Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Locked
Šunj

#1676 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Šunj »

Pronadjoh ovaj tekst pa rekoh sebi da bi forumasi trebali da to procitaju:

Code: Select all

https://www.facebook.com/808445659211010/photos/a.808450669210509.1073741828.808445659211010/808809532507956/?type=1&fref=nf
Image

PISMO IZ DŽENETA

Ja se zovem Nerdin Ibrić, rođen sam u mjestu Kučić Kula kod Zvornika 1991.g., od oca Sejfe i majke Halime. Mog rahmetli babu Sejfu nisam uspio ni zapamtiti, jer sam imao samo godinu dana 01.06.1992.g., kada su njega, uz ostalu mnogobrojnu mušku rodbinu sa njegove i mamine strane, u grupi od 750 civila Bošnjaka iz Džulića, Klise i Kučić Kule, genocidne fašističke TERORISTIČKE skupine četnika, odveli na lokaciju Bijeli Potok, te ih na najsvirepiji način likvidirali. Mene su tada oteli sa majčinih grudi, te od silnog doživljenog šoka, ja nikad nisam ni uspio saznati gdje sam proveo narednih godinu ipo dana, i to je ostavilo trajnu prazninu i veliku traumu u mom razvoju kao djeteta. Samo Allahovom džšh., milošću i odredbom, vratiše me iz svojih poganih četničkih ruku u majčino krilo 1994.g., te me ona, tada pod novim, pozitivnim šokom, nastavi odgajati sa puno ljubavi i pažnje, onako kako to samo majka umije i zna. Ali oči moje mame Halime nisu više bile onakve, kakve su se urezale u mojoj glavi maksuma, dok sam je dojio prvih godinu dana svoga života. Bile su prazne, tužne, unezvjerene, uvjek pune suza, i nekog straha od neizvjesnosti, da možda te četničke TERORISTIČKE horde ne prodru i do slobodne tuzlanske teritorije, gdje smo provodili izbjegličke dane, te da me opet ne otmu iz njenog naručja. Do svoje desete godine odrastao sam u izbjegličkom kampu, kao i sva ostala ratna djeca, i često sam bio sretan da bar imam majku uz sebe, jer mnogo ih je bilo bez ijednog roditelja. Naša jedina dječija igra tog vremena, je bila igra rata, gdje bi uz glasne povike „rattatta“ rafalne paljbe, pucali u zamišljenog četničkog TERORISTU i dušmana, te na taj način osvajali okupirani teritorij svoje voljene domovine Bosne, a najčešće smo izvodili ratne operacije oslobađanja koncentracionih zatvoreničkih logora, gdje doslovno puni emotivnog ushićenja, hrlimo našim zarobljenim i ponižavanim očevima, amidžama, braći i dajdžama, a sve nesvjesno podgrijavajući u nama, tu našu trajnu želju i nadu da su još uvjek živi i zdravi. Ali kad padne akšam, te dječija igra prestane, uvlačim se u izbjeglički krevet snova, te skupa sa majkom osluškujem svaki šum noći, a sve ne bi li se odnekud pojavio babo Sejfo, pa nas izgrlio i izljubio sa željom, da se više nikad ne rastanemo.

Majka je o babi Sejfi uvjek govorila sve najljepše. Da je bio čestit insan, pun ponosa, vrijedan, gledao svoja posla, i nikom nikakvo zlo nije nikad učinio. I ta jedina babina slika koju smo imali, i koju sam po hiljadu puta prevrtao u rukama, govorila je upravo tako o njemu, te nam nikako nije moglo naleći u glavu, kako neko može tek tako doći, i u nepoznato odvoditi mirne ljude, civile, koji nikom ništa nažao nisu učinili. Nada da je babo živ je nestala 2001.godine, kada su njegove kosti, uz mnoštvo drugih, od strane TERORISTA pobijenih nedužnih Bošnjaka, pronađene u masovnoj grobnici, te sam ga ja tada i takvog, samo kao hrpu kostiju, napokon i upoznao. Da.., moj otac Sejfo, je bio samo jedna obična hrpa kostiju! Ali ja ga volim baš takvog. Volim tu svaku kost njegovu više od svega ovodunjalučkog. I za svoga života, ništa ljepše niti vidjeh, niti doživjeh. Jer te kosti…., pa TO SAM JA! Svom babi Sejfi sam sa deset godina, ali u cjelosti pun osjećanja kao odrastao muškarac, klanjao dženazu u našem rodnom mjestu, i taj trenutak je bio i preloman u želji za povratkom na svoj toprak, te smo se te godine majka i ja vratili u Kučić Kulu, i obnovili spaljeni i porušeni dom.

Naš povratak, i moje dječačko odrastanje u genocidnoj sredini, je bilo puno svakodnevnih psiholoških trauma, sa kojima sam se nosio kao pravi gazija pun samopoštovanja, i bez bilo kakvog straha od te kukavičke srbadije, iako susretati svaki dan TERORISTE GENOCIDAŠE, nije bilo nimalo lahko. Ići u školu i učiti o Svetom Savi, srpskoj historiji, i o tome da su „krivci za rat“ Alijini mudžahedini i islamski fundamentalisti, nije bilo ni lahko ni ugodno. Gledati u lica ubica moga oca, a koji i dalje uživaju sva prava koja im nesebično daje njihova genocidna tvorevina, stvarno sam podnosio junački. Ali najgori osjećaj neizvjesnosti i poniženja je, kada treba otići u stanicu policije zbog vađenja ličnih dokumenata. Samo administrativno maltretiranje bi i ja i majka otrpili sa lahkoćom, samo da nije onih njihovih poganih pogleda iz očiju, a u kojima se vidi kontinuirana začuđenost sa pitanjem; „Pa kako vi balije ostadoste živi“??! I tako već četrnaest godina živimo svaki dan, dok država štiti zločince i ubice, dok država ne priznaje ni genocid, niti štiti prava onih koji su preživjeli genocid.

Neki dan smo se u Bijelom Potoku skupili, da se podsjetimo i skromno obilježimo, te proučimo El-Fatihu za duše naših nedužno pobijenih 750 sugrađana, među kojima je i moj babo, te ostala mnogobrojna rodbina. I istinski je bolna činjenica i saznanje, da taj skup nije propratio, niti bilo kakvu vijest objavio ni jedan državni niti federalni tv medij, ili novinska agencija. Jer od mnoštva tih i takvih tužnih datuma sa cca hiljadu mrtvih Bošnjaka.., "razumljivo je" da to i nije neka vijest. Ali zato su svi gromoglasno najavili Dodikovu Deklaraciju o samostalnosti genocidne tvorevine! Eeee…, tek tada se u meni pojavilo ono neko zatomljeno čudno osjećanje koje se zove STRAH! Ali ne strah za mene! Nego strah za moju majku da joj opet TERORISTI ne bahnu na kućna vrata. Strah za ono malo mojih preživjelih komšija, da ih opet ne odvedu na Bijeli Potok. I strah od neke nove SREBRENICE! I strah da nam opet ne ruše džamije, i da ne prekopaju mezar mog rahmetli babe, te i ono malo kostiju njegovih raznesu kao zvijeri i hijene! Strah za moju domovinu Bosnu! E pa neću taj i takav osjećaj straha da nosam, i to mora prvo shvatiti i ubica mog oca Dragan Đurić, a samim time i Dodik, kao i svi ostali TERORISTI GENOCIDAŠI ! Kad sam se parkirao ispred policijske stanice u Zvorniku, ubica mog rahmetli babe Sejfe, je jedva dočekao da mi može opet nešto braniti, ili narediti. E pa prvo sam mu verbalno roknuo mater četničku, da shvati da ću se ja na svojoj zemlji parkirati gdje hoću, i kad hoću, pa sam ga tek onda poslao tamo, gdje je on 92-95 te, slao na hiljade nedužnih. A one zlikovce, Željka i Stevu, nisam ni naumio ubiti, nego im samo pokazati šta je STRAH UŽIVO, kao i miris vlastite krvi, a sve kako bi bili živi svjedoci odvraćanja svoje ostale povampirene srpske braće, od nekog budućeg genocida i TERORISANJA mirnih građana.

I sad svi znaju da ja nisam terorista. Ja sam gazija i šehid za one ponosite Bošnjake, koji znaju razlikovati pravdu od krivde. Hvala mojoj braći koji me spustiše u kabur, kraj mezara moga rahmetli babe Sejfe, i hvala svima koji su mi došli na dženazu. Hvala i onima koji na državni „Dan žalosti“ teroristu četnika ne žališe, nego moje ime u lijepom spomenuše. Hvala svima koji mojoj majci Halimi, riječi utjehe uputiše. Hvala velika onima, koji će mojoj smirenoj duši El-Fatihu, ili Jasin-i-šerif proučiti. Mahsuz selam iz dženeta!

Vaš; Nerdin Ibrić

Jasna Adnan Stalno neka prica o terorizmu zataskava genocid nad muslimanskim narodom...dokle vise...trebamo svi da ustanemo protiv jednog ciljano osmisljenog metoda unistavanja jednog naroda,da stanemo uz nase kao sto "ovi drugi" stoje uz svoje.Zalosno...sve se ud...See More
Like · Reply · 8 · Yesterday at 2:52pm
1 Reply

Samo Azra Neka ti alah da dragi dzenet...ja sam drugo dijete koje su cetnici razdvojili od roditelja..moju majku su odveli moje komsije koje imenom i prezimenom znam sviju...u 1h noci su upali i odveli je u Bos.Dubici...a oca mi u Glini mucili 19.mjeseci...ovo je moja izjava a po nene neka dodju...spremna sam....
Like · Reply · 27 · Yesterday at 12:26pm

Nihad Žigić Same suze krenuše
Nek je haram svakom ko zaboravi i oprosti
Like · Reply · 41 · Yesterday at 10:39am

Hasija Ibric El fatiha
Like · Reply · 9 · Yesterday at 10:38am

Izberovic Amina Da ti Allah podari Dzennet
Like · Reply · 9 · Yesterday at 10:12am

Firzeta Jakupovic El Fatiha dijete drago. Ko nije prosao sto si Ti tesko da ovo moze potpuno razumjeti.
Like · Reply · 24 · Yesterday at 9:44am

Fatima Ceric Beglerovic zalosno jadno dijete nikakav mu zivot nije bijo i nista nije prozivijo STA RECI
Like · Reply · 9 · Yesterday at 1:25am

Amir Hajrić El Fatiha
Like · Reply · 1 · 6 hours ago

Nihada Dilaver- Batic El -Fatiha
Like · Reply · 1 · 17 hours ago

Nizama Kastrat El Fatiha
Like · Reply · 5 · Yesterday at 9:56am

Elvedina Krak El fatiha
Like · Reply · 2 · Yesterday at 9:12am

Mirfat Munira Camovic El fatiha dati allah podari dzenet
Like · Reply · 2 · Yesterday at 9:01am

Armin Cirkic El -Fatiha
Like · Reply · 2 · Yesterday at 8:55am

Fata Nurkovic El fatiha
Like · Reply · 2 · Yesterday at 8:48am

Almir Jakupovic El-Fatiha !
Like · Reply · 2 · Yesterday at 8:43am

Semka Basic El Fatiha
Like · Reply · 2 · Yesterday at 8:38am

Senada Halilagic Sejdic El fatiha, ,isplaka se citajuci
Like · Reply · 4 · Yesterday at 6:44am

Fatime Mujo Rizvic elfatiha
Like · Reply · 2 · Yesterday at 1:36pm

Ernad Erko Visnjic el fatiha
Like · Reply · 2 · Yesterday at 10:26am

Senada Jamakovic El Fatiha
Like · Reply · 2 · Yesterday at 10:17am

Alisa Mesinovic El fatiha
Like · Reply · 2 · Yesterday at 8:04am

Ajsa Ajsa El Fatiha..zaomi je tvoje mladosti da ti dragi Allah da lijepi dzenet
Like · Reply · 4 · Yesterday at 7:37am

Esmina Kahrimanovic El Fatiha
Like · Reply · 3 · Yesterday at 5:24am

Benjamin Žužo El-Fatiha
Like · Reply · 3 · Yesterday at 1:33am

Jasminka Elfarrah Salkanovic Rahmet mu dusi,molim Allaha da sa svojim babom u Dzennetu uziva,da mu Allah nadoknadi bol,tugu.Njegovoj majci da Allah podari sabur i zdravlje,zaista joj nije lahkoSada bi svi trebali stati uz nju,da joj mi svi budemo sinovi i kcerke.
Like · Reply · 11 · Yesterday at 3:46pm

Mirsad Begic sejbere jedi govna nek tvoje djete prezivi tako ko on pa cu te ja onda pitati svi zlocinci u zatvor
Like · Reply · 5 · Yesterday at 4:01pm

Sultanija Ljepa Damu dragi Allah podari lijepi dzenet ,aMami Halimi sabur on je pokazo svima zakon serijata samo vrati zlo u onoj mjeri kolko tije naneseno .on samo zna i dragi Allah kako je zivio svoji 23 godine .
Like · Reply · 4 · Yesterday at 2:16pm

Narcis Derim Svrsic Vtf Mrtav čovjek napiso pismo i zahvalio se svima koji su mu bili na dzenazi???????? E svašta
Like · Reply · 3 · 18 hours ago · Edited

Ibrahim Senicak El fatiha
Like · Reply · 1 · Yesterday at 6:39am

Adnan Velic da mu Allah dragi podari dzennet i milost svoju....i da nas sviju sjedini u dzennetu jednog dana..amin
Like · Reply · 1 · Yesterday at 12:00pm

Sayra Selmanovic El Fatiha
Like · Reply · Yesterday at 2:47pm

Saima Salkanovic Neka ti dragi allah podari dzenet da bar tamo zivis kad ti ovdje zivot unistise gamad cetnicka
Like · Reply · Yesterday at 5:58pm · Edited

Min Ella El fatiha
Like · Reply · Yesterday at 11:17am

Mirsad Decevic El Fatiha Gazijo. .
Like · Reply · Yesterday at 5:06pm

Tar IK i ovo kao on napisao ili opet neko na racun drugog zaradjuje pare. sramota kakav smo narod postali
Like · Reply · 7 hours ago

Mensija Mujkic Majko zelim ti puno snage da to izdrzis a sram da bude Izetbegovice pokrali su tolike pare a jadno dijete tolike muke prezivilo sabur El Fatiha
Like · Reply · 10 hours ago

Vila Bajrovic El Fatiha
Like · Reply · Yesterday at 1:17pm

Lejla Alic Sehovic El Fatiha
Like · Reply · 19 hours ago

Muška Šestović El fatiha
Like · Reply · 8 hours ago

Adem-namko Catak El fatiha
Like · Reply · Yesterday at 11:58am

Toni Alma Shamolli El Fatiha
Like · Reply · Yesterday at 4:04pm

Samira Mujkanovic EL - Fatiha da mu dragi Allah da lijep dzenet Amin
Like · Reply · 20 hours ago

Merjj Ema
Like · Reply · Yesterday at 11:17am

Halima Jarčević El fatiha
Like · Reply · 19 hours ago

Muniba Cirak Dijete drago kako se napatilo da mu Allah podari Dzenet a zao mi je njegove mame kako ce to sve podnijeti da joj Allah podari sabur
Like · Reply · 2 hours ago

Nap Napreljac Allah mu rahmetelje
Like · Reply · 17 hours ago

Nedzmija Kasimovic-Karisik El fatiha
Like · Reply · 23 hours ago
Last edited by Šunj on 03/05/2015 18:20, edited 1 time in total.
Skijaš

#1677 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

insomnia78 wrote:
Skijaš wrote:
insomnia78 wrote:Pa u tome i jeste kvaka
Ne mozes mjenjati pravila jer su ona, nepromjenjivost i nepogrjesivost Kur'ana, sama srz vjere
Dakle, u današnjim je ratovima u redu zarobljene vojnike i civile na koje naiđeš uzimati za robove ?
Ako tako pise u Kur'anu onda, za muslimane da
Znači nije problem vehabizam, problem je islam ?
insomnia78

#1678 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

Islam, kao i ostale monoteisticke religije, nije liberalan i nema mjesta a ni osnove za nadogradnju
Imas Kur'an, imas hadise i sunet poslanika i podtupaj po tome
Sva odstupanja od istih nisu islam

Niti jedna religija se "ne uklapa" u danasnji nacin zivota
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1679 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by KatarinaKosaca »

insomnia78 wrote:Islam, kao i ostale monoteisticke religije, nije liberalan i nema mjesta a ni osnove za nadogradnju

Upravo tako. :thumbup:
Skijaš

#1680 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

KatarinaKosaca wrote:
insomnia78 wrote:Islam, kao i ostale monoteisticke religije, nije liberalan i nema mjesta a ni osnove za nadogradnju

Šta društvo ima od vašeg zaključka ? Šta da se radi sa nekoliko milijardi religioznih osoba na planeti ? Neće nestati preko noći, treba li ući u konfrontaciju s njima, otjerati ih na sela kao što je Maoča ili pomoći im da prilagode svoja uvjerenja modernom životu ?
animals

#1681 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by animals »

KatarinaKosaca wrote:

Ali ima oni koji se donekle prilagodjavaju, i ne traze od ljudi da zive kao
sto su zivjeli prije 2000 god..
dok to Islam izgleda bas trazi..
insomnia78

#1682 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

Skijaš wrote:
KatarinaKosaca wrote:

Šta društvo ima od vašeg zaključka ? Šta da se radi sa nekoliko milijardi religioznih osoba na planeti ? Neće nestati preko noći, treba li ući u konfrontaciju s njima, otjerati ih na sela kao što je Maoča ili pomoći im da prilagode svoja uvjerenja modernom životu ?
Pa, eto ti pokusaj, tu reformu i prilagodjavanje islama, pa nam javi kako je proslo
GeeTnT

#1683 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by GeeTnT »

Image
emmir1

#1684 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by emmir1 »

Da je Nerdin rahmetli uletio i rekao ovo vam je za mog babu i poroko ih, onda bi ovaj gore tekst imao smisla.

Nerdinova majka na tv je rekla da se družio sa vehabijama i da su ga zaveli.

Ja sam vjernik i klanjam se Allahu , no ovo što vehabije rade nije ono što su mene učili.

U dzamiju idem od svoje 7. ili 8. godine .

Vehabije i taj neki šerijet su opasnost za Bosnu i njezin opstanak u istoj mjeri kao četnici i ustaše
Hafis

#1685 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Koje crne ustaše? De mi nabroj par opasnijih likova, osim onih HSP-ovaca iz platforme.
Trenutno je jedan oblik ekstremizma najveća prijetnja za BiH, ali i ubuduće, a inače možemo otvoriti temu o nacionalističkim pokretima iz bliže prošlosti.
palermo

#1686 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by palermo »

Hafis wrote:Koje crne ustaše? De mi nabroj par opasnijih likova, osim onih HSP-ovaca iz platforme.
.
U tome i jeste problem. Što ih ne možeš nabrojati.

Nadam se da shvataš šta sam hotio reći.
Hafis

#1687 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

palermo wrote:
Hafis wrote:Koje crne ustaše? De mi nabroj par opasnijih likova, osim onih HSP-ovaca iz platforme.
.
U tome i jeste problem. Što ih ne možeš nabrojati.

Nadam se da shvataš šta sam hotio reći.
Slabo.
Samo hoću reći da je termin ''ustaša'' toliko prostituiran i doživio takvu delvavaciju (u određenim dijelovima zemlje) da je njegova upotreba jednostavno izgubilo svaki smisao i izaziva smijeh...nešto poput ''fašizma'' ili ''multietničara'' i sl.
Nadam se da shvaćaš što sam želio reći?
sinuhe

#1688 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by sinuhe »

A nezgodna situacija. Danas imamo vehabije ali zaista nema ovih drugih. Kud bi, sta bi :-)
Hafis

#1689 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

sinuhe wrote:A nezgodna situacija. Danas imamo vehabije ali zaista nema ovih drugih. Kud bi, sta bi :-)
Hebat ga...to su stari nacionalizmi, takvih je bilo i u Europi od kako postoji izraz nacionalizam.
Ovo je ipak nešto novije na ovim prostorima, izazovnije a još je u adolescentnoj fazi.
palermo

#1690 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by palermo »

Hafis wrote: Slabo.
Samo hoću reći da je termin ''ustaša'' toliko prostituiran i doživio takvu delvavaciju (u određenim dijelovima zemlje) da je njegova upotreba jednostavno izgubilo svaki smisao i izaziva smijeh...nešto poput ''fašizma'' ili ''multietničara'' i sl.
Shvatam ja tebe, ali problem je što ti ne možeš napraviti ideološku ili bilokakvu razliku u stavovima između ustaša i onih drugih (kojih sasvim sigurno ima). Suviše ste se približili, suviše sličite
Hafis

#1691 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

palermo wrote:
Hafis wrote: Slabo.
Shvatam ja tebe, ali problem je što ti ne možeš napraviti ideološku ili bilokakvu razliku u stavovima između ustaša i onih drugih (kojih sasvim sigurno ima). Suviše ste se približili, suviše sličite
Evo ti živiš u Mostaru. Kada bi se izumio neki mjerni aparat za ''nacionalizam'' i kada bi mjerili, uvjetno rečeno ''dvije strane'' - ima li kakve razlike danas? Čak bi rezultati možda bili veoma iznenadjujući.
palermo

#1692 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by palermo »

Hafis wrote: Evo ti živiš u Mostaru. Kada bi se izumio neki mjerni aparat za ''nacionalizam'' i kada bi mjerili, uvjetno rečeno ''dvije strane'' - ima li kakve razlike danas? Čak bi rezultati možda bili veoma iznenadjujući.
And what's point tvoga pitanja. U pitanju su dva različita sistema vrijednosti (prevashodno različita u odnosu prema državi Bosni i Hercegovini) i kao takva su nužno suprostvaljena. Dakle, komaprirrati ih nema nikakvog smisla. Oni su takvi kakvi jesu.

Ja sam ti samo odgovorio na tvoju upadicu da se ne može nabrojatai par ustaša, ne može zato što su vrijednosti toga sistema (ustaškog) inkorporirane u vrijednosti onoga što vladajuća hrvatska politička elita propovijeda. Što ćeti onda ustaše.
limeni

#1693 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by limeni »

Meni licno i mojoj porodici su CETNICI bili i ostali najveca prijetnja.
Ne znam ja gdje zive ovi kojima su tkz. vehabije prijetnja ali ja pamtim skoro samo CETNICKE AGRESIJE na Bosnjacki narod oprostit se moze ali zaboraviti vam necu nikada ni vama a ni ovim sto pravdaju genocid.
Otidjite malo u Banja Luku, Siroki, Mostar, Bilecu i vidjet ces da tamo pokajanja nema, da mrznje prema "turcima" i dalje ima mozda i vise nego 92-95. Cast pojedincima ali to je toliko zatrovano da civilizovan svijet ovo ne moze shvatiti.
Povratnici u manji entitet se svakodnevno ubijaju, sikaniraju i nemaju ni osnovna ljudska prava ali o tome se ne smije govoriti dok kada jednom Bosnjaku pukne film stvara se slika kao da je citav Bosnjacki narod kriv.
Jednom je jedan casni austijanac rekao "serbien muss sterbien" i svaka mu cast, ona je faktor nestabilnosti na balkanu vazda bila i bit ce!
Skijaš

#1694 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

emmir1 wrote:Vehabije i taj neki šerijet su opasnost za Bosnu i njezin opstanak u istoj mjeri kao četnici i ustaše
Ne vidim kako, ali recimo da jesu, šta ste vi uradili po pitanju evolucije islamskih učenja pa da omladina ne srlja u tu verziju islama od prije 15 vijekova.
Novak20

#1695 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Novak20 »

Skijaš wrote:
Novak20 wrote:
Skijaš wrote:
Obojica ignorišete jednu bitnu stvar, ljude se ne može sankcionisati dok ne prekrše neki od zakona. Svaki mehanizam treba da bude u skladu sa sistemom, a sistem ne poznaje diskriminaciju ljudi na osnovu brade. A ako je vama OK da se nekog maltretira zbog njegove vjere, onda se samo u detaljima razlikujete od islamskih radikala, podrška represiji vam je zajednička "vrijednost", a to koga treba gnjaviti je realno nebitna sitnica.

Pitanjem vehabizma treba da se bave muslimani, tj. Islamska zajednica u BiH, a ne bezbjedonosne strukture. Ono što država, ili eventualno MUP FBiH treba da urade jeste formiranje posebnog sektora koji bi se bavio identificiranjem terorističkih prijetnji u okviru globalne borbe protiv militantnog islamizma, ali samo vehabijsko tumačenje islama ne može biti sankcionisano niti osnov za maltretiranje ljudi i njihovih porodica.
Nisam protiv tvojih stavova. Naprotiv.... Zakon je zakon ali se može mijenjati ako nije dobar. Nije džaba ona narodna da nužda zakon mijenja. Naravno ako društvo procijeni da je došla voda do grla i ako ima volje za promjenama. Austrija tako promijeni Zakon o Islamu koji se nije mijenjao 100 godina.

Već skoro godinu dana povremeno pogledam jednu stranicu na bosanskom jeziku koja je očito na kursu militantnog vjerskog fanatizma. Ne tvrdim da ovo pišu vehabije. Da li ovo finansira i piše CIA, Mossad, SA, vehabije, četnici ili ustaše, nebitno je......jer je očito dozvoljeno po zakonu širiti poruke koje možda samo ja vidim kao poruke mržnje i prijetnje nevjernicima i neistomišljenicima bilo koje vrste.
Nimalo ne sumnjam da bi pisci ovih stranica bez imalo savijesti ostvarili sve o čemu pišu ali je možda do mene i mog svjetonazora....pa nisam zbog toga previše zabrinut. Večina ljudi je ipak normala.

Zabrinut sam jer nigdje ne vidjeh reakciju, nekakav zahtjev, peticiju da se nešto ovako, po meni morbidno i prijeteče, makne sa interneta a kamo li da je policija ili neka vjerska zajednica prijavila, pokušala da ukine ili ukinula ovu i slične stranice bez obzira kome pripadaju.

@Skijaš. Pogledaj malo ovo pa ako nije OK da pokrenemo kakvu inicijativu za donošenje ili provođenje zakona o preforsiranoj propagandi...... Ako je OK onda zaboravi....
18+
http://puthilafeta.blogspot.com/
http://puthilafeta.blogspot.com/2015/03 ... asima.html
http://puthilafeta.blogspot.com/2014/07 ... imske.html
Član 4.
(Ostali oblici diskriminacije)
(1) Uznemiravanje se smatra diskriminacijom u svakoj situaciji u kojoj ponašanje
vezano za jedan od navedenih osnova iz člana 2. ovog zakona ima za svrhu ili čiji je
efekat povreda dostojanstva lica i stvaranje zastrašujućeg, neprijateljskog,
degradirajućeg, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja.

Član 8.
(Sloboda izražavanja)
(1) Sve osobe imaju jednaka prava da slobodno biraju svoj etnički, kulturni, vjerski ili drugi
identitet i da ga ispoljavaju sami, ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, sve dotle dok
ne narušavaju javni poredak i moral, i dok ne promoviraju nasilje, mržnju i netoleranciju,
prema osobama ili grupama osoba koje im ne pripadaju.

Zakoni postoje, sistem postoji.
Šališ se :lol: . Još da si rekao da se zakoni poštuju i provode pa hajde. Živio bih u Diznilendu od pravne države bez dvije škole pod jednim krovom i sličnim sranjima.

Zakon o diskriminaciji je pi... dim za problem ekstremnog vjerskog piskaranja i pozivanja na mržnju čiji sam primjer gore naveo. On praktično štiti baš ove i ovakve kako god da se zovu..... Ispada da neko mrzi njih a da ih tužiš plate državi 1.000 - 5.000 KM ako si ti u pravu. Smiješno. Ima valjda "jačih" zakona koje treba doraditi i primjenjivati.
Skijaš

#1696 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Hafis wrote:Koje crne ustaše?

Pa dobro, kolega vjerovatno i ne misli na ekipu poput Francetića nego na profil ljudi koji su završili u Haagu. I ja kad kažem četnici ne mislim na bradate spodobe iz partizanskih filmova nego na umivenog Dodika i taj soj. Tako i u ovom slučaju, ne treba ti crna uniforma pored segregacije u školama, onolikog zvonika itd.
Skijaš

#1697 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Novak20 wrote:
Skijaš wrote:
Novak20 wrote: Nisam protiv tvojih stavova. Naprotiv.... Zakon je zakon ali se može mijenjati ako nije dobar. Nije džaba ona narodna da nužda zakon mijenja. Naravno ako društvo procijeni da je došla voda do grla i ako ima volje za promjenama. Austrija tako promijeni Zakon o Islamu koji se nije mijenjao 100 godina.

Već skoro godinu dana povremeno pogledam jednu stranicu na bosanskom jeziku koja je očito na kursu militantnog vjerskog fanatizma. Ne tvrdim da ovo pišu vehabije. Da li ovo finansira i piše CIA, Mossad, SA, vehabije, četnici ili ustaše, nebitno je......jer je očito dozvoljeno po zakonu širiti poruke koje možda samo ja vidim kao poruke mržnje i prijetnje nevjernicima i neistomišljenicima bilo koje vrste.
Nimalo ne sumnjam da bi pisci ovih stranica bez imalo savijesti ostvarili sve o čemu pišu ali je možda do mene i mog svjetonazora....pa nisam zbog toga previše zabrinut. Večina ljudi je ipak normala.

Zabrinut sam jer nigdje ne vidjeh reakciju, nekakav zahtjev, peticiju da se nešto ovako, po meni morbidno i prijeteče, makne sa interneta a kamo li da je policija ili neka vjerska zajednica prijavila, pokušala da ukine ili ukinula ovu i slične stranice bez obzira kome pripadaju.

@Skijaš. Pogledaj malo ovo pa ako nije OK da pokrenemo kakvu inicijativu za donošenje ili provođenje zakona o preforsiranoj propagandi...... Ako je OK onda zaboravi....
18+
http://puthilafeta.blogspot.com/
http://puthilafeta.blogspot.com/2015/03 ... asima.html
http://puthilafeta.blogspot.com/2014/07 ... imske.html
Član 4.
(1) Uznemiravanje se smatra diskriminacijom u svakoj situaciji u kojoj ponašanje
vezano za jedan od navedenih osnova iz člana 2. ovog zakona ima za svrhu ili čiji je

Član 8.
(Sloboda izražavanja)
(1) Sve osobe imaju jednaka prava da slobodno biraju svoj etnički, kulturni, vjerski ili drugi
identitet i da ga ispoljavaju sami, ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, sve dotle dok
ne narušavaju javni poredak i moral, i dok ne promoviraju nasilje, mržnju i netoleranciju,

Šališ se :lol: . Još da si rekao da se zakoni poštuju i provode pa hajde. Živio bih u Diznilendu od pravne države bez dvije škole pod jednim krovom i sličnim sranjima.

Zakon o diskriminaciji je pi... dim za problem ekstremnog vjerskog piskaranja i pozivanja na mržnju čiji sam primjer gore naveo. On praktično štiti baš ove i ovakve kako god da se zovu..... Ispada da neko mrzi njih a da ih tužiš plate državi 1.000 - 5.000 KM ako si ti u pravu. Smiješno. Ima valjda "jačih" zakona koje treba doraditi i primjenjivati.
Da postoji želja za suzbijanjem širenja mržnje, lako bi se našlo uporište u postojećem sistemu.
Skijaš

#1698 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

sinuhe wrote:A nezgodna situacija. Danas imamo vehabije ali zaista nema ovih drugih. Kud bi, sta bi :-)
Iza "drugih" su ostali genocid i udruženi zločinački poduhvat.
Novak20

#1699 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Novak20 »

Skijaš wrote:
Novak20 wrote:
Skijaš wrote:

Član 4.

Član 8.
(Sloboda izražavanja)

Da postoji želja za suzbijanjem širenja mržnje, lako bi se našlo uporište u postojećem sistemu.
OK. Jasno. Razumijem. Hvala na odgovoru.......... Samo gdje nas sve ovo vodi?
Kikibombona

#1700 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Kikibombona »

Skijaš wrote:
Treba promovirati ateizam!

Svima nama u BiH bi bilo bolje da narod ne praktikuje semitske religije.
Locked