Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
-
#51 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Poznajem mnogo ljudi iz Gradačca koji sa srednjom medicinskom školom-opći smijer nisu mogli odraditi pripravnički u Gradačcu jer zavise od Tuzle jer pripadaju TK, a ovi ih iz Tuzle ograniče koliko smije ljudi odrađivat pripravnički još im naplaćuju svaki mjesec nezz točno koliko jer moraju dio stručnog osposobljavanja odraditi u Tuzli. I ti ljudi zbog nemogućnosti da rade pripravnički na TK idu u Posavsku županiju odrađuju pripravnički jer dolje uvijek primaju pripravnike i moraju u Orašju polagat stručni ispit. Dakle u kojoj županiji radiš pripravnički tu polažeš i stručni. Ono što je bilo potrebno mojoj prijateljici koja je na taj način odradila pripravnički je Pripravnička knjižica di ima plan i program pripravničkog staža, tu dobija potpise i sve što je potrebno. Kada je odradila pripravnički 6.mj. došlo joj je poštom datum kada treba polagat stručni. Uplatila novac za stručni, polagala, imala pitanje iz pravnog dijela i stručnog, položila i kroz nekoliko dana podigla potvrdu o položenom stručnom ispitu.
- purgatorio
#52 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
I u USK je gotovo nemoguce odraditi pripravnicki zbog ogranicenosti kapaciteta i navale ljudi s medicinskom, ali nije mi jasno sto se to u TK naplacuje?
-
#53 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Mislim da je u Gradačcu naplaćivano ljudima neke osnovne stvari koje koriste u bolnici/domu zdravlja jer svi se vode kao volonteri, čak i dok idu srednju školu UKC Tuzla je naplaćivao učenicima iz Gradačca što tu dolaze 2x mjesečno na praksu. A da odradiš pripravnički moraš ili platit nekom u džep ili imat dobru vezu. Kod njih i kad odeš na UKC Tuzla brišeš police kao pripravnik. Dok je u Ožaku i Orašju drugačije uvijek će te primit nebitno tko si.
- purgatorio
#54 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
To za Tuzlu je toliko bezobrazno i bezobzirno da ne mogu vjerovat. Kako ih nije sramota...
-
#55 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
pozz, jel neko poceo VOLONTIRATI, NA KCUS U SARAJEVU, ja predao papire 22 decembra, al' mrka kapa...ako neko ima svjezija iskustva???
-
#56 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Gdje si predo i kome? Ako si dole na hirurgiju glavnoj sestri onda me ne cudi a ako si gore u kadrovskoj onda su ti trebali reci termin kad pocinjes i kad da dodjes potpisati ugovor. Moj jaran predao prvo dole pa za 3 dana ga poslala u kadrovsku krajem oktobra i oni mu u kadrovskoj rekli da pocinje stazirati prvog ponedeljka u novembru a da dodje u cetvrtak da potpise ugovor i eno ga rinta voza pacijente kupuje sendvice novine i cigare sestrama.... uglavnom ne radi ono sto bi trebao.
Obicno se pocinje stazirati prvog pon u mjesecu pa ti je moj savjet da odes da se raspitas
Obicno se pocinje stazirati prvog pon u mjesecu pa ti je moj savjet da odes da se raspitas
-
#57 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Neko mi rece da ne primaju vise na KCUS, pa eto da znate raspitajte se je li istina
- Revolucionar ★
#58 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Zna li neko sta se uci za drzavni ispit - medicinske sestre, koji zakoni, koje su knjige potrebne? Sta se desava u slucaju neodazivanja na poziv za ispit, da li prebacuju u drugi rok, ili je potrebno ponovo kompletnu proceduru sprovesti?
-
#59 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Ne primaju jis uvijek navodno hoce,ali ce se placati 160 KM mjesecno,sto znaci skoro 1000 za staziranje. Nema kod Sebije ni raditi ne mozes dzabaTrunks wrote:Neko mi rece da ne primaju vise na KCUS, pa eto da znate raspitajte se je li istina
-
#60 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
I ja sam tako cuo. Cekaju se izbori da ne bi SDA izgubila glasove tih biraca stažistahanamontanaa wrote:Ne primaju jis uvijek navodno hoce,ali ce se placati 160 KM mjesecno,sto znaci skoro 1000 za staziranje. Nema kod Sebije ni raditi ne mozes dzabaTrunks wrote:Neko mi rece da ne primaju vise na KCUS, pa eto da znate raspitajte se je li istina
-
#61 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
znaci, u najmanju ruku, za staziraje nista prije oktobra, jel?
-
#62 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Kakvo je sad stanje u USKpurgatorio wrote:I u USK je gotovo nemoguce odraditi pripravnicki zbog ogranicenosti kapaciteta i navale ljudi s medicinskom, ali nije mi jasno sto se to u TK naplacuje?
- purgatorio
#63 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Teško ali izvodivo. KB ima ugovor sa privatnom školom za praksu ljeti, dok se od septembra može odraditi.murga112 wrote:Kakvo je sad stanje u USKpurgatorio wrote:I u USK je gotovo nemoguce odraditi pripravnicki zbog ogranicenosti kapaciteta i navale ljudi s medicinskom, ali nije mi jasno sto se to u TK naplacuje?
-
#64 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
purgatorio wrote:Teško ali izvodivo. KB ima ugovor sa privatnom školom za praksu ljeti, dok se od septembra može odraditi.murga112 wrote:Kakvo je sad stanje u USKpurgatorio wrote:I u USK je gotovo nemoguce odraditi pripravnicki zbog ogranicenosti kapaciteta i navale ljudi s medicinskom, ali nije mi jasno sto se to u TK naplacuje?
-
#65 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
purgatorio wrote:Teško ali izvodivo. KB ima ugovor sa privatnom školom za praksu ljeti, dok se od septembra može odraditi.murga112 wrote:Kakvo je sad stanje u USKpurgatorio wrote:I u USK je gotovo nemoguce odraditi pripravnicki zbog ogranicenosti kapaciteta i navale ljudi s medicinskom, ali nije mi jasno sto se to u TK naplacuje?
Jesi ti stazirao..kako ide proces..kome se prvo treba javiti
- purgatorio
#66 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Nisam još, nemam vremena sad.murga112 wrote:
Jesi ti stazirao..kako ide proces..kome se prvo treba javiti
Javlja se glavnom medicinaru. Najbolja solucija je prvo odraditi u lokalnom domu zdravlja sta se moze i onda ostatak u KB.
- Kinaski
#67 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
e nek joj bakir plati jebo joj on familiju mrtvu, cuj da placas i da radis djaba. Jebo je Alija mrtvihanamontanaa wrote:Ne primaju jis uvijek navodno hoce,ali ce se placati 160 KM mjesecno,sto znaci skoro 1000 za staziranje. Nema kod Sebije ni raditi ne mozes dzabaTrunks wrote:Neko mi rece da ne primaju vise na KCUS, pa eto da znate raspitajte se je li istina
- ranger
#68 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
ima li ko kakvih info vise o medicinskoj u bihacu moze i na pp
zavrsio sam vec zubotehnicku pa bih htio da se prekvalifikujem, kome se javit kako sta...
zavrsio sam vec zubotehnicku pa bih htio da se prekvalifikujem, kome se javit kako sta...
- purgatorio
#69 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
U USK više nema standardnog vanrednog polaganja već se radi po sistemu obrazovanja odraslih sa obaveznim predavanjima. Konkurs ce biti u junu.ranger wrote:ima li ko kakvih info vise o medicinskoj u bihacu moze i na pp
- All Apologies
#70 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
U Zenici je gotovo nemoguce dobiti termin i izaci na polaganje strucnog/drzavnog ispita za medicinsku sestru/tehnicara tako da ljudi idu u Tuzlu, a cujem neki dan da ce ici i u Sarajevo jer u Tuzli "driblaju" bezveze. Danas dobih novu info da je moguce polagati i u Travniku gdje je sve dosta lakse. Ima li neko nekih informacija - gdje, kako?
-
#71 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Pozz, javi se u p.p.ako hoces, da se nadjemo, da ti posudimmaterijal za Travnik...imaju svoja pitanja, i pravni dioAll Apologies wrote:U Zenici je gotovo nemoguce dobiti termin i izaci na polaganje strucnog/drzavnog ispita za medicinsku sestru/tehnicara tako da ljudi idu u Tuzlu, a cujem neki dan da ce ici i u Sarajevo jer u Tuzli "driblaju" bezveze. Danas dobih novu info da je moguce polagati i u Travniku gdje je sve dosta lakse. Ima li neko nekih informacija - gdje, kako?
- All Apologies
#72 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Poslala sam pp, hvala!Sociolog wrote:Pozz, javi se u p.p.ako hoces, da se nadjemo, da ti posudimmaterijal za Travnik...imaju svoja pitanja, i pravni dioAll Apologies wrote:U Zenici je gotovo nemoguce dobiti termin i izaci na polaganje strucnog/drzavnog ispita za medicinsku sestru/tehnicara tako da ljudi idu u Tuzlu, a cujem neki dan da ce ici i u Sarajevo jer u Tuzli "driblaju" bezveze. Danas dobih novu info da je moguce polagati i u Travniku gdje je sve dosta lakse. Ima li neko nekih informacija - gdje, kako?
-
#73 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Vozdra kolege
Mene zanima strucni u Banja Luci, trebam sad za heftu izici a ne znam ni otprilike kako je to gore. Najvaznije iz cega se uci,ima li kakva skripta ili sta bilo da pocnem od neceg. Ajd ljudi pomagajte
Mene zanima strucni u Banja Luci, trebam sad za heftu izici a ne znam ni otprilike kako je to gore. Najvaznije iz cega se uci,ima li kakva skripta ili sta bilo da pocnem od neceg. Ajd ljudi pomagajte
-
#74 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
koliko vremenski mora trajati vanredno školovanje za medicinsku sestru-tehničara, bilo u privatim ili javnim školskim ustanovama
-
#75 Re: Srednja medicinska - pripravnički i državni. Gdje i kako?
Zar nije malo previse ljudi sa srednjom medicinskom pa su zato uveli placanje da radis dzaba, jer drugacije bi pokipio sistem?