Naslovnica wrote: ↑23/02/2023 06:53Nije do Bone, do nas je.
Kome bi u Sarajevu U2 održao koncert na Koševu, ko bi došao?
90% današnje populacije Sarajeva niti je kada čulo za U2 niti ih sluša. A pogotovu ne bi bili spremni platiti 100KM za kartu.
Narodnjaci i autotune brude su preuzeli scenu.
Uostalom, evo na temi priča kako je Bono izgradio karijeru na sadaki&co, tako da, hvala, ali mi smo ponosni i neće nam niko prosipati patetiku i na nama zarađivati pare.
Eno im Zagreb, Beograd, Ljubljana, Beč, London, Berlin, pa tamo neka prosipaju šuplju...
Imamo mi našeg Halida i Moj Ummete.
Bruce Dickinson je stvarno prosao kroz ratne vrleti da se domogne Sarajeva i nastupi ovdje, kamionom humanitarne pomoci je putovao od Splita do Sarajeva i nikada o tome nije nijednu rijec progovorio u javnosti.
Sjecam se na ovom forumu, bilo je malo ljudi koji su znali ista o tom dogadjaju.
Prica je aktuelizirana kroz clanak njegovog tadasnjeg gitariste na nekom random portalu, kojeg je Radio Sarajevo preveo i objavio na nasem jeziku.
Nakon toga Jasenko Pasic tu pricu pretvara u scenarij i snima se film koji ponovo aktuelizira pricu o svemu, gdje Bruce Dickinson dobiva titulu pocasnog gradjanina.
A evo ga sada se vraca i koncertno da nas podrzi. Dakle nikada nije nikakav publicitet ganjao kroz taj angazman, a mogao je itekako. Kada je raja ovdje ponovo iskopala taj dogadjaj, shvatili su da je godinama bio bespotrebno zanemaren i pozvali su covjeka ponovo i svaki put se rado odazvao, ne glumeci zvijezdu iako je frisko prije toga zavrsio tretmane lijecenja raka grla.
Ne glorifikujem ja Dickinsona, jer volim njegovu muziku, vec poredeci njega i karijeru Bono Voxa, covjeka koji hladno koketira sa svjetskom elitom i korporacijama (fijasko U2-a i Applea), godinama gradi karijeru humanitarca na tudjoj muci.
Sarajevu i nasoj patnji treba ambasadora, treba da se zna sta se desavalo ovdje, ali Sarajevo primjetno posljednjih deset godina odlucilo napraviti zaokret (to se manifestovalo i kroz politicke promjene), izlazeci iz uloge grada zrtve i ozivljavanju uloge jednog jedinstvenog i unikatnog grada u Evropi koji turistima ima da ponudi mnogo vise od tog jebenog rata.
Hvala Bonou jer je devedesetih skrenuo paznju na nas, zaista mu hvala, ali druze, hajde dodji da pravimo neku novu historiju zajedno, napravite novi koncert. Njihove turneje su redovno rasprodate i te dvorane ne pune samo lokalci.
Evo Sting je bio s njim tada 1997. godine na Kosevu kao gost samo i evo dosao ponovo, napravio koncert, proslavio rodjendan ovdje, izgotivio se pravo i nije radio koncert u gajret, vec je uredno placen bio kao i svako drugi. Dickinson isto tako dolazi, sa pravo zanimljvim muzickim projektom, isto ce biti uredno placen i on i ti sto dolaze s njim.