TUFAHIJA
-
- Posts: 100
- Joined: 01/05/2004 10:36
- Location: Montenegro
#1 TUFAHIJA
Ima li neko recept za 'HAVANA' tortu?
-
- Posts: 1302
- Joined: 03/06/2003 00:00
- Location: sarajevo
#4 Re: TUFAHIJA
... recept: oženi se!Monya wrote:Ima li neko recept za 'HAVANA' tortu?
-
- Posts: 100
- Joined: 01/05/2004 10:36
- Location: Montenegro
#6 Re: TUFAHIJA
Pitao sam ozbiljno, zna li neko recept. Treba mi.ivi wrote:... recept: o¾eni se!Monya wrote:Ima li neko recept za 'HAVANA' tortu?
- Pooll
- Posts: 4980
- Joined: 01/08/2003 00:00
- Location: Sarajevo
- Contact:
#7
Havana torta
Potrebno je :
Kore od bjelanaca:
6 bjelananaca
300 g secera
80 g mljevenog ljesnjika( prije ga malo preprziti)
3 g cimeta
Od ove smjese se ispeku tri kore.
Fil:
70 g secera
25 g zelatina (moze u prahu, moze u listicima)
2 g cimeta
1,25 dl soka od tresanja
1.25 dl mljeka
4 zumanca
300 g slatke pavlake
Kora za podlogu:
200 g brasna
70 g secera
130 g margarina
1 jaje
1 kasikica praska za pecivo
Priprema:
Kore od bjelanca: Bjelance i secer umutiti na pari, dodati cimet i mljevene ljesnjake. Na namazanom i brasnom posutom plehu ispeci 3 okrugle kore. Za one koji nisu bas vicni da smjesu raspodjele na tri jednaka dijela da bi dobili jednake kore, mogu da svaku koru posebno mute od po 2 bjelanjka, 110 g secera, 25 g mljevenih ljesnjaka i 1 g cimeta( jedna mala kasikica) i tako tri puta. Kore kad se peku treba da se peku na jako slaboj vatiri tako da se vise suse nego sto se peku.
Fil: Zelatin staviti u sok od tresanja, dodati cimet i secer( ako je zelatin u listicima onda ostaviti nekoliko minuta da stoji) i staviti da prokuha u stalno mjesanje. Istovremeno u drugu serpu staviti mljeko da prokuha skinuti sa vatre i dodati umucena zumanca uz stalno mjesanje. Sastaviti zele i mljeko i vratiti na vatru jos oko 1 minut uz stalno mjesanje. Dignuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladilo dodati toj smjesi umucen slag ili slatko vrhnje i sve dobro izmjesati ali ne mikserom vec rucno.
Kora za podlogu: Zamjesiti i razviti 1 koru da bude iste velicine kao sto su vam kore od bjelanca. Ispeci koru i kad se malo prohladi premazati je sa dzemom od sipka.
Tortu je najbolje filovati u kalupu i to ovim redom. Prvo staviti bjelu koru pa fil i tim redom dalje dok se ne potrose bijele kore. Na kraju na zadnju bijelu koru staviti samo koru za podlogu koja je premazana sa dzemom.Staviti u frizider da se dobro ohladi. Prije sluzenja tortu treba izvaditi iz kalupa tako da kora za podlogu bude sad na dnu. Torta se moze premazati i okolo i odozgo sa filom koji nam je preostao (ostavili smo ga namjerno za to). Ugrijati jednu oblatnu izmrviti je malo krupnije i time posuti cijelu tortu. Odozgo posuti prah secerom i ukrasiti sa slagom i tresnjama iz kompota, tako da na svakom komadu torte bude kuglica sa slagom i jedna tresnja.
Potrebno je :
Kore od bjelanaca:
6 bjelananaca
300 g secera
80 g mljevenog ljesnjika( prije ga malo preprziti)
3 g cimeta
Od ove smjese se ispeku tri kore.
Fil:
70 g secera
25 g zelatina (moze u prahu, moze u listicima)
2 g cimeta
1,25 dl soka od tresanja
1.25 dl mljeka
4 zumanca
300 g slatke pavlake
Kora za podlogu:
200 g brasna
70 g secera
130 g margarina
1 jaje
1 kasikica praska za pecivo
Priprema:
Kore od bjelanca: Bjelance i secer umutiti na pari, dodati cimet i mljevene ljesnjake. Na namazanom i brasnom posutom plehu ispeci 3 okrugle kore. Za one koji nisu bas vicni da smjesu raspodjele na tri jednaka dijela da bi dobili jednake kore, mogu da svaku koru posebno mute od po 2 bjelanjka, 110 g secera, 25 g mljevenih ljesnjaka i 1 g cimeta( jedna mala kasikica) i tako tri puta. Kore kad se peku treba da se peku na jako slaboj vatiri tako da se vise suse nego sto se peku.
Fil: Zelatin staviti u sok od tresanja, dodati cimet i secer( ako je zelatin u listicima onda ostaviti nekoliko minuta da stoji) i staviti da prokuha u stalno mjesanje. Istovremeno u drugu serpu staviti mljeko da prokuha skinuti sa vatre i dodati umucena zumanca uz stalno mjesanje. Sastaviti zele i mljeko i vratiti na vatru jos oko 1 minut uz stalno mjesanje. Dignuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladilo dodati toj smjesi umucen slag ili slatko vrhnje i sve dobro izmjesati ali ne mikserom vec rucno.
Kora za podlogu: Zamjesiti i razviti 1 koru da bude iste velicine kao sto su vam kore od bjelanca. Ispeci koru i kad se malo prohladi premazati je sa dzemom od sipka.
Tortu je najbolje filovati u kalupu i to ovim redom. Prvo staviti bjelu koru pa fil i tim redom dalje dok se ne potrose bijele kore. Na kraju na zadnju bijelu koru staviti samo koru za podlogu koja je premazana sa dzemom.Staviti u frizider da se dobro ohladi. Prije sluzenja tortu treba izvaditi iz kalupa tako da kora za podlogu bude sad na dnu. Torta se moze premazati i okolo i odozgo sa filom koji nam je preostao (ostavili smo ga namjerno za to). Ugrijati jednu oblatnu izmrviti je malo krupnije i time posuti cijelu tortu. Odozgo posuti prah secerom i ukrasiti sa slagom i tresnjama iz kompota, tako da na svakom komadu torte bude kuglica sa slagom i jedna tresnja.
- Pooll
- Posts: 4980
- Joined: 01/08/2003 00:00
- Location: Sarajevo
- Contact:
#9
Pa to nije nikakav problem!
http://www.google.com
http://www.google.com/search?q=havana+t ... &hl=hr&lr=
Nema na cemu,
http://www.google.com
http://www.google.com/search?q=havana+t ... &hl=hr&lr=
Nema na cemu,
-
- Posts: 1189
- Joined: 17/03/2004 09:18
#10
...a ja mislila treba recept za tufahije...
- manijak1
- Posts: 47640
- Joined: 16/01/2003 00:00
- Location: https://www.klix.ba/
- Contact:
#11
Mačkica u čizmokama ?