Šta sve VAŽNO treba znati o korona virusu

Moderator: O'zone

Locked
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#1 Šta sve VAŽNO treba znati o korona virusu

Post by Mister__No »

ŠTA JOŠ TREBATE ZNATI O KORONA VIRUSU: Na čeličnim površinama opstaje 72 sata, na papiru 96-120

Novi tip korona virusa, koji je uzročnik bolesti Kovid-19,
na nehrđajućim čeličnim površinama može opstati 72 sata,
na papiru 96-120,
na plastici 120,
u vazduhu tri sata,
na aluminijumu dva do osam,
na drvetu ili staklu 96 sati
.

Stoga je nakon svakog kontakta s ovim površinama neophodno paziti na higijenu ruku.

Profesor i šef katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta Univerziteta Gazi u Ankari Mustafa Necmi Ilhan govorio je za Anadolu Agency o tome koliko se novi tip korona virusa može zadržati na kojoj površini.

Osvrnuo se na istraživanje objavljeno u časopisu "New England Journal of Medicine" koje pokazuje kako novi tip korona virusa na površinama od nehrđajućeg čelika može opstati 72 sata.

"Istraživanje pokazuje da se virus može zadržati četiri do pet dana na papiru, pet dana u plastici, tri sata u vazduhu, dva do osam sati na aluminijumu, osam sati na hirurškim rukavicama za zaštitu, četiri dana na drvetu i staklu", rekao je Ilhan.

Ocijenio je kako je nakon svakog kontakta s pomenutim površinama neophodno prati ruke ali voditi računa o čišćenju svih predmeta koji se često dodiruju rukom, kao što su ručka na vratima, tipke brojeva u liftu.

Ilhan naglašava kako je posebno značajno čistiti pomenute predmete na radnim mjestima, jer, kako je rekao, takvi predmeti tamo predstavljaju rizik za mnogo veći broj ljudi.

Ističući da je jedno od najrizičnijih mjesta na ljudskom tijelu kod prenosa virusa kosa i brada, İlhan je dodao su "kosa i brada pogodna mjesta za reprodukciju virusa. Iz tog razloga, korisno je u ovoj situaciji skratiti kosu i bradu."

Podvukao je kako je najbitnije da se vodi računa o tome da se što je moguće više ostane kod kuće i bez krajnje potrebe ne izlazi vani.

"U slučaju neophodnog napuštanja doma, po povratku je potrebno provjetriti odjeću koja je nošena, na balkonu ili sličnom mjestu. Kod kuće izbjegavati kontakte s osobama starijim od 60 godina koje pate od nekog hroničnog oboljenja", podvukao je Ilhan.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/14 ... 4.facebook
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#2 Re: Šta sve VAŽNO treba znati o korona virusu

Post by Mister__No »

EUROPSKI CENTAR ZA KONTROLU I PREVENCIJU BOLESTI '
Nije vjerojatno da će ljeto zaustaviti koronavirus...

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... /10135294/
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#3 Re: Šta sve VAŽNO treba znati o korona virusu

Post by Mister__No »

DOKTOR TROBONJAČA ZA JUTARNJI PROGOVARA O NOĆNOJ MORI SVIH HRVATSKIH EPIDEMIOLOGA
Evo kada su ljudi inficirani Covidom-19 najzarazniji

Eliminirati ovaj opasni virus možemo jedino tako da mu ne dozvolimo da se reproducira u novoj osobi, da mu presiječemo puteve prijenosa.

Ako razumijemo da je osnovni put prijenosa kapljična infekcija u socijalnom kontaktu, apsolutno je jasno zašto Stožer donosi ove mjere - kaže imunolog Zlatko Trobonjača, redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Pojasnio je zašto Krizni stožer stalno upozorava ljude na važnost socijalnog distanciranja i poštivanja mjera samoizolacije.

- Jedan od temeljnih parametara kojim pratimo epidemiju je tzv. reprodukcijski broj, prosječan broj zdravih ljudi koje će bolesnik zaraziti tijekom svoje infektivnosti. Za Covid-19 on iznosi 2,4. Reprodukcijski broj epidemije ovisi o tri parametra: trajanju infektivnosti bolesnika, postotku neimunih zdravih ljudi u populaciji i putevima prijenosa bolesti. Možda ne možemo očekivati da nam R bude nula u ovoj infekciji, ali svakako mora biti manji od jedan - upozorio je prof. Trobonjača.

Naglasio je da je prosječno vrijeme inkubacije za Covid pet dana.

- No, znanstvene spoznaje govore da su inficirani SARS-CoV-2 dan prije pojave simptoma, ponekad i dva dana prije, izrazito zarazni, a nakon 8 dana bolesti infektivnost im pada i najvjerojatnije nakon 12 dana prestaje. Dakle, to čini ukupno 14 dana u prosjeku mogućnosti prijenosa bolesti na zdravog čovjeka - pojasnio je Trobonjača. Ističe kako činjenica da zaraženi mogu prenositi bolest i prije nastupa simptoma, kao i da asimptomatski pojedinci prenose bolest predstavlja noćnu moru svakog epidemiologa.

- Kako se nisu mogli osloniti na povezanost simptoma i infektivnosti, naš Stožer uveo je samoizolaciju. Užasno tešku i zahtjevnu epidemiološku mjeru. Treba identificirati svakog onog tko je došao u kontakt s inficiranim i izolirati ga. To je rudarski posao. No, tu im svi moramo pomoći. Stožer nas savjetuje, no mi moramo djelovati. Moramo djelovati kao zajednica i zato moramo prihvatiti privremeno ograničavanje kretanja, okupljanja, druženja, posjećivanja, putovanja itd. jer je to jedini način da usporimo i zaustavimo širenje bolesti - naglasio je Trobonjača.
https://www.jutarnji.hr/life/zdravlje/d ... /10131484/
User avatar
Matijevic_Vlado
Posts: 3467
Joined: 03/10/2012 14:27
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#4 Re: Šta sve VAŽNO treba znati o korona virusu

Post by Matijevic_Vlado »

Moze li slika onog tvog izuma molim te
Mister__No
Posts: 114
Joined: 23/03/2020 08:35

#5 Re: Šta sve VAŽNO treba znati o korona virusu

Post by Mister__No »

Koronavirus može živjeti na površini voća i povrća, evo što učiniti prije konzumacije

ISTRAŽIVANJA su potvrdila da virus Covid-19 može preživjeti na tvrdim površinama kao što su plastika i čelik satima, u nekim slučajevima i danima. Sada se ispostavilo da i voće i povrće također mogu biti prijenosnici virusa.

„Covid-19 se kao i svi drugi virusi koji su uzročnici prehlada i gripe prenosi kada kašljemo i kišemo, odnosno kapljičnim putem. Kad se to dogodi, kapljice padaju na svaku površinu u radijusu od dva metra“, kazao je za portal Body+Soul dr. Sam Hay pa dodao da je upravo zbog toga prijenos virusa prilično jednostavan.

„Kad obrišete oči, nos ili usta, virus prenosite na prste, a onda dalje na predmete koje dodirujete. To vrijedi i za voće i povrće u trgovinama koje ljudi slobodno dodiruju“, upozorava.

Ipak, to ne znači da morate prestati kupovati svježe namirnice, ali trebate biti oprezniji kod njihove pripreme i konzumacije.

„Moj savjet je da pričekate par dana prije nego što ih odlučite konzumirati i da ih dobro isperete“, ističe dr. Hay.

Preporuke po pitanju pranja voća i povrća su sljedeće.

1. Operite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom.

2. Provjerite ima li na komadu voća ili povrća oštećenja i odstranite ih nožem.

3. Isperite namirnicu prije guljenja i budite sigurni da prljavština i baterije nisu došle u kontakt s nožem kojim ćete rezati namirnicu.

4. Nježno istrljajte voće ili povrće pod mlazom vode.

5. Uzmite čisti nož i njime ogulite krastavce, jabuke ili krumpir.

6. Osušite namirnicu suhom i čistom krpom ili papirnatim ručnikom.

7. Kad su u pitanju salata ili kupus, uklonite sve vanjske listove i dobro ih isperite vodom.

Voće i povrće možete pohraniti u hladnjaku na temperaturi ispod 5 Celzijevih stupnjeva.

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2169248
Locked