Umro je MILAN KUNDERA

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Benjaminsky
Posts: 983
Joined: 08/06/2022 10:10

#1 Umro je MILAN KUNDERA

Post by Benjaminsky »

Ako nekoga zanima, evo nešto o velikom piscu kojeg sam počeo čitati prije 50 godina... i pročitao sam skoro sve što je napisao:

Milan Kundera rođen je 1929. u češkoj građanskoj obitelji. Njegov otac, Ludvík Kundera, svojedobno učenik skladatelja Leoša Janáčeka, bio je češki muzikolog i pijanist, te kasnije i rektor Janáčekove Muzičke akademije u Brnu od 1948-61. Milan je naučio svirati klavir od oca i kasnije se upisao na studij muzikologije i kompozicije, što se kasnije često pojavljivalo u njegovu opusu. 1945. godine, kao gimnazijalac preveo je pjesmu ruskog pjesnika Vladimira Majakovskog, koja je objavljena u časopisu Gong. Svoje prve pjesme, vjerovatno pod uticajem svog bratića, književnika Ludvíka Kundere objavio je u časopisu Mladé archy 1946. godine.

Imao je 94 godine. Kundera je počeo objavljivati 1953. godine. Pisao je i na češkom i na francuskom jeziku.
Podsjetimo kako je dobio češko državljanstvo 40 godina nakon što mu je komunistički režim oduzeo čehoslovačko državljanstvo, priopćilo je u utorak češko ministarstvo vanjskih poslova.
Kunderi i njegovoj supruzi Veri dokumente je, u njihovu domu u Parizu 28. studenoga uručio češki veleposlanik Petr Drulak, rekla je glasnogovornica ministarstva.
"Nije bilo nikakve ceremonije, već su dokumenti samo osobno dostavljeni", rekla je. Kunderine knjige su, istaknulo je češko ministarstvo vanjskih poslova, "učinile Češku slavnom u cijelome svijetu”.
Proslavio se romanom “Šala” (prvo izdanje 1965. u Pragu), a svoj je književni genij potvrdio nizom djela koja se odlikuju intelektualnom složenošću i književnom virtuoznošću. Kod nas je knjigu izdao nakladnik Meandarmedia. O ovom su romanu pisali mnogi. Primjerice Salman Rushdie: "Nemoguće je pravedno prosuditi o svoj istančanosti, duhovitosti i mudrosti ovoga predivnog romana. Milan Kundera je umjetnik, očigledno jedan od najboljih uopće, koji kaže kako su dobro (i zlo) što proizlaze iz ljudske duše važniji od svih velikih napora države. On to kaže sa strašću, dobrim humorom i ljubavlju". Potom John Updike: "Misaon, intrigantan, ambivalentan roman … raskošne uzvišenosti. John Updike Virtuoznost kakvu nije postigao nijedan pisac našega vremena. Kao i Louis Aragon: "Jedan od najvećih romana ovoga stoljeća…Šala je dokaz kako nam je roman neophodan, kao kruh".
Što se tiče "Knjige smijeha i zaborava", pisalo se: "Ovo je Kunderino djelo teško jednoznačno odrediti jer se ono zbog svoje žanrovske kompleksnosti istovremeno može iščitavati i kao roman i kao bajka i kao književna i politička rasprava i kao muzikološka studija i kao autobiografija. Knjiga je objavljena 1979. godine tijekom Kunderina francuskog egzila, a zbog nje je navodno lišen i češkog državljanstva početkom 80. godina prošlog stoljeća".
O knjizi "Smiješne ljubavi" Philip Roth napisao je: "Ono što je često smiješno u pričama o Kunderinoj Češkoj jest kako gotovo sve ispada zastrašujuće ozbiljno – uključujući šale, igre i užitak; smiješno je to koliko je malo toga čemu se možemo smijati s imalo radosti".
Knjigu "Nepodnošljiva lakoća postojanja" izdao je, kao i sve ostale u Hrvatskoj, nakladnik Meandarmedia, a tumačilo se sljedeće: "Ako bismo pokušali izlučiti nešto što bismo mogli označiti kao opću Kunderinu idejnu orijentaciju, onda bi to vjerojatno bilo: otpor svakom obliku autoritarne vlasti, svakoj ideologiji koja teži totalitarnosti i zazor od osoba obuzetih mesijanskim kompleksom vođenja i usrećivanja drugih. Nepodnošljiva lakoća postojanja zapravo je ljubavna priča situirana u kontekst “praškog proljeća” 1968. i sovjetske okupacije koja je potom uslijedila. Ovo jest roman o ljubavi, ali ne i ljubavni roman. Kundera ne dijeli strasti svojih junaka i ne očekuje od čitatelja da se slijepo identificiraju s tim junacima: on njihova stanja ispituje, precizno bilježi, skeptično komentira. Stoga ta knjiga o strastima jest, paradoksalno, racionalni konstrukt. Otud i fragmentarna forma, diskontuitet u naraciji: Kundera svjesno razbija narativnu iluziju, obnažuje vlastiti književni postupak, izravno se obraća čitatelju, nudi mu kulturološke i filozofske eksplikacije kojima temu svojega romana situira u širi kontekst tradicije europske umjetnosti i filozofske misli".
Kako, među ostalim, piše enciklopedija.hr: Kao vodeći predstavnik skupine angažiranih književnika na IV. kongresu Saveza čehoslovačkih pisaca 1967., nagovijestio je politički preokret, potonje Praško proljeće, koje je završilo sovjetskom intervencijom u kolovozu 1968. Zrelo razdoblje njegova stvaralaštva započelo je romanom Šala (Žert, 1967), koji je češka kritika dočekala suzdržano, a inozemna kao senzaciju i obnovu češkoga književnoga modernizma. Groteskna životna priča glavnoga lika okvir je u kojemu autor prikazuje promjene što ih je češko društvo prošlo u razdoblju tzv. realsocijalizma. U zbirci pripovijedaka Smiješne ljubavi (Směšné lásky, 1970) nižu se naoko sitne, intimne drame, u kojima igre s predmetom žudnje u pravilu izmiču protagonistima. Od 1975. trajno se nastanio u Francuskoj, gdje se afirmirao kao naturalizirani autor koji od početka 1990-ih piše isključivo na francuskom jeziku. Uz B. Hrabala, u inozemstvu je najpopularniji suvremeni češki pisac. Romanom Život je drugdje (Život je jinde, 1979) priklonio se modernizmu kafkijanske tradicije, u maniri »antiliričnosti, antiromantičnosti, skeptičnosti i kritičnosti«, na koju se poziva i u esejima Umjetnost romana (L’Art du roman, 1986). Svoj programski sukob s književnošću »lirske ekstatičnosti« oprimjeruje životnom pričom mladoga pjesnika koji svoj talent i mladenačke ambicije stavlja u službu komunističke ideologije. Roman Oproštajni valcer (Valčík na rozloučenou, 1979) složena je mreža ljubavnih intriga, svojevrsni prozni vodvilj ispunjen sukobima i neočekivanim razrješenjima. Knjiga smijeha i zaborava (Kniha smíchu a zapomnění, 1981) okuplja sedam razmjerno samostalnih pripovijesti na temu smijeha (koji, prema autoru, može biti i naivan i intelektualan) i zaborava (koji pogađa svijet bez svijesti o vlastitom kontinuitetu). Nepodnošljiva lakoća postojanja (Nesnesitelná lehkost bití, 1985), u svijetu najpopularnija Kunderina knjiga, bavi se motivima emigracije te idile i kiča. Provincijsku idilu ljubavnoga para, koji se vraća u »normaliziranu« Čehoslovačku, prekida slučajna smrt u prometnoj nesreći. Filozofski roman Besmrtnost (L’Immortalité, 1990), postmodernističke izvedbe, sinteza je Kunderina beletrističkoga i esejističkoga djela. U njegovu je središtu slika čovjeka s kraja XX. stoljeća, bića u svijetu bez Boga, zaglušena medijskom manipulacijom i lažnim vrijednostima tzv. poznoga doba.
Benjaminsky
Posts: 983
Joined: 08/06/2022 10:10

#2 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Benjaminsky »

Image
Prvo izdanje svjetskog bestselera koji sam kupio 1969. još i danas ga imam u svojoj biblioteci.
Ova knjiga je ujedno i prvo djelo koje je štampano u vrhnuskoj ediciji "HIT".
Benjaminsky
Posts: 983
Joined: 08/06/2022 10:10

#3 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Benjaminsky »

Image
Milan Kundera i njegova supruga Vera.
Benjaminsky
Posts: 983
Joined: 08/06/2022 10:10

#4 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Benjaminsky »

Image
Tko više voli filmove, neka pogleda ekranizaciju njegovog romana "Nepodnošljiva lakoća postojanja". Remek djelo mog omiljenog redatelja Philippa Kaufmana.
Benjaminsky
Posts: 983
Joined: 08/06/2022 10:10

#5 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Benjaminsky »

A tko želi čitati njegova djela može ovako:

https://www.goodreads.com/author/show/6 ... an_Kundera
User avatar
Truba
Posts: 81801
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#6 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Truba »

Rip
Nisam ni znao da je ziv iskreno
User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 66258
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...
Vozim: Lancia na servisu

#7 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 12/07/2023 13:09 Rip
Nisam ni znao da je ziv iskreno
+1

Hvala mu za sto se znao šaliti i što nas je upoznao sa nepodnosljivom lakocom postojanja :thumbup:
User avatar
Better Man
Posts: 16773
Joined: 01/10/2006 20:10

#8 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Better Man »

Zaista je bio odličan pisac i hvala mu za svaku napisanu riječ, kojom je obogatio naše živote. Bit će zauvijek prisutan kroz svoja djela i možemo biti sretni što je bio dio naših života kroz svoja djela i da smo živjeli u periodu njegovog stvaralaštva. Neki od nas su rođeni u vrijeme dok još nije objavio svoju prvu knjigu i mogli su pratiti od početka njegovo stvaralaštvo, a neki su rođeni kasnije kad je već postao ugledni književnik, ali su se upoznali sa njegovim stvaralaštvom, neki će tek da se upoznaju sa istim. Počivaj u miru i hvala ti sva djela koja si napisao i koja si nam ostavio.
User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 66258
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...
Vozim: Lancia na servisu

#9 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by _BataZiv_0809 »

Benjaminsky wrote: 12/07/2023 12:51 Image
Tko više voli filmove, neka pogleda ekranizaciju njegovog romana "Nepodnošljiva lakoća postojanja". Remek djelo mog omiljenog redatelja Philippa Kaufmana.
Daniel Dej Luis glumi? :shock:

Kundera i Dej Luis :shock:
Benjaminsky
Posts: 983
Joined: 08/06/2022 10:10

#10 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Benjaminsky »

_BataZiv_0809 wrote: 12/07/2023 18:17Daniel Dej Luis glumi? Kundera i Dej Luis
Nije za to "kriv" Kundera, već Kaufman koji je režirao film.
Tad je bio mlad, imao je oko 30-ak godina i to mu je bio 5-6 film...
User avatar
Truba
Posts: 81801
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#11 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Truba »

Stavio sam salu na spisak
11.knjiga po redu
User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 66258
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...
Vozim: Lancia na servisu

#12 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by _BataZiv_0809 »

Benjaminsky wrote: 12/07/2023 23:06
_BataZiv_0809 wrote: 12/07/2023 18:17Daniel Dej Luis glumi? Kundera i Dej Luis
Nije za to "kriv" Kundera, već Kaufman koji je režirao film.
Tad je bio mlad, imao je oko 30-ak godina i to mu je bio 5-6 film...
Top film je li?

De jos preporuka od rezisera
Benjaminsky
Posts: 983
Joined: 08/06/2022 10:10

#13 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Benjaminsky »

Truba wrote: 12/07/2023 23:15Stavio sam salu na spisak11.knjiga po redu
Na listi za čitanje "Šala" komontno može biti i na prvom mjestu. A i "Knjiga smijeha i zaborava". I "Smiješne ljubavi", a i "Oproštajni valcer"... Ma sve mu je dobro. Kad neko zna pisati - ZNA.

Uvijek se držao onih principa: djelo mora biti 1. ZABAVNO, 2. HUMANO i 3. POUČNO.

A to je prije 2.500 godina kao kriterije postavio Aristotel. I nije pogriješio.
Kad čovjek porazmisli; svako veliko djelo sadrži upravo te kriterije.
Benjaminsky
Posts: 983
Joined: 08/06/2022 10:10

#14 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Benjaminsky »

_BataZiv_0809 wrote: 13/07/2023 08:16Top film je li?
Kako za koga. Za mene je top film. Jer je, kako već napisah gore: zabavan, human i poučan. Kao i svi dobri filmovi, knjige, stripove itd.
Nierika
Posts: 4158
Joined: 17/03/2020 00:41

#15 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Nierika »

Neočekivano iako je imao milion godina. :D Pročitala sam nekoliko romana njegovih i zbirku priča i pokoji esej koji sam našla online.
Benjaminsky
Posts: 983
Joined: 08/06/2022 10:10

#16 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Benjaminsky »

Nierika wrote: 13/07/2023 23:07Neočekivano iako je imao milion godina. :D Pročitala sam nekoliko romana njegovih i zbirku priča i pokoji esej koji sam našla online.
Nije baš neočekivano. Znalo se da je slab i bolestan. Mislim, onaj ko je pratio u francuskoj štampi njegovo pisanje i život, bio je u toku sa zbivanjima.
Nierika
Posts: 4158
Joined: 17/03/2020 00:41

#17 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Nierika »

Benjaminsky wrote: 14/07/2023 08:55
Nierika wrote: 13/07/2023 23:07Neočekivano iako je imao milion godina. :D Pročitala sam nekoliko romana njegovih i zbirku priča i pokoji esej koji sam našla online.
Nije baš neočekivano. Znalo se da je slab i bolestan. Mislim, onaj ko je pratio u francuskoj štampi njegovo pisanje i život, bio je u toku sa zbivanjima.
Nisam ja znala. Imala sam nedavno razgovor s jednim kolegom o Sidranovim nedavnim izjavama vezano za Srbe (koji je nama pojam za pisanje drame, ne samo on), i onda sam insistirala da je zaključak da je Sidran napisao šta je imao za reći i da sad može raditi šta god želi, pretrošio se svakako. Hoću da kažem da su mi objavljena djela mjerilo više nego izjave i sl.
Benjaminsky
Posts: 983
Joined: 08/06/2022 10:10

#18 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Benjaminsky »

Nierika wrote: 14/07/2023 09:05Nisam ja znala. Imala sam nedavno razgovor s jednim kolegom o Sidranovim nedavnim izjavama vezano za Srbe (koji je nama pojam za pisanje drame, ne samo on), i onda sam insistirala da je zaključak da je Sidran napisao šta je imao za reći i da sad može raditi šta god želi, pretrošio se svakako. Hoću da kažem da su mi objavljena djela mjerilo više nego izjave i sl.
Eto, nisam ni ja znao to za Avdu jer me Sidran ne zanima kao čovjek. Dobar je kao pisac, ali kao karakter...
Hoću reći da treba pratiti i šta se dešava u životu pisaca, osim njihovog pisanja.
Uostalom literarno djelo kad se objavi počinje živjeti jedan svoj život neovisno od pisca koji ga je napisao.
S druge strane, Sidran se zakačio sa svima s kojima se mogao zakačiti u BiH iz svijeta pisanja, ali ne samo s njima. Ali to je posebna tema...
Nierika
Posts: 4158
Joined: 17/03/2020 00:41

#19 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Nierika »

Slažem se djelimično. Koji je uticaj Kunderinog pisanja na tvoje pisanje Benjaminsky?
doktor78
Posts: 3017
Joined: 14/09/2006 11:02

#20 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by doktor78 »

Truba wrote: 12/07/2023 23:15 Stavio sam salu na spisak
11.knjiga po redu
Čitao nekad prije 30 godina, bila mi odlična. Ove godine ponovo pročitao, utisak je već bio slabiji.
Za razliku od Nepodnošljive lakoće postojanja, nju sam dvaput čitao sa vremenskim razmakom od skoro 20 godina, i oba puta bila mi je fantastična.
newera86
Posts: 280
Joined: 11/12/2012 00:18

#21 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by newera86 »

doktor78 wrote: 22/07/2023 19:56
Truba wrote: 12/07/2023 23:15 Stavio sam salu na spisak
11.knjiga po redu
Čitao nekad prije 30 godina, bila mi odlična. Ove godine ponovo pročitao, utisak je već bio slabiji.
Za razliku od Nepodnošljive lakoće postojanja, nju sam dvaput čitao sa vremenskim razmakom od skoro 20 godina, i oba puta bila mi je fantastična.
meni je Nepodnošljiva lakoća postojanja jedino od njega sto je bas fantasticno, ostalo sto sam citao je dobro ali nije nivo pomenuto remek djela.
User avatar
n+1
Posts: 7012
Joined: 23/02/2022 09:38
Location: https://shorturl.at/bkpqD

#22 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by n+1 »

Nepodnošljiva lakoća postojanja je izrazito prosječan roman. Usudio bih se reći da bi prošao neopaženo da mu nije pogodovala hladnoratovska histerija. :)
Nigdje
Posts: 393
Joined: 18/05/2023 23:07

#23 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Nigdje »

n+1 wrote: 22/07/2023 22:20 Nepodnošljiva lakoća postojanja je izrazito prosječan roman. Usudio bih se reći da bi prošao neopaženo da mu nije pogodovala hladnoratovska histerija. :)
:mrgreen:
MK je ionako prosječan pisac
Šala
rip mu
User avatar
Truba
Posts: 81801
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#24 Re: Umro je MILAN KUNDERA

Post by Truba »

doktor78 wrote: 22/07/2023 19:56
Truba wrote: 12/07/2023 23:15 Stavio sam salu na spisak
11.knjiga po redu
Čitao nekad prije 30 godina, bila mi odlična. Ove godine ponovo pročitao, utisak je već bio slabiji.
Za razliku od Nepodnošljive lakoće postojanja, nju sam dvaput čitao sa vremenskim razmakom od skoro 20 godina, i oba puta bila mi je fantastična.
Eto koliko treba da doje na red
Post Reply