Tvornica Automobila Sarajevo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
User avatar
jedaneska
Posts: 396
Joined: 24/11/2010 19:40

#1 Tvornica Automobila Sarajevo

Post by jedaneska »

Gledajuci kako od upitnih Dacia nastaje respektabilna kompanija, kako Skoda koja se nekad jedino mogla takmiciti sa dvotaktnim Wartburzima, smijesnim Zaporozcima, Moskvicima i ostalim poluproizvodima sa redovnim fabrickim greskama, danas nudi automobile koji u opciji imaju automatsko parkiranje sto nema 90% automobilske industrije - dokle smo mi stigli?

Je li istina da se u Vogosci sastavlja A6, Q7, Touareg, Superb i drugi modeli iz grupe VW? Ukoliko se to vodi pod domacim proizvodom, ima li negdje na karoseriji natpis Made in BIH, jer druga oznaka ne bi smjela biti. Kakvi su planovi za ubuduce, sta treba uraditi da se proizvodnja podigne na visi nivo, sa djelimicne na punu CKD montazu? Imati tvornicu auta od 1963. godine, a jos uvijek biti u pocetnoj SKD fazi je jako zabrinjavajuce. Umjesto trenutno 300 zaposlenih, moglo je do sada biti barem 3x vise...

Ima li neko bilo kakve info o nastojanjima tvornice VW Sarajevo, urgiranju, zahtjevanju i lobiranju kod svog Njemackog gazde :-?

Image
herbert mekfjuger
Posts: 462
Joined: 11/11/2010 16:12

#2 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by herbert mekfjuger »

Ja mislim da je to u našoj zemlji nažalost propalo skroz, ko i sve ostalo... ustvari nemam pojma šta se dešava, al ništa dobro vjerovatno, čulo bi se...

Nema volje dovoljno, interesa i para... Šta fali Renaultima u Sloveniji što se prave ili u Turskoj, pa i Zastavama u Srbiji... Ništa
User avatar
jedaneska
Posts: 396
Joined: 24/11/2010 19:40

#3 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by jedaneska »

Tacno, ne pamtim kad je bilo kakvo saopstenje ili informacija u vezi rada fabrike, kao da ne postoji, a svi znamo kakve gigantske hale i skladista gore zjape cekajuci da sta s neba padne ili sta?

Slovenacki Revoz sa 2600 radnika pravi 220 hiljada Renola godisnje, a u vrijeme kad je startao TAS, oni su pravili ovakve limene kutije na tockovima:

Image
User avatar
mayab
Posts: 27017
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#4 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by mayab »

Po mojim saznanjima, u "VW Vogosca" se proizvode neke komponente za automobile VW grupacije
User avatar
shlauf
Posts: 2505
Joined: 27/07/2008 23:34
Location: Made in Sarajevo

#5 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by shlauf »

Većina proizvodnih hala u Vogošći je prodata ili izdata u zakup. To su većinom hale površine oko 100000 m2 i većina ih je bila oštećena i bez krova jer su čete sa dizalicama iznosili čitave mašine i odvlačili ih u RS ili Srbiju. Imate u Mokrom fabriku PRETIS sa svim tim mašinama koje su inznesene iz proizvodnih pogona. Nije samo TAS opljačkan već i PRETIS. Bio je jedan interesantan slučaj sa nekom presom koja je uoči samog rata kupljena ali je u ratu opljačkana. Javila se neka firma iz Srbije proizvodjaču koji je bio iz Austrije ili Njemačke sa zahtjrevom za rezervne dijelove. Ovi prekontrolisali i vidjeli odakle joj je porijeklo i vidjeli da je stvarni vlasnik ili UNIS ili PRETIS. Ništa tadašnja vlast a ni garniture koje su kasnije bile na vlasti nisu učinile da se vrati opčjačkana imovina. E takvih slučajeva imate na pretek u našem društvu. Najlakše je napraviti proizvodnu halu pa bila ona montažna ili od čvrstog materijala. Šta proizvoditi i prodavati na domaćem i ino tržištu ???? Ako neko misli da će ga domaća vlast pripaziti sa kojekakvom olakšicama u zabludi je. Strani ulagači još nisu sigurni za proizvodnju ovdje kod nas. Svi se sele u Kinu jer su tamo male plate uposlenicima. Vidjećemo šta će biti sa lukom u Pireju. Kinezi je kupili i sad će zašiti samo jedno dugme i pisaće porijeklo EU a sve ostalo naštancano u Kini.

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
User avatar
Qler
Posts: 23547
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

#6 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Qler »

Sad u TAS-u prave neke male elektricne automobile, muz od rodice radi dole. Nema nista od normalnih auta.
sarayewo
Posts: 740
Joined: 08/07/2003 00:00

#7 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by sarayewo »

To sam i ja cuo, da prave male dostavne kombije na elektricni pogon... Novi model, pa testiraju ovdje.

Jedno vrijeme je ASA koristila tu foru da se auto "sklapa" kod nas tako sto su dobijali kompletno vozilo bez tockova i mislim sjedista, koja su se onda montirala ovdje i auto je islo kao domaci prozivod, bez carine. Druga strana medalje je sto se to smanjenje troskova nije prenijelo na kupce nego je zastupnik uzimao sebi veci komad kolaca...

Zalosno je sto se ne radi na tome da se pokrene proizvodnja jer svi auto proizvodjaci se postepeno sele istocnije zbog jeftinije radne snage i cesto dobrih uslova koje im zemlje domacini daju.

Radim za jednog od najvecih svjetskih proizvodjaca komponenti interijera auta pa sam poprilicno dobro upucen u trziste. Primjera radi, moja firma je otvorila fabriku u Makedoniji gdje sklapa elektroniku za displeje iako im je najbliza fabrika koja to koristi u Novom Mestu u Sloveniji... ali... Makedonska vlada dala extra uslove, grantove za izgradnju fabrike, za neke troskove prvih 5 godina, placanje pola bruto plate svakog zaposlenog Makedonca prvih 5 godina, itd... Firmi dobro jer je isplativo, drzavi dobro jer su ulaskom ove firme otvorena vrata i privuceni i drugi veliki proizvodjaci da razmisle o istom.
User avatar
vmario
Posts: 13
Joined: 04/12/2010 11:20

#8 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by vmario »

TAS je bila tvornica koja je imala neočekivan rast proizvodnje i proširenja kapaciteta. Tako da nije bilo rata, danas bi sa sigurnošću TAS bio jak koliko i Škoda ( kao i VAG ) u Češkoj.
Na žalost rat nas je sve bacio puno godina u nazad. A i da nije bilo razaranja i pljačke samo čekanje 4 god. ima katastrofalne posljedice po razvoj :-?
User avatar
winnie
Posts: 386
Joined: 19/08/2009 19:50

#9 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by winnie »

rat je zavrsio prije 15 godina... takvi izgovori zaista vise nemaju smisla
User avatar
Latinka
Posts: 93
Joined: 22/10/2010 09:19

#10 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Latinka »

E, ovako. Muž mi radi tamo pa ću napisati koliko znam. Što se tiče električnog auta koje se radilo u TAS-u, firma EKOKraft ili kako se već zovu su povukli proizvodnju: prvo su ovi iz VW kupili sve što je potrebno za sastavljanje tog auta pa su ovi iz Njemačke odustali zbog neodrživosti el.auta za koje još nije "došlo vrijeme", a VW u Vogošći ostao kratkih rukava za par miliona EUR-a. Dole radi oko 260-280 ljudi, gdje ovi koji su zaposleni na određeno svakog novembra ili decembra dobijaju otkaz do aprila radi regresa ili ko zna čega. Ne sklapaju se nikakva auta, nego, istina, izrađuju neke komponente i kutije za njihov transport. Nekih planova u budućnosti baš i nemaju, nažalost, jer izgleda da upravi to nije baš u interesu-većinski vlasnik je Prevent.
michio
Posts: 1869
Joined: 08/11/2009 12:06

#11 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by michio »

vmario wrote:TAS je bila tvornica koja je imala neočekivan rast proizvodnje i proširenja kapaciteta. Tako da nije bilo rata, danas bi sa sigurnošću TAS bio jak koliko i Škoda ( kao i VAG ) u Češkoj.
Na žalost rat nas je sve bacio puno godina u nazad. A i da nije bilo razaranja i pljačke samo čekanje 4 god. ima katastrofalne posljedice po razvoj :-?
Skoda je bila firma sa vlastitim razvojom dok su se auta u TAS-u valjda samo sklapala.
ins
Posts: 2709
Joined: 12/05/2005 10:50

#12 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by ins »

U ovom slucaju itekako imaju! Jer je VW dok je ovdje trajao rat nasao sebi zamjenu za TAS.

TAS zadnjih godina proizvodi dijelove za Volkswagen Grupu, cca 100 miliona KM godisnje
User avatar
AmADin_gospo
Posts: 2202
Joined: 14/05/2010 11:29

#13 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by AmADin_gospo »

TAS pravi električna vozila za njemačke komunalce, i sva idu za izvoz. TAS još pravi auspuhe i sanduke za transport dijelova između fabrika. prije su samo sastavljali auta, tj. dodavali točkove, auspuh i to je to. o proizvodnji kao proizvodnji... ništa i neče biti duže vremena.

par prijatelja mi tamo radi i kako su mi prenjeli, sve je počelo da propada zadnjih 3 godine kako se direktora promjenuo, jerbo je stari dosta lobirao za TAS i radili su 3 smjene, sad rade 2 il nekad i jednu smjenu...
neki
Posts: 6633
Joined: 17/02/2005 07:57

#14 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by neki »

Prije par dana VW objavio da zbog rasta proizvodnje i planiranih novih modela u narednom periodu imaju namjeru zaposliti novih 50 000 radnika sto podrazumijeva i sirenje kapaciteta... Nadam se da ce uzeti u obzir i TAS
User avatar
Prolaznik
Posts: 700
Joined: 14/07/2004 19:43

#15 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 20:07, edited 1 time in total.
shin
Posts: 7092
Joined: 19/09/2005 10:52

#16 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by shin »

Kao sto rece jedan kolega koji radi u krugu pretisa, ''drzavi nije u interesu da imaju sindikat/firmu sa 11 hiljada radnika, to je bukvalno jedna armija''.
User avatar
AmADin_gospo
Posts: 2202
Joined: 14/05/2010 11:29

#17 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by AmADin_gospo »

golfista wrote:To je jedna prava avantura, tolika da bi je trebalo ponuditi kao turističku atrakciju sa naslovom Pokušajte pokrenuti biznis u BiH...
to je pravi zadatak za Bear Grills-a :lol:

mislim da bi čovjek osjedio u pokušajima, mogo bi se serijal od 300 nastavaka napraviti. ko da gledam naslove torrenta za skidanje :lol: .

Bear grills otvara pekaru.

1. skupljanje dokumentacije
2. čekanje u redovima
3. dolazak na red u sudu
4. skupljanje dodatnih papira za sud
5. zakazivanje na termin u sudu
6. dolazak na sud s novom dokumentacijom
7. podmazivanje na sudu i pojava prvih sjedih na glavi
8. čekanje u redu za katastar
9. dernek povodom dolaska na red
10. traženje dodatne dokumentacije za katastar
11. zasjedanje u katastru
12. odlazak u grunt
13. čekanje na red u gruntu
14. bol u nogama od čekanja u silim redovima
15. dolazak na red u gruntu i podmazivanje
16. posjet doktoru
17. čekanje na red u opštini za građevinsku dozvolu
18. dernek povodom dolaska na red i podmazivanje 200 službenika opštine i njigove familije
19. čekanje u redu pred bankom
20. čekanje kreditnog odbora da razmotri kredit za prikupljanje dodatne dokumentacije
21. otkazivanje bubrega usljed neredovnog posjeta toaletu radi čekanja u redovima
22. dodatno podmazivanje silnih opštinara i inspekcija "papirologijom" iz mikrokreditne organizacije
23. nabavka materijala za kopanje kamena temeljca pekare
24. kopanje temelja
25. odlazak u opštinu po rješenje o gradnji
26. načelnik prenosi informaciju da se procedura mora ponoviti ispočetka jer je rodni list i uvjerenje o državljanstvu starije od 6 mjeseci, cijela 2 dana
27. infrakt
28. dolazak hitne pomoči
29. moždani udar
30. konstatovanje smrti
31. kopanje u temelje namjenjene za pekaru
32. protesti pred ambasadom BiH širom svijeta
User avatar
zecko_kupuz
Posts: 2315
Joined: 11/01/2008 14:58
Location: Sarajevo

#18 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by zecko_kupuz »

Pa čuli ste da će Bear doći. Čovjek je vjerovatno čuo za ovaj naš gospodarski labirint i odlučio da se upusti u avanturu. Kako proći urbanu džunglu nakrcanu poslovnim i političkim predatorima i po zdravlje opasnom papirologijom? :P :roll:
User avatar
edin_r1
Posts: 129
Joined: 17/09/2010 20:29
Location: Tuzla

#19 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by edin_r1 »

Ovo kod nas je više slučaj za Donal MacIntyer- a, Bear bi bio nemoćan :D
User avatar
Toto
Posts: 8103
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#20 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Toto »

Qler wrote:Sad u TAS-u prave neke male elektricne automobile, muz od rodice radi dole. Nema nista od normalnih auta.
sklapaju ovo sa donjih slika ali iz neobjasnjivih razloga kriju da se ovo radi ...??



http://electricaid.ning.com/photo/ecomo ... lbum:15899
Ecocarrier

Image


Image
Image
User avatar
Priorat
Posts: 1451
Joined: 07/04/2009 09:43
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#21 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Priorat »

jedaneska wrote:Tacno, ne pamtim kad je bilo kakvo saopstenje ili informacija u vezi rada fabrike, kao da ne postoji, a svi znamo kakve gigantske hale i skladista gore zjape cekajuci da sta s neba padne ili sta?

Slovenacki Revoz sa 2600 radnika pravi 220 hiljada Renola godisnje, a u vrijeme kad je startao TAS, oni su pravili ovakve limene kutije na tockovima:

Image

e da je meni ovakva jedna kanta, dobijes vise novca za ovo nego novu peticu bmw-a....
User avatar
jedaneska
Posts: 396
Joined: 24/11/2010 19:40

#22 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by jedaneska »

Priorat wrote:e da je meni ovakva jedna kanta, dobijes vise novca za ovo nego novu peticu bmw-a....
Samo rekoh da su Slovenci 60ih proizvodili kutije :D

Image



...dok je Sarajevo proizvodilo automobile :-D

Image
NSU-PRETIS (Preduzece Tito Sarajevo) Prinz :wink:

Ali razvalise nam sve, dok se ovi novi danas zadovoljavaju mrvicama... :oops:
Last edited by jedaneska on 15/12/2010 22:39, edited 2 times in total.
User avatar
jedaneska
Posts: 396
Joined: 24/11/2010 19:40

#23 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by jedaneska »

winnie wrote:rat je zavrsio prije 15 godina... takvi izgovori zaista vise nemaju smisla
Pa ni sajam automobila vise ne postoji, a kamo li ovako nesto :wink:

Image
User avatar
zecko_kupuz
Posts: 2315
Joined: 11/01/2008 14:58
Location: Sarajevo

#24 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by zecko_kupuz »

Eee, svaki put kada na tv-u vidim reklamu za Lutriju i one crvene šestice, podsjeti me na prijašnje lozove s onim nagradnim TAS-ovim dvojkama koji su nam u ratu (kao nestašnoj dječurliji :razz: ) služili da igramo "sliba". :D :roll:
User avatar
jedaneska
Posts: 396
Joined: 24/11/2010 19:40

#25 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by jedaneska »

zecko_kupuz wrote:Eee, svaki put kada na tv-u vidim reklamu za Lutriju i one crvene šestice, podsjeti me na prijašnje lozove s onim nagradnim TAS-ovim dvojkama koji su nam u ratu (kao nestašnoj dječurliji :razz: ) služili da igramo "sliba". :D :roll:
:D haha, tasove nagradne dvojke... a dok su se golfici prodavali pri fabrici, sjecam se jednom prilikom kad neki cova istrese na pult citav kofer dinara i ovi mu rekose da saceka desetak minuta na auto... nisu puno pricali o verzijama i opcijama, valjda je bilo dovoljno reci boju i ono poznato JGL :lol: danas covjeku treba mjesec dana da sastavi kompromisnu listu zelje-mogucnosti :-)

ali evo jos nesto, ako ovi nasi "manageri" ne mogu nikako da se snadju na koji nacin da TAS-u vrate stari sjaj i posto je proizvodnja Golfa vec odavno dugorocno rezervisana za fabrike po Slovackoj i sl., mozda bi pomoglo da za pocetak sastave neko pismo namjere ili kakav zahtjev, molbu svojim nadredjenim i kandiduju konacno sarajevsku tvornicu za neki buduci potpuno novi VW model za koji jos nema odredjena proizvodna lokacija, npr. dolazeci Golf CC 2012. itd...

Image
Post Reply