali nesto.I tako ne prihvatate odmah prvu ponudu,nego fino sa 4-5 obavite razgovor.Kod ovog dijela ja savjetujem pod OBAVEZNO video poziv,jer puno je lakse steci dojam o nekome kada ga vidis i cujes,nego kada si pise poruke ili mail.
Onda pitas sta on ocekuje od tebe,koji tacno posao ces raditi,da taksativno navede i sve detalje,jer ce se u 90% slucajeva desavati da cete dobiti vise posla nego ste se dogovorili,pa da onda i ti imas nesto u svoju odbranu,da kazes da se niste tako dogovorili.
I nakon par razgovora i poslodavaca,vidis da li neko odgovara tebi za posao i dogovorite se.
Onda posaljes dokumentaciju za izradu boravisne dozvole i obavezno trazite neki ugovor da vam posalju na mail,jer sada su u Sengenu,mogu zatezati pa da ne bi ko ostao na granici.
A nakon odradjene jedne sezone i kada malo upoznas ljude,za slijedecu sezonu mozes odmah da se dogovoris ,jer ako si dobro odradio,biti ces trazen
Mislim,da ne idealiziram...nije idealno,bolja je opcija Njemacka i EU (austrija i tako ) ali tamo je teze doci a i ugostiteljstvu tamo se ne isplati raditi,jer sa balkana najcesce zaposljavaju Balkanci...pa to su tek prevare i sega dogadjaji,od tih tamo seljobera koji su otvorili neku kantinu ili restorancic...imam prica ovdje od prijatelja iz prve ruke...bukvalno sve goli prevaranti i budale...bolji su ugostitelji u Hrvatskoj nego u Njemackoj,sto se tice restorana.