Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dee_dee_90 wrote:Evo posto sam ja iz Travnika,da kazem gdje mi kupujemo sir U maloj sirari,prekoputa parka kod Opcine,jedno 50-tak metara od Konzuma.Preeedobar sir Kome se na da ici do Turbeta ili na Vlasic
Prijatelju, rijec je o SIRU, ne o drogi!
DOBAR TRAVNICKI SIR TREBA DA SE U BIH PRODAJE NA SVAKOM MJESTU a ne samo u Travniku "u maloj sirari, prekoputa parka kod Opcine, jedno 50-tak metara od Konzuma!"
Drug,nema potrebe za tolikom ironijom,slazem se u potpunosti sa svim sto si napisao.I ja kad nisam u Tr kupujem Poljorad sir.Nego je raja prije mene pisala gdje kupuju sir KAD SU U TRAVNIKU,pa sam eto,napisala i ja.
"travnicki sir " iz danske ... firma pravi sir u danskoj i distribuira ga sirom eu ... sve je ok samo sto to nije ni nalik travnickom siru ... ljudi misle ako imaju recept da jednostavno samo tako mogu da proizvedu travnicki sir ... upravo mlijeko sa vlasica daje travnickom siru specifican okus , jer samo na tim nadmorskim visinama rastu trave koje utjecu na sami okus mlijeka. pravi travnicki sir je lako prepoznati i testirati , jednostavno mora da skripi pod zubima ...
Apsolutno se slazem ,,nemoguce je napraviti kopiju travnickog ili ti bolje receno vlasickog sira ma kolko svedjani bili takvi perfekcionisti jer to je do trava koje ovce pasu i jos nesto sto je vrlo specificno naravno ko se razumije u pravi ovciji sir,one ovce koje mogu u svojoj pasi doci do bukovog lista tj. bukove sume da se sir drugacije osjeti...Naravno to mozemo samo mi osjetiti koji smo sa ovih prostora i oni pravi "siroljubci" koji zaista znaju sve o siru
"travnicki sir " iz danske ... firma pravi sir u danskoj i distribuira ga sirom eu ... sve je ok samo sto to nije ni nalik travnickom siru ... ljudi misle ako imaju recept da jednostavno samo tako mogu da proizvedu travnicki sir ... upravo mlijeko sa vlasica daje travnickom siru specifican okus , jer samo na tim nadmorskim visinama rastu trave koje utjecu na sami okus mlijeka. pravi travnicki sir je lako prepoznati i testirati , jednostavno mora da skripi pod zubima ...
Apsolutno se slazem ,,nemoguce je napraviti kopiju travnickog ili ti bolje receno vlasickog sira ma kolko svedjani bili takvi perfekcionisti jer to je do trava koje ovce pasu i jos nesto sto je vrlo specificno naravno ko se razumije u pravi ovciji sir,one ovce koje mogu u svojoj pasi doci do bukovog lista tj. bukove sume da se sir drugacije osjeti...Naravno to mozemo samo mi osjetiti koji smo sa ovih prostora i oni pravi "siroljubci" koji zaista znaju sve o siru
malo mi je i žao što te moram ispraviti, al nadam se da neceš uzeti za zlo
da ljudi ne bi dolazili u zabludu o ispaši i bukovom listu.
najbolji pašnjaci na Vlašicu su:
dubske caire,
konjska strana,
kraljica,
plato iznad devecanskih stijena,
šantic,
i ni na jednim ovom pašnjaku nema bukve ni za lijeka
cak šta više, najkvalitetniji sir je onaj kad ovce pasu iskljucivo po goletima i ne zalaze u bilo kakvu šumu
stvar je u vlašickim travama i u pravu si kad kažeš da ga je nemoguce kopirati
jedino se pokazalo da slican sir može biti sa jednog djela Kupresa, ato je plato Hrbine prema Cincaru.
Isto sto se vec desilo i sa ostalim bosanskim brendovima koje NISMO UMJELI SAMI REALIZIRATI!
Ne bi me cudilo da sutra dodje sudska zabrana travnicanima na koristenje imena "travnicki sir" jer je to zasticeno negdje u svedskoj!
A ta prica da nema sira do onog sa vlasica... to okacite macku o rep. Najbolji sir koji sam do sad jeo je ovaj makedonski, ja kad ga metnem gostima na sto svima kazem da je travnicki... i svi mu se dive!
Isto sto se vec desilo i sa ostalim bosanskim brendovima koje NISMO UMJELI SAMI REALIZIRATI!
Ne bi me cudilo da sutra dodje sudska zabrana travnicanima na koristenje imena "travnicki sir" jer je to zasticeno negdje u svedskoj!
A ta prica da nema sira do onog sa vlasica... to okacite macku o rep. Najbolji sir koji sam do sad jeo je ovaj makedonski, ja kad ga metnem gostima na sto svima kazem da je travnicki... i svi mu se dive!
ko je to ovdje tvrdio
ovdje je prica da se vlašicki sir kao takav (sa svim karakteristikama po kojima je postao poznat) može praviti samo na Vlašicu,
a koji je sir najbolji, to je druga tema i drugo pitanje.
sokkia wrote:
ovdje je prica da se vlašicki sir kao takav (sa svim karakteristikama po kojima je postao poznat) može praviti samo na Vlašicu...
KOJE SU TO KARAKTERISTIKE ???
I sto se pobogu zamajavate vishe.
Rekao sam ranije i ponavljam - uzmi deset pakovanja poljoradovih sireva, cak ne moras ni na deset razlicitih mjesta, ali recimo u deset razlicitih intervala (da nije bas iz iste kace), pa ih uporedi.
Na svakome pise isto "travnicki sir" a razlika medju njima ce biti ogromna. Neki ce zaista biti izvrsni a neki ce biti kao gips!
Ja o tome govorim - TRAVNICKI SIR NIJE STANDARDIZOVAN i mi uopce ne mozemo govoriti o "KARAKTERISTIKAMA PO KOJIMA JE POZNAT".
Tu standardizaciju i ujedno zastitu brenda "travnicki sir" ce ocito napraviti neko drugi, na nekom drugom jestu, daleko i od Travnika i od Bosne.
sokkia wrote:
ovdje je prica da se vlašicki sir kao takav (sa svim karakteristikama po kojima je postao poznat) može praviti samo na Vlašicu...
KOJE SU TO KARAKTERISTIKE ???
I sto se pobogu zamajavate vishe.
Rekao sam ranije i ponavljam - uzmi deset pakovanja poljoradovih sireva, cak ne moras ni na deset razlicitih mjesta, ali recimo u deset razlicitih intervala (da nije bas iz iste kace), pa ih uporedi.
Na svakome pise isto "travnicki sir" a razlika medju njima ce biti ogromna. Neki ce zaista biti izvrsni a neki ce biti kao gips!
Ja o tome govorim - TRAVNICKI SIR NIJE STANDARDIZOVAN i mi uopce ne mozemo govoriti o "KARAKTERISTIKAMA PO KOJIMA JE POZNAT".
Tu standardizaciju i ujedno zastitu brenda "travnicki sir" ce ocito napraviti neko drugi, na nekom drugom jestu, daleko i od Travnika i od Bosne.
apsulutno se slažem sa ovim .
jedino mi se cini da se ne slažemo oko pojma "pravi vlašicki sir"
to što govoriš za razlicite kvalitete istog "poljoradovog sira i za to se slažem ali mi je jasno i zbog cega je to.
poljorad otkupljuje taj sir od proizvođaca i kako se koji potrefi.
standardizacija sira je skoro nemoguca nemoguca misija.
sokkia wrote:
ovdje je prica da se vlašicki sir kao takav (sa svim karakteristikama po kojima je postao poznat) može praviti samo na Vlašicu...
KOJE SU TO KARAKTERISTIKE ???
I sto se pobogu zamajavate vishe.
Rekao sam ranije i ponavljam - uzmi deset pakovanja poljoradovih sireva, cak ne moras ni na deset razlicitih mjesta, ali recimo u deset razlicitih intervala (da nije bas iz iste kace), pa ih uporedi.
Na svakome pise isto "travnicki sir" a razlika medju njima ce biti ogromna. Neki ce zaista biti izvrsni a neki ce biti kao gips!
Ja o tome govorim - TRAVNICKI SIR NIJE STANDARDIZOVAN i mi uopce ne mozemo govoriti o "KARAKTERISTIKAMA PO KOJIMA JE POZNAT".
Tu standardizaciju i ujedno zastitu brenda "travnicki sir" ce ocito napraviti neko drugi, na nekom drugom jestu, daleko i od Travnika i od Bosne.
apsulutno se slažem sa ovim .
jedino mi se cini da se ne slažemo oko pojma "pravi vlašicki sir"
to što govoriš za razlicite kvalitete istog "poljoradovog sira i za to se slažem ali mi je jasno i zbog cega je to.
poljorad otkupljuje taj sir od proizvođaca i kako se koji potrefi.
standardizacija sira je skoro nemoguca nemoguca misija.
"travnicki sir " iz danske ... firma pravi sir u danskoj i distribuira ga sirom eu ... sve je ok samo sto to nije ni nalik travnickom siru ... ljudi misle ako imaju recept da jednostavno samo tako mogu da proizvedu travnicki sir ... upravo mlijeko sa vlasica daje travnickom siru specifican okus , jer samo na tim nadmorskim visinama rastu trave koje utjecu na sami okus mlijeka. pravi travnicki sir je lako prepoznati i testirati , jednostavno mora da skripi pod zubima ...
Apsolutno se slazem ,,nemoguce je napraviti kopiju travnickog ili ti bolje receno vlasickog sira ma kolko svedjani bili takvi perfekcionisti jer to je do trava koje ovce pasu i jos nesto sto je vrlo specificno naravno ko se razumije u pravi ovciji sir,one ovce koje mogu u svojoj pasi doci do bukovog lista tj. bukove sume da se sir drugacije osjeti...Naravno to mozemo samo mi osjetiti koji smo sa ovih prostora i oni pravi "siroljubci" koji zaista znaju sve o siru
malo mi je i žao što te moram ispraviti, al nadam se da neceš uzeti za zlo
da ljudi ne bi dolazili u zabludu o ispaši i bukovom listu.
najbolji pašnjaci na Vlašicu su:
dubske caire,
konjska strana,
kraljica,
plato iznad devecanskih stijena,
šantic,
i ni na jednim ovom pašnjaku nema bukve ni za lijeka
cak šta više, najkvalitetniji sir je onaj kad ovce pasu iskljucivo po goletima i ne zalaze u bilo kakvu šumu
stvar je u vlašickim travama i u pravu si kad kažeš da ga je nemoguce kopirati
jedino se pokazalo da slican sir može biti sa jednog djela Kupresa, ato je plato Hrbine prema Cincaru.
Apsolutno se slazem sa tobom i tu je vecinom borova suma ili jela kako vec da se zove(bice da je jelova)
I isto sam tako cuo(nikako na zlo da uzimam sto god ko dobronamjerno napise a ti to radis dobronamjerno) i cak se potvrdilo tacnim da ovaj dio sto spominjes "konjska strana" tu sume nema ni za lijeka i to je suncana strana i tu je sir najbolji naravno zbog ispase,,ali sam cuo od iskusnijih siroljubaca jer sam mlad(daleko od toga da se ne razumijem u sir) da mnogo znaci suncana i ne suncana strana...Tu smo da razmijenimo misljenja i da njegujemo kulturu i postovanje tudjeg misljenja....
Oooo žalosti! Mnogi od ovih komentara pa čak i onih koji tvrde da su iz tog kraja su u najmanju ruku žalosni. Ima ovog sira jeste TRAVNIČKI bez obzira što se proizvodi na Vlašiću. /Bijel ko travnički sir!/ Trava, i to baš ona, kuda nema šume jeste "kriva" za kvalitet ovog sira jer naučnici tvrde da oko 150 /stotinu pedeset/ različitih vrsta trave raste u pojasu od 800-1500 m nadmorske visine i jedino u tom pojasu proizvesti se može pravi TRAVNIČKI SIR. On je isključivo ovčiji sir. Postoji i posebna vsta ovce "DUBSKA PRAMENKA" koja u novije vrijeme se sve češće potiskuje nekim sitnijim rasama ili se križa. So jeste glavni i siguran konzervans ali i drvrna kaca ima svoj udio u "šmeku" ovoga sira. Sir se soli do nivoa da jaje pliva na vodi koja se sipa u sir a neposredno pred konzumaciju on se stavlja u običnu vodu koja treba da izvuče so. Ako se dugo drži u običnoj vodi on "opuzne" /neko je ovo već opisao/. Nažalost danas ćete u komercijalnim tokovima teško naći pravi PUNOMASNI ISKLJUČIVO OVČIJI TRAVNIČKI SIR. Danas i u tom najboljem siru koji se može kupiti veliki je procenat kravljeg mlijeka. Razumljivo iz komercijalnih razloga. Da ne govorimo da se danas "TRAVNIČKI" sir proizvodi u pola BiH. Kupres, Livno, Glamoč, Teslić i desetine drugih destinacija. Danas mnoga stada rijetko kad pasu u tom pojasu Vlašića gdje se proizvodi pravi sir ali to ne smeta da se on natove TRAVNIČKIM ili VLAŠIĆKIM sirom. Zato najbolji TRAVNIČKI sir možete kupiti od samih proizvođaća na licu mjesta i to u dijelu Vlašića koji je što dalje od šume. Oni koji razumiju znaju zašto, jer šumska trava daje daleko više mlijeka ali je onda kvaliteta sira drugačija. To je isto sa kravljim mlijekom. Proizvođaći sira rijetko i prodaju sir. To u glavnom rade nakupci i trgoci. Zato pravi sir danas možete dobiti samo kao MAHSUZIJU, ali takvog sira je vrlo malo a u prometu ga nema nimalo. Ima boljeg i lošijeg sira a to najbolje znaju oni koji budu u prilici jesti sir kao gosti kod nekog od proizvođača. Nepisano pravilo je, koja ste ruka u lancu trgovine tu kvalitetu sira jedete. Zato svima onima koji hvale vakumirani sir mora biti jasno, vakumira se ona klasa koja nemože na pijacu gdje se sir prije kupovine može probati. I standardizacija koja se nameće proizvođaćima pravi selekciju na one koji su "ekonomski osviješteni" i znaju šta je biznis pa proizvode isplativ sir i one koji posluju sa gubitkom!!!
mishic wrote:Oooo žalosti! Mnogi od ovih komentara pa čak i onih koji tvrde da su iz tog kraja su u najmanju ruku žalosni. Ima ovog sira jeste TRAVNIČKI bez obzira što se proizvodi na Vlašiću. /Bijel ko travnički sir!/ Trava, i to baš ona, kuda nema šume jeste "kriva" za kvalitet ovog sira jer naučnici tvrde da oko 150 /stotinu pedeset/ različitih vrsta trave raste u pojasu od 800-1500 m nadmorske visine i jedino u tom pojasu proizvesti se može pravi TRAVNIČKI SIR. On je isključivo ovčiji sir. Postoji i posebna vsta ovce "DUBSKA PRAMENKA" koja u novije vrijeme se sve češće potiskuje nekim sitnijim rasama ili se križa. So jeste glavni i siguran konzervans ali i drvrna kaca ima svoj udio u "šmeku" ovoga sira. Sir se soli do nivoa da jaje pliva na vodi koja se sipa u sir a neposredno pred konzumaciju on se stavlja u običnu vodu koja treba da izvuče so. Ako se dugo drži u običnoj vodi on "opuzne" /neko je ovo već opisao/. Nažalost danas ćete u komercijalnim tokovima teško naći pravi PUNOMASNI ISKLJUČIVO OVČIJI TRAVNIČKI SIR. Danas i u tom najboljem siru koji se može kupiti veliki je procenat kravljeg mlijeka. Razumljivo iz komercijalnih razloga. Da ne govorimo da se danas "TRAVNIČKI" sir proizvodi u pola BiH. Kupres, Livno, Glamoč, Teslić i desetine drugih destinacija. Danas mnoga stada rijetko kad pasu u tom pojasu Vlašića gdje se proizvodi pravi sir ali to ne smeta da se on natove TRAVNIČKIM ili VLAŠIĆKIM sirom. Zato najbolji TRAVNIČKI sir možete kupiti od samih proizvođaća na licu mjesta i to u dijelu Vlašića koji je što dalje od šume. Oni koji razumiju znaju zašto, jer šumska trava daje daleko više mlijeka ali je onda kvaliteta sira drugačija. To je isto sa kravljim mlijekom. Proizvođaći sira rijetko i prodaju sir. To u glavnom rade nakupci i trgoci. Zato pravi sir danas možete dobiti samo kao MAHSUZIJU, ali takvog sira je vrlo malo a u prometu ga nema nimalo. Ima boljeg i lošijeg sira a to najbolje znaju oni koji budu u prilici jesti sir kao gosti kod nekog od proizvođača. Nepisano pravilo je, koja ste ruka u lancu trgovine tu kvalitetu sira jedete. Zato svima onima koji hvale vakumirani sir mora biti jasno, vakumira se ona klasa koja nemože na pijacu gdje se sir prije kupovine može probati. I standardizacija koja se nameće proizvođaćima pravi selekciju na one koji su "ekonomski osviješteni" i znaju šta je biznis pa proizvode isplativ sir i one koji posluju sa gubitkom!!!
u suštini dobar post,
jedino ne znam otkud tako kategoricno tvrdnja da se zove travnicki a ne vlašicki sir.
drugo , ne vidim šta je baš tako žalosno u ranijim postovima.
trce, standardizacija predviđa da mlijeko mora biiti pasterizovano dok se ovaj sad sir pravi od ne pasterizovanog ovcijeg mlijeka i odmah to nebi bilo to.
dalje, ja ipak tvrdim da se pravi sir još uvijek može kupiti u prodaji ( ali sigurno ne u onoj kolibi kod šumarije u Turbetu kod onog starog )
daleko najbolji je iza novog "besta " u Turbetu (redovno kupujem i nikad nije podbacio)
mishic wrote:Oooo žalosti! Mnogi od ovih komentara pa čak i onih koji tvrde da su iz tog kraja su u najmanju ruku žalosni. Ima ovog sira jeste TRAVNIČKI bez obzira što se proizvodi na Vlašiću. /Bijel ko travnički sir!/ Trava, i to baš ona, kuda nema šume jeste "kriva" za kvalitet ovog sira jer naučnici tvrde da oko 150 /stotinu pedeset/ različitih vrsta trave raste u pojasu od 800-1500 m nadmorske visine i jedino u tom pojasu proizvesti se može pravi TRAVNIČKI SIR. On je isključivo ovčiji sir. Postoji i posebna vsta ovce "DUBSKA PRAMENKA" koja u novije vrijeme se sve češće potiskuje nekim sitnijim rasama ili se križa. So jeste glavni i siguran konzervans ali i drvrna kaca ima svoj udio u "šmeku" ovoga sira. Sir se soli do nivoa da jaje pliva na vodi koja se sipa u sir a neposredno pred konzumaciju on se stavlja u običnu vodu koja treba da izvuče so. Ako se dugo drži u običnoj vodi on "opuzne" /neko je ovo već opisao/. Nažalost danas ćete u komercijalnim tokovima teško naći pravi PUNOMASNI ISKLJUČIVO OVČIJI TRAVNIČKI SIR. Danas i u tom najboljem siru koji se može kupiti veliki je procenat kravljeg mlijeka. Razumljivo iz komercijalnih razloga. Da ne govorimo da se danas "TRAVNIČKI" sir proizvodi u pola BiH. Kupres, Livno, Glamoč, Teslić i desetine drugih destinacija. Danas mnoga stada rijetko kad pasu u tom pojasu Vlašića gdje se proizvodi pravi sir ali to ne smeta da se on natove TRAVNIČKIM ili VLAŠIĆKIM sirom. Zato najbolji TRAVNIČKI sir možete kupiti od samih proizvođaća na licu mjesta i to u dijelu Vlašića koji je što dalje od šume. Oni koji razumiju znaju zašto, jer šumska trava daje daleko više mlijeka ali je onda kvaliteta sira drugačija. To je isto sa kravljim mlijekom. Proizvođaći sira rijetko i prodaju sir. To u glavnom rade nakupci i trgoci. Zato pravi sir danas možete dobiti samo kao MAHSUZIJU, ali takvog sira je vrlo malo a u prometu ga nema nimalo. Ima boljeg i lošijeg sira a to najbolje znaju oni koji budu u prilici jesti sir kao gosti kod nekog od proizvođača. Nepisano pravilo je, koja ste ruka u lancu trgovine tu kvalitetu sira jedete. Zato svima onima koji hvale vakumirani sir mora biti jasno, vakumira se ona klasa koja nemože na pijacu gdje se sir prije kupovine može probati. I standardizacija koja se nameće proizvođaćima pravi selekciju na one koji su "ekonomski osviješteni" i znaju šta je biznis pa proizvode isplativ sir i one koji posluju sa gubitkom!!!
U dosta stvari se slazem sa tobom pogotovo u svezi ovi preprodavaca i takodje mislim da se samo extra dobar sir moze nabaviti samo kod proizvodjaca,jer ja imam ovdje komsiju koji se bavi tim i on sav svoj sir sto proizvede u toku ljeta(maj-septembar) na Vlasicu uopste ne prodaje tim nakupcima jer mu je sir prekvalitetan i sve su mu narudzbe.Znaci musterija mu donese kacu od 20 kg u aprilu i samo dodje po svoje kad sir dodje sa planine i tako sve plasira nema prodaje za nakupce znaci samo iskljucivo naruzdbe,i vjerujte koliko ostane praznih "kacica" od raznoraznih "budja" koje nije u stanju napuniti sirom jer on proizvodi samo ovciji sir bez mijesanja kravljeg mlijeka....Nema ga puno ali sto bude prekvalitetan jee
Navodno je drvece struhlo i pocelo padati na objekte i automobile, pa su ga posjekli.
Opcina i komunalno valjda, nece niko iz hira sjeci drvece po gradu
iceman ze wrote:Da ne otvaram temu, samo zbog jednog pitanja. Interesuje me kakav je ugodaj za 1.maj na planini Vlasic. Meni je uvijek gore lijepo, jer sam kao skolarac cesto isao na skijanje. Evo vidim na stranci Pahuljica nudi neke sadrzaje za taj dan itd.
pajdo sto se tice 1.Maj na Vlasicu ne vjerujem da ima gdje bolje pogotovo u Gostilj ili Ugar
Pogotovo s ovom cijenom, to nije ni V od vlasickog sira. Vrhunski vl. sir trenutno mozes naci za cijenu od 9-10 KM, za sesticu dobar ili kvalitetan ali vrhunski ne.
Ama covece ,ja neznam ko ste vi i odaklen ste ... Ali ja sam sa Vlasica i bavim se cijeli zivot poljeprivredom, stocarstvom , ako iko poznaje sta je vlasicki sir onda smo mi ti koji proizvodimo . Imate ponudu na Pik.ba ,kome se svidja ima telefon nek pozove .
coaa04 wrote:Ama covece ,ja neznam ko ste vi i odaklen ste ... Ali ja sam sa Vlasica i bavim se cijeli zivot poljeprivredom, stocarstvom , ako iko poznaje sta je vlasicki sir onda smo mi ti koji proizvodimo . Imate ponudu na pik .ba ,kome se svidja ima telefon nek pozove .
i odakle si ti tacno sa vlašica, možda se i poznajemo.
dalje, pravi vlašicki sir se prodaje od 12-15 KM, prema tome ......?