Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
User avatar
vjeshalica
Posts: 17271
Joined: 31/03/2019 14:56

#1 Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by vjeshalica »

https://istraga.ba/skandaozan-dokument- ... traze-upi/




Upis djece sa poteškoćama razvoju u sarajevske vrtiće narušio bi reputaciju Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, navedeno je u skandaloznom dokumentu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo dostavljenom Općinskom sudu u Sarajevu.


Image

Pred ovim sudom, naime, mjesecima se vodi spor tokom kojeg samohrana majka iz Sarajeva M.M. pokušava natjerati vlasti Kantona Sarajevo da dopuste njenoj kćerki i njenom sinu, djeci sa poteškoćama u razvoju, upis u javni ili privatni vrtić. U martu ove godine, Općinski sud Sarajevo donio je rješenje o izricanju mjere osiguranja.

“Nalaže se prvotuženoj-prvoprotivniku (Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS) i drugotuženoj-drugoprotivniku mjere osiguranja (Predškolski centar Skipy) da odmah, a najkasnije u roku u roku osam dana osiguraju uvjete za prihvat i boravak malodobnih M.A. i M.D. u vrtiću, odnosno u predškolskoj ustanovi u koju su djeca upisana, uz poštovanje svih potreba djece”, navedeno je u Rješenju Općinskog suda u Sarajevu donesenom 29. marta ove godine.

Image

Kanton Sarajevo se žalio i Kantonalni sud u Sarajevu dva mjeseca kasnije, 24.5. prihvata žalbu i ukida rješenje.

“Prvostepeni sud nije odredio na koji način će se izvršiti određena mjera osiguranja da se osiguraju uslovi za prihvat i boravak (A.M. i D.M.) u vrtiću”, naveo je Kantonalni sud u svom rješenju.

Image

Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje Općinskom sudu u Sarajevu. Nova školska godina je formalno počela, ali odluke nema. No, mnogo spornije od toga je stav Pravobranilaštva Kantona Sarajevo koje je 24. avgusta ove godine poslao dopis Općinskom sudu u Sarajevu kojim odgovara na prijedlog određivanja mjere osiguranja.

“U slučaju da postupajući sud, i pored svih iznesenih navoda i dokaza protivnika osiguranja predmetni prijedlog ocijeni osnovanim, prvoprotivnik osiguranja (Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo) zahtijeva da sud naloži predlagateljima osiguranja (samohrana majka dvoje djece sa poteškoćama u razvoju) da u roku koji odredi sud daju jemstvo u iznosu od 5000 KM za štetu koja bi prvoprotivniku osiguranja (Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS) mogla nastati određivanjem predložene mjere, a koja se između ostalog ogleda u potencijalnoj negativnoj reputaciji i percepciji kojoj bi bio izložen prvoprotivnik osiguranja (Ministarstvo za razvoj ovim predmetom, odnosno određivanjem predložene mjere osiguranja te potencijalnim prilivom dodatnih zahtjeva od drugih privatnih predškolskih ustanova i/ili roditelja djece s poteškoćama u razvoju”, navedeno je u dopisu Pravobranilaštva KS koje zastupa interese Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Dakle, upis djece sa poteškoćama u razvoju bi “donio negativnu reputaciju Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo” i potaklo bi roditelje druge djece sa poteškoćama u razvoju da traže upis u javne ili privatne vrtiće.

Sada ćemo ukratko o samom slučaju. Samohrana majka dvoje djece s poteškoćama u razvoju prošle je godine pokušala upisati djecu u sarajevske vrtiće koji se nalaze u EMIS sistemu. Kako na području dijela grada u kojem živi “nije bilo mjesta” (iako će se kasnije ispostaviti da je, ipak, bilo), majka je odlučila upisati djecu u privatni vrtić Skippy. Taj vrtić je, potom, tražio od Kantona Sarajevo da osigura osobe (edukativnog asistenta) koje bi se brinule o djeci sa poteškoćama u razvoju. Kanton Sarajevo nije reagirao. Majka je, potom, pokrenula spor protiv Kantona i Skippya tražeći da se poštuje Pravilnik o inkluzivnom obrazovanju.

“Ukoliko u cilju ostvarivanja prava i/ili usluga neophodnih za napredovanje djeteta, kao oblik razumne prilagodbe u smislu člana 24. Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, a nakon procjene i izrade IPP.a odgovarajućeg nivoa, stručni tim ustanove ili centra ustanovi da je djetetu potrebna dodatna podrška, ustanova, odnosno centar Ministarstvu podnosi Zahtjev za pružanjem dodatne obrazovne podrške”, navedeno je u Pravilniku o inkluzivnom obrazovanju.
Štaviše, direktno je propisano da Kanton mora osigurati edukativnog asistenta.

Dakle, Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS dužni su bili vrtiću Skippy osigurati edukativnog asistenta za dvoje djece sa poteškoćama u razvoju. No, Kanton je odbio. Majka je, rekosmo, pokrenula sudski spor. Nova školska godina je počela, ali sudska odluka nije donesena.
User avatar
Satori
Posts: 559
Joined: 05/06/2016 21:46

#2 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by Satori »

Inkluzija je mrtvo slovo na papiru. Zbog:
- hronicnog manjka edukatora/defektologa,
- neprilagodjenog postojeceg kadra (uciteljice i tete u vrticima koje nemaju znanja, vremena, sposobnosti, mogucnosti...volje?) da se posebno posvete djeci sa teskocama,
- problematike zaposljavanja asistenata (premalo se placa, ugovori prekratko traju, to su rijetko osobe obucene za rad sa djecom s teskocama u razvoju)
- rasporeda rada sa ostalom djecom (konkretno u slucaju vrtica, prevelike su grupe da bi mogle podnijeti jos i djecu s teskocama u razvoju). Njemacka ima npr.propisanu kvadraturu i velicinu grupe, ako se ne varam 14 djece urednog razvoja + 1 sa teskocama), kod nas nije tako.

Tesko je dobiti asistenta za skolu, a kamoli vrtic.
User avatar
vjeshalica
Posts: 17271
Joined: 31/03/2019 14:56

#3 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by vjeshalica »

Jedno je problem oko odgovarajuce osoblja, a drugo je kad zamjenica pravobranioca ne stidi se da napise da ce reputacija MO biti narusena upisom djece sa posebnim potrebama.
To su dvije dijametralno suprotne stvari.
User avatar
Satori
Posts: 559
Joined: 05/06/2016 21:46

#4 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by Satori »

Oni su samo javno napisali ono sto misle i kako se ponasaju - da su djeca sa poteskocama u razvoju i njihovi roditelji gradjani drugog reda. Diskriminacija je svakodnevna i ocita, samo je sad izasla u javnost i crno na bijelo.
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45505
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#6 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by Chmoljo »

evo i ovdje da preselimo
ovo je dio odgovora MO
Uz posebno razumijevanje izazova s kojim se suočavaju roditelji djece s teškoćama u konkretnom slučaju želimo informisati javnost da je majka M.M. djece s teškoćama u toku 2022/2023. godine putem EMIS sistema upisala svoje dvoje djece u privatnu predškolsku ustanovu, a nakon potpisivanja Ugovora s privatnom ustanovom majka se obratila Ministarstvu za odgoj i obrazovanje za obezbjeđenje podrške asistenta za njeno dvoje djece. Majka je informisana da Ministarstvo nema zakonsku mogućnost finansiranja radnika u privatnim ustanovama, čiji osnivač nije Kanton Sarajevo (Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, Zakon o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo). Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je cijeneći najbolji interes djece majci ponudilo mogućnost da upiše djecu u javnu predškolsku ustanovu u sastavu JU „Djeca Sarajeva“, jer bi Ministarstvo bilo u mogućnosti u skladu sa zakonom finansirati asistenta za djecu u javnoj predškolskoj ustanovi, čije osnivač jeste Kanton Sarajevo. Navedenu ponudu koju je Ministarstvo cijenilo da je u najboljem interesu djece s teškoćama majka je odbila i nastavila insistirati da njeno dvoje djece pohađaju ranije odabranu privatnu predškolsku ustanovu.
šta je pravobranilaštvo pokušalo to samo oni znaju. prije da se ciljalo na to da privatni vrtići na ovaj način dobijaju gratis asistente u nastavi. ovo bi se očito moglo riješiti na način da se u EMIS sistemu posebno označe vrtići koji mogu primati djecu sa poteškoćama u razvoju i onima koji ne mogu.

reko bi čovjek da djece sa poteškoćama u razvoju nije ni bilo prije 2018.
advokatica mnogo priča a malo kaže. iz ličnog iskustva znam da odgovori nisu toliko komplikovani kao što je ona predstavila. na kraju se svodi na to da dijete ne može ići u određeni vrtić jer povrati u autu. :roll:

EMIS je dosta nezgrapan i sigurno da ima stvari za popraviti, ali ovdje stvari nisu uopšte crno bijele kao što se predstavlja.

znam i primjer, vrtio se po klixu, gdje su dijete pravili autističnim zbog suludih staratelja i želje za kontrolom, samo da bi mogao imati asistenta na nastavi. i naravno, svi su bili krivi. da ne znam historiju cijele priče, još bih i nasjeo.

ne kažem da je ovdje ministarstvo u pravu 100%, ali iskreno, ne vjerujem pola toga ovoj advokatici.
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45505
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#7 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by Chmoljo »

samo da se ne zaboravi još jedna stvar: EMIS sistem nije neka platforma kojom su privatni vrtići došli pod upravu Kantona, već platforma za upis djece gdje se ti privatni vrtići subvencioniraju. to je sve.

mislim da je i to osnovni problem zbog kojeg je i nastala sva priča.

mrsko mi kopati šta kaže pravilnik kojeg spominju, pa @vjeshalica ako nađeš, postavi.
User avatar
vjeshalica
Posts: 17271
Joined: 31/03/2019 14:56

#8 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by vjeshalica »

Samohrana majka dvoje djece s poteškoćama u razvoju prošle je godine pokušala upisati djecu u sarajevske vrtiće koji se nalaze u EMIS sistemu. Kako na području dijela grada u kojem živi “nije bilo mjesta” (iako će se kasnije ispostaviti da je, ipak, bilo), majka je odlučila upisati djecu u privatni vrtić Skippy. Taj vrtić je, potom, tražio od Kantona Sarajevo da osigura osobe (edukativnog asistenta) koje bi se brinule o djeci sa poteškoćama u razvoju. Kanton Sarajevo nije reagirao. Majka je, potom, pokrenula spor protiv Kantona i Skippya tražeći da se poštuje Pravilnik o inkluzivnom obrazovanju.
Image
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45505
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#9 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by Chmoljo »

pa ponuđen je na kraju u vrtiću čiji je osnivač Kanton.
User avatar
vjeshalica
Posts: 17271
Joined: 31/03/2019 14:56

#10 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by vjeshalica »

Satori wrote: 02/09/2023 19:31 Oni su samo javno napisali ono sto misle i kako se ponasaju - da su djeca sa poteskocama u razvoju i njihovi roditelji gradjani drugog reda. Diskriminacija je svakodnevna i ocita, samo je sad izasla u javnost i crno na bijelo.
Pravobranioc zastupa interese Kantona koji svoje obaveze nece da izvrsi iz njima poznatih razloga,pa se prepucavaju po Sudovima, dok dijete trpi.
Sad su se uspalili da objasne, da ono sto je navedeno, zapravo nije tacno.
User avatar
vjeshalica
Posts: 17271
Joined: 31/03/2019 14:56

#11 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by vjeshalica »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/minista ... /230902098

Potvrdili su da je majka u školskoj godini 2022/2023. preko sistema EMIS upisala djecu u privatni vrtić te da se nakon toga obratila Ministarstvu zahtjevom za osiguranje asistenata za djecu. Poručili su joj da ne mogu osigurati asistenta u privatnom vrtiću.
"Majka je informisana da Ministarstvo nema zakonsku mogućnost finansiranja radnika u privatnim ustanovama, čiji osnivač nije Kanton Sarajevo", naglasili su.

Međutim, podsjećamo da je advokatica majke Sabina Hota Ćatović ranije izjavila za Klix.ba da je Ministarstvo zapravo zakonski dužno da osigura asistenta, bez obzira da li riječ o javnom ili privatnom vrtiću.


U Ministarstvu tvrde da su majci ponudili mogućnost upisa u vrtić javne ustanove "Djeca Sarajeva", a kako bi se mogao angažovati asistent. Također tvrde da je odbila tu mogućnost te da je insistirala da djeca pohađaju predškolsko obrazovanje u ranije izabranom, privatnom vrtiću. Uvjeravaju da u ovom slučaju nisu postupali drugačije u odnosu na ostalu djecu s poteškoćama u razvoju.
Advokatica Hota Ćatović je istakla da je majka prvobitno pokušala upisati djecu u javni vrtić u blizini mjesta njihovog prebivališta, zbog toga što jedno dijete povraća usljed duže vožnje. Ukazala je da je nakon neuspješnog pokušaja upisa u obližnji javni vrtić, bila primorana na upis u privatni vrtić koji je kantonalnom sistemu EMIS.
Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje su poručili da nisu učestvovali u prijedlogu novčane naknade za "reputacijski rizik". Napominjemo da je Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo od Općinskog suda u Sarajevu tražilo garanciju od 5.000 KM za "štetu koja bi mogla nastati" Ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo ako djeca budu upisana u javni vrtić.
toska
Posts: 2991
Joined: 26/09/2016 14:08

#12 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by toska »

Samo čisto, ko 1933.
User avatar
vjeshalica
Posts: 17271
Joined: 31/03/2019 14:56

#13 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by vjeshalica »

Papci nastavili visegodisnju praksu da odlucuju gdje ce i cije dijete biti primljeno u skolu,fakultet itd...do prije nekoliko godina nisi se mogao u srednju upisati jer je opcepoznato bilo kako se spiskovi prave za "razmazenu žgadiju ratnih i postratnih tajkuncica" i slicnih spodoba.... tako da ne iznenadjuje ovo:
Uslijedile su dodatne opstrukcije u pokušaju majke da rezerviše vrtić za narednu školsku godinu.

"Majka piše zahtjev za rezervaciju, informišući o svom slučaju, ne znajući šta će biti sa sudskom mjerom. Tražila je rezervaciju za najbliži vrtić 'Djece Sarajeva'. Ništa ne odgovaraju i ponovo ih moli. Pokušava preko EMIS-a da djecu upiše u vrtić. Neki dan smo dobili potvrdu da su u EMIS-u očigledno blokirali neke vrtiće. Imam dokaze da joj se pojedini vrtići nisu prikazivali kao opcija, nije ih mogla birati", ukazala je.

Sumnja da je neko time u Ministarstvu manipulirao, jer majka nije mogla birati vrtiće koje je navela u rezervaciji. Advokatica je nezadovoljna i obrazloženjem zašto majka nije mogla birati željene vrtiće.

"Djeca bi po svim kriterijima bila prva na svakoj rang listi, u bilo kojem vrtiću. Samo je na majci bilo da izabere vrtić. Ispostavilo se da je bilo mjesta u tim vrtićima. Od Ministarstva smo dobili potvrdu, u odgovoru na prigovor, da joj se nisu prikazivali ti vrtići. Obrazloženje je vrijeđanje inteligencije - zato što u tim vrtićima nije bila grupa djece u šestoj godini života, nego je samo bila grupa djece tri godine do polaska u školu, što je isto. Naziv grupe je do polaska u školu. Sva djeca do polaska u školu mogu se upisati. Majka je iz vrtića dobila skroz drugačije objašnjenje", rekla je.

Naglasila je da je nadležnima bila poslala opomenu pred tužbu i opomenu pred podnošenje krivične prijave, ali da se oni mjesec dana nisu oglašavali.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/od-majk ... /230902085
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45505
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#14 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by Chmoljo »

vjeshalica wrote: 02/09/2023 21:32 Papci nastavili visegodisnju praksu da odlucuju gdje ce i cije dijete biti primljeno u skolu,fakultet itd...do prije nekoliko godina nisi se mogao u srednju upisati jer je opcepoznato bilo kako se spiskovi prave za "razmazenu žgadiju ratnih i postratnih tajkuncica" i slicnih spodoba.... tako da ne iznenadjuje ovo:
Uslijedile su dodatne opstrukcije u pokušaju majke da rezerviše vrtić za narednu školsku godinu.

"Majka piše zahtjev za rezervaciju, informišući o svom slučaju, ne znajući šta će biti sa sudskom mjerom. Tražila je rezervaciju za najbliži vrtić 'Djece Sarajeva'. Ništa ne odgovaraju i ponovo ih moli. Pokušava preko EMIS-a da djecu upiše u vrtić. Neki dan smo dobili potvrdu da su u EMIS-u očigledno blokirali neke vrtiće. Imam dokaze da joj se pojedini vrtići nisu prikazivali kao opcija, nije ih mogla birati", ukazala je.

Sumnja da je neko time u Ministarstvu manipulirao, jer majka nije mogla birati vrtiće koje je navela u rezervaciji. Advokatica je nezadovoljna i obrazloženjem zašto majka nije mogla birati željene vrtiće.

"Djeca bi po svim kriterijima bila prva na svakoj rang listi, u bilo kojem vrtiću. Samo je na majci bilo da izabere vrtić. Ispostavilo se da je bilo mjesta u tim vrtićima. Od Ministarstva smo dobili potvrdu, u odgovoru na prigovor, da joj se nisu prikazivali ti vrtići. Obrazloženje je vrijeđanje inteligencije - zato što u tim vrtićima nije bila grupa djece u šestoj godini života, nego je samo bila grupa djece tri godine do polaska u školu, što je isto. Naziv grupe je do polaska u školu. Sva djeca do polaska u školu mogu se upisati. Majka je iz vrtića dobila skroz drugačije objašnjenje", rekla je.

Naglasila je da je nadležnima bila poslala opomenu pred tužbu i opomenu pred podnošenje krivične prijave, ali da se oni mjesec dana nisu oglašavali.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/od-majk ... /230902085
opet, advokatica puno priča a malo kaže.

kako se može tražiti rezervacija, pa onda ići preko EMISa? da se majka nije malo zajebala pa sada na halabuku pokušava ugurati djecu tamo gdje joj je zgodno? i to je legitimno, ali nije ok lagati da te neko ne želi primiti što ti dijete ima poteškoća u razvoju.

sumnja da je neko manipulirao ali sumnju navodi kao dokaz. uistinu, ko je upisivao preko emisa, prikazuju se samo oni gdje ti dijete može ići, u odnosu na dob. ove optužbe, ako su istinite može lako dokazati, ostaje digitalni trag svega učinjenog, tako da nema potrebe bacati se sumnjama. druga je stvar što advokatica baca crv sumnje da tamo neki službenik može nešto čačnuti i zajebati nekoga. neozbiljno je to.

meni ova priča debelo smrdi i ne znam zašto se to ministarstvo nameračilo da pored ostalih stotina djece sa poteškoćama u razvoju koja su upisana u vrtiće, baš zajebava nju i njenu djecu.
toska
Posts: 2991
Joined: 26/09/2016 14:08

#15 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by toska »

Može to tako tebi djelovati ali postavlja se pitanje, zašto bi zaposlena samohrana majka dvoje djece sa teškoćama u razvoju ganjala sa državom i sudovima?

nešto nije ok
User avatar
JoseMujica
Posts: 27607
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: škripe oko Lištice
Grijem se na: Legitimnost
Vozim: Političko Sarajevo
Horoskop: Poskok

#16 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by JoseMujica »

ovo se dešava kad sluge preuzmu principe svojih gospodara
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45505
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#17 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by Chmoljo »

Ok.

Ali MO KS u odgovoru tvrdi da oko petstotina djece pohadja vrtice, osnovne i srednje skole.

Zasto je ona posebna pa su se nesto na nju okomili i izivljavaju se, kako advokatica predstavlja?

Od petstotina ostalih.
toska
Posts: 2991
Joined: 26/09/2016 14:08

#18 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by toska »

Chmoljo wrote: 02/09/2023 22:14 Ok.

Ali MO KS u odgovoru tvrdi da oko petstotina djece pohadja vrtice, osnovne i srednje skole.

Zasto je ona posebna pa su se nesto na nju okomili i izivljavaju se, kako advokatica predstavlja?

Od petstotina ostalih.
u obične ili posebne škole i vrtiće?
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50452
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#19 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by Bloo »

Chmoljo wrote: 02/09/2023 22:00 opet, advokatica puno priča a malo kaže.

kako se može tražiti rezervacija, pa onda ići preko EMISa? da se majka nije malo zajebala pa sada na halabuku pokušava ugurati djecu tamo gdje joj je zgodno? i to je legitimno, ali nije ok lagati da te neko ne želi primiti što ti dijete ima poteškoća u razvoju.

sumnja da je neko manipulirao ali sumnju navodi kao dokaz. uistinu, ko je upisivao preko emisa, prikazuju se samo oni gdje ti dijete može ići, u odnosu na dob. ove optužbe, ako su istinite može lako dokazati, ostaje digitalni trag svega učinjenog, tako da nema potrebe bacati se sumnjama. druga je stvar što advokatica baca crv sumnje da tamo neki službenik može nešto čačnuti i zajebati nekoga. neozbiljno je to.

meni ova priča debelo smrdi i ne znam zašto se to ministarstvo nameračilo da pored ostalih stotina djece sa poteškoćama u razvoju koja su upisana u vrtiće, baš zajebava nju i njenu djecu.
Ja ne uspijevam naći u zakonu čime bih potkrijepila ovu njenu tvrdnju: ".... da je advokatica majke Sabina Hota Ćatović ranije izjavila za Klix.ba da je Ministarstvo zapravo zakonski dužno da osigura asistenta, bez obzira da li riječ o javnom ili privatnom vrtiću."

(1) Iz budžeta osnivača obezbjeđuju se sredstva za razvoj djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, finansiranje odjeljenja predškolskih ustanova u bolnicama, odjeljenja za djecu sa posebnim potrebama pri odgovarajućim zavodima, za djecu nacionalnih manjina, kao i subvencije za cijenu grijanja, komunalija, vode, električne energije, PTT usluga i RTV takse.

(2) Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo dužni su posebnim kriterijima utvrditi način osiguravanja i iznos sredstava koje obezbjeđuju za nesmetan, funkcionalan i efikasan rad predškolskih ustanova kao javnih ustanova u skladu sa ovim Zakonom i realnim mogućnostima.


Privatni vrtić nije javna ustanova.
User avatar
vjeshalica
Posts: 17271
Joined: 31/03/2019 14:56

#20 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by vjeshalica »

Njeno dijete ne treba ici u posebni vrtić. Samo treba ukljuciti asistenta, i da ide sa ostalom tako da se izrazim djecom koja nemaju zdravstvene probleme.
Nije rijec o posebnom vrticu.


Dio iz clanka:
Poslali su tri žene koje vjerovatno nisu stručne da to rade. Vjerovatno su ih nagovorili da u neovlaštenoj procjeni napišu da je u najboljem interesu djece da budu u poludnevnom boravku. Majku kontinuirano primoravaju na poludnevni sistem koji zakonski ne postoji. Za dječaka kažu da ne treba u vrtić, već u Zavod Mjedenica, što je protivno rješenju Centra za socijalni rad. Svi ljekari su kazali da trebaju u redovan vrtić, uz asistenta. Niko nije spominjao Mjedenicu", naglasila je
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45505
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#21 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by Chmoljo »

toska wrote: 02/09/2023 22:21
Chmoljo wrote: 02/09/2023 22:14 Ok.

Ali MO KS u odgovoru tvrdi da oko petstotina djece pohadja vrtice, osnovne i srednje skole.

Zasto je ona posebna pa su se nesto na nju okomili i izivljavaju se, kako advokatica predstavlja?

Od petstotina ostalih.
u obične ili posebne škole i vrtiće?
Kakve posebne skole i vrtice?
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45505
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#22 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by Chmoljo »

vjeshalica wrote: 02/09/2023 22:23 Njeno dijete ne treba ici u posebni vrtić. Samo treba ukljuciti asistenta, i da ide sa ostalom tako da se izrazim djecom koja nemaju zdravstvene probleme.
Nije rijec o posebnom vrticu.


Dio iz clanka:
Poslali su tri žene koje vjerovatno nisu stručne da to rade. Vjerovatno su ih nagovorili da u neovlaštenoj procjeni napišu da je u najboljem interesu djece da budu u poludnevnom boravku. Majku kontinuirano primoravaju na poludnevni sistem koji zakonski ne postoji. Za dječaka kažu da ne treba u vrtić, već u Zavod Mjedenica, što je protivno rješenju Centra za socijalni rad. Svi ljekari su kazali da trebaju u redovan vrtić, uz asistenta. Niko nije spominjao Mjedenicu", naglasila je
Opet, mnogo je meni tu nejasnog. Vjerovatno nisi strucne. Vjerovatno su ih nagovorili. Advokatica kreira narativ da je majka progonjena, ali nam ne objasnjava zasto.
izvrsni direktor
Posts: 9376
Joined: 20/12/2018 16:11

#23 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by izvrsni direktor »

Jel to do sad nijedno dijete sa posebnim potrebama nije islo u javne vrtice?

Je li prije ministarstvo bilo obavezno da strucni kadar stavi privatnim vrticima na raspolaganje?
User avatar
vjeshalica
Posts: 17271
Joined: 31/03/2019 14:56

#24 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by vjeshalica »

toska wrote: 02/09/2023 22:10 Može to tako tebi djelovati ali postavlja se pitanje, zašto bi zaposlena samohrana majka dvoje djece sa teškoćama u razvoju ganjala sa državom i sudovima?

nešto nije ok
Sve je krenulo od toga da su je izmaltretirali povodom vremena boravka djeteta, da ne moze cjelodnevno, vec pola.
Pa kasnije asistentom, pa poslije toga savjetima da jedno dijete salje u Mjedenicu iako ljekari nisu konnstatovali da je to potrebno.

Svaki put se nadovezuje novi kontra odgovor od strane buđetlija.
Najgori idioti su se utrpali u MO,u socijalne sluzbe,predskolsko,pedagozi mahniti nastavnici itd.
Sa njima se moras ici svadjati za svaku sitnicu i nositi papire da dokazes nesto, a one tumace po svom.
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45505
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#25 Re: Upis djece sa poteskocama u razvoju narusit ce reputaciju MO KS

Post by Chmoljo »

Bloo wrote: 02/09/2023 22:22
Chmoljo wrote: 02/09/2023 22:00 opet, advokatica puno priča a malo kaže.

kako se može tražiti rezervacija, pa onda ići preko EMISa? da se majka nije malo zajebala pa sada na halabuku pokušava ugurati djecu tamo gdje joj je zgodno? i to je legitimno, ali nije ok lagati da te neko ne želi primiti što ti dijete ima poteškoća u razvoju.

sumnja da je neko manipulirao ali sumnju navodi kao dokaz. uistinu, ko je upisivao preko emisa, prikazuju se samo oni gdje ti dijete može ići, u odnosu na dob. ove optužbe, ako su istinite može lako dokazati, ostaje digitalni trag svega učinjenog, tako da nema potrebe bacati se sumnjama. druga je stvar što advokatica baca crv sumnje da tamo neki službenik može nešto čačnuti i zajebati nekoga. neozbiljno je to.

meni ova priča debelo smrdi i ne znam zašto se to ministarstvo nameračilo da pored ostalih stotina djece sa poteškoćama u razvoju koja su upisana u vrtiće, baš zajebava nju i njenu djecu.
Ja ne uspijevam naći u zakonu čime bih potkrijepila ovu njenu tvrdnju: ".... da je advokatica majke Sabina Hota Ćatović ranije izjavila za Klix.ba da je Ministarstvo zapravo zakonski dužno da osigura asistenta, bez obzira da li riječ o javnom ili privatnom vrtiću."

(1) Iz budžeta osnivača obezbjeđuju se sredstva za razvoj djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, finansiranje odjeljenja predškolskih ustanova u bolnicama, odjeljenja za djecu sa posebnim potrebama pri odgovarajućim zavodima, za djecu nacionalnih manjina, kao i subvencije za cijenu grijanja, komunalija, vode, električne energije, PTT usluga i RTV takse.

(2) Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo dužni su posebnim kriterijima utvrditi način osiguravanja i iznos sredstava koje obezbjeđuju za nesmetan, funkcionalan i efikasan rad predškolskih ustanova kao javnih ustanova u skladu sa ovim Zakonom i realnim mogućnostima.


Privatni vrtić nije javna ustanova.
Ja sam preletio onaj pravilnik i koliko sam mogao letimicno vidjeti, tamo se propisuju uslovi inkluzije.

Nekom logikom, i privatni vrtic bi trebao imati asistente u nastavi ako znaju primati subvencije. Medjutim, njima se to ne isplati i onda nek budzet plati. A njima super. Jos jedne oci da prate djecu.

Mislim da su ovdje stvari mnogo prizmenije, a to je da je majka nanisanila vrtic i hoce u njega po svaku cijenu. Al da cijenu plati neko drugi.
Post Reply