sila necista A.K.A. putevi balkanskih mafijasa

Post Reply
breka
Posts: 211
Joined: 15/07/2005 21:08
Location: sjeverna hemisfera

#1 sila necista A.K.A. putevi balkanskih mafijasa

Post by breka »

Petrač poželio Sanaderu mnogo sreće u političkom samoubojstvu
Objavljeno prije 2 sata


ODBJEGLI hrvatski tajkun Hrvoje Petrač, koji je u srijedu uhićen u grčkoj luci Igoumenitsa, u četvrtak se pojavio pred sudom u istom gradu, poželjevši hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, kako je prenijela agencija Reuters, "mnogo sreće u njegovom političkom samoubojstvu".

Agencija navodi kako je Petrač pred sucem bio kratko, izgledavši opušteno u ljetnim hlačama i polo majici.

"Želio bih svojem premijeru Sanaderu zaželjeti mnogo, mnogo sreće u njegovom političkom samoubojstvu", izjavio je, prema Reutersu, Petrač u sudnici.

Na novinarsko pitanje zašto, Petrač je odgovorio: "Znat će on".

Petrač je perd sudom također poručio: "Podsjetite one u Hrvatskoj da ne zaborave o komu pričaju" - prenosi NOVA tv.

U Grčkoj je Petrač odabrao odvjetnika Aleksisa Kougiasa, u čijoj se pratnji i pojavio pred sudom. Kougias je rekao kako je međunarodni nalog za uhićenjem protiv njegovog klijenta temeljen na izmišljenim optužbama.

"Njega se sudski progoni zato što nije otkrio gdje se skriva (odbjegli hrvatski general Ante) Gotovina", rekao je grčki odvjetnik sucu u Igoumenitsi.



Petrača je otkrila krivotvorena hrvatska putovnica na ime Vlado Prelčec za koju se sumnja da je jedna od devetstotinjak ukradenih iz hrvatskog konzulata u Mostaru 1999, doznaje HINA od izvora bliskog hrvatskoj policiji.

Riječ je o originalnim dokumentima na koje su u ilegalnim radionicama naknadno upisivana lažna imena, a pretpostavlja se da je Petračevu izradio Franjo Katavić protiv kojega se u Zagrebu već vodi sudska istraga. Katavić je, nakon uhićenja krajem travnja, priznao da je krivotvorio putovnice za Petrača, ali i najtraženijeg hrvatskog bjegunca generala Antu Gotovinu. U toj je istrazi jedan od osumnjičenih i Petračev odvjetnik Marijan Pedišić koji je odbacio sve optužbe.

Izvor blizak MUP-u koji je želio ostati neimenovan navodi da je Petrač uhićen nakon što je iz još neutvrđenih razloga odsjeo u hotelu Park Rhodos na Rhodosu, krećući se između turskih gradova Dalamame i Bodruma.

Nakon što je grčka policija izvijestila Hrvatsku da je zapazila osobu s krivotvorenom putovnicom koja bi mogla biti Petrač, MUP je u tu zemlju poslao preslike njegovih otisaka prstiju. Petrača je, navodno, u hotelu u kojem je odsjeo od 24. do 29. kolovoza prepoznao i jedan recepcioner koji je njegovu sliku vidio na Interpolovoj tjeralici.

Grčka policija imala je i informacije da Petrač planira putovati prema Anconi, pa je u srijedu rano ujutro i uhićen na trajektu "Superfast V" koji se kretao prema toj luci. Njegovi suputnici s kojima je uhićen Stjepan Hucika i Stjepan Juričko imali su uredne putovnice, a policiji navodno od ranije nisu poznati po počinjenju nekih kaznenih djela, kaže izvor blizak policiji.

Slučaj ostale dvojice uhićenih hrvatskih državljana vodi se zasebno.

Dužnosnik grčkog veleposlanstva izjavio je da bi Hrvoje Petrač u petak trebao biti prebačen u strogo čuvani zatvor na Krfu, gdje se nalazi Prizivni sud, iako su prve informacije govorile da bi trebao biti prebačen u zatvor Korydallos u Ateni.

Petrač, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica, u bijegu je od otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca u veljači prošle godine. Godinu dana kasnije zagrebački Županijski sud ga je proglasio inicijatorom tog kriminalnog djela i osudio na šest godina zatvora.

Petrač se opetovano navodi u kontekstu mreže pomagača odbjeglog generala HV-a Ante Gotovine protiv kojeg je Haški sud (ICTY) u srpnju 2001. podigao optužnicu, tereteći ga za ratne zločine.

Nakon što je Bruxelles u ožujku odbio otvoriti najavljene pristupne pregovore s Hrvatskom, premijer Ivo Sanader pokrenuo je "Akcijski plan", s ciljem uhićenja Gotovine i razbijanja mreže njegovih pomagača.

Glavna haška tužiteljica Carle del Ponte u četvrtak je na skupu o jugoistočnoj Europi u Bernu pozvala Hrvatsku da pojača napore za otkrivanje i uhićenje Gotovine, ocjenivši kako bi se početak pristupnih pregovora s EU-om negativno odrazio na te napore, čime je naznačila da će Europsku uniju izvijesiti kako Hrvatska suradnja s Haškim sudom (ICTY) još nije potpuna.

Hrvatski premijer Ivo Sanader u Gdanjsku, gdje sudjeluje na svečanostima obilježavanja 25. godišnjice sindikata Solidarnost, rekao je kako se ne slaže s takvim tužiteljičinim ocjenama da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Haškim tribunalom, niti s njezinim mišljenjem da bi pokretanje pregovora usporilo aktivnosti vezane uz lociranje i uhićenje generala Gotovine.

"Ako je (haška tužiteljica) to doista tako i rekla, mogu reći da se ne slažem s tom ocjenom. Ja sam mišljenja da Hrvatska u potpunosti surađuje. Mi ćemo to i dokumentirati. Riječ je o provedbi Akcijskog plana. Pa i zadnji događaji, uhićenja onih koji su bili osuđeni u odsutnosti pokazuju valjanost provedbe Akcijskog plana", rekao je hrvatski premijer.





Hrvoje Petrač - tajkun umiješan u kriminal
srijeda, 31.8.2005 14:50


HRVOJA PETRAČA, poznatog zagrebačkog poduzetnika kojega su neki mediji, ali i sudski svjedoci povezivali s kriminalom, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala nakon otmice sina Vladimira Zagorca osumnjičio je da je organizirao skupinu koja je otela Zagorčeva sina i poticao ju na tu otmicu.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda je 25. veljače 2005. godine proglasilo je krivima i na zatvorske kazne osudilo svu desetoricu optuženih za otmicu maloljetnog Tomislava Zagorca, a desetooptuženi Petrač, koji je bio u bijegu te je za njim bila raspisana tjeralica, nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora.

Najveća zatvorska kazna nakon Ivice Matkovića izrečena je upravo Petraču koji je, uz optuženu braću Mateković - Ivana, Libera i Nikolu, od veljače prošle godine bio u bijegu. Petračev sin Novica, koji se u medijima i na suđenju zajedno s ocem prikazivao prijateljem obitelji Zagorec, osuđen je na tri i pol godine zatvora.

Hrvoje Patrač je jedan od petorice hrvatskih državljana koji je u lipnju 2004. dospio na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice Europske unije zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine.

Haški istražitelji tvrde da je Petrač dio kružoka koji financijski, politički i medijski pomaže haaškom bjeguncu Anti Gotovini. Haško tužiteljstvo vjeruje da je Gotovinin intervju u Nacionalu u lipnju 2003. aranžiran uz osobno posredovanje i potpunu kontrolu Hrvoja Petrača, koji je tada bio u Hrvatskoj i nije bio predmet pravosudnog interesa. Tužiteljstvo je prilično sigurno da je Petrač odigrao važnu ulogu u svim dosadašnjim istražnim akcijama vezanim uz lov na Antu Gotovinu.

U srpnju je iz MUP-a procurila vijest da su neposredno prije ubojstva nogometnog menadžera Dine Pokrovca postojale vrlo jasne indicije kako je Petrač naručio četiri ubojstva, i to ljudi koji su mu bili nekadašnji suradnici ili su, pak, "previše toga znali". Na listi su bili Ivica Mateković, Ranko Ostojić, Joško Podbevšek i Ninoslav Pavić.

Kontroverzni zagrebački poduzetnik povezan je i s ubojstvom srbijanskog predsjednika Zorana Đinđića. Tijekom pretresa njegovih stanova i poslovnih prostora pronađeni su dokumenti Interpola koji sumnjiče Petrača, Ivana Matekovića i još nekoliko osoba iz zagrebačkog podzemlja za povezanost s organizatorima i ubojicama Đinđića.

Protiv Hrvoja Petrača i Trpimira Jandreka na novomarofskom Općinskom sudu vodio se postupak jer su bili osumnjičeni za iznudu pola milijuna eura od Miroslava Matkuna, odnosno poduzeća "UnitV" u korist Petračeve tvrtke.

Poslovno carstvo kontroverznog tajkuna

Petrač se obogatio još početkom devedesetih, kada je zajedno sa današnjim vlasnikom koncerna LURA Lukom Rajićem i Marijanom Medvidovićem kamionima prevozio jugo-dinare u Bosnu i Hercegovinu, gdje ih je "lifrao" za konvertibilne valute. Sredinom devedesetih postaje zastupnik "Volva" i "Ducattija" za Hrvatsku, te uvoznik talijanske espresso-kave "Lavazza".

Nakon toga je osnovao "Petrač osiguranje", a bio je i vlasnik tvrtke koja se bavila prodajom automobila "Petrač leasing". Te su dvije tvrtke kasnije spojene u "Kaptol grupu" unutar koje je bila i poznata "Kaptol banka" koju je osnovao Dejan Košutić, unuk pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. U toj je banci Petrač 1999. godine imao 30 posto vlasničkog udjela. Kasnije je izišao iz te tvrtke.

Nakon što je pustio izraelske ulagače da otkupe jedan dio osiguravateljskog poduzeća, "Petrač osiguranje", koje je jedno vrijeme bilo zastupnik American Expressa, kasnije je promijenilo ime u "Atlas osiguranje".

Petrač je vlasnik dvoraca na Hršak bregu blizu Stubičkih toplica, gdje se nalaze vinogradi i vinarija koji su dio tvrtke "Petrač vina".

U Petračevom je vlasništvu i kuća na Pantovčaku, te luksuzna 19-metarska jahta, koja plovi pod američkom zastavom.

Petrač je vlasnik casina "Vega", kojem je Vlada zbog istrage o generalu Gotovini na sjednico 30. lipnja oduzela koncesiju za priređivanje igara na sreću.

Imovina Hrvoje Petrača procijenjena je na 23,5 milijuna eura. Proširenjem poslova u inozemstvu te ulaganjem u vinogradarske djelatnosti i nekretnine, Petrač je u zadnje dvije godine znatno uvećao svoj imetak.
breka
Posts: 211
Joined: 15/07/2005 21:08
Location: sjeverna hemisfera

#2

Post by breka »

za one koji nisu upuceni, rijec je o, na izgled vecoj akciji hapsenja odgovornih za vecinu sumnjivih radnji na balkanskom podrucju ukljucujuci i pomagace odbjeglog generala HV ante gotovine, glavnog osumnjicenog za ratne zlocine na podrucju krajine, u okviru vojne intervencije "oluja".
dakle sad tek izlazi na vidjelo koliko su zapravo raznorazne mafijaske grupe (u javnosti poznati kao "ugledni gradjani" i "poduzetnici") sa podrucja balkana, bilo u srbiji bilo u hrvatskoj ili BiH ukljucene u zajednicke rabote kao sto su ubojstvo djindjica ili uzajamna pomoc i izigravanje prijateljstva od strane jataka ivice matekovica koji je okupio u hercegovinu creme de la creme ratnih zlocinaca gotovinu i legiju.
Post Reply