kvins3 wrote:Ja se omišljam između vetrine i medicine.Šta je isplatnije a šta teže?
Ja msm da se ipak vetrina ne može mjeriti sa medicnom po težini.
Ja znam za nekoliko prelazaka sa medicine na veterinu, obrnuto ne. Svaki ima svoju tezinu, presudne su radne navike i afinitet, veterina je ipak laksa kod nas, dok u razvijenom svijetu ta razlika gotovo ne postoji.
Sto se posla tice, trenutno u struci zavrsava mali broj svrsenih studenata, ima ih puno u farmaceutskim kucama i raznoraznim predstavnistvima medicinske i slicne opreme. Naravno, moze se otvoriti privatna praksa, ali je za to potrebna povelika gomila para. Takodje, osim u Sarajevu, nisu pare u cukama i macama, vec treba stala, krava, klaonica i slicno, pa i to treba uzeti u obzir.
S druge strane, da u nasim institucijama vlasti ozbiljno zele u EU, za ispunjenje svih obaveza samo iz ove djelatnosti, nedostajalo bi nam veterinara, tolike su obaveze. Takodje, nedostaje veterinara u laboratorijama,institutima,granicnoj sluzbi,inspekcijama, ali se obicno na njima stedi jer u sustini mnogi nemaju kompletnu sliku, niti djelokruga rada, niti ozbiljnosti tog posla. Da ne pricam o veterinarskom lobiju, mucki veterinarske komore i privatizaciji u tom sektoru, gdje lovci u mutnom cekaju vec nekoliko godina.
U svakom slucaju, sretno !