Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
bejbi91
Posts: 139
Joined: 19/09/2016 18:38
Location: Sarajevo

#14001 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by bejbi91 »

sadie_forever wrote:kako pravite bosanski lonac ?

Crveni luk i teletinu/junetinu na kockice prodinstaš. Ubaciš od povrća šta imaš, ja stavim krompir, mrkvu, grašak, mahune, boraniju, šta već imaš, paprike na sitno, paradajz, na kraju ubacim koju prokulicu ako imam, ali na kraju jer se brzo skuhaju. Malo sos paradajza. Malo crnog bibera u zrnu, lovorov list, peršin, vegeta. I obavezno dvije-tri čitave glavice bijelog luka. Bijeli luk ubaciš kad i svo ostalo povrće. Ponekad stavim i jednu ljutu feferonu.
User avatar
pukepuke
Posts: 2258
Joined: 18/08/2008 16:16
Location: Sjever-jug

#14002 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

Lezibaba s tikvom stambolkom za doručak.
Image
Image
User avatar
AstorH
Posts: 1895
Joined: 08/03/2014 23:21
Location: Dalmacija

#14003 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by AstorH »

Ja sinoc s posla syeban i umoran ni presvukao se nisam dohvatim se nekih patlidzana s' akcije jos od proslog tjedna reko da ne frljacam :D , ogulim sta ne valja, krknem maslinovog ulja i luka u tavu, pelata i kojekakvih pustih mirodjija i naređao po kruvu, uglavnom neloše, utuzg'o se vas :D

Imageh
User avatar
pukepuke
Posts: 2258
Joined: 18/08/2008 16:16
Location: Sjever-jug

#14004 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

AstorH wrote:Ja sinoc s posla syeban i umoran ni presvukao se nisam dohvatim se nekih patlidzana s' akcije jos od proslog tjedna reko da ne frljacam :D , ogulim sta ne valja, krknem maslinovog ulja i luka u tavu, pelata i kojekakvih pustih mirodjija i naređao po kruvu, uglavnom neloše, utuzg'o se vas :D
Dobro izgleda ali zar baš na novinama da si poslužiš...
User avatar
pukepuke
Posts: 2258
Joined: 18/08/2008 16:16
Location: Sjever-jug

#14005 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

Buhtle (s Nutelom) za večeru:
Image
Image
Image
Image
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#14006 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

:cry:
User avatar
pukepuke
Posts: 2258
Joined: 18/08/2008 16:16
Location: Sjever-jug

#14007 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

Tomahawk11 wrote::cry:
Ihhh, pa zar je tako loše?
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#14008 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

pukepuke wrote:
Tomahawk11 wrote::cry:
Ihhh, pa zar je tako loše?
Katastrofa :mrgreen:

Nije, moja ti, lose....nego placem sto nisam u prilici da probam.
A izgleda odlicno, siguran sam da je i ukusno :thumbup:
User avatar
pukepuke
Posts: 2258
Joined: 18/08/2008 16:16
Location: Sjever-jug

#14009 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

Tomahawk11 wrote:
pukepuke wrote:
Tomahawk11 wrote::cry:
Ihhh, pa zar je tako loše?
Katastrofa :mrgreen:

Nije, moja ti, lose....nego placem sto nisam u prilici da probam.
A izgleda odlicno, siguran sam da je i ukusno :thumbup:
:lol: Moram ti pristati na muku i reći da su se ove prve buhtle koje sam u životu napravila topile u ustima.
User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 109749
Joined: 14/08/2009 14:51

#14010 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

pukepuke wrote: :lol: Moram ti pristati na muku i reći da su se ove prve buhtle koje sam u životu napravila topile u ustima.
:| :twisted: :(




















:kiss: ko da sam i pojeo :)
User avatar
ing-ecc
Posts: 18125
Joined: 31/03/2013 09:58

#14011 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by ing-ecc »

pukepuke wrote:Buhtle (s Nutelom) za večeru
Image
Kad vidim u presjeku ovako dobro filovano :D pojeo bih sve, svih 6 sa tanjira :lol:
Mada i da je bilo 7 i to bih pojeo :-) i 8 cak :lol: :lol:
User avatar
pukepuke
Posts: 2258
Joined: 18/08/2008 16:16
Location: Sjever-jug

#14012 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

Suptilna poruka što da se ponese na sljedeće druženje forumaša primljena na znanje:-D
Anne Boleyn
Posts: 336
Joined: 31/08/2011 16:29
Location: na dvoru

#14013 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Anne Boleyn »

@pukepuke, može li recept za te buhtle?
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#14014 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

Image

kapriĆoza :D
User avatar
pukepuke
Posts: 2258
Joined: 18/08/2008 16:16
Location: Sjever-jug

#14015 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

Anne Boleyn wrote:@pukepuke, može li recept za te buhtle?
Naravno, napisala sam ga na temi "Recepti" :) .
BJB
Posts: 4523
Joined: 16/10/2010 17:17
Location: California

#14016 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by BJB »

Irm@ wrote: Na koru nanijeti bijelu smjesu, a zatim i tamnu. Peći 50 min. Ugasiti pećnicu i ostaviti kolač u pećnici dodatnih 50 minuta.
Zagrijati slatko vrhnje i pomiješati ga sa Nutellom. Preliti kolač.
Umjesto Nutelle sam stavila Belgid'or evrokrem i malo cokolade u prahu, kuhinjska vaga mi nije bas pouzdana, neko kinesko smece pa sam dodala i oko 50 gr cokolade u prahu.Image
Eno ispeko se..Ja sam samo stavila 3 jaja umjesto dva, fino je narasto..Pekla sam ga u vodenoj kupelji.
Je li se preljev stavlja nakon sto odstoji 50mins u iskljucenoj pecnici ili moze i kasnije?
I IRma hvala na receptu, jedva cekam jutro da ga probam. :D
User avatar
Irm@
Posts: 4188
Joined: 26/11/2005 00:44
Location: tramvaj

#14017 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Irm@ »

BJB wrote:
Irm@ wrote: Na koru nanijeti bijelu smjesu, a zatim i tamnu. Peći 50 min. Ugasiti pećnicu i ostaviti kolač u pećnici dodatnih 50 minuta.
Zagrijati slatko vrhnje i pomiješati ga sa Nutellom. Preliti kolač.
Umjesto Nutelle sam stavila Belgid'or evrokrem i malo cokolade u prahu, kuhinjska vaga mi nije bas pouzdana, neko kinesko smece pa sam dodala i oko 50 gr cokolade u prahu.Image
Eno ispeko se..Ja sam samo stavila 3 jaja umjesto dva, fino je narasto..Pekla sam ga u vodenoj kupelji.
Je li se preljev stavlja nakon sto odstoji 50mins u iskljucenoj pecnici ili moze i kasnije?
I IRma hvala na receptu, jedva cekam jutro da ga probam. :D
bas zanimljiv ovaj namaz..nemamo ti mi ovo u Bosni :D
super...vjerujem da ce biti odlican..
mozes prelijev i poslije :)
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#14018 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa »

ovog belgijskog krema ima posvuda - i odlican je, znatno jeftiniji od nutelle btw.
BJB
Posts: 4523
Joined: 16/10/2010 17:17
Location: California

#14019 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by BJB »

Irm@ wrote: bas zanimljiv ovaj namaz..nemamo ti mi ovo u Bosni :D
super...vjerujem da ce biti odlican..
mozes prelijev i poslije :)
Imamo u Amku, :D :D :D Irm@, ja sam u
Dobar je cheesecake samo mi je zbog ovog preljeva splasnuo a bio je signurno 4-5 cm..
Drugi put preskacem preljev.
User avatar
ilkbahar
Posts: 1108
Joined: 19/01/2014 21:36

#14020 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by ilkbahar »

Irm@ wrote:
BJB wrote:
Irm@ wrote: Na koru nanijeti bijelu smjesu, a zatim i tamnu. Peći 50 min. Ugasiti pećnicu i ostaviti kolač u pećnici dodatnih 50 minuta.
Zagrijati slatko vrhnje i pomiješati ga sa Nutellom. Preliti kolač.
Umjesto Nutelle sam stavila Belgid'or evrokrem i malo cokolade u prahu, kuhinjska vaga mi nije bas pouzdana, neko kinesko smece pa sam dodala i oko 50 gr cokolade u prahu.Image
Eno ispeko se..Ja sam samo stavila 3 jaja umjesto dva, fino je narasto..Pekla sam ga u vodenoj kupelji.
Je li se preljev stavlja nakon sto odstoji 50mins u iskljucenoj pecnici ili moze i kasnije?
I IRma hvala na receptu, jedva cekam jutro da ga probam. :D
bas zanimljiv ovaj namaz..nemamo ti mi ovo u Bosni :D
super...vjerujem da ce biti odlican..
mozes prelijev i poslije :)
Kako ga nema, ima.na svakoj.polici pored nutele i dosta je jeftiniji, doduse malo je po mok ukusu rijedak ali moze proci.
User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#14021 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

vecera: pura, sir jogurt; ni pecenja se sladje ne najedem

nema slike, pojelo se caskom sve :)
User avatar
makaranka
Posts: 581
Joined: 18/01/2009 13:42
Location: novo sarajevo

#14022 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by makaranka »

manekenka u penziji wrote:@Tomhawk11 to sam prvo obavila, sad učim kuhati :D

@vazi: ovo su one starinske, i ja jedva nadoh recept:

2 šoljice šećera , 2 šoljice ulja, 2 jajeta, pola praska za pecivo i brašna po potrebi. Pretpostavljam da znaš kako ide dalje ali da napišem za svaki sl.: tečne sastojke umutiti, dodati brašno pomiješano sa praškom toliko da bude srednje tvrdo tijesto. Oblikovane hurmasice peći na 200-220 stepeni dok ne porumene. Zaliti hladnom agdom.

Agda(nju bi zapravo trebalo prvu napraviti): 9 šoljica šećera i 11 šoljica vode, 1 limun.
Sto se tice agde, našla sam jako puno verzija za način pripreme ali ja sam svoju malo pustila da kuha, nekih 10ak minuta i onda ohladila pa vrele hurmasice zalila.

Ja sam ove svoje punila orasima ali ću drugi put istucene orahe ubaciti u smjesu, dakle stavit ću manje brašna, jer je manje zahmeta a mislim da bi mogle biti i ukusnije.
nasla sam par recepata na internetu, al u nekima se stavlja maslac.posto pises da je recept starinski mene sad zanima da li bi jedna nana sa bistrika napravila sa uljem il maslacom? mozda pitanje zvuci glupo, ne znam kako da ga drugacije preformuliram, pokusavam naci recept hurmasicama koji bi bio najslicniji onim koje je mm jeo kod nane. :-D
User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#14023 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

makaranka wrote:
manekenka u penziji wrote:@Tomhawk11 to sam prvo obavila, sad učim kuhati :D

@vazi: ovo su one starinske, i ja jedva nadoh recept:

2 šoljice šećera , 2 šoljice ulja, 2 jajeta, pola praska za pecivo i brašna po potrebi. Pretpostavljam da znaš kako ide dalje ali da napišem za svaki sl.: tečne sastojke umutiti, dodati brašno pomiješano sa praškom toliko da bude srednje tvrdo tijesto. Oblikovane hurmasice peći na 200-220 stepeni dok ne porumene. Zaliti hladnom agdom.

Agda(nju bi zapravo trebalo prvu napraviti): 9 šoljica šećera i 11 šoljica vode, 1 limun.
Sto se tice agde, našla sam jako puno verzija za način pripreme ali ja sam svoju malo pustila da kuha, nekih 10ak minuta i onda ohladila pa vrele hurmasice zalila.

Ja sam ove svoje punila orasima ali ću drugi put istucene orahe ubaciti u smjesu, dakle stavit ću manje brašna, jer je manje zahmeta a mislim da bi mogle biti i ukusnije.
nasla sam par recepata na internetu, al u nekima se stavlja maslac.posto pises da je recept starinski mene sad zanima da li bi jedna nana sa bistrika napravila sa uljem il maslacom? mozda pitanje zvuci glupo, ne znam kako da ga drugacije preformuliram, pokusavam naci recept hurmasicama koji bi bio najslicniji onim koje je mm jeo kod nane. :-D
nana s bistrika = maslac i to vrlo cesto istopljeni.. topno maslo se to zvalo birvaktile . Istopi se puter na tihoj vatri pa se zaspe sa vrlo malo brasna , brasno procisti puter, slegne se na dno tave i ono sto gore ostane bude cisto i prosipato. To se maslo koristilo za ulutmu ili lutmu, kako se gdje kaze...a i za te starinska hurmasice
User avatar
makaranka
Posts: 581
Joined: 18/01/2009 13:42
Location: novo sarajevo

#14024 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by makaranka »

vazi wrote:
nana s bistrika = maslac i to vrlo cesto istopljeni.. topno maslo se to zvalo birvaktile . Istopi se puter na tihoj vatri pa se zaspe sa vrlo malo brasna , brasno procisti puter, slegne se na dno tave i ono sto gore ostane bude cisto i prosipato. To se maslo koristilo za ulutmu ili lutmu, kako se gdje kaze...a i za te starinska hurmasice
Hvala!! :kiss:
User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#14025 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

makaranka wrote:
vazi wrote:
nana s bistrika = maslac i to vrlo cesto istopljeni.. topno maslo se to zvalo birvaktile . Istopi se puter na tihoj vatri pa se zaspe sa vrlo malo brasna , brasno procisti puter, slegne se na dno tave i ono sto gore ostane bude cisto i prosipato. To se maslo koristilo za ulutmu ili lutmu, kako se gdje kaze...a i za te starinska hurmasice
Hvala!! :kiss:
javi kakve ispadnu hurmasice il sta vec budes pravila :kiss:

ja jos nisam pokusala a vjerovatno cu krajem ovog mjeseca aBd ; ako uspije - idu slike, ako ne uspije - nisam ni pravila :P
Post Reply