diason wrote:Otac mi je na trenutak vrhom prsta dodirnuo gljivu prilikom pranja,da li gubi automatski svojstva pošto sam čitao da se ne smije dirati i ako je već izgubila da li se regeneriše poslije nekog vremena ili je sa njom gotovo ?
nije to nikakav problem. preživjet će
inace kod nas se uz te tibetanske gljive, gljivice ili kefir zrnca kako ih neko zove šire i te predrasude - kao npr ne smije se progutati, upasti u odvod i sl. neće joj ništa biti ako se dodirne metalnom kašikom ili procijedi kroz sito od inoxa
iako metal nije preporučljiv za držanje - staklene tegle su puno bolje
takodjer nije potrebno ispirati je vodom ili svježim mlijekom - to joj samo remeti harmoniju - pogotova hlorisana voda pravo iz česme
jednostavno samo procjediti i prebaciti kašikom u zdjelu za novi kefir
može se ostaviti i nešto starog jogurta uz zrnca ako se želi ubrzati proces ili se ima nedovoljno zrnaca
jedna od preporuka koja se dobija uz "gljivu" je da se pije 20 dana pa 10 dana pauza
ljudi na kavkazu piju kefir bez prekida. ovo bi možda važilo jedino možda ako pijete neke ekstremne količine
napitak se slobodno može piti svaki dan bez prekida
u početku ako neko ima osjetljiviji stomak trebao bi uzimati manje količine - npr pola čaše dnevno
u toku ljeta fermentacija se odvija brzo - vec za 12 sati može se dobiti kefir
ako želite napraviti pauzu s kefirom, prelijete zrnca s mlijekom i stavite u frižider - na taj način može stajati u frižideru oko 7 dana
ako nemate mlijeka prelijte zrnca vodom i stavite u frižider - (voda po mogucnosti prokuhana i ohladjena ili da je nekoliko sati bila u bokalu kako bi se smanji sadržaj hlora)
zrnca s vodom mogu par dana preživjeti u frižideru
zrnca se mogu jesti - to je čak i efikasnije od pijenja kefira
ako se ima višak zrnaca ili se želi prestati na par mjeseci mogu se zalediti. najprije ih treba isprati vodom a zatim staviti u sito da se voda iscjedi. nakon toga da se stavi na ispeglanu gazu koja bi dodatno eliminisala vlažnost
može se preko posuti mlijeka u prahu i staviti u zamrzivač
jedna od stranica na engleskom s dosta informacija o kefiru je
http://users.chariot.net.au/~dna/kefir-faq.html
tu se npr navodi da je kefir čuvan u frižideru godiunu dana i da nakon analize nisu pronadjene patogene bakterije i dalje je bio ok - naravno žešćeg ukusa
isto tako narodi kavkaza recimo nisu imali frižidere i čuvali su ga na sobnim temperaturama - to takodjer ne šteti kefiru
iako je preporučljivo popiti ga nakon par dana radi samog ukusa
http://svetahrana.blogspot.com/2011/04/ ... kefir.html
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... vkaza.html
video upute
http://www.youtube.com/results?search_q ... kefir&aq=f