U Mostaru pola miliona turista

Zanimljivosti i zbivanja u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Stocu, Trebinju, Bileći, Gacku i drugim mjestima u regionu.
Post Reply
savjest
Posts: 744
Joined: 19/03/2005 01:26
Contact:

#1 U Mostaru pola miliona turista

Post by savjest »

Prema podacima Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Mostar ove godine posjetilo oko pola miliona turista.


Najveći broj turista prisustvovao je ovogodišnjim skokovima sa Starog mosta, čemu je doprinijela činjenica da je simbol Mostara uvršten na UNESCO-listu.

"Mostar je postao respektabilna destinacija, u koju dolaze turisti iz cijele Europe i svijeta. Podatak kako je u ovoj godini bilo duplo više turista nego u prošloj dovoljno govori o tome", izjavio je Mensud Duraković iz TZ HNK.

Prema njegovim riječima, u Mostaru je ove godine u privatnom smještaju i u hotelima registrirano oko 2.000 kreveta, dok je prošle godine bilo 700 ležajeva.

"Još se može mnogo uraditi na povećanju broja smještajnih kapaciteta, što bi svakako dopinijelo povećanju broja noćenja turista", kazao je Duraković.

Dosta ohrabrujuca vijest. Razvoj Mostara je usko vezan za turizam i cak sta vise mislim da ce to biti glavni nosilac razvoja tog grada i okoline.


Medutim trebalo bi raditi na tome da se prosiri ponuda turistima i da im se ponudi "malo" vise aktivnosti ako bi htjeli da ih zadrzimo na malo duzi period.
Post Reply